در این که ایام معلومات چیست و آیا با ایام معدودات که در سوره بقره بدان اشاره شده است یکی است یا متفاوت می باشد؟ میان مفسرین گفتگو هست و روایات نیز در این زمینه متفاوت است: گروهی از مفسران، طبق بعضی از روایات معتقدند که منظور از ایام معلومات ده روز اول ماه ذی الحجه الحرام هست و ایام معدودات که به آن ایام تشریق نیز می گویند روزهای 11 و 12 و 13 ذی الحجه می باشد. وگروهی دیگر از مفسران طبق بعضی از روایات قائلند که ایام معلومات و ایام معدودات هر دو اشاره به ایام التشریق است که گاهی همان سه روز را گرفته اند و گاهی روز دهم ذی الحجه یعنی روز عید قربان را نیز به آن افزوده اند.(به نقل از تفسیر نمونه جلد 14 صفحه 73 و 74) (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 74/100106461)
در این که ایام معلومات چیست و آیا با ایام معدودات که در سوره بقره بدان اشاره شده است یکی است یا متفاوت می باشد؟ میان مفسرین گفتگو هست و روایات نیز در این زمینه متفاوت است:
گروهی از مفسران، طبق بعضی از روایات معتقدند که منظور از ایام معلومات ده روز اول ماه ذی الحجه الحرام هست و ایام معدودات که به آن ایام تشریق نیز می گویند روزهای 11 و 12 و 13 ذی الحجه می باشد.
وگروهی دیگر از مفسران طبق بعضی از روایات قائلند که ایام معلومات و ایام معدودات هر دو اشاره به ایام التشریق است که گاهی همان سه روز را گرفته اند و گاهی روز دهم ذی الحجه یعنی روز عید قربان را نیز به آن افزوده اند.(به نقل از تفسیر نمونه جلد 14 صفحه 73 و 74) (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 74/100106461)
- [آیت الله بروجردی] نوت (71) و اسکناس از معدودات محسوب است و احکام ربا در آن جاریست یا خیر؟
- [سایر] انسان که معلومات خود را از دنیای مادی می گیرد، چگونه ادعاهایی درباره مجردات مطرح می کند؟
- [سایر] چگونه میتوان «الحجّ اشهر معلومات» را از قبیل «لیلٌ قائم» دانست، و در غیر این صورت آنچه در تقدیر گرفته شده چیست؟
- [سایر] چگونه میتوان «الحجّ اشهر معلومات» را از قبیل «لیلٌ قائم» دانست، و در غیر این صورت آنچه در تقدیر گرفته شده چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] بعضی از برادران اهل علم با اینکه از معلومات بالایی برخوردار هستند، ولی معمّم نشده اند آیا امامت جماعت برای آنها جایز است؟
- [سایر] ایام فاطمیه به چه ایامی گفته می شود ؟ حد فاصل دقیق این ایام کدام روزها است؟ برگزاری جشنها و مراسم های شاد در ایام فاطمیه چه حکمی دارد؟
- [سایر] شعر بمناسبت ایام فاطمیه بفرمایید؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] بنده با اینکه از معلومات عربی بهره ای ندارم، چون به حضرت حسین علیه السلام علاقه شدیدی دارم مصیبتی می خوانم و نمی دانم راست است یا دروغ، روزه ام در ماه رمضان چه حکمی دارد؟
- [سایر] علما در مورد برگزاری مراسم ایام فاطمیه چه دیدگاهی دارند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] نظر حضرتعالی در مورد برگزاری مراسم ایام محسنیه چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] زنانی که عادت وقتیه و عددیه دارند همین که در ایام عادت خون ببینند حائض می شوند و تا پایان ایام عادت، احکام حائض را دارند، خواه نشانه های خون حیض در آن بوده باشد، یا نه.
- [آیت الله سیستانی] زنی که عادت عددیه دارد اگر خون از عدد روزهای عادت او بیشتر شود هر چند از ده روز تجاوز نکند بنابر احتیاط واجب در روزهای بعد از عدد عادت محرمات نفساء را ترک و واجبات مستحاضه را انجام دهد ، و اگر بیش از یک بار خون ببیند و بین آنها پاکی باشد به عدد ایام عادت خون را نفاس قرار دهد و احتیاطاً در ایام پاکی وسط و ایام خون زائد بر عادت ، محرمات نفساء را ترک و واجبات را انجام دهد .
- [آیت الله اردبیلی] اقدام به تأسیس مجامع فرهنگی یا نشر کتب و نشریات مفید یا تولید برنامههای رادیویی و تلویزیونی و مشابه آن که موجب تقویت پایههای عقیدتی، اخلاقی و عملی و یا رشد افکار و بالا رفتن سطح معلومات اجتماعی و دینی مردم میشود، از وظایف مهمّی است که شایسته است افراد به اندازه قدرت و توان خود به آن عمل نمایند و ممانعت از آن جایز نیست.
- [آیت الله مظاهری] دیدن آلودگی قبل از ایّام عادت در صورتی که رحم پاک باشد و نشانه حیض را نداشته باشد، استحاضه است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] زنی که عادت وقتیه و عددیه دارد، اگر بعد از گذشتن تمام ایام عادت شروع به خون دیدن کرد استحاضه است؛ هر چند به نشانه حیض باشد، مگر آن که عادت وی در اثر نشانهدار بودن خون مشخص شده باشد (صورت دوم مسأله 485) که چنانچه خونی با نشانه پس از ایام عادت هم ببیند، حیض است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] بین نفاس و حیض که زن بعد از آن می بیند باید ده روز فاصله باشد پس خونی که زن قبل از گذشت ده روز از گذشت ایام نفاس می بیند استحاضه است هر چند در ایام عادت باشد و در مورد لزوم فاصله شدن ده روز پاکی بین حیض سابق و نفاس اشکال است و احتیاط ترک نشود.
- [آیت الله سیستانی] - اعتکاف کننده باید در ایّام اعتکاف، روزه باشد، بنابراین کسی که نمیتواند روزه بگیرد مانند مسافری که قصد اقامه ده روز ندارد و مریض و زن حائض و نفساء اعتکافش صحیح نیست، و در ایام اعتکاف لازم نیست که روزه مخصوص به اعتکاف باشد بلکه هر روزهای باشد صحیح است حتّی روزه استیجاری، مستحبی و قضاء هم کافی است.
- [آیت الله سیستانی] - معتکف بنا بر احتیاط واجب، باید از استمناء (هرچند به صورت حلال) و مباشرت زن به لمس و بوسیدن به شهوت هم اجتناب کند، و نگاه کردن با شهوت به همسر در ایام اعتکاف مبطل اعتکاف نیست ولی احتیاط مستحب آن است که در ایام اعتکاف از آن اجتناب شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر صاحب عادت وقتیه در ایام عادت خونی ببیند که نداند خون زخم است یا حیض، باید آن را حیض قرار دهد.
- [آیت الله مظاهری] زنهایی که برای جلوگیری از عادت قرص میخورند، اگر آلودگیهایی مشاهده کنند که نشانه حیض را ندارد، باید آن را استحاضه قرار دهند گرچه در ایّام عادتشان باشد.