باسلام،درکتاب عقدالفرید ج4 آمده:هنگامی که بر عثمان شوریدند،امام علی (ع) )برای دفاع ازعثمان، فرزندانش را فرستاد که جلوی خانه عثمان نگهبان باشند،اما وقتی که عثمان کشته شد امام علی(ع) آمد و یک سیلی به یکی ویک مشت به نفردوم زد وفرمود مگرشما نگهبان نبودید،حال دوسؤال1:آیاعلی(ع)خلافت عثمان را قبول داشته که حاضرنشده که عثمان کشته شود؟2:چراعلی(ع)به خاطر عثمان که ازغاصبین خلافت بوده فرزندانش را کتک زده ؟ پاسخ:پرسیده بودید: آیاعلی(ع)خلافت عثمان را قبول داشته...؟ بی شک هرگز حضرت خلافت خلفای سهگانه اهلسنت را قبول نداشته و آنان را غاصب این منصب میدانسته. این نکته از فرمایشات گوناگون ایشان درباره مسئله خلافت و خلفا به دست میآید که به عنوان نمونه میتوان به خطبه شقشقیه در نهج البلاغه اشاره نمود. در ادامه سوال شما آمده بود: چرا حضرت حاضرنشده که عثمان کشته شود؟ چراعلی(ع)به خاطر عثمان که ازغاصبین خلافت بوده فرزندانش را کتک زده ؟ در این باره بهتر است تا (نظر دینی) امام را از (نظر سیاسی) آن حضرت جدا کنیم. (نظر دینی) امام آن بود که عثمان به سبب اشتباهات عمدیش دربارهی اسلام و احکام آن و نیز به فساد کشاندن اوضاع جامعه، مستحق چنان برخوردی از ناحیهی مردم بود. شاهد این نظریه کلام امام است زمانی از ایشان پرسیدند: آیا در قتل عثمان شرکت داشته است یا نه؟ امام فرمود: خدا عثمان را کشت و من با خدا هستم.[1] در مورد دیگری فرمود: من نه کشته شدن عثمان را دوست داشتم و نه از آن کراهت داشتم.[2] و بار دیگر فرمود: قتل عثمان نه مرا مسرور کرد و نه ناراحت.[3] امام در جای دیگر عثمان را (حمال الخطایا) (کسی که همواره در حال خطا و اشتباه است) خواند.[4] دربارهی (نظر سیاسی) امام، به راحتی میتوان گفت که امام موافق با کشتن وی نبوده و این کار را به صلاح نمیدانسته است. امام دریافته بود که این اقدام جز به نفع معاویه نیست و لذا به هر صورت میکوشید تا از کشته شدن او جلوگیری کند. حتی در آغاز میکوشید تا میان مردم و او را صلح دهد و شورش را بخواباند. به هر روی امام موافق با قتل عثمان نبود یک دلیل عمده، غلبهی مردم بر حاکمشان بود که این خود هرج و مرجی را به دنبال داشت. نفس این که مردم احساس کند که میتوانند هر حاکمی را به سادگی بکشند کار بسیار خطرناکی است. مسلمانان تجربهی ایران ساسانی را در این اواخر شنیده بودند که چگونه در عرض چند سال، چندین نفر پادشاهی کردند و به سرعت (توسط اطرافیانشان) کشته شدند. لذا عبدالله بن عمر میگفت: آیا میخواهید کار را (هرَقْلی) کنید، هر زمان بر شاهی غضب کردید او را بکشید؟[5] [1] . عیون الاخبار، ج2، ص207. [2] . انساب الاشراف، ج5، ص101؛ طبقات الکبری، ج3، ص82. [3] . الغدیر، ج9، ص29؛ تاریخ المدینه المنوره، ج3، ص1263 (ما امرت ولا نهیت و لا سرّنی و لاساءنی قتل عثمان). [4] . الموفقیات، ج13؛ شرح نهج البلاغه، ابن ابی الحدید، ج9، ص17. [5] . تاریخ مدینه المنوره، ج3، ص1175.
باسلام،درکتاب عقدالفرید ج4 آمده:هنگامی که بر عثمان شوریدند،امام علی (ع) )برای دفاع ازعثمان، فرزندانش را فرستاد که جلوی خانه عثمان نگهبان باشند،اما وقتی که عثمان کشته شد امام علی(ع) آمد و یک سیلی به یکی ویک مشت به نفردوم زد وفرمود مگرشما نگهبان نبودید،حال دوسؤال1:آیاعلی(ع)خلافت عثمان را قبول داشته که حاضرنشده که عثمان کشته شود؟2:چراعلی(ع)به خاطر عثمان که ازغاصبین خلافت بوده فرزندانش را کتک زده ؟
باسلام،درکتاب عقدالفرید ج4 آمده:هنگامی که بر عثمان شوریدند،امام علی (ع) )برای دفاع ازعثمان، فرزندانش را فرستاد که جلوی خانه عثمان نگهبان باشند،اما وقتی که عثمان کشته شد امام علی(ع) آمد و یک سیلی به یکی ویک مشت به نفردوم زد وفرمود مگرشما نگهبان نبودید،حال دوسؤال1:آیاعلی(ع)خلافت عثمان را قبول داشته که حاضرنشده که عثمان کشته شود؟2:چراعلی(ع)به خاطر عثمان که ازغاصبین خلافت بوده فرزندانش را کتک زده ؟
پاسخ:پرسیده بودید: آیاعلی(ع)خلافت عثمان را قبول داشته...؟ بی شک هرگز حضرت خلافت خلفای سهگانه اهلسنت را قبول نداشته و آنان را غاصب این منصب میدانسته. این نکته از فرمایشات گوناگون ایشان درباره مسئله خلافت و خلفا به دست میآید که به عنوان نمونه میتوان به خطبه شقشقیه در نهج البلاغه اشاره نمود.
در ادامه سوال شما آمده بود: چرا حضرت حاضرنشده که عثمان کشته شود؟ چراعلی(ع)به خاطر عثمان که ازغاصبین خلافت بوده فرزندانش را کتک زده ؟
در این باره بهتر است تا (نظر دینی) امام را از (نظر سیاسی) آن حضرت جدا کنیم.
(نظر دینی) امام آن بود که عثمان به سبب اشتباهات عمدیش دربارهی اسلام و احکام آن و نیز به فساد کشاندن اوضاع جامعه، مستحق چنان برخوردی از ناحیهی مردم بود. شاهد این نظریه کلام امام است زمانی از ایشان پرسیدند: آیا در قتل عثمان شرکت داشته است یا نه؟ امام فرمود: خدا عثمان را کشت و من با خدا هستم.[1] در مورد دیگری فرمود: من نه کشته شدن عثمان را دوست داشتم و نه از آن کراهت داشتم.[2] و بار دیگر فرمود: قتل عثمان نه مرا مسرور کرد و نه ناراحت.[3] امام در جای دیگر عثمان را (حمال الخطایا) (کسی که همواره در حال خطا و اشتباه است) خواند.[4]
دربارهی (نظر سیاسی) امام، به راحتی میتوان گفت که امام موافق با کشتن وی نبوده و این کار را به صلاح نمیدانسته است. امام دریافته بود که این اقدام جز به نفع معاویه نیست و لذا به هر صورت میکوشید تا از کشته شدن او جلوگیری کند. حتی در آغاز میکوشید تا میان مردم و او را صلح دهد و شورش را بخواباند.
به هر روی امام موافق با قتل عثمان نبود یک دلیل عمده، غلبهی مردم بر حاکمشان بود که این خود هرج و مرجی را به دنبال داشت. نفس این که مردم احساس کند که میتوانند هر حاکمی را به سادگی بکشند کار بسیار خطرناکی است. مسلمانان تجربهی ایران ساسانی را در این اواخر شنیده بودند که چگونه در عرض چند سال، چندین نفر پادشاهی کردند و به سرعت (توسط اطرافیانشان) کشته شدند. لذا عبدالله بن عمر میگفت: آیا میخواهید کار را (هرَقْلی) کنید، هر زمان بر شاهی غضب کردید او را بکشید؟[5]
[1] . عیون الاخبار، ج2، ص207.
[2] . انساب الاشراف، ج5، ص101؛ طبقات الکبری، ج3، ص82.
[3] . الغدیر، ج9، ص29؛ تاریخ المدینه المنوره، ج3، ص1263 (ما امرت ولا نهیت و لا سرّنی و لاساءنی قتل عثمان).
[4] . الموفقیات، ج13؛ شرح نهج البلاغه، ابن ابی الحدید، ج9، ص17.
[5] . تاریخ مدینه المنوره، ج3، ص1175.
- [سایر] چرا امام علی(علیه السلام) از عثمان در مقابل شورشیان دفاع می کرد؟
- [سایر] آیا قرآن عثمان با قرآن امام علی(ع) تفاوت دارد؟
- [سایر] چرا عبیدالله بن زیاد به عمر بن سعد گفت: آب را بر روی امام حسین(ع) همانند بستن آب بر روی عثمان ببندند؟ داستان بستن آب بر روی عثمان چیست؟ چه ربطی به امیرالمؤمنین دارد؟
- [سایر] در مورد قاتلان عثمان چرا امام علی (ع) دادگاه تشکیل ندادند؟
- [سایر] حضرت امام علی(ع) در نصیحت به عثمان بن حُنَیف وضع مالی خود را چگونه توصیف کرد؟
- [سایر] چرا بعد از قتل عثمان و حضور مردم برای بیعت با حضرت علی(ع) ایشان ابتدا از قبول حکومت سرباز زدند؟
- [سایر] در جریان قتل عثمان؛ امام علی، امام حسن و امام حسین(ع) را به در خانۀ عثمان می فرستند و به آنها دستور می دهد از عثمان دفاع کنند که در این جریان خون بر پیشانی مبارک امام حسن می نشیند و محمد بن ابی بکر می گوید باید از پشت حمله کنیم؛ چون ممکن است بنی هاشم با دیدن این صحنه به میدان بیایند. آیا این واقعه درست است؟ آیا درست است مرد جلیل القدری در موضوع به این مهمی از دستور امام سرپیچی می کند؟
- [سایر] 1. در خطبهای از نهج البلاغه امیرالمؤمنین علی(ع)، عثمان را به عنوان داماد پیامبر معرفی میکند. آیا آن دو دختر واقعاً دختر پیامبر بودهاند یا ربیبه آن حضرت؟ 2. آیا در این خطبه، حضرت علی(ع)؛ ابوبکر و عمر را عمل کننده به سنت و به حق میداند؟
- [سایر] بسیاری از بزرگان اصحاب از اهل بیت پیامبر زن گرفتهاند و اهل بیت از آنها زن گرفتهاند، به خصوص شیخین (ابوبکر و عمر) چنانکه همه مورّخان و ناقلان اخبار، سنی و شیعه بر این اتفاق نظر دارند. - پیامبر(ص) با عایشه دختر ابوبکر و حفصه دختر عمر ازدواج نمود. - و دو دخترش رقیه و ام کلثوم را یکی پس از دیگری به ازدواج خلیفه سوم عثمان بن عفان در آورد، و به خاطر این عثمان به ذی النورین ملقب شده است. - و پسرش ابان بن عثمان با ام کلثوم دختر عبدالله بن جعفر بن ابی طالب ازدواج کرد. - و مروان بن ابان بن عثمان با ام قاسم دختر حسن بن علی بن ابی طالب ازدواج کرده است. - و زید بن عمرو بن عثمان با سکینه دختر حسین ازدواج نموده بود. - و عبدالله بن عمرو بن عثمان با فاطمه دختر حسین بن علی ازدواج کرده بود. و از دیگر اصحاب که نیز با اهل بیت فامیل بودند و از آنها زن گرفته بودند نام نمیبریم و فقط در این مورد به ذکر خلفای ثلاثه اکتفا میکنیم، تا بیان کنیم که اهل بیت با آنها محبت و دوستی داشتند و به خاطر آن این ازدواجها و پیوندها صورت گرفته است و همچنین میبینیم که اهل بیت نامهای اصحاب پیامبر(ص) را بر فرزندانش میگذاشتند، و مورّخین و ناقلان اخبار همه شیعه و سنی بر این امر اتفاق نظر دارند. چنانکه در منابع شیعه آمده است علی یکی از پسرانش که از لیلی بنت مسعود حنظلی بود را ابوبکر نامید، و در بنی هاشم علی اولین کسی است که اسم پسرش را ابوبکر گذاشت. و همچنین حسن بن علی فرزندانش را به این نامها نامگذاری کرد: ابوبکر، عبدالرحمن، طلحه، و عبیدالله و همچنین حسن بن علی چنین نامهایی بر فرزندانش گذاشته بود و موسی کاظم دخترش را عایشه نامید . و کینه بعضی از اهل بیت ابوبکر بود، مانند زین العابدین علی بن حسین، و علی بن موسی الرضا که کینهاش ابوبکر بود. و همچنین بعضی از اهل بیت اسم پسرانشان را عمر میگذاشتند، که از جمله آنان میتوان به حضرت علی(ع) اشاره کرد که اسم پسرش را عمر اکبر نامید، مادر این پسر ام حبیب بنت ربیعه بود، و عمر بن علی در کنار برادرش حسین به شهادت رسید، و علی فرزندی دیگر به نام عمر اصغر داشت که مادرش الصهباء التغلبی بود که عمر طولانی کرد و از برادرانش ارث برد. و همچنین حسن بن علی فرزندانش را ابوبکر و عمر نامید. و همچنین علی بن حسین بن علی، و علی زین العابدین و موسی کاظم، و الحسین بن زید بن علی، و اسحاق بن حسن بن علی بن حسین، و نیز حسین بن علی بن حسن بن حسین بن حسن فرزندانشان را ابوبکر و عمر نامیدهاند. و افراد زیاد دیگری از اهل بیت فرزندانشان را ابوبکر و عمر نامیدهاند ولی ما به همین مقدار کفایت میکنیم تا بحث طولانی نشود. و موسی کاظم و علی هادی دخترانش را عایشه نامیدهاند.
- [سایر] آیا اینکه گفته می شود خلیفه دوم به خاطر شوخ طبعی و خنده رویی، حضرت علی(ع) را لایق خلافت نمی دانست صحیح است؟