کسی که نذر کرده اعتکاف به جا آورد، آن گاه با گذشت یک روز از اعتکافش آن را به جهتی باطل کند، آیا قضای آن واجب است؟ همه مراجع (به جز تبریزی، سیستانی و وحید): اگر نذرش معین باشد، باید قضای آن را به جا آورد و اگر معین نباشد، باید آن را از سر بگیرد امام، نوری، فاضل، مکارم، تعلیقات علی العروة، ج 1، احکام الاعتکاف، م 5؛ بهجت، وسیلة النجاة، ج 1، 1210؛ صافی، هدایةالعباد، ج 1، م 1424 و دفتر: خامنه ای.. آیات عظام تبریزی، وحید و سیستانی: اگر نذرش معین باشد بنابر احتیاط واجب، باید قضای آن را بجا آورد و اگر معین نباشد باید آن را از سر بگیرد تبریزی، سیستانی و وحید، منهاج الصالحین، م 1082.. تبصره. اگر نذر معین نباشد قضا مطرح نمی شود؛ بلکه به طور ادا باید انجام دهد. (احکام اعتکاف، سیدمجتبی حسینی، کد: 82/500034)
کسی که نذر کرده اعتکاف به جا آورد، آن گاه با گذشت یک روز از اعتکافش آن را به جهتی باطل کند، آیا قضای آن واجب است؟
کسی که نذر کرده اعتکاف به جا آورد، آن گاه با گذشت یک روز از اعتکافش آن را به جهتی باطل کند، آیا قضای آن واجب است؟
همه مراجع (به جز تبریزی، سیستانی و وحید): اگر نذرش معین باشد، باید قضای آن را به جا آورد و اگر معین نباشد، باید آن را از سر بگیرد امام، نوری، فاضل، مکارم، تعلیقات علی العروة، ج 1، احکام الاعتکاف، م 5؛ بهجت، وسیلة النجاة، ج 1، 1210؛ صافی، هدایةالعباد، ج 1، م 1424 و دفتر: خامنه ای..
آیات عظام تبریزی، وحید و سیستانی: اگر نذرش معین باشد بنابر احتیاط واجب، باید قضای آن را بجا آورد و اگر معین نباشد باید آن را از سر بگیرد تبریزی، سیستانی و وحید، منهاج الصالحین، م 1082..
تبصره. اگر نذر معین نباشد قضا مطرح نمی شود؛ بلکه به طور ادا باید انجام دهد. (احکام اعتکاف، سیدمجتبی حسینی، کد: 82/500034)
- [سایر] چنانچه اعتکاف مستحبی را به جهتی به هم بزند، آیا قضای آن واجب می شود؟
- [سایر] چنانچه اعتکاف مستحبی را به جهتی به هم بزند، آیا قضای آن واجب می شود؟
- [سایر] اگر کسی به جهت ندانستن مسئله از اعتکاف خارج شود، اعتکافش باطل می شود؟
- [سایر] اگر شخصی در اعتکاف جای کسی را بگیرد، آیا اعتکافش باطل می شود؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] اگر شخص معتکف در اثناء اعتکاف واجب (به نذر یا مثل آن) بمیرد، آیا قضای آن بر ولیّ او واجب است؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] اگر زنی را که معتکف است طلاق رجعی دهند، تکلیفش چیست؟ اعتکاف او چه حکمی دارد؟ ج در فرض سؤال، اعتکاف مطلّقه باطل است و باید برای نگهداشتن عدهّ به منزل برود و اگر اعتکافش واجب موسّع بوده، باید بعد از خروج از عدّه استیناف کند و اگر واجب معیّن بوده پس اگر تعیّن از جهت وقوع طلاق در روز سوّم اعتکاف باشد بعید نیست مخیّر باشد بین اتمام اعتکاف و خروج پس از آن و بین ابطال اعتکاف و خروج فوری و اگر تعیّن از جهت اجاره و نذر و شبه آن باشد باید خارج شود.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر کسی سهواً به غیر از جهاتی که تجویز شده برای بیرون رفتن از مسجد در هنگام اعتکاف بیرون رود آیا اعتکافش باطل میشود؟
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی از روی فراموشی محل اعتکاف را ترک کند، اعتکافش چه حکمی دارد؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] قضای اعتکاف در چه صورتی واجب میشود؟
- [آیت الله بهجت] اگر کسی از روی فراموشی محل اعتکاف را ترک کند، اعتکافش چه حکمی دارد؟
- [آیت الله سیستانی] - اگر معتکف محرّمات اعتکاف را عمداً و با وجود اطّلاع از حکم شرعی انجام دهد، اعتکافش باطل میشود.
- [آیت الله سیستانی] - اگر شخص معتکف به وسیله ارتکاب یکی از مُفسداتی که در مسائل پیش بیان شد، اعتکافش را باطل کند، پس اگر اعتکاف واجبِ معین باشد، بنا بر احتیاط واجب باید اعتکاف را قضاء کند، و اگر اعتکاف واجبِ غیر معین باشد مثل آنکه اعتکاف را بدون آنکه در وقت معیّنی باشد نذر کند، واجب است که اعتکاف را دوباره از سر گیرد، و اگر در اعتکاف مستحب باشد و بعد از اتمام روز دوّم اعتکاف را باطل کند، بنا بر احتیاط وجوبی اعتکاف را قضاء کند و اگر قبل از اتمام روز دوم، اعتکاف مستحب را باطل کند، چیزی بر عهده او نیست و قضاء ندارد. دهم: معتکف در مکان اعتکاف باقی بماند و از آن خارج نشود مگر در مواردی که خروج شرعاً جایز است.
- [آیت الله سیستانی] - اگر معتکف یکی از محرّمات اعتکاف را به خاطر ندانستن مسأله انجام داده، در صورتی که جاهل مقصّر بوده، اعتکافش باطل میشود و اگر جاهل قاصر بوده، اعتکافش صحیح است و حکم سهو را دارد.
- [آیت الله سیستانی] - اگر معتکف از محلّ اعتکاف عمداً و اختیاراً و با وجود اطّلاع از حکم شرعی در غیر موارد ضروری و مجاز برای خروج، خارج گردد، اعتکافش باطل میشود.
- [آیت الله سیستانی] - اگر معتکف از محلّ اعتکاف به خاطر ندانستن مسأله و جهل به حکم شرعی در غیر موارد ضروری و مجاز برای خروج، خارج گردد، اعتکافش باطل میشود.
- [آیت الله سبحانی] اگر قضای روزه معینی را (مانند قضای روزه نذر) گرفته باشد، احتیاط واجب آن است که بعد از ظهر روزه را باطل نکند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر اعتکاف کننده بر فرش غصبی بنشیند معصیت کرده است واعتکاف باطل نمی شود ولی اگر کسی به مکانی سبقت کرده وجا گرفته باشد واعتکاف کننده ان مکان را از او بدون رضایت بگیرد اعتکافش در ان مکان باطل است
- [آیت الله سبحانی] هرگاه سه روز معینی را نذر کند که معتکف باشد، ولی روز سوم، مصادف با عید گردد، اعتکاف او باطل و قضا برای او واجب نیست.
- [آیت الله سبحانی] اگر اعتکاف به یکی از چیزها باطل شود، اگر واجب بوده باید قضا کند، مگر این که در صیغه نذر یا به هنگام شروع، با خدا شرط کند که هر موقع بخواهد، اعتکاف را بر هم بزند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر اعتکاف را به یکی از اموری که ذکر شد باطل کند در صورتی که اعتکاف واجب غیر معین باشد مثل ان که اعتکاف را بدون ان که در وقت معینی باشد نذر کند باید دوباره به جا اورد و در صورتی که واجب معین باشد مثل ان که در وقت معینی اعتکاف را نذر کند یا اعتکاف مستحب باشد وانجام ان مبطل بعد از دو روز باشد بنا بر احتیاط واجب اعتکاف را قضا کند واگر در اعتکاف مستحب قبل از دو روز باشد قضا ندارد