هنگامی که آیه: (إِنَّ الله و مَلائِکَته یُصلون عَلی النَبیّ یا اَیُّها الَّذین آمَنوا صَلّوا عَلَیه و سَلِّموا تَسلیما) احزاب/56 نازل گردید، یاران رسول خدا از او درخواست کردند که چگونه بر او صلوات بفرستند او فرمود: (لاتصلوا علی الصلاة البتراء؛ بر من صلوات بتراء ناقص و بریده نفرستید). یادآور شدند، پس چگونه درود بفرستیم؟ فرمود: بگویید: (اللّهمّ صل علی محمد و آل محمد)؛ (الصواعق المحرقه، فصل اول/146) موقعیت (آل محمد) از نظر فرستادن درود به گونهای است که، برخی از مذاهب فقهی سنی ضمیمه کردن آل را بر پیامبر لازم دانسته است و در این مورد امام شافعی میگوید: یا اهل بیت رسول الله حبکم فرض من الله فی القرآن انزلهکفاکم فی عظیم القدر انکم من لم یصل علیکم لا صلاة له (ای خاندان پیامبر دوستی شما فریضهای است که خدا در قرآن فرستاده است در بزرگی مقام شما همان بس که هر کس بر شما درود نفرستد، نماز ندارد). صحیح بخاری نزد اهل سنت، صحیحترین کتاب، پس از کلام الله مجید است، نظر برادران سنت را به حدیثی که او در صحیح خود در کتاب تفسیر، ذیل سوره احزاب آورده است جلب میکنیم: عبدالرحمان بن ابی لیلی نقل میکند: کعب بنمعجره مرا ملاقات کرد و گفت: آیا دوست داری حدیثی را به عنوان هدیه به تو تقدیم کنم، آن حدیث این است که روزی پیامبر گرامی نزد صحابه آمد، عرض کردیم ای رسول خدا، کیفیت کلی سلام کردن بر شما را از قرآن آموختیم، بفرمایید چگونه بر شما صلوات بفرستیم، حضرت فرمود: (اَلهُم صلّ علی مُحمّد و آل مُحمّد، کما صَلّیتَ عَلی إبراهیم اِنَّک حَمید مَجید)، (بخاری، صحیح، کتاب تفسیر، جزء 6/217). آیة الله جعفر سبحانی،رهبری امّت (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 8455/400002)
هنگامی که آیه: (إِنَّ الله و مَلائِکَته یُصلون عَلی النَبیّ یا اَیُّها الَّذین آمَنوا صَلّوا عَلَیه و سَلِّموا تَسلیما) احزاب/56 نازل گردید، یاران رسول خدا از او درخواست کردند که چگونه بر او صلوات بفرستند او فرمود: (لاتصلوا علی الصلاة البتراء؛ بر من صلوات بتراء ناقص و بریده نفرستید). یادآور شدند، پس چگونه درود بفرستیم؟ فرمود: بگویید: (اللّهمّ صل علی محمد و آل محمد)؛ (الصواعق المحرقه، فصل اول/146)
موقعیت (آل محمد) از نظر فرستادن درود به گونهای است که، برخی از مذاهب فقهی سنی ضمیمه کردن آل را بر پیامبر لازم دانسته است و در این مورد امام شافعی میگوید:
یا اهل بیت رسول الله حبکم فرض من الله فی القرآن انزلهکفاکم فی عظیم القدر انکم من لم یصل علیکم لا صلاة له
(ای خاندان پیامبر دوستی شما فریضهای است که خدا در قرآن فرستاده است در بزرگی مقام شما همان بس که هر کس بر شما درود نفرستد، نماز ندارد).
صحیح بخاری نزد اهل سنت، صحیحترین کتاب، پس از کلام الله مجید است، نظر برادران سنت را به حدیثی که او در صحیح خود در کتاب تفسیر، ذیل سوره احزاب آورده است جلب میکنیم:
عبدالرحمان بن ابی لیلی نقل میکند: کعب بنمعجره مرا ملاقات کرد و گفت: آیا دوست داری حدیثی را به عنوان هدیه به تو تقدیم کنم، آن حدیث این است که روزی پیامبر گرامی نزد صحابه آمد، عرض کردیم ای رسول خدا، کیفیت کلی سلام کردن بر شما را از قرآن آموختیم، بفرمایید چگونه بر شما صلوات بفرستیم، حضرت فرمود: (اَلهُم صلّ علی مُحمّد و آل مُحمّد، کما صَلّیتَ عَلی إبراهیم اِنَّک حَمید مَجید)، (بخاری، صحیح، کتاب تفسیر، جزء 6/217).
آیة الله جعفر سبحانی،رهبری امّت
(لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 8455/400002)
- [سایر] در مورد آیه 56 سوره احزاب که دستور صلوات داده، سؤال این است که آیا خاص انسان با ایمان است یا همه مسلمان را شامل میشود؟ و آیا شامل جنّ مؤمن هم میشود؟
- [سایر] بر اساس آیه 81 سوره یس کیفیت معاد را بیان کنید؟
- [سایر] آیه 61 سوره احزاب را تفسیر کنید؟
- [سایر] آیا بین آیه 95 سوره انبیاء، و آیات 55 و 56 سوره بقره، تضادی وجود ندارد؟
- [سایر] آیه 32 و 32 سوره احزاب را تفسیر کنید؟
- [سایر] تفسیر آیه 37 و 38 سوره احزاب را بفرمایید؟
- [سایر] تفسیر آیه 53 سوره احزاب چیست؟
- [سایر] شأن نزول آیه چهل سوره احزاب چیست؟
- [سایر] تفسیر آیه 37 سوره احزاب چیست؟
- [سایر] آیه 57 سوره احزاب را تفسیر کنید؟
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس، و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف یعنی آیه اِنَّ رَبَّکُمُ اللهُ الَّذی خَلَقَ السَّماواتِ... و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است برای راحت شدن محتضر؛ بر بالین او سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره را بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله خوئی] مستحب است برای راحتشدن محتضر بر بالین او سورة مبارکه" یس" و" الصافات" و" احزاب" و" آیة الکرسی" و آیة پنجاه و چهارم از سورة اعراف و سه آیة آخر سوره بقره را، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] شایسته است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه (یس) و (صافات) و (احزاب) و (آیة الکرسی) و هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف (إنَّ ربَّکُمُ اللهُ الّذی خَلَقَ السموات و الارض) تا آخر، و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او، سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله سیستانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر ، در بالین او سوره مبارکه یس ، و صافّات ، و احزاب ، و آیة الکرسی ، و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف ، و سه آیه آخر سوره بقره ، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند .
- [امام خمینی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه "یس" و"الصافات" و " احزاب" و "آیة الکرسی" و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.