سلام، با اینکه در نظام مالیات کشور سازوکار دقیقی برای نظارت وجود دارد پس چرا فساد اقتصادی در کشور رخ می دهد؟ لطفا با ذکر منابعی راهنماییم کنید با سلام و احترام. پرسشگر گرامی! از ارتباط مجدد شما با (مجموعه پرسمان) تشکر میکنیم. پرسشگر محترم! سوال شما کمی ابهام دارد. اگر منظور شما از فساد اقصادی، همه فسادهای اقتصادی می باشد، نمی توان ارتباط زیادی بین سازوکار نظارتی نظام مالیاتی کشور با مفاسد اقتصادی پیدا کرد. اما اگر مقصود شما، فساد مالیاتی است، باید عرض کنیم که اولا، به نظر می رسد یکی از اشکالات مهم نظام مالیاتی کشور، ضعف سازوکار نظارتی آن باشد. چرا که یکی از عوامل برخی از مفاسد مالیاتی از جمله فرار مالیاتی و رشوه خواری و ... همین ضعف نظارتی می باشد. ثانیا، فسادهای مالیاتی (اداری، مالی، فرار مالیاتی و ...) در کشور عوامل مختلفی ممکن است داشته باشد. از قبیل: - عدم انتشار اطلاعات؛ که به تعبیر علی عسکری رئیس وقت سازمان امور مالیاتی (سال 93) عدم انتشار اطلاعات، زیربنای اصلی ایجاد فساد در نظام مالیاتی است. وی در این زمینه می گوید: گفت: اگر از سمت مودی به مساله نگاه کنیم یکی از عواملی که ایجاد فساد می کند عدم انتشار اطلاعات در اقتصاد و عدم شفافیت اطلاعات اقتصادی است. وقتی مودی انتشار اطلاعات و شفافیت در اقتصاد را نبیند بعضا در خود این امکان را می بیند که از مالیات فرار کند. اگر از سوی نظام مالیاتی نیز به قضیه نگاه کنیم در صورت عدم دسترسی مامور مالیاتی به اطلاعات در تشخیص مالیات انحراف ایجاد میشود و از سوی دیگر زمینه فساد فراهم خواهد شد. به این ترتیب می توان گفت عدم انتشار اطلاعات زیربنای اصلی ایجاد در فساد است.( http://www.tabnak.ir/fa/news/455717) - برخی عوامل نهادی و ساختاری از قبیل: هنجارها و کنش های اجتماعی، عدالت مالیاتی، فساد ماموران مالیاتی، عدم گسترش فرهنگ مالیاتی در جامعه، عدم مبادله اطلاعات کامل، نبود سیستم نظارت و پیگیری در اخذ مالیات، عدم استقبال از تسلیم اظهارنامه های مالیاتی و ضعیف بودن ضمانتهای اجرایی در این مورد، تاخیر در وصول مالیات، مشکلات مربوط به تشخیص علی الراس مالیات، قوانین پیچیده و متعدد، عدم شناسایی مودیان و مستند نبودن میزان درآمد آنها، وجود معافیت های وسیع و متنوع و... - نرخ های مالیات بالا و بار مالیاتی: نرخ مالیات بیشتر فرار مالیاتی را افزایش خواهد داد. همچنین بار مالیاتی بیشتر منجر به افزایش فعالیت در بخش اقتصاد زیرزمینی می شود که به نوبه خود فرار مالیاتی را افزایش خواهد داد. - یکی دیگر از علل فرار مالیاتی، درآمد مالیات دهندگان است. تشخیص وجود رابطه منفی و یا مثبت بین درآمد و فرار مالیاتی یک مساله تجربی است. - تورم و رشد بیکاری انگیزه فعالیت در حوزه های غیرقانونی را افزایش می دهد و به افزایش حجم اقتصاد زیرزمینی کمک می کند که به نوبه خود به فرار مالیاتی بالا منجر خواهد شد. می توانید به منابع زیر رجوع کنید: - فرار مالیاتی در ایران (بررسی علل و آثار و برآورد میزان آن)، علی حسین صمدی و رضیه تابنده، پژوهشنامه مالیات، شماره نوزدهم (مسلسل 67 ، پاییز 1392) - سلامت و راهبردهای پیشگیری از فساد در نظام مالیاتی، کیومرث امیری، مجله اقتصادی، شماره های 1 و 2، فروردین و اردیبهشت 1392 ، صفحات 68-61 - بررسی علل و عوامل ایجاد فساد درنظام مالیاتی ایران، قدرت اله برزگر، منتشر شده در دومین همایش ملی پژوهش های کاربردی در علوم مدیریت و حسابداری در سال 1393
سلام، با اینکه در نظام مالیات کشور سازوکار دقیقی برای نظارت وجود دارد پس چرا فساد اقتصادی در کشور رخ می دهد؟ لطفا با ذکر منابعی راهنماییم کنید
سلام، با اینکه در نظام مالیات کشور سازوکار دقیقی برای نظارت وجود دارد پس چرا فساد اقتصادی در کشور رخ می دهد؟ لطفا با ذکر منابعی راهنماییم کنید
با سلام و احترام. پرسشگر گرامی! از ارتباط مجدد شما با (مجموعه پرسمان) تشکر میکنیم. پرسشگر محترم! سوال شما کمی ابهام دارد. اگر منظور شما از فساد اقصادی، همه فسادهای اقتصادی می باشد، نمی توان ارتباط زیادی بین سازوکار نظارتی نظام مالیاتی کشور با مفاسد اقتصادی پیدا کرد. اما اگر مقصود شما، فساد مالیاتی است، باید عرض کنیم که اولا، به نظر می رسد یکی از اشکالات مهم نظام مالیاتی کشور، ضعف سازوکار نظارتی آن باشد. چرا که یکی از عوامل برخی از مفاسد مالیاتی از جمله فرار مالیاتی و رشوه خواری و ... همین ضعف نظارتی می باشد. ثانیا، فسادهای مالیاتی (اداری، مالی، فرار مالیاتی و ...) در کشور عوامل مختلفی ممکن است داشته باشد. از قبیل: - عدم انتشار اطلاعات؛ که به تعبیر علی عسکری رئیس وقت سازمان امور مالیاتی (سال 93) عدم انتشار اطلاعات، زیربنای اصلی ایجاد فساد در نظام مالیاتی است. وی در این زمینه می گوید: گفت: اگر از سمت مودی به مساله نگاه کنیم یکی از عواملی که ایجاد فساد می کند عدم انتشار اطلاعات در اقتصاد و عدم شفافیت اطلاعات اقتصادی است. وقتی مودی انتشار اطلاعات و شفافیت در اقتصاد را نبیند بعضا در خود این امکان را می بیند که از مالیات فرار کند. اگر از سوی نظام مالیاتی نیز به قضیه نگاه کنیم در صورت عدم دسترسی مامور مالیاتی به اطلاعات در تشخیص مالیات انحراف ایجاد میشود و از سوی دیگر زمینه فساد فراهم خواهد شد. به این ترتیب می توان گفت عدم انتشار اطلاعات زیربنای اصلی ایجاد در فساد است.( http://www.tabnak.ir/fa/news/455717) - برخی عوامل نهادی و ساختاری از قبیل: هنجارها و کنش های اجتماعی، عدالت مالیاتی، فساد ماموران مالیاتی، عدم گسترش فرهنگ مالیاتی در جامعه، عدم مبادله اطلاعات کامل، نبود سیستم نظارت و پیگیری در اخذ مالیات، عدم استقبال از تسلیم اظهارنامه های مالیاتی و ضعیف بودن ضمانتهای اجرایی در این مورد، تاخیر در وصول مالیات، مشکلات مربوط به تشخیص علی الراس مالیات، قوانین پیچیده و متعدد، عدم شناسایی مودیان و مستند نبودن میزان درآمد آنها، وجود معافیت های وسیع و متنوع و... - نرخ های مالیات بالا و بار مالیاتی: نرخ مالیات بیشتر فرار مالیاتی را افزایش خواهد داد. همچنین بار مالیاتی بیشتر منجر به افزایش فعالیت در بخش اقتصاد زیرزمینی می شود که به نوبه خود فرار مالیاتی را افزایش خواهد داد. - یکی دیگر از علل فرار مالیاتی، درآمد مالیات دهندگان است. تشخیص وجود رابطه منفی و یا مثبت بین درآمد و فرار مالیاتی یک مساله تجربی است. - تورم و رشد بیکاری انگیزه فعالیت در حوزه های غیرقانونی را افزایش می دهد و به افزایش حجم اقتصاد زیرزمینی کمک می کند که به نوبه خود به فرار مالیاتی بالا منجر خواهد شد. می توانید به منابع زیر رجوع کنید: - فرار مالیاتی در ایران (بررسی علل و آثار و برآورد میزان آن)، علی حسین صمدی و رضیه تابنده، پژوهشنامه مالیات، شماره نوزدهم (مسلسل 67 ، پاییز 1392) - سلامت و راهبردهای پیشگیری از فساد در نظام مالیاتی، کیومرث امیری، مجله اقتصادی، شماره های 1 و 2، فروردین و اردیبهشت 1392 ، صفحات 68-61 - بررسی علل و عوامل ایجاد فساد درنظام مالیاتی ایران، قدرت اله برزگر، منتشر شده در دومین همایش ملی پژوهش های کاربردی در علوم مدیریت و حسابداری در سال 1393
- [سایر] فساد اقتصادی چه ضررها و مشکلاتی برای کشور در پی دارد که رهبر معظم انقلاب تا این حد بر مبارزه با آن تأکید داشته و دارند؟
- [سایر] نظام آموزشی کشور چه سهمی در برطرف کردن مشکلات اقتصادی و در واقع، موزه های اقتصاد اسلامی و آوردن آنها در متون آموزش دارد؟
- [سایر] نظام آموزشی کشور چه سهمی در برطرف کردن مشکلات اقتصادی و در واقع، موزه های اقتصاد اسلامی و آوردن آنها در متون آموزش دارد؟
- [سایر] چه عواملی زمینهساز وجود و گسترش فساد اداری اقتصادی در جامعه می شوند؟ چه تحولاتی باعث شده که برخی مدیران و ذینفوذان امروز استفادهی وسیع از امکانات و تسهیلات بیتالمال برایشان به امری عادی تبدیل شده است؟فساد اداری و اقتصادی را در کشور چگونه میتوان کاهش داد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در بعضی از محافل بحثی مطرح هست که آیا مالیات در نظام اسلامی (آن هم گاهی با در صد زیاد) جایگزین خمس و زکات می شود؟ و در صورتی که جایگزین نمی شود، برای کسانی که خمس و زکات می دهند، چاره ای اندیشیده شده تا مالیات کمتری (لا اقل به میزان خمس و زکاتِ پرداختی) بدهکار باشند؟ مخصوصاً با توجّه به این که در صدر اداره مالیات و اخذ وجوهات، فقیه جامع الشرایط نظارت و حضور دارد؟
- [سایر] با سلام. آیا باران های ویرانگری که پیش از ظهور و در اوخر جمادی الثانی و اوایل رجب رخ می دهد در سراسر جهان خواهد بود یا برای مثال فقط در بعضی کشور ها یا مناطق رخ می دهد. متشکرم
- [سایر] سلام خدمت شما سوالی داشتم آیا امسال من که هشتم هستم می توانم در سال بعد وارد حوزه علمیه بشوم آیا با تغییر نظام آموزش پرورش تغییری در حوزه های علمیه رخ نداده لطفا راهنمایی کنید
- [سایر] همواره به ما گوشزد می شود که فرار از پرداخت مالیات به دولت، کار حرامی است. فرض بگیرید ما در یک کشور غیر اسلامی زندگی می کنیم، جایی که اکثر مالیات ها توسط مقامات فاسد دولت، به منظورافزایش ثروت خود، اختلاس می شود. آیا با این فرض، پرداخت مالیات در این کشور جایز است؟ اگر دولت و نظام حاکم بر چنین کشوری فاسد باشد، آیا اجتناب از پرداخت مالیات و تهیه پول برای خمس و امور خیریه صحیح است؟ ما ملزم به پرداخت مالیات بر درآمد هستیم، اما مردمان فقیر سهم کمی از این مالیات می برند. بنابراین، اهداف تعیین شده برای جمع آوری مالیات محقق نمی شود. با این حساب، آیا فرار از پرداخت مالیات جایز است؟ ناگفته نماند مشاهده اختلاس و سوء استفاده های مقامات حریص و فاسد دولتی از وجوه کلان مالیاتی که ما پرداخت می کنیم کار سختی است. با این توضیح، می خواهم بدانم مراجع بزرگوار تقلید در این باره چه نظری دارند؟ ما در شرایط سختی به سر می بریم.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] قانون، جهت حفظ امنیت کشور و اجتماع، قوانین و مقرراتی اداری، اجتماعی تعیین و برای متخلفین، جرائمی وضع کرده است، مثل جرائم رانندگی بدون کارت و توقف بی مورد و یا سدّ معبر یا تأخیر در پرداخت مالیات یا ساختمان بدون پروانه و امثال این امور، که تخلف از آنها تخلف از قوانین نظام تلقّی می شود، آیا در این موارد تعزیر ولو بصورت جرایم نقدی مشروع است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] 1 آیا عناوین مجرمانه "افساد فی الارض" و "محاربه" یکی است؟ یا اینکه وجوه افتراقی هم در این دو وجود دارد؟ گروهی نسبت بین این دو را عموم و خصوص مطلق می دانند؛ یعنی هر محاربی مفسد فی الارض نیز هست. گروهی نیز معتقدند که هر دو یک فعل هستند. 2 آیا عنوان مجرمانه ی "افساد فی الارض" ذاتاً شامل موارد خاصی می شود، یا اینکه با توجه به شرایط زمانی و مکانی، توسط حاکم شرع (ولی فقیه) مصادیق آن مشخص می شود؟ به عبارت دیگر، آیا این عنوان مجرمانه، عنوانی عام است یا خیر؟ بطور مثال طبق قانون مجازات اخلالگران در نظام اقتصادی مصوب سال 1369 مجمع تشخیص مصلحت نظام، " کسی که در نظام اقتصادی اخلال ایجاد کند. چنانچه اخلالش در حد فساد فی الارض باشد ...". این عنوان مجرمانه به جرایم اقتصادی نیز راه پیدا کرده است؛ یا در قانون مبارزه با مواد مخدر و خیلی از قوانین دیگرنیز، این عنوان مجرمانه یافت می شود؛ که به ظاهر امر، دامنه ی این جرم را گسترش داده است. 3 آیا در فقه عنوان مجرمانه ای به نام " در حکم افساد فی الارض" یا " در حکم محاربه" داریم؟ اگر بلی، لطفاً مصادیق آن را بیان فرمایید.
- [آیت الله اردبیلی] معاشرت سالم با کفّاری که در حال جنگ با مسلمانان نیستند و ایجاد روابط فرهنگی، سیاسی، تجاری و اقتصادی با آنها از طرف دولت اسلامی یا اشخاص، تا زمانی که خوف تقویت کفر و ترویج فساد و انحراف فکری یا عملی و ایجاد سلطه از ناحیه آنان بر مسلمانان و کشور اسلامی در بین نباشد، اشکال ندارد؛ ولی رابطه با کفّاری که در حال جنگ با مسلمانان میباشند، مخصوصا اگر موجب تقویت آنان شود، جایز نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] جنسی را که می فروشند و چیزی را که عوض آن می گیرند چند شرط دارد: 1 باید مقدار آن معلوم باشد، به وسیله وزن، یا پیمانه، یا شماره و عدد. 2 توانایی بر تحویل آن را داشته باشند، بنابراین فروختن حیوانی که فرار کرده، صحیح نیست، حتی اگر چیزی را به آن ضمیمه کنند(بنابر احتیاط). 3 صفات و خصوصیاتی را که در آنهاست و در ارزش جنس و میل مردم به معامله اثر دارد معین نمایند. 4 شخص دیگری در جنس یا عوض آن حقی نداشته باشد، بنابر این مالی را که نزد کسی گرو گذاشته اند بدون اجازه او نمی توان فروخت و نیز خریدار می تواند به جای پول، منفعت ملک خود را بدهد، مثلاً فرشی از کسی بخرد و در عوض آن منافع یک ساله خانه خود را به او واگذار کند. خریدار و فروشنده در تعیین نرخ کالا آزادند، ولی اگر این آزادی در مواردی سبب فساد و اختلال نظام اقتصادی جامعه اسلامی گردد، حاکم شرع در چنین مواردی می تواند تعیین نرخ کند و مردم را به آن ملزم سازد.
- [آیت الله نوری همدانی] نافلة ظهر و عصر را در سفر نباید خواند ، ئلی ولی نافله عشا را که نماز وُتیره نامیده می شود به نیت اینکه شاید مطلوب خداوند باشد ، می تواند بجا آورد . فضلیت سحر خیزی ونماز شب باید توجه داشت که وقت سحر ، وقت بسیار مبارکی است ، وقت تهجد و عبادت خدا است وقت انس گرفتن با محبوب حقیقی در خلوت شب است ، وقتی است که پیشوایان معصوم اسلام (سلام الله علیهم )مسلمانان را به بیداری و تهجد د ر آن ترغیب می نمودند ، وقتی است که وقتی است که علمای بزرگ و صلحای روزگار همیشه در آن وقت از خواب بر می خاستند و در پیشگاه حضرت حق به نماز خواندن و تلاوت قرآن و استغفار می پرداختند و حل کمشکلات و قضای حوایج مهم خود را در این ساعت از آن ذات مقدس می خواستند و به مقصود می رسیدند .خداوند در دو جای قرآن ، کسانی را که در سحرگاهان به استغفار می پردازند و از خداوند کریم و رحیم بخشایش گناهان خود را می خواهند مورد تمجید قرار داده است .وقت سحربنابر اظهر ، آخرین قسمت از یک ششم شب میباشد .هر چند وقت نماز شب از نصف شب به بعد آغاز می شود و تا طلوع فجر ادامه پیدا می کند ، ولی هر چه به طلوع فجر نزدیکتر باشد ، ثواب بیشتری دارد .برای نماز شب فضلیت های فراوانی و تاکید بسیاری در احادیث اهل بیت عصمت (علیهم السلام) ذکر شده است.حضرت رسول اکرم (صلی الله غلیه وآله وسلم ) در ضمن وصیتهای خود به حضرت امیر المؤمنان (علیه السلام ) فرمودند : ( عَلیکَ بِصَلوهِ اللّیلِ ، بِصلوهِ الّلیلِ ، بِصلوهِ اللّیلِ ) یعنی سه مرتبه فرمودند : نماز شب خواندن را بر خود لازم بشمار . حضرت صاذق (علیه السلام)فرمودند :( شرافت مؤ من در نماز شب خواندن و عزت مؤ من در این است که متعرض اعراض مردم چیزهایی که مردم عنایت به پنهان ماندن آن دارند ، نشود ، به این معنا که تفحص در امور مردم نداشته باشد و غیبت آنان را نکند .) و نیز حضرت صادق (علیه السلام ) فرمودند : ( مال دنیا و فرزندان ، زینت زندگی این دنیا و نماز شب ، زینت آخرت است . ) در احادیث اسلامی برای نماز شب علاوه بر اینکه ثواب و فضیلت فراوان اخروی ذکر شده است ، فواید دنیوی بسیاری نیز برای آن بیان شده است .که حضرت صادق ( علیه السلام ) فرمود : ( نماز شب بخوانید که آن سنت پیغمبر و رسم صلحایی است که پیش از شما می زیستند و آن درد و مرض را از بدن شما دور می کند . ) و نیز فرمودند : ( نماز شب خواندن روی انسان را سفید و نورانی وخلق انسان را نیکو و بوی وی را پاکیزه می کند و روزی را فراوان می سازد و موجب ادای قرض انسان می گردد و غم و اندوه را بر طرف می نماید و به چشم انسان جلوه و روشنی می بخشد . )حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند : ( خانه هایی که در آنها نماز شب و قرآن خوانده می شود ، برای اهل آسمان روشنایی می دهند به همان طوری که ستارگان آسمان برای مردم زمین ، روشنایی می دهند . ) حضرت رضا ( علیه السلام ) فرمودند : ( نماز شب خواندن را بر خود لازم بدانید زیرا هر بندة مؤ منی که هشت رکعت نماز شب و دو رکعت نماز شفع و یک رکعت نماز وتر بخواند و در قنوت وتر 70مرتبه استغفار کند خداوند او را از عذاب قبر و از عذاب آتش نجات می دهد وعمرش را در دنیا طولانی میکند و در زندگی اقتصادی خداوند به او وسعت و گشایش میدهد وهر خانه ای که در آن نماز شب خوانده شود آن خانه برای مردم آسمان روشنایی می دهد همانطورکه ستارگان آسمان برای مردم روی زمین روشنایی می بخشند . ) برای د ستیابی به این توفیق لازم است از اول شب تصمیم بگیرند و مخصوصاً با کم غذا خوردن در شب خود را برای بیداری آماده سازند که حضرت امیر المؤمنین (علیه السلام ) فرمودند : ( در سه چیز با سه چیز طمع مکن : 1-در بیداری شب با پرخوردن .2-در نور صورت با خوابیدن در جمیع شب .3-در امان ماندن در دنیا با همنشینی با فاسقان و فاجران .) کیفیت نماز شب و اما کیفیت نماز شب به این ترتیب است که : هشت رکعت که هر دو رکعت به یک سلام انجام بگیرد به قصد نماز نافلة شب خوانده شود و بعد از آن دو رکعت نماز به قصد نماز شفع می خواند و از آن پس یک رکعت به نیت نماز وتر بجا می آورد و بهتر این است که قنوت نماز وتر را به این ترتیب بجا بیاورد : 1- دعای فرج را که عبارت از این دعا است : لا اله الله الحلیم الکریم لا اله الا الله العلی العظیم سبحان الله رب السموات السبع و سبحان الله رب الارضین السبع و ما فیهن و ما بینهن و رب العرش العظیم و سلام علی المرسلین بخواند . 2-هفت مرتبه بگوید : استغفر الله الذی لا اله الا هو الحی القیوم ذوالجلال و الاکرام من جمیع ظلمی و جرمی و اسرافی علی نفسی و اتوب الیه .بعد از آن 70مرتبه بگوید : استغفرالله ربی و اتوب الیه .پس از آن 300مرتبه بگوید : العفو . سپس برای چهل مؤمن دعا کند ( به زبان غیر عربی هم اشکال ندارد ، مثلاً بگوید : خداوندا! فلانی را بیامرز ) .از آن پس برای خود و پدر و مادر خود دعا کند و در خاتمة قنوت 7مرتبه بگوید : هذا مقامُ الغائذِ بکَ مِنَ النارِ . فضیلت نماز جعفر طیار نماز جعفر طیار ، دارای ثواب و فضیلت بسیار است و بر اساس روایاتی که از اهل بیت عصمت(سلام الله علیهم ) رسیده است تاثیر زیادی در بخشیده شدن گناهان انسان دارد . حضرت صادق ( علیه السلام ) فرمودند : ( روزی که قلعة خیبر ، دژ محکم یهودانی که در برابر پیشرفت اسلام جوان ، سنگ اندازی می کردند و هر روز نقشه ای می کشیدند و تر فندهایی برای متوقف ساختن ، بلکه بر انداختن نظام اسلامی ، طرح می کردند به دست سپاه اسلام فتح شد ، جعفر از کشور حبشه که به سر پرستی جمعی از مسلمانان که در نتیجة فشار سردمداران کفر به آنجا مسافرت کرده بودند که تا در محیطی آزاد به اقامه مراسم دین قیام کنند و هم به تبلیغ اسلام پرداخته ، درخت دین را در آن سر زمین بنشانند ، مسافرت کرده بود مراجعت کرد .حضرت رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم ) از شنیدن این جریان بسیار خرسند گردید و فرمود : ( والله ما ادری بایهما انا اشد سروراً بقدوم جعفر ام بفتح خیبر ) . قسم به خداوند از این دو جریانی که امروز برای ما پیش آمده است نمی دانم برای کدام یک بیشتر خشنود باشم ، آیا برای فتح خیبر یا برای بازگشت جعفر ؟ و از جای خود برخاست و جعفر را به آغوش کشید و میان دو چشم وی را بوسید و فرمود هدیه ای به تو بدهم .چون این کلام را مسلمانان شنیدند افراد بسیاری در میان جمع گرد آمدند و چنین فکر می کردندکه این هدیه طلا ونقرة قابل توجهی خواهد بود. حضرتش به جعفر فرمودند : ( چهار رکعت نماز به تو تعلیم می دهم اگر بتوانی در هر روز و اگر نه در دو روز و گرنه در هر جمعه و اگر نتوانستی در هر ماه یک مرتبه و اگر نتوانستی در هر سال یک مرتبه بخوان ، خداوند متعال گناهانی را که ما بین آن دو نماز انجام گرفته باشد می آمرزد .سپس آن را بیان فرمود و توضیح آن به این ترتیب است : چهار رکعت است به تشهد و دو سلام . در رکعت اول بعد از سوره حمد سورة (اذا زلزلت ) و در رکعت دوم بعد از سورة ( و العادیات) و در رکعت سوم پس از حمد ، سورة ( اذا جاء نصرالله ) و در رکعت چهارم بعد از حمد سورة ( قل هو الله احد) و در هر رعت بعد از فراغ از قرائت پانزده مرتبه می گوید سبحان الله و الحمد الله و لا اله الا الله و الله اکبر و در رکوع همین تسبیحات را ده مرتبه می گوید و چون سر از رکوع بر می دارد ده مرتبه و در سجدة دوم ده مرتبه و بعد از سر بر داشتن پیش از اینکه برخیزد ، ده مرتبه می گوید و هر چهار رکعت را به همین تر تیب می خواند که مجموعاً 300مرتبه می شود . اگر نتواند این سوره ها را بخواند بجای آنها هم سورة قل هو الله احد را بخواند ، ثواب و فضیلت این نماز را بدست می آورد .خواندن نماز جعفر در هر موقع مستحب است ، ولی بهترین اوقات آن در روز جمعه هنگامی است که آفتاب در سطح زمین گسترش یافته باشد .علمای بزرگ اسلام و صلحای روزگار در این وقت برخواندن آن مواظبت داشته اند .نماز های مستحبی غیر از اینها نیز بسیار است به کتاب مفاتیح الجنان و غیر آن مراجعه بفرمایید . وقت نافله های یومیه