تفاوت ( دموکراسی) در ایران و آمریکا چیست؟ تفاوت دموکراسی در ایران و آمریکا به تفاوت ماهیت دموکراسی لیبرال غربی و مردم سالاری دینی باز می گردد آنچه تحت عنوان دموکراسی در آمریکا و غرب مطرح است نوعی دموکراسی است که با اصول و مبانی لیبرالیسم گره خورده و مبتنی و متکی بر آموزه هایی همچون سکولاریزم ( جدا انگاری دین از عرصه اجتماع و سیاست) و اومانیسم (انسان محوری )است . در حقیقت دموکراسی در نظام سیاسی غرب از نظر مبنایی زاییده سه تفکر لیبرالیسم، اومانیسم و سکولاریزم است( حسین جوان اراسته ، مبانی حکومت اسلامی ، قم: دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه ، 1379، ص 75) بر این اساس دین از عرصه اجتماع کنار گذاشته شده و خواست و رای مردم محور قرار گرفته وقوانین بر اساس رای مردم تنظیم می شود و خواست آنان معیار ارزش قرار می گیرد و هر آنچه مردم آنرا بپذیرند و خواهان آن باشند ارزش محسوب می شود هر چند از نظر عقلی و دینی ضد ارزش محسوب گردد به عنوان نمونه اگر مردم خواهان همجنس بازی باشند ، ارزش تلقی شده وپذیرفته می شود هر چند از نظر عقلی و دینی ضد ارزش محسوب گردد . و این بسیار متفاوت است با آنچه در نظام جمهوری اسلامی مطرح است، مردم سالاری دینی بر پایه مبانی و ارزشهای اسلامی استوار بوده و حاکمیت مردم در چارچوب ارزشها و اصول اسلامی پذیرفته می شود و این الگو به عنوان بدیلی مناسب برای دموکراسیهای غربی در حکوت اسلای مطرح است الگوی رفتاری که در آن مردم در چارچوب اصول و مبانی اسلامی مبنا و محور هستند و حکومت و مسئولان موظف هستند خدمتگزار آنان باشند . بنابر این همین طور که ملاحظه می شود دموکراسی در آمریکا و غرب با آنچه در جمهوری اسلامی است در اصول ومبانی با یکدیگر متفاوت هستند و در حالی که در دموکراسیهای غربی دین در عرصه اجتماع هیچ جایگاهی ندارد و انسان مداری حاکم است ،در مردم سالاری دینی، دین محور ارزش گذاریها است و حاکمیت و رای مردم در چارچوب آن پذیرفته است . ( برای اطلاع بیشتر ر.ک به: مقایسه مبانی مردم سالاری دینی و دموکراسی لیبرالی ، حمزه علی وحیدی منش، قم: موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره ، 1384، مرد م سالاری دینی، مجموعه مقالات، تهران : نشر معارف ، 1385، 3ج، حکومت دینی ، احمد واعظی قم: مرصاد 1378، نسبت دموکراسی و مکتبهای سیاسی ، غلامرضا بصیرنیا، نشر معارف 1381) (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 4/100112983)
تفاوت ( دموکراسی) در ایران و آمریکا چیست؟
تفاوت دموکراسی در ایران و آمریکا به تفاوت ماهیت دموکراسی لیبرال غربی و مردم سالاری دینی باز می گردد آنچه تحت عنوان دموکراسی در آمریکا و غرب مطرح است نوعی دموکراسی است که با اصول و مبانی لیبرالیسم گره خورده و مبتنی و متکی بر آموزه هایی همچون سکولاریزم ( جدا انگاری دین از عرصه اجتماع و سیاست) و اومانیسم (انسان محوری )است . در حقیقت دموکراسی در نظام سیاسی غرب از نظر مبنایی زاییده سه تفکر لیبرالیسم، اومانیسم و سکولاریزم است( حسین جوان اراسته ، مبانی حکومت اسلامی ، قم: دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه ، 1379، ص 75) بر این اساس دین از عرصه اجتماع کنار گذاشته شده و خواست و رای مردم محور قرار گرفته وقوانین بر اساس رای مردم تنظیم می شود و خواست آنان معیار ارزش قرار می گیرد و هر آنچه مردم آنرا بپذیرند و خواهان آن باشند ارزش محسوب می شود هر چند از نظر عقلی و دینی ضد ارزش محسوب گردد به عنوان نمونه اگر مردم خواهان همجنس بازی باشند ، ارزش تلقی شده وپذیرفته می شود هر چند از نظر عقلی و دینی ضد ارزش محسوب گردد .
و این بسیار متفاوت است با آنچه در نظام جمهوری اسلامی مطرح است، مردم سالاری دینی بر پایه مبانی و ارزشهای اسلامی استوار بوده و حاکمیت مردم در چارچوب ارزشها و اصول اسلامی پذیرفته می شود و این الگو به عنوان بدیلی مناسب برای دموکراسیهای غربی در حکوت اسلای مطرح است الگوی رفتاری که در آن مردم در چارچوب اصول و مبانی اسلامی مبنا و محور هستند و حکومت و مسئولان موظف هستند خدمتگزار آنان باشند . بنابر این همین طور که ملاحظه می شود دموکراسی در آمریکا و غرب با آنچه در جمهوری اسلامی است در اصول ومبانی با یکدیگر متفاوت هستند و در حالی که در دموکراسیهای غربی دین در عرصه اجتماع هیچ جایگاهی ندارد و انسان مداری حاکم است ،در مردم سالاری دینی، دین محور ارزش گذاریها است و حاکمیت و رای مردم در چارچوب آن پذیرفته است .
( برای اطلاع بیشتر ر.ک به: مقایسه مبانی مردم سالاری دینی و دموکراسی لیبرالی ، حمزه علی وحیدی منش، قم: موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره ، 1384، مرد م سالاری دینی، مجموعه مقالات، تهران : نشر معارف ، 1385، 3ج، حکومت دینی ، احمد واعظی قم: مرصاد 1378، نسبت دموکراسی و مکتبهای سیاسی ، غلامرضا بصیرنیا، نشر معارف 1381) (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 4/100112983)
- [سایر] اهمیت ایران برای آمریکا کدام است؟ ادوار رابطه ایران با آمریکا؟ آمریکا در نگاه امام خمینی؟ ابعاد ماهیت استکباری آمریکا؟
- [سایر] ادعای آمریکا در مورد حمایت از دموکراسی چیست ؟
- [سایر] آیا تهدیدات آمریکا بر علیه ایران کارساز است و آیا بهتر نیست ایران با آمریکا رابطه بر قرار کند؟
- [سایر] نقش آمریکا در تحمیل جنگ به ایران؟
- [سایر] آیا در انقلاب اسلامی ایران ، آمریکا نیز نقش داشته است ؟
- [سایر] فرایند عملکرد آمریکا در منطقه خاورمیانه و کشور عزیزمان ایران را با توجه به ادعای دموکراسی خواهی آن کشور چگونه ارزیابی می شود؟
- [سایر] سیاست خارجی ایران در رابطه با آمریکا چیست؟
- [سایر] چرا آمریکا به ایران بدهی مالی دارد؟
- [سایر] آیا در انقلاب اسلامی ایران ، آمریکا نیز نقش داشته است ؟
- [سایر] آیا امام قائل به قطع رابطه با آمریکا بود؟ ایشان به مسئلهی رابطهی ایران و آمریکا چگونه مینگریست؟ آیا رابطهی ایران و آمریکا را ممکن میدانست؟ ایشان چه الزاماتی برای وجود این رابطه قائل بود؟ مقالهی حاضر به تحلیل تاریخی دیدگاه امام در رابطه با آمریکا میپردازد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر مسجد خراب شود، به صورت ملک در نمی آید که بتوان آن را مورد معامله قرار داد , مگر در زمینی که (عّنْوةً) فتح شد ه و ملکیّت آن به تبع اثر عمرانی اوست; مانند برخی از مناطق ایران.
- [آیت الله اردبیلی] سفته پول نیست و معامله به خود آن واقع نمیشود بلکه پول، اسکناس است و معامله با آن واقع میشود و سفته، برات و قبض است و چکهای تضمینی که در ایران متداول است، مثل اسکناس، پول است و خرید و فروش نقدی و بدون مدّت آن به زیاد و کم مانعی ندارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .در این زمان که نظام جمهوری اسلامی ایران با کشورهای شرق و غرب و دولت های کفّار حربی , معاهده و پیمان عدم تعرّض و تجاوز بسته است، سرقت و نیرنگ و عدم وفا به تعهّد نسبت به حقوق و اموال کفّار حربی, جایز نیست.
- [آیت الله مظاهری] زمینهای آبادی که در صدر اسلام با جنگ به دست مسلمین افتاده، قابل خرید و فروش نیست ولی در این زمان که معلوم نیست آیا این زمینها (در ایران و عراق و ...) در صدر اسلام آباد بوده یا نه، ملک کسانی است که زمین در تصرّف آنهاست و خرید و فروش و سایر تصرّفات در آن جایز است.
- [امام خمینی] سفته پول نیست، و معامله به خود آن واقع نمیشود بلکه پول، اسکناس است و معامله به آن واقع میشود و سفته، برات و قبض است، و چکهای تضمینی که در ایران متداول است مثل اسکناس پول است و خرید و فروش نقدی و بدون مدت آن به زیاد و کم مانع ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر معدن در زمین آبادی باشد که مسلمین آن را به زور و غلبه بدست آورده اند مانند اکثر اراضی ایران و عراق، چنانچه مسلمانی آن معدن را اخراج کند مالک می شود، و احتیاط واجب این است که به اذن ولی امر باشد، و باید خمس آن را بپردازد، و اگر غیر مسلمان اخراج کند مالک نمی شود. و اگر کافر معدنی را از زمینی که در حال فتح مسلمین موات است اخراج کند مالک می شود. 3 گنج
- [آیت الله مظاهری] اگر چوب یا چیزی مانند آن را که شاخص میگویند، راست در زمین هموار فرو برند صبح که آفتاب بیرون میآید سایه آن به طرف مغرب میافتد و هر چه آفتاب بالا میآید این سایه کم میشود و در شهرهای ایران در اوّل ظهر شرعی به حدّاقلّ میرسد و سپس سایه آن به طرف مشرق برمیگردد و هر چه خورشید رو به مغرب میرود سایه زیادتر میگردد بنابراین وقتی سایه به حدّاقلّ رسید و دو مرتبه رو به زیاد شدن کرد معلوم میشود ظهر شرعی شده است ولی در بعضی شهرها مثل مکّه مکّرمه که گاهی موقع ظهر سایه به کلّی از بین میرود بعد از آنکه سایه دوباره پیدا شد معلوم میشود ظهر شده است.