به حسب انچه از بسیاری از روایات استفاده می شود تمامی ائمه علیهم السلام به همه زبانها ولغات آشنا بوده اند , از جمله در روایتی امده است روای به حضرت رضا علیه السلام عرض می کند ای فرزند رسول خدا من تعجب میکنم از اشنایی شما به تمامی زبانها حضرت فرمودند من حجت خداوند بر خلق هستم ونمی شود خداوند کسی را حجت بر خلق بگیرد واو به زبان انها اشنا نباشد , ودر روایتی اما صادق علیه السلام به خادمشان که نمی توانست به زبان عربی صحبت کند فرمودند به هر زبان میخواهی بگو من متوجه می شوم , بنابر این تمامی ائمه به همه زبانها اشنا هستند , لکن به خصوص فارسی صحبت کردن برخی ائمه ازجمله امیر مومنان , امام کاظم , حضرت رضا , وامام هادی علیه السلام در روایات مطرح شده است , البته جستجوی کامل در روایات انجام نشد ولی با مقدار جستجویی که در روایات انجام شد ائمه یاد شده به فارسی صحبت کرده اند . جهت اطلاع ر , ک : کافی 1/ 590,482,282 بحار 26/190 ,41/402 ,47/120 ,49/87 ,48/57 . (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 59/100104161)
زبان ائمه(ع) چه زبانی بوده است؟
به حسب انچه از بسیاری از روایات استفاده می شود تمامی ائمه علیهم السلام به همه زبانها ولغات آشنا بوده اند , از جمله در روایتی امده است روای به حضرت رضا علیه السلام عرض می کند ای فرزند رسول خدا من تعجب میکنم از اشنایی شما به تمامی زبانها حضرت فرمودند من حجت خداوند بر خلق هستم ونمی شود خداوند کسی را حجت بر خلق بگیرد واو به زبان انها اشنا نباشد , ودر روایتی اما صادق علیه السلام به خادمشان که نمی توانست به زبان عربی صحبت کند فرمودند به هر زبان میخواهی بگو من متوجه می شوم , بنابر این تمامی ائمه به همه زبانها اشنا هستند , لکن به خصوص فارسی صحبت کردن برخی ائمه ازجمله امیر مومنان , امام کاظم , حضرت رضا , وامام هادی علیه السلام در روایات مطرح شده است , البته جستجوی کامل در روایات انجام نشد ولی با مقدار جستجویی که در روایات انجام شد ائمه یاد شده به فارسی صحبت کرده اند . جهت اطلاع ر , ک : کافی 1/ 590,482,282 بحار 26/190 ,41/402 ,47/120 ,49/87 ,48/57 .
(لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 59/100104161)
- [سایر] آیا ائمه(ع) دعای ما را با هر زبانی میشنوند؟
- [آیت الله سبحانی] آیا در قنوت نماز واجب می توان به زبانی غیر از زبان عربی از خداوند حاجت طلبید؟
- [آیت الله نوری همدانی] تسمیه در ذبح شرعی آیا باید به زبان عربی باشد یا به هر زبانی باشد کافی است؟
- [آیت الله بهجت] آیا می توان تکبیرة الاحرام را به زبان های دیگر ترجمه کرد و به زبانی غیر از عربی گفت؟
- [سایر] وقتی آدمها می میرند سوال های شب اول قبر را با چه زبانی از او می پرسند؟ عربی یا هر زبانی که فرد با آن زبان صحبت می کند؟
- [آیت الله مظاهری] خواندن روضه و زبان حال ائمه( که معمولاً به ائمه معصومین( نسبت میدهند، آیا مبطل روزه است؟
- [سایر] فلسفه رجعت ائمه (ع) چیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] در حال روزه مطلبی را بعنوان زبان حال از ائمه معصومین نقل کردن، چه حکمی دارد؟
- [سایر] حواریون ائمه اطهار(ع) چه کسانی بودند؟
- [سایر] حواریون ائمه اطهار(ع) چه کسانی بودند؟
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که وضو ندارد بنا بر احتیاط حرام است اسم خداوند متعال را به هر زبانی نوشته شده باشد؛ مس نماید. و بهتر آن است که اسم مبارک پیغمبر و امام و حضرت زهرا (ع) را هم مس ننماید.
- [آیت الله مظاهری] کسی که وضو ندارد، حرام است اسم خداوند متعال و اسم مبارک پیامبراکرم صلی الله علیه وآله وسلم و ائمّه طاهرین علیهم السلام و حضرت زهرا علیها السلام را به هر زبانی که نوشته شده باشد اگر هتک و بیاحترامی باشد مس نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که وضو ندارد حرام است اسم خداوند متعال را که به هر زبانی نوشته شده باشد مس نماید (بنابر احتیاط واجب ) و مسّ اسم مبارک پیامبر(صلی الله علیه وآله) و ائمّه هدی(علیهم السلام) وحضرت زهرا(علیها السلام) نیز اگر هتک حرمت و بی احترامی باشد حرام است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که وضو ندارد، خوب است اسم خداوند متعال را به هر زبانی که نوشته شده باشد مس ننماید.
- [آیت الله بهجت] امر به معروف و نهی از منکر مراتبی دارد: اول: انکار قلبی میباشد؛ دوم: اظهار کردن به زبان؛ سوم: متألّم کردن معصیتکار بهقدری از زدن، که تفصیل مراتب در مسئله بعد خواهد آمد. بنابراین اگر انسان بدون گفتن، به هر وسیله دیگر ناراحتی قلبی خود را به معصیتکار نشان دهد و این کار موجب ترک معصیت شود، لازم نیست با زبان امر به معروف و یا نهی از منکر بنماید، البته در صورتی که هیچگونه اشکال شرعی دیگری در این کار نباشد، و اگر چارهای در این کار بهجز اظهار زبانی نیست، باز باید درجات خفیفتر را در انجام این کار ملاحظه نماید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] احتیاط واجب آن است که امام جمعه در خطبه حمد الهی و درود بر پیغمبر و ائمه علیهم السلام را به زبان عربی ایراد نماید، گر چه او و مستمعین او عرب نباشند اما می تواند در مقام وعظ و توصیه به تقوی به زبان دیگری تکلم نماید. و احتیاط مستحب آن است که موعظه و آنچه را به مصالح مسلمین مربوط می شود به زبان مستمعین ادا نماید، اگر مستمعین مختلفند آنها را به زبانهای مختلف تکرار کند. گر چه در صورتی که مأمومین بیش از حد نصاب (4 نفر) باشند می تواند به زبان حد نصاب (4 نفر) اکتفا نماید، ولی احتیاط مستحب آن است که آنها را به زبان خودشان موعظه کند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که وضو ندارد بنا بر احتیاط حرام است اسم خداوند متعال و صفات خاصه او را - به هر زبانی که نوشته شده است - مس نماید، مگر پولی که بر آن نام خدا نوشته شده باشد که دست زدن به آن اشکال ندارد و بلکه بنا بر احتیاط مستحب نامهای مبارک پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و ائمه معصومین علیهمالسلام و حضرت زهرا علیهاالسلام را هم مسّ ننماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] صیغه عقد بیمه را می توان با هر زبانی اجرا کرد و یا قرارداد بیمه را روی کاغذ آورد و آن را امضاء نمود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] تمام فرقه های اسلامی پاکند، مگر آنها که با ائمه معصومین(علیهم السلام)عداوت و دشمنی دارند و خوارج و غلات، یعنی غلوکنندگان در حق ائمه(علیهم السلام).
- [آیت الله نوری همدانی] احتیاط واجب آن است که امام جمعه در خطبة حمد الهی ودرود بر پیغمبر واَئِمَّه (عَلَیْهِمُ الْسَّلامُ ) را به زبان عربی ایراد نماید ، گر چه او ومُسْتَمِعین او عرب نباشند امّا می تواند در مقام وَعْظ وتوصیه به تقوی به زبا ن دیگری تَکَلُّمْ نماید . و احتیاط مستحبّ آن است که موعظه وآنچه را به مصالح مسلمین مربوط می شود به زبان مستمعین ادا نماید، واگر مستمعین مختلفند آنها را به زبان های مختلف تکرار کند ، گرچه در صورتی که مأمومین بیش از حدّ نصاب –4 نفر – باشند به زبان حدّ نصاب –4 نفر – اکتفا نماید ، ولی احتیاط در آن که آنها را به زبان خدشان موعظه کند .