شرح پرسش: برخی (الْحَجُّ أَشْهُرٌ مَعْلُومات‌) را از قبیل (لیلٌ قائم) و (نهارٌ صائم) دانسته‌ اند که نیازی به تقدیر و حذف نیست). چگونه می‌توان (الحجّ اشهر معلومات) را از قبیل (لیلٌ قائم) دانست، و در(غیر) این صورت آن ‌چه در تقدیر گرفته شده چیست؟ پاسخ : سه نظریه در معنای "الْحَجُّ أَشْهُرٌ مَعْلُومات‌" بیان شده است: 1. عده ای کلمه اشهر (ماه ها) را در تقدیر گرفته اند بدین ترتیب که "أشهر الحج أشهر معلومات" به این معنا که ماه های حج، ماه های معلومی است که در این صورت مضاف حذف شده و مضاف الیه به جای آن قرار گرفته است؛ مانند "البرد شهران"سرما دو ماه است که مراد ماه های سرما دو ماه است. 2. گروه دیگر کلمه "حج" را در تقدیر گرفته اند بدین ترتیب که "الحج حج أشهر معلومات"؛ به این معنا که حج فقط باید در این ماه ها باشد و در غیر آن جایز نیست؛ چنانکه در زمان جاهلیت در غیر این ماه ها جایز می دانستند. 3. نظر سوم که به صورت احتمال، بیان شده است: این عبارت را بدون تقدیر گرفتن کلمه ای معنا کنیم و مقصود از ماه ها، خود حج باشد؛ مانند لیل قائم، و نهار صائم که قیام و روزه داری به شب و روز نسبت داده شده و معنا چنین است که شبی که در آن قیام واقع شده یا روزی که در آن روزه گرفته شده است. و در "الحج اشهر.."یعنی حجی که در ماه های معلوم انجام می شود.[1] این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد. پی نوشت: [1]ر.ک: فخر رازی، مفاتیح الغیب، ج 5، ص 314، دار احیاء التراث العربی‌، بیروت‌،1420 ق‌؛نیشابوری، نظام الدین حسن بن محمد، تفسیر غرائب القرآن و رغائب الفرقان، ج 1، ص 550، دار الکتب العلمیة، بیروت، 1416 ق.‌ منبع:islamquest.net
چگونه میتوان «الحجّ اشهر معلومات» را از قبیل «لیلٌ قائم» دانست، و در غیر این صورت آنچه در تقدیر گرفته شده چیست؟
شرح پرسش:
برخی (الْحَجُّ أَشْهُرٌ مَعْلُومات) را از قبیل (لیلٌ قائم) و (نهارٌ صائم) دانسته اند که نیازی به تقدیر و حذف نیست). چگونه میتوان (الحجّ اشهر معلومات) را از قبیل (لیلٌ قائم) دانست، و در(غیر) این صورت آن چه در تقدیر گرفته شده چیست؟
پاسخ :
سه نظریه در معنای "الْحَجُّ أَشْهُرٌ مَعْلُومات" بیان شده است:
1. عده ای کلمه اشهر (ماه ها) را در تقدیر گرفته اند بدین ترتیب که "أشهر الحج أشهر معلومات" به این معنا که ماه های حج، ماه های معلومی است که در این صورت مضاف حذف شده و مضاف الیه به جای آن قرار گرفته است؛ مانند "البرد شهران"سرما دو ماه است که مراد ماه های سرما دو ماه است.
2. گروه دیگر کلمه "حج" را در تقدیر گرفته اند بدین ترتیب که "الحج حج أشهر معلومات"؛ به این معنا که حج فقط باید در این ماه ها باشد و در غیر آن جایز نیست؛ چنانکه در زمان جاهلیت در غیر این ماه ها جایز می دانستند.
3. نظر سوم که به صورت احتمال، بیان شده است: این عبارت را بدون تقدیر گرفتن کلمه ای معنا کنیم و مقصود از ماه ها، خود حج باشد؛ مانند لیل قائم، و نهار صائم که قیام و روزه داری به شب و روز نسبت داده شده و معنا چنین است که شبی که در آن قیام واقع شده یا روزی که در آن روزه گرفته شده است. و در "الحج اشهر.."یعنی حجی که در ماه های معلوم انجام می شود.[1]
این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.
پی نوشت:
[1]ر.ک: فخر رازی، مفاتیح الغیب، ج 5، ص 314، دار احیاء التراث العربی، بیروت،1420 ق؛نیشابوری، نظام الدین حسن بن محمد، تفسیر غرائب القرآن و رغائب الفرقان، ج 1، ص 550، دار الکتب العلمیة، بیروت، 1416 ق.
منبع:islamquest.net
- [سایر] چگونه میتوان «الحجّ اشهر معلومات» را از قبیل «لیلٌ قائم» دانست، و در غیر این صورت آنچه در تقدیر گرفته شده چیست؟
- [سایر] چرا در قرآن لفظ «لیل» (شب) همیشه قبل از لفظ «نهار» (روز) آمده است؟
- [سایر] آیا در روایات گفته شده که چرا به حضرت مهدی علیه السلام، «قائم» میگویند؟
- [سایر] چگونه میتوان گفت «الجزئی کلی» به حمل اولی و «الجزئی جزئی» به حمل اولی است؟
- [سایر] آیا شعارهایی از قبیل « مرگ بر آمریکا » و « مرگ بر اسرائیل » در مسجد و مکان های مقدس صحیح است ؟
- [سایر] آیا میتوان فرشتگان را با عبارت «سیدنا» صدا کرد؟
- [سایر] طبق آیه «النَّبِیُّ أَوْلَی بِالْمُؤْمِنِینَ مِنْ أَنفُسِهِمْ» اولویت در مدیریت اسلامی را چگونه میتوان اثبات نمود؟
- [سایر] چگونه «از خود بیگانگی» در یک ملت ایجاد میشود و چگونه میتوان از آن جلوگیری نمود؟
- [سایر] چگونه میتوان به زیباییهای عاشورا پی برد و این کلام حضرت زینب(سلام الله علیها) را که فرمودند: «ما رایت الا جمیلا» را درک کرد؟
- [سایر] چگونه میتوان تنها حقانیت اسلام را نسبت به مسیحیت و یهودیت اثبات کرد؟ چه اشکالی دارد که همه ادیان حق باشند و «پلورالیسم دینی» صحیح باشد؟