رفراندوم 6 بهمن 1341 چه بود وچرا توسط امام خمینی (ره) تحریم شد؟ شاه و دولت که بقاء خود را در گرو اجراء طرحهای آمریکا میدیدند و بهر حال، پس از رحلت آیة الله بروجردی میخواستند از خلا مرجعیت تا آنجا که ممکن استسوء استفاده کنند، بلافاصله در قالب لوایح ششگانه انقلاب سفید جلو آمدند. ظاهر این لوایح میتوانستبسیاری از اذهان ساده را فریب دهد و برخی از قشرها را نیز که خواهان اصلاحاتی بوده و بر این اساس، التهاباتی آفریده بودند ساکت کند.اصلاحات ارضی و تقسیم زمین بین رعایا، سپاه دانش و اعزام دیپلمهها برای با سواد کردن روستائیان، حق انتخابات برای زنان و...چیزهائی بود که حتی بسیاری از ملی گراها و نیروهای چپ نیز آن را تایید میکردند. امام مجددا اقدامات خود را به صورت متشکل و حساب شده آغاز میکند و رفراندوم را تحریم مینماید.دولت و دربار نیز با تمام نیرو و تبلیغات خود به مقابله بر میخیزد و انگ ارتجاع سرخ و سیاه را بر امام و دیگر مخالفان خود میچسبانند.شاه در روز 4 بهمن شخصا به قم میرود.امام و مراجع دستور میدهند تا بازار بسته شود و مردم از منزلشان خارج نشوند و شاه که اینگونه با بیاعتنائی مردم و مراجع مواجه میشود در سخنرانی خود توهینهای حاد و تهدیدهای زیادی میکند.واسطهها و مصلحت اندیشان زیادی امام را پند میدهند، اما امام بر مواضع خود ثابت و استوار است.رفراندوم برگزار میشود ولی با استقبال مردم مواجه نمیگردد مع الوصف رژیم تبلیغات فراوانی به عنوان موفقیتبراه میاندازد.امام بعد از آن در یک سخنرانی به نقطه ضعفهای سخنان شاه و تهدیدها و توهینهای او اعتراض میکند. واقعا غیر از امام چه کسی میتوانست جلوی چنین رفراندومی در تایید لوایح نامبرده بایستد؟ زیرا ظاهر آن خیلی مطلوب بود و برآورنده بسیاری از نیازها و رافع بسیاری از عقب ماندگیها جلوه میکرد.امام که در این مقطع، اسلام را در خطر میدید و با فراست از خلال اخبار، به اغراض و مقاصد خطرناک رژیم و آمریکا پی برده بود با شجاعت قدم پیش نهاد و از انواع خطراتی که بطور طبیعی بر ایشان پیش میآمد نترسید. (منبع:چارچوبی برای تحلیل و شناخت انقلاب اسلامی در ایران، ص 71 ،نویسنده: محمد باقر حشمتزاده ) (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 104/66666)
رفراندوم 6 بهمن 1341 چه بود وچرا توسط امام خمینی (ره) تحریم شد؟
شاه و دولت که بقاء خود را در گرو اجراء طرحهای آمریکا میدیدند و بهر حال، پس از رحلت آیة الله بروجردی میخواستند از خلا مرجعیت تا آنجا که ممکن استسوء استفاده کنند، بلافاصله در قالب لوایح ششگانه انقلاب سفید جلو آمدند.
ظاهر این لوایح میتوانستبسیاری از اذهان ساده را فریب دهد و برخی از قشرها را نیز که خواهان اصلاحاتی بوده و بر این اساس، التهاباتی آفریده بودند ساکت کند.اصلاحات ارضی و تقسیم زمین بین رعایا، سپاه دانش و اعزام دیپلمهها برای با سواد کردن روستائیان، حق انتخابات برای زنان و...چیزهائی بود که حتی بسیاری از ملی گراها و نیروهای چپ نیز آن را تایید میکردند.
امام مجددا اقدامات خود را به صورت متشکل و حساب شده آغاز میکند و رفراندوم را تحریم مینماید.دولت و دربار نیز با تمام نیرو و تبلیغات خود به مقابله بر میخیزد و انگ ارتجاع سرخ و سیاه را بر امام و دیگر مخالفان خود میچسبانند.شاه در روز 4 بهمن شخصا به قم میرود.امام و مراجع دستور میدهند تا بازار بسته شود و مردم از منزلشان خارج نشوند و شاه که اینگونه با بیاعتنائی مردم و مراجع مواجه میشود در سخنرانی خود توهینهای حاد و تهدیدهای زیادی میکند.واسطهها و مصلحت اندیشان زیادی امام را پند میدهند، اما امام بر مواضع خود ثابت و استوار است.رفراندوم برگزار میشود ولی با استقبال مردم مواجه نمیگردد مع الوصف رژیم تبلیغات فراوانی به عنوان موفقیتبراه میاندازد.امام بعد از آن در یک سخنرانی به نقطه ضعفهای سخنان شاه و تهدیدها و توهینهای او اعتراض میکند.
واقعا غیر از امام چه کسی میتوانست جلوی چنین رفراندومی در تایید لوایح نامبرده بایستد؟
زیرا ظاهر آن خیلی مطلوب بود و برآورنده بسیاری از نیازها و رافع بسیاری از عقب ماندگیها جلوه میکرد.امام که در این مقطع، اسلام را در خطر میدید و با فراست از خلال اخبار، به اغراض و مقاصد خطرناک رژیم و آمریکا پی برده بود با شجاعت قدم پیش نهاد و از انواع خطراتی که بطور طبیعی بر ایشان پیش میآمد نترسید.
(منبع:چارچوبی برای تحلیل و شناخت انقلاب اسلامی در ایران، ص 71 ،نویسنده: محمد باقر حشمتزاده ) (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 104/66666)
- [سایر] متن سخنرانی امام خمینی در 12 بهمن 1357 در بهشت زهرا را بفرمایید؟
- [سایر] چرا امام خمینی (ره) پیش از سال 1341 و در زمان مرحوم آیت الله بروجردی (ره) نهضت خود را آغاز نکرد؟
- [سایر] چرا امام خمینی (ره) پیش از سال 1341 و در زمان مرحوم آیت الله بروجردی (ره) نهضت خود را آغاز نکرد؟
- [سایر] چرا امام خمینی (ره) پیش از سال 1341 و در زمان مرحوم آیت الله بروجردی (ره) نهضت خود را آغاز نکرد؟
- [سایر] استادان امام خمینی (ره) چه کسانی بودند؟
- [سایر] استادان امام خمینی (ره) چه کسانی بودند؟
- [سایر] شیوه مدیریتی امام خمینی ره چه بود؟
- [سایر] امام خمینی (ره) و جنبشهای اسلامی معاصر؟
- [سایر] زندگینامه امام خمینی ره را بفرمایید؟
- [سایر] تصوف چیست؟ آیا امام خمینی (ره) یک صوفی بودند؟
- [آیت الله اردبیلی] رساله توضیح المسائل به شیوه مرسوم، ابتدا بر اساس فتاوای زعیم بزرگوار شیعه حضرت آیة اللّه العظمی برجرودی قدسسره به دقت و با زبانی ساده تهیه و چاپ گردید و در معرض استفاده مقلدان و اندیشمندان قرار گرفت و به سبب دقت و سلاست و انتساب به آن مرجع بزرگوار و استاد مسلم فقه، سالها توسط فقیهان متأخر حاشیه و تعلیقه زده شد و سپس با مزج حواشی در متن اصلی، رسالههای بعدی تدوین گردید. حضرت آیة اللّه العظمی موسوی اردبیلی نیز ابتدا نظرات و فتاوای خود را به صورت حاشیهای بر رساله مزبور نگاشتند و پس از رحلت امام خمینی قدسسره به علت این که رساله معظم له در دست بسیاری از مقلدان و فارسی زبانان موجود بود، حواشی خود را به اختصار به رساله مزبور اضافه نمودند که چندین بار مورد چاپ و تجدید نظر قرار گرفت و در اختیار علاقمندان گذاشته شد. اما بازبینی و بازنگری رساله توضیح المسائل، ظهور مسائل جدید و مورد ابتلا، حذف مسائل غیر مورد ابتلا، تغییر در ساختار شکلی، جملات و ترتیب مسائل و برخی ابواب و توجه به نوآوریها و دقائق و کثرت تغییرات رساله پیشین، باعث گردید که رسالهای مستقل با ساختار فعلی تدوین شود تا به شیوهای مناسبتر، در عین حفظ چهارچوب قبلی، پاسخگوی نیاز مراجعین و فرزانگان گردد. لذا در این توضیح المسائل علاوه بر ذکر مسائل و نظرات جدید معظم له، متون مسائل تا اندازهای روانتر و ترتیب ابواب فقهی و مسائل مناسبتر شده و ابواب و مسائلی که مورد نیاز بوده، اضافه گردیده
- [آیت الله مکارم شیرازی] روزه تمام روزهای سال، غیر از روزه های حرام و مکروه که دربالا گفته شد، مستحبّ است، ولی بعضی از روزها تأکید بیشتری دارد از جمله: 1 پنجشنبه اوّل و آخر هر ماه و اوّلین چهارشنبه بعد از روز دهم ماه، حتّی اگر کسی اینها را به جا نیاورد مستحبّ است قضا کند. 2 سیزدهم و چهاردهم و پانزدهم هر ماه. 3 تمام ماه رجب و شعبان و اگر نتواند قسمتی از آن را روزه بگیرد، هر چند یک روز باشد. 4 روز بیست و چهارم ذی الحجّه و بیست و نهم ذی القعده. 5 روز اوّل ذی الحجّه تا روز نهم، ولی اگر به واسطه ضعف روزه نتواند دعاهای روز عرفه را بخواند روزه آن روز مکروه است. 6 عید سعید غدیر (هیجده ذی الحجّه). 7 روز اوّل و سوم و هفتم محرم. 8 روز تولّد پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله)(17 ربیع الاول). 9 روز مبعث رسول خدا(صلی الله علیه وآله)(27 رجب). 10 روز عید نوروز.
- [آیت الله مکارم شیرازی] آشامیدن شراب حرام و از گناهان کبیره است، بلکه در بعضی از اخبار بزرگترین گناه شمرده شده است و اگر کسی آن را حلال بداند در صورتی که متوجه باشد که لازمه حلال دانستن آن تکذیب خدا و پیغمبر(صلی الله علیه وآله) می باشد کافر است. از حضرت امام جعفر صادق(علیه السلام) روایت شده است که فرمود: (شراب ریشه بدیها و منشأ گناهان است و کسی که شراب می خورد عقل خود را از دست می دهد و در آن موقع خدا را نمی شناسد و از هیچ گناهی باک ندارد، احترام هیچ کس را نگه نمی دارد و حق خویشان نزدیک را رعایت نمی کند و از زشتیهای آشکار رو نمی گرداند، روح ایمان و خداشناسی از او بیرون می رود، و روح خبیثی که از رحمت خدا دور است در او می ماند، خدا و فرشتگان و پیغمبران و مؤمنین او را لعنت می کنند و تا چهل روز نماز او قبول نمی شود و روز قیامت روی او سیاه است!)
- [آیت الله بروجردی] روزهی تمام روزهای سال غیر از روزههای حرام و مکروه که گفته شد، مستحب است و برای بعضی از روزها بیشتر سفارش شده است که از آن جمله است:1. پنجشنبهی اوّل و پنجشنبهی آخر هر ماه و چهارشنبه اوّلی که بعد از روز دهم ماه است و اگر کسی اینها را به جا نیاورد، مستحب است قضا نماید و چنانچه اصلاً نتواند روزه بگیرد، مستحب است برای هر روز یک مد طعام یا 6 / 12 نخود نقره به فقیر بدهد.2. سِیزدهم و چهاردهم و پانزدهم هر ماه.3. تمام ماه رجب و شعبان و بعضی از این دو ماه اگر چه یک روز باشد.4. روز عید نوروز.5. روز چهارم تا نهم شوال.6. روز بیست و پنجم و بیست و نهم ذی قعده.7. روز اوّل تا روز نهم ذی حجّه (روز عرفه)، ولی اگر به واسطهی ضعف روزه نتواند دعاهای روز عرفه را بخواند، روزهی آن روز مکروه است.8. عید سعید غدیر (18 ذی حجّه).9. روز مباهله (24 ذی حجّه).10. روز اوّل و سوم و هفتم محرّم.11. میلاد مسعود پیغمبر اکرم صَلَّی اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِه وَ سَلَّم (17 ربیع الاول)12. روز مبعث حضرت رسول اکرم صَلَّی اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِه وَ سَلَّم (27 رجب)و اگر کسی روزهی مستحبی بگیرد واجب نیست آن را به آخر رساند، بلکه اگر برادر مؤمنش او را به غذا دعوت کند، مستحب است دعوت او را قبول کند و در بین روز افطار نماید
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز خواندن در چند جا مکروه است و از آن جمله است: (1) حمام. (2) زمین نمکزار. (3) مقابل انسان. (4) مقابل دری که باز است. (5) در جاده و خیابان و کوچه اگر برای کسانی که عبور می کنند زحمت نباشد و چنانچه زحمت باشد مزاحمت حرام است. (6) مقابل آتش و چراغ. (7) در آشپزخانه و هر جا که کوره آتش باشد. (8) مقابل چاه و چاله ای که محل بول باشد. (9) روبروی عکس و مجسمه چیزی که روح دارد؛ مگر آنکه روی آن پرده بکشند. (10) در اطاقی که جنب در آن باشد. (11) در جائی که عکس باشد اگرچه روبروی نمازگزار نباشد. (12) مقابل قبر. (13) روی قبر. (14) بین دو قبر. (15) در قبرستان.
- [آیت الله سیستانی] نماز خواندن در چند جا مکروه است ، و از آن جمله است : (1) حمام . (2) زمین نمکزار . (3) مقابل انسان . (4) مقابل دری که باز است . (5) در جاده و خیابان و کوچه اگر برای کسانی که عبور میکنند زحمت نباشد ، و چنانچه زحمت باشد ، مزاحمت حرام است . (6) مقابل آتش و چراغ . (7) در آشپزخانه و هر جا که کوره آتش باشد . (8) مقابل چاه و چالهای که محل بول باشد . (9) روبروی عکس و مجسّمه چیزی که روح دارد ، مگر آنکه روی آن پرده بکشند . (10) در اطاقی که جُنب در آن باشد . (11) در جائی که عکس باشد اگر چه روبروی نمازگزار نباشد . (12) مقابل قبر . (13) روی قبر . (14) بین دو قبر . (15) در قبرستان .
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز خواندن در چند جا مکروه است و از آن جمله است: 1 - حمام . 2 - زمین نمکزار. 3 - مقابل انسان. 4 - مقابل دری که باز است. 5 - در جاده و خیابان و کوچه اگر برای کسانی که عبور میکنند مزاحمت نداشته باشد - و چنانچه مزاحم باشد حرام و به احتیاط مستحب نماز باطل است - 6 - مقابل آتش و چراغ. 7 - در آشپزخانه و هر جا که کوره آتش است. 8 - مقابل چاه و چالهای که محل بول است. 9 - روبروی عکس و مجسمه چیزی که روح دارد، مگر آن که روی آن پرده بکشند. 10 - در اطاقی که جنب در آن باشد. 11 - در جایی که عکس باشد؛ اگر چه روبروی نمازگزار نباشد. 12 - مقابل قبر. 13 - روی قبر. 14 - بین دو قبر. 15 - در قبرستان.
- [آیت الله خوئی] نماز خواندن در چند جا مکروه است و از آن جملهاست (1) حمام، (2) زمین نمکزار، (3) مقابل انسان، (4) مقابل دری که باز است، (5) در جاده و خیابان و کوچه اگر برای کسانی که عبور میکنند زحمت نباشد. و چنانچه زحمت باشد مزاحمت حرام است، (6) مقابل آتش و چراغ، (7) در آشپزخانه و هر کجا که کوره آتش باشد، (8) مقابل چاه و چالهای که محل بول باشد، (9) روبه روی عکس و مجسمه چیزی که روح دارد، مگر آن که روی آن پرده بکشند، (10) در اطاقی که جنب در آن باشد، (11) در جایی که عکس باشد اگرچه روبروی نمازگزار نباشد، (12) مقابل قبر، (13) روی قبر، (14) بین دو قبر، (15) در قبرستان.
- [آیت الله مظاهری] مکروه است که در گریه بر میّت صدا را خیلی بلند کنند. ______ 1) آیا تو بر پیمانی - که با آن ما را ترک کردی - وفاداری؟ پیمان بر شهادت به اینکه نیست خدایی غیر از خداوند متعال، او که یکتاست و شریکی برای او نیست و به اینکه محمد صلی الله علیه وآله وسلم بنده و رسول اوست و سید پیامبران و خاتم آنان است و به اینکه علی علیه السلام امیر مومنان و سید امامان و امامی است که خداوند متعال، فرمانبرداری از او را بر همه عالمیان واجب فرموده است و به اینکه حسن و حسین و علی بن الحسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و حسن بن علی و قائم آل محمد - که درودهای خداوند بر آنان باد - امامان مومنان و حجّتهای خداوند بر همه خلائق و امامان تو هستند، که پیشروان هدایت و نیکوکاری هستند. 2) هنگامی که دو فرشته نزدیک به خداوند (نکیر و منکر) که فرستادگان از جانب خدای متعالند، به سوی تو آمدند و از تو در مورد خدایت و پیامبرت و دینت و کتابت و قبلهات و امامانت سوال کردند،پس نترس و اندوهگین نشو و در جواب آنان بگو: خداوند، پروردگار من و محمد صلی الله علیه وآله وسلم، پیامبر من و اسلام، دین من و قرآن، کتاب من و کعبه، قبله من و امیر مومنان علی بن ابی طالب، امام من و حسن بن علی، امام من و حسین بن علی، امام من و زین العابدین، امام من و محمد باقر، امام من و جعفر صادق، امام من، و موسی کاظم، امام من و علی رضا، امام من و محمد جواد امام من و علی هادی، امام من و حسن عسکری، امام من و حجّت منتظَر، امام من میباشند، اینان - که درودهای خداوند بر آنان باد - امامان و سروران و رهبران و شفیعان من میباشند، در دنیا و آخرت به آنان دوستی میورزم و از دشمنان آنان دوری میجویم، سپس بدان ای فلان فرزند فلان. 3) بدرستی که خداوند متعال، بهترین پروردگار و محمد صلی الله علیه وآله وسلم، بهترین پیامبر و امیر مومنان علی بن ابی طالب و فرزندان معصوم او یعنی دوازده امام، بهترین امامان هستند و آنچه را محمد صلی الله علیه وآله وسلم آورده است حقّ است و مرگ حقّ است و سوال منکر و نکیر در قبر حقّ است و برانگیخته شدن (برای روز قیامت)، حقّ است و رستاخیز، حقّ است و صراط، حقّ است و میزان (اعمال)، حقّ است و تطایر کتب، حقّ است و بهشت، حقّ است و جهنم، حقّ است و آن ساعت معهود (روز قیامت)، خواهد آمد و هیچ تردیدی در آن نیست و به تحقیق خداوند متعال کسانی را، که در قبرها هستند، بر خواهد انگیخت. 4) خداوند تو را بر قول ثابت، پایدار فرماید و به راه مستقیم هدایت فرماید و بین تو و امامان تو در جایگاهی از رحمتش، شناخت ایجاد فرماید. 5) خداوندا زمین را از دو پهلوی او گشاده گردان و روح او را بسوی خودت بالا بر و او را با برهانی از خودت روبرو گردان، خداوندا (درخواست میکنیم)عفو تو را، عفو تو را. 6) خداوندا زمین را از دو پهلوی او گشاده گردان و روح او را بسوی خودت بالا بر و او را از جانب خودت با رضوان روبرو کن و قبر او را از بخشایش خودت آرام فرما، رحمتی که بوسیله آن از مهربانی هر کس دیگری بی نیاز گردد.
- [آیت الله مظاهری] روزه تمام روزهای سال، غیر از روزههای حرام و مکروه که گفته شد، مستحب است و برای بعضی از روزها بیشتر سفارش شده است که از آن جمله است: 1 - پنجشنبه اوّل و پنجشنبه آخر هر ماه و چهارشنبه اوّلی که بعد از روز دهم ماه است و اگر کسی اینها را به جا نیاورد مستحب است قضا نماید و چنانچه اصلاً نتواند روزه بگیرد مستحب است برای هر روز 750 گرم طعام به فقیر بدهد. 2 - سیزدهم و چهاردهم و پانزدهم هر ماه. 3 - تمام ماه رجب و شعبان و بعضی از این دو ماه گرچه یک روز باشد. 4 - روز نوروز. 5 - روز بیست و پنجم و بیست و نهم ذی قعده. 6 - روز اوّل تا روز نهم ذیحجّه )روز عرفه(، ولی اگر به واسطه ضعف روزه نتواند دعاهای روز عرفه را بخواند روزه آن روز مکروه است. 7 - عید سعید غدیر (18 ذیحجّه). 8 - روز اوّل و سوّم محرم. 9 - میلاد مسعود پیغمبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم (17 ربیعالاوّل). 10 - روز مبعث حضرت رسول اکرم صلی الله علیه وآله وسلم (27 رجب).