احادیث پیامبر(صلی الله علیه وآله) چهره حقیقت را نشان می دهد. پیامبر اکرم عنایت ویژه ای به معرفی اهل بیت داشت که نظیر آن در کمتر موردی دیده می شود. وی اهل بیت را با راه های مختلف معرفی کرد. محدّثان و مفسّران نیز به مناسبت های مختلف و در جاهای گوناگون، عنایت ویژه ای به معرفی خاندان پیامبر(صلی الله علیه وآله) نشان داده اند. شاعران مخلص مسلمان در طول قرن ها عنایت روشنی به بیان فضایل اهل بیت و شناساندن آنان و نام بردن از ایشان پرداخته اند، به گونه ای که از همه این ها بر می آید اتفاق دارند بر این که آیه، در باره عترت پاک پیامبر(صلی الله علیه وآله) نازل شده است. همه این ها نشان می دهد که دیدگاه عمومی مسلمانان در تفسیر اهل بیت، همان قول نخست است و این سخن که مقصود، همسران آن حضرت است، سخنی ضعیف و متروک و بی بهاست. تنها کسانی در مقابل این راه روشن ایستاده اند که در باره اهل بیت، موضعی شبیه دشمنی و مخالفت داشته اند. رسول خدا(صلی الله علیه وآله) از سه راه اهل بیت را شناسانده است: 1. تصریح به نام کسانی که آیه در باره آنان نازل شده است، تا مورد نزول، با اسم و رسم مشخص شود. 2. همه کسانی را که آیه در باره آنان نازل شده، زیر کساء وارد و دیگران را منع کرد و با دست به آسمان اشاره نموده و فرمود: (خدایا، هر پیامبری خاندانی دارد، خانواده من هم این هایند)، که بحث آن خواهد آمد. 3. چندین ماه هر گاه برای نماز بیرون می آمد، از خانه فاطمه می گذشت و می فرمود: ای اهل بیت، نماز! (همانا خداوند خواسته است که پلیدی را از شما خاندان بزداید و شما را کاملاً پاک سازد.)(1) الف. تصریح به نام آنان طبری از ابوسعید خدری روایت کرده است که رسول خدا(صلی الله علیه وآله) فرمود: این آیه در باره پنج نفر نازل شده است: من، علی، حسن، حسین و فاطمه.(2) ب. وارد کردن زیر کساء پیامبر(صلی الله علیه وآله)، اهل بیت خود را زیر کساء وارد کرد. طبری از امّ سلمه نقل کرده است که: پیامبر(صلی الله علیه وآله) پیش من بود. علی، فاطمه، حسن و حسین(علیهم السلام) هم بودند. غذایی برایشان فراهم کردم، خوردند و خوابیدند. پیامبر خدا(صلی الله علیه وآله) عبا یا ملحفه ای را روی آنان کشید، سپس فرمود: (خداوندا، اینان اهل بیت من اند، پلیدی را از آنان ببر و کاملاً پاکشان ساز.)(3) ج. تعیین آنان با تلاوت آیه تطهیر، درِ خانه ایشان طبری از انس نقل می کند: پیامبر(صلی الله علیه وآله) مدت شش ماه هرگاه به نماز بیرون می آمد، از درِ خانه فاطمه می گذشت و می گفت: (نماز، ای اهل بیت، سپس آیه تطهیر را می خواند.)(4)(5) (1). در کتاب (مفاهیم القرآن)، ج 10، ص 143 تا 153؛ روایاتی که از زبان پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله)، با این سه شیوه اهل بیت را معرفی کرده است آورده شده، در این جا تنها به یک حدیث از هر یک از شیوه ها بسنده می کنیم. (2). تفسیر طبری، ج 22، ص 5 7؛ الدر المنثور، ج 5، ص 198 199. (3). تفسیر طبری، ج 22، ص 5 7؛ الدر المنثور، ج 5، ص 198 199. (4). تفسیر طبری، ج 22، ص 5 7؛ الدر المنثور، ج 5، ص 198 199. (5). گردآوری از کتاب: سیمای عقاید شیعه، آیت الله جعفر سبحانی، مترجم: جواد محدثی، نشر مشعر، چاپ: دارالحدیث، بهار 1386، ص 229. منبع : makarem.ir
احادیث پیامبر(صلی الله علیه وآله) چهره حقیقت را نشان می دهد. پیامبر اکرم عنایت ویژه ای به معرفی اهل بیت داشت که نظیر آن در کمتر موردی دیده می شود. وی اهل بیت را با راه های مختلف معرفی کرد. محدّثان و مفسّران نیز به مناسبت های مختلف و در جاهای گوناگون، عنایت ویژه ای به معرفی خاندان پیامبر(صلی الله علیه وآله) نشان داده اند. شاعران مخلص مسلمان در طول قرن ها عنایت روشنی به بیان فضایل اهل بیت و شناساندن آنان و نام بردن از ایشان پرداخته اند، به گونه ای که از همه این ها بر می آید اتفاق دارند بر این که آیه، در باره عترت پاک پیامبر(صلی الله علیه وآله) نازل شده است. همه این ها نشان می دهد که دیدگاه عمومی مسلمانان در تفسیر اهل بیت، همان قول نخست است و این سخن که مقصود، همسران آن حضرت است، سخنی ضعیف و متروک و بی بهاست. تنها کسانی در مقابل این راه روشن ایستاده اند که در باره اهل بیت، موضعی شبیه دشمنی و مخالفت داشته اند.
رسول خدا(صلی الله علیه وآله) از سه راه اهل بیت را شناسانده است:
1. تصریح به نام کسانی که آیه در باره آنان نازل شده است، تا مورد نزول، با اسم و رسم مشخص شود.
2. همه کسانی را که آیه در باره آنان نازل شده، زیر کساء وارد و دیگران را منع کرد و با دست به آسمان اشاره نموده و فرمود: (خدایا، هر پیامبری خاندانی دارد، خانواده من هم این هایند)، که بحث آن خواهد آمد.
3. چندین ماه هر گاه برای نماز بیرون می آمد، از خانه فاطمه می گذشت و می فرمود: ای اهل بیت، نماز! (همانا خداوند خواسته است که پلیدی را از شما خاندان بزداید و شما را کاملاً پاک سازد.)(1)
الف. تصریح به نام آنان
طبری از ابوسعید خدری روایت کرده است که رسول خدا(صلی الله علیه وآله) فرمود: این آیه در باره پنج نفر نازل شده است: من، علی، حسن، حسین و فاطمه.(2)
ب. وارد کردن زیر کساء
پیامبر(صلی الله علیه وآله)، اهل بیت خود را زیر کساء وارد کرد. طبری از امّ سلمه نقل کرده است که: پیامبر(صلی الله علیه وآله) پیش من بود. علی، فاطمه، حسن و حسین(علیهم السلام) هم بودند. غذایی برایشان فراهم کردم، خوردند و خوابیدند. پیامبر خدا(صلی الله علیه وآله) عبا یا ملحفه ای را روی آنان کشید، سپس فرمود: (خداوندا، اینان اهل بیت من اند، پلیدی را از آنان ببر و کاملاً پاکشان ساز.)(3)
ج. تعیین آنان با تلاوت آیه تطهیر، درِ خانه ایشان
طبری از انس نقل می کند: پیامبر(صلی الله علیه وآله) مدت شش ماه هرگاه به نماز بیرون می آمد، از درِ خانه فاطمه می گذشت و می گفت: (نماز، ای اهل بیت، سپس آیه تطهیر را می خواند.)(4)(5)
(1). در کتاب (مفاهیم القرآن)، ج 10، ص 143 تا 153؛ روایاتی که از زبان پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله)، با این سه شیوه اهل بیت را معرفی کرده است آورده شده، در این جا تنها به یک حدیث از هر یک از شیوه ها بسنده می کنیم.
(2). تفسیر طبری، ج 22، ص 5 7؛ الدر المنثور، ج 5، ص 198 199.
(3). تفسیر طبری، ج 22، ص 5 7؛ الدر المنثور، ج 5، ص 198 199.
(4). تفسیر طبری، ج 22، ص 5 7؛ الدر المنثور، ج 5، ص 198 199.
(5). گردآوری از کتاب: سیمای عقاید شیعه، آیت الله جعفر سبحانی، مترجم: جواد محدثی، نشر مشعر، چاپ: دارالحدیث، بهار 1386، ص 229.
منبع : makarem.ir
- [سایر] اهل بیت پیامبر ص چه کسانی هستند؟
- [سایر] منزلت اهل بیت پیامبر(ص) در روز قیامت چگونه است؟
- [سایر] آیا افراد سنی مذهب به معصومیت پیامبر(ص) و امامان و اهل بیت (ع) اعتقاد دارند؟
- [سایر] چرا حاکمان و زمامداران با توجیهات و یا تمهیدات، سرزمین فدک را از عترت پیامبر(ص) گرفتند؟
- [سایر] چرا حاکمان و زمامداران با توجیهات و یا تمهیدات، سرزمین فدک را از عترت پیامبر(ص) گرفتند؟
- [سایر] چرا پیامبر (ص) فرموده اند: سلمان از ما اهل بیت(ع) است؟
- [سایر] چند نمونه پیشگویی مستند از پیامبر ص و اهل بیت ع را بیان کنید؟
- [سایر] آیا فرستادن صلوات بر پیامبر (ص) و اهل بیت ایشان در هنگام رکوع و سجده فضیلتی دارد؟
- [سایر] شبهه: آیه تطهیر درباره اهل بیت پیامبر (ص) نیست و این آیه هیچ ارتباطی با عصمت آنان ندارد.
- [سایر] چرا گفته می شود آیه تطهیر در شان پیامبر ص و اهل بیت ایشان نازل شده است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله مظاهری] از گناهان بزرگ در اسلام کوتاهی در حقوق فرزند است، زیرا همانطور که پدر و مادر در اسلام حقوقی دارند فرزندان نیز چنین هستند، و اگر پدر و مادر آن حقوق را مراعات نکنند، از نظر قرآن موجب خسران در قیامت است. حقوقی که فرزندان بر پدر و مادر دارند چند چیز است: الف) تربیت صحیح اسلامی (آشنا نمودن فرزند با احکام اسلام از اصول و فروع و اخلاق و مقیّد نمودن او به ظواهر شرع از اهمیّت دادن به واجبات و اجتناب از گناهان خصوصاً گناهان بزرگ) و اگر کوتاهی کنند، شریک در جرایم فرزند میباشند. ب) تربیت فرزند به آداب و رسوم اجتماعی و به عبارت دیگر به او ادب آموختن. ج) آموختن دانش در حدّ خوب خواندن و خوب نوشتن. د) فراهم نمودن راهی برای زندگی متوسّط و پرهیزدادن او از تنبلی و بیکاری. ه) فراهم کردن مقدّمات ازدواج برای فرزند خصوصاً اگر دختر باشد که در روایات اهلبیت(سلاماللهعلیهم) برای ازدواج دختر بیشتر سفارش و تأکید شده است. و) گذاشتن اسم اسلامی که سفارش در نامهای پیامبر گرامی و اهلبیت او(سلاماللهعلیهم) زیاد شده است، و شیعه باید از انتخاب نامهای غیر اسلامی برای فرزندان خود پرهیز کند و سزاوار نیست که با وجود اسمهای اهلبیت(سلاماللهعلیهم) برای فرزند خود نام دیگری را انتخاب کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است، بلکه در حدیث آمده نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر با دویست هزار نماز است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی پناه بر خدا به خدا، یا پیامبر(صلی الله علیه وآله) یا یکی از ائمه معصومین(علیهم السلام) یا فاطمه زهرا(علیهم السلام) دشنام و ناسزا گوید یا عداوت داشته باشد، کافراست.
- [آیت الله وحید خراسانی] دراشامیدن اب چند چیز مستحب است اول اب رابه طور مکیدن بیاشامد دوم در روز ایستاده اب بیاشامد سوم پیش از اشامیدن اب بسم الله وبعداز ان الحمدالله بگوید چهارم به سه نفس اب بیاشامد پنجم از روی میل اب بیاشامد ششم بعداز اشامیدن اب حضرت ابی عبدالله علیه السلام و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان ان حضرت را لعنت نماید
- [آیت الله مظاهری] زن باید تمام بدن خود را از نامحرم بپوشاند، ولی نپوشانیدن صورت و کف دستها و روی آنها تا نرسیده به مچ، اگر شهوتانگیز یا فتنهانگیز و یا جالب نباشد، جائز است، گرچه پوشانیدن آنها برای یک زن با عفّت بسیار خوب است و بهخوبی از قرآن و روایات اهلبیت(سلاماللهعلیهم) و سیره آن بزرگواران استفاده میشود که روگرفتن زن، یک شعار اسلامی است و باید همه ما به شعارهای اسلامی و مذهبی اهمیّت خاصّی بدهیم.
- [آیت الله مظاهری] رفع صفات رذیله، گرچه عملی بر طبق آن انجام ندهد، اگر قدرت بر رفع داشته باشد، واجب مؤکّد، و ترک این واجب چنانکه گفته شد از محرّمات است، و باید علاوه بر اینکه مانع سر زدن عملی از آن شود، با آن مبارزه کند تا ریشهاش را قطع کند، و این کار، گرچه مشکل است ولی از اوجب واجبات است، و ثواب این مبارزه از جهاد بالاتر است و از این رو در روایات اهلبیت(سلاماللهعلیهم) (جهاد اکبر) نامیده شده است.
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز خواندن در حرم امامان علیهم السلام مستحب است بلکه از بعضی روایات استفاده می شود که نماز در حرم مطهر حضرت امیر المومنین علیه السلام و سیدالشهداء علیه السلام افضل از مسجد است
- [آیت الله بروجردی] در آشامیدن آب چند چیز مستحب است:اوّل:آب را به طور مکیدن بیاشامد.دوم:در روز ایستاده آب بخورد.سوم:پیش از آشامیدن آب (بسم الله) و بعد از آن (الحمد لله) بگوید.چهارم:به سه نفس آب بیاشامد.پنجم:از روی میل آب بیاشامد.ششم:بعد از آشامیدن آب حضرت ابا عبدالله (- ع) و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.
- [آیت الله اردبیلی] چند چیز در لباس نمازگزار مکروه است که از آن جملهاند: پوشیدن لباس سیاه مگر برای عزای اهل بیت علیهمالسلام و همچنین لباس چرک و تنگ و لباس شرابخوار و لباس کسی که از نجاست پرهیز نمیکند و پوشیدن لباسی که نقش صورت دارد و نیز باز بودن دکمههای لباس و به دست کردن انگشتری که نقش صورت دارد.