اسماعیلیه مبارکیه، چه فرقه ای بودند؟
اسماعیلیه مبارکیه، چه فرقه ای بودند؟ پس از مرگ اسماعیل، اکثریت طرفداران امامت اسماعیل، قائل به امامت محمد بن اسماعیل بن جعفر شدند. محمد بن اسماعیل که در زمان رحلت امام صادق(علیه السلام)کمی بزرگتر از امام موسی کاظم(علیه السلام) بود، به همراهی مبارک، غلام اسماعیل بن جعفر و مربّی محمد بن اسماعیل، طرح امامت خویش را پایه ریزی کرده و گفتند: (یقینی است که امام صادق(علیه السلام) نص بر اسماعیل نموده و چون اسماعیل قبل از پدرش از دنیا رفته است، حق امامت برای فرزندش محمد محفوظ است و او امام بر حق شیعیان بعد از اسماعیل است. زیرا حق امامت بعد از امام حسن و امام حسین(علیهم السلام) از برادر به برادر منتقل نمی شود و نص امامت که برای اسماعیل بوده است، به برادرش امام موسی کاظم منتقل نمی گردد، و حق امامت وراثتی است و فقط در اعقاب اسماعیل ادامه می یابد. بنابراین اکنون محمد بن اسماعیل امام بر حقّ است و هیچ یک از برادران اسماعیل حق امامت ندارند. این گروه را به نام رئیسشان، مبارکیّه می نامند[1]. ایوانف قائل است که به احتمال قوی مبارک لقب ساخته اسماعیلیان برای اسماعیل است و دلیل خود را عباراتی از ابویعقوب سجستانی - یکی از داعیان بزرگ اسماعیلیه در قرن چهارم – می داند که سجستانی مکرّر از اسماعیل با نام مبارک یاد کرده است. فرهاد دفتری، احتمال می دهد که مبارکیه در ابتداء به قائلان امامت اسماعیل بن جعفر اطلاق می شده و پس از رحلت امام صادق(علیه السلام) این نام برای کسانی که محمد بن اسماعیل را امام می دانستند، استعمال گردید[2]. ولی این تحلیلها به صرف احتمال بوده و شواهد تاریخی، آن را تأیید نمی کنند.[3] منابع 1. المقالات و الفرق، ص 80 - 81. 2. دفتری، تاریخ و عقاید اسماعیلیه، ص 115، ابویعقوب سجستانی، اثبات النبوات، ص 190. 3. درسنامه تاریخ و عقائد اسماعیلیه، مهدی فرمانیان، ص40.
عنوان سوال:

اسماعیلیه مبارکیه، چه فرقه ای بودند؟


پاسخ:

اسماعیلیه مبارکیه، چه فرقه ای بودند؟

پس از مرگ اسماعیل، اکثریت طرفداران امامت اسماعیل، قائل به امامت محمد بن اسماعیل بن جعفر شدند. محمد بن اسماعیل که در زمان رحلت امام صادق(علیه السلام)کمی بزرگتر از امام موسی کاظم(علیه السلام) بود، به همراهی مبارک، غلام اسماعیل بن جعفر و مربّی محمد بن اسماعیل، طرح امامت خویش را پایه ریزی کرده و گفتند: (یقینی است که امام صادق(علیه السلام) نص بر اسماعیل نموده و چون اسماعیل قبل از پدرش از دنیا رفته است، حق امامت برای فرزندش محمد محفوظ است و او امام بر حق شیعیان بعد از اسماعیل است. زیرا حق امامت بعد از امام حسن و امام حسین(علیهم السلام) از برادر به برادر منتقل نمی شود و نص امامت که برای اسماعیل بوده است، به برادرش امام موسی کاظم منتقل نمی گردد، و حق امامت وراثتی است و فقط در اعقاب اسماعیل ادامه می یابد. بنابراین اکنون محمد بن اسماعیل امام بر حقّ است و هیچ یک از برادران اسماعیل حق امامت ندارند. این گروه را به نام رئیسشان، مبارکیّه می نامند[1].
ایوانف قائل است که به احتمال قوی مبارک لقب ساخته اسماعیلیان برای اسماعیل است و دلیل خود را عباراتی از ابویعقوب سجستانی - یکی از داعیان بزرگ اسماعیلیه در قرن چهارم – می داند که سجستانی مکرّر از اسماعیل با نام مبارک یاد کرده است. فرهاد دفتری، احتمال می دهد که مبارکیه در ابتداء به قائلان امامت اسماعیل بن جعفر اطلاق می شده و پس از رحلت امام صادق(علیه السلام) این نام برای کسانی که محمد بن اسماعیل را امام می دانستند، استعمال گردید[2]. ولی این تحلیلها به صرف احتمال بوده و شواهد تاریخی، آن را تأیید نمی کنند.[3]
منابع
1. المقالات و الفرق، ص 80 - 81.
2. دفتری، تاریخ و عقاید اسماعیلیه، ص 115، ابویعقوب سجستانی، اثبات النبوات، ص 190.
3. درسنامه تاریخ و عقائد اسماعیلیه، مهدی فرمانیان، ص40.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین