آیه 145 از سوره 37 (صافات): (فَنَبَذْناهُ بِالْعَراءِ وَ هُوَ سَقیمٌ؛ ما او را در سرزمینی خشک و خالی از درخت و گیاه افکندیم در حالی که بیمار بود.) آیه 49 از سوره 68 (قلم): (لو لا أن تدارکه نعمة من ربه لنبذ بالعراء و هو مذموم؛ و اگر رحمت خدا به یاری اش نیامده بود به سرزمینی خشک افکنده می شد در حالی که سزاوار مذمت و سرزنش بود.) این دو آیه با یکدیگر منافاتی ندارند زیرا آیه 145 صافات می فرماید: (ما یونس را در سرزمینی خشک و بدون درخت و گیاه افکندیم). این مربوط به زمانی است که حضرت یونس(ع) به درگاه الهی در شکم ماهی توبه کرده بود و خداوند توبه او را پذیرفته بود و مشمول رحمت الهی قرار گرفته بود و هرگز شایسته مذمت نبود. ولی آیه 49 از سوره قلم در مقام یادآوری نعمت خداوند بر حضرت یونس و پذیرش توبه او است و بیان می کند که اگر نعمت پروردگار که همان توفیق توبه و مشمول رحمت الهی قرار گرفتن، نبود به سرزمینی خشک و بی آب و علف انداخته میشود در حالی که در خور سرزنش و مذمت بود. یعنی به دلیل توبه او و پذیرش توبه او چنین اتفاقی نیتفاد. منظور این است که آن اتفاق در صورت توبه نکردن و یا پذیرفته نشدن توبه او افتادن به زمینی خشک و استحقاق مذمت و سرزنش را داشتن بود که چون توبه کرد و توبه اش پذیرفته شد، به سرزمینی خشک افکنده شد ولی آن استحقاق مذمت و سرزنش به دلیل مشمول رحمت الهی، گریبانگیر او نشد. پس محور اصلی استحقاق مذمت و سرزنش داشتن است نه افتادن به سرزمین خشک.(ر.ک: تفسیر نمونه، ج 19، ص 158، ذیل آیه 145 صافات) به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 636/400008)
سرگذشت حضرت یونس(ع) را بفرمایید؟
آیه 145 از سوره 37 (صافات): (فَنَبَذْناهُ بِالْعَراءِ وَ هُوَ سَقیمٌ؛ ما او را در سرزمینی خشک و خالی از درخت و گیاه افکندیم در حالی که بیمار بود.)
آیه 49 از سوره 68 (قلم): (لو لا أن تدارکه نعمة من ربه لنبذ بالعراء و هو مذموم؛ و اگر رحمت خدا به یاری اش نیامده بود به سرزمینی خشک افکنده می شد در حالی که سزاوار مذمت و سرزنش بود.)
این دو آیه با یکدیگر منافاتی ندارند زیرا آیه 145 صافات می فرماید: (ما یونس را در سرزمینی خشک و بدون درخت و گیاه افکندیم). این مربوط به زمانی است که حضرت یونس(ع) به درگاه الهی در شکم ماهی توبه کرده بود و خداوند توبه او را پذیرفته بود و مشمول رحمت الهی قرار گرفته بود و هرگز شایسته مذمت نبود.
ولی آیه 49 از سوره قلم در مقام یادآوری نعمت خداوند بر حضرت یونس و پذیرش توبه او است و بیان می کند که اگر نعمت پروردگار که همان توفیق توبه و مشمول رحمت الهی قرار گرفتن، نبود به سرزمینی خشک و بی آب و علف انداخته میشود در حالی که در خور سرزنش و مذمت بود. یعنی به دلیل توبه او و پذیرش توبه او چنین اتفاقی نیتفاد. منظور این است که آن اتفاق در صورت توبه نکردن و یا پذیرفته نشدن توبه او افتادن به زمینی خشک و استحقاق مذمت و سرزنش را داشتن بود که چون توبه کرد و توبه اش پذیرفته شد، به سرزمینی خشک افکنده شد ولی آن استحقاق مذمت و سرزنش به دلیل مشمول رحمت الهی، گریبانگیر او نشد. پس محور اصلی استحقاق مذمت و سرزنش داشتن است نه افتادن به سرزمین خشک.(ر.ک: تفسیر نمونه، ج 19، ص 158، ذیل آیه 145 صافات)
به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 636/400008)
- [سایر] سرگذشت حضرت یونس(علیه السلام)، در قرآن، چگونه بیان شده است؟
- [سایر] داستان حضرت یونس(علیهالسلام) را بفرمایید؟
- [سایر] آیا امکان دارد زندگی و سرگذشت حضرت حزقیل نبی(ع) را توضیح دهید؟
- [سایر] آیا امکان دارد در مورد زندگی و سرگذشت حضرت قیدار(ع) توضیح دهید؟
- [سایر] آیا امکان دارد در مورد زندگی و سرگذشت حضرت قیدار(ع) توضیح دهید؟
- [سایر] آیا امکان دارد زندگی و سرگذشت حضرت حزقیل نبی(ع) را توضیح دهید؟
- [سایر] سرگذشت حضرت الیاس(علیه السلام) چگونه بود؟
- [سایر] 1. قبور پیامبرانی؛ مانند حضرت شعیب، لوط، یوسف، یونس، آدم، موسی، اسرائیل، اسحاق، ابراهیم، هارون، داوود، سلیمان، ادریس، عیسی، یحیی، زکریا و نوح(ع) کجا واقع شده است؟ 2. چگونه ممکن است برخی پیامبران؛ مانند یونس(ع) که در عراق بوده، در ایران دفن شده باشند؟ آیا میشود نام پیامبران مدفون در ایران را نام ببرید.
- [سایر] لطفاً در مورد حضرت یونس و داستان ایشان توضیحاتی بدهید؟
- [سایر] خطای حضرت یونس چه بود؟ پس چگونه پیامبران از اشتباه مصوناند؟
- [آیت الله بروجردی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول) ع) مستحب است صلوات را هم بنویسد و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد میکند صلوات بفرستد.
- [آیت الله بروجردی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول (ع) مانند محمّد و احمد، یا لقب و کُنیة آن جناب مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود، اگر چه در نماز باشد مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] برای سجده بهتر از هر چیز تربت حضرت سیدالشهداء (ع) می باشد؛ بعد از آن خاک؛ بعد از خاک سنگ و بعد از سنگ گیاه است.
- [آیت الله جوادی آملی] .سیّدی که مستحقِ سهم سادات است , باید از طرف پدر به هاشم انتساب دا شته باشد و لازم نیست که از نسل حضرت پیامبر(ع) باشد؛ اما اگر کسی از طرف مادر انتساب به هاشم داشته باشد، کافی نیست.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که وضو ندارد بنا بر احتیاط حرام است اسم خداوند متعال را به هر زبانی نوشته شده باشد؛ مس نماید. و بهتر آن است که اسم مبارک پیغمبر و امام و حضرت زهرا (ع) را هم مس ننماید.
- [آیت الله جوادی آملی] .سجده بر تربت حضرت سید الشهداء(ع) افضل از سجده بر سایر چیزهایی است که سجده بر آنها صحیح است. پس از آن, در فضیلت، خاک و سپس سنگ و پس از سنگ، گیاه است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است در شوهر دادن دختری که بالغه است یعنی مکلف شده؛ عجله کنند. از حضرت صادق (ع) روایت شده که یکی از سعادتهای مرد آن است که دخترش در خانه او حیض نبیند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر روزه دار به گفتن یا به نوشتن یا به اشاره و مانند اینها به خدا و پیغمبر(ص) و جانشینان آن حضرت (ع) عمداً نسبت دروغ بدهد . اگر چه فوراً بگوید دروغ گفتم یا توبه کند ،روزة او باطل است .و احتیاط .اجب آن است که حضرت زهراسلام الله علیها و سایر پیغمبران و جانشینان آنان هم در این حکم فرقی ندارند .
- [آیت الله بروجردی] در آشامیدن آب چند چیز مستحب است:اوّل:آب را به طور مکیدن بیاشامد.دوم:در روز ایستاده آب بخورد.سوم:پیش از آشامیدن آب (بسم الله) و بعد از آن (الحمد لله) بگوید.چهارم:به سه نفس آب بیاشامد.پنجم:از روی میل آب بیاشامد.ششم:بعد از آشامیدن آب حضرت ابا عبدالله (- ع) و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.
- [آیت الله جوادی آملی] .سجده برای غیر خدا حرام است. سجده فرشتگان برای حضرت آدم نبود, زیرا وی به مثابه قبله بود, چنانکه سجده حضرت یعقوب(ع)و فرزندان او برای حضرت یوسف(ع) نبود, بلکه به منظور شکر خدا بود. آنچه برخی از زائران قبور امامان معصوم(ع)به صورت سجده انجام میدهند، اگر به منظور شکر نعمت توفیق به زیارت آنان باشند, اشکال ندارد و اگر مقصود خضوع در برابر آنها باشد, حرام است و برای پرهیز از توّهم برخی، سزاوار است که چنین کاری انجام نشود.