کسی که به بدن میت قبل از غسل دست بزند، آیا بدن و لباسش هم نجس میشود و باید آب بکشد، یا فقط غسل کند؟ همه مراجع (به جز مکارم): اگر دست یا لباس خودش و یا بدن میت، مرطوب باشد، نجس میشود و باید محل تماس را تطهیر کند. اگر خشک باشد، بهتر (احتیاط مستحب) است، محل تماس را بشوید. (امام، فاضل، نوری، تعلیقات علی العروة، فی غسل المیت، م 20؛ بهجت، وسیلةالنجاة، ج 1، م 325؛ تبریزی، منهاجالصالحین، ج 1، م 333؛ وحید، منهاجالصالحین، ج 2، م 333؛ دفتر: خامنهای.) آیه الله مکارم: اگر دست یا لباس خودش و یا بدن میت مرطوب باشد، نجس میشود و باید محل تماس را تطهیر کند. اگر خشک باشد، بنابر احتیاط واجب باید محل تماس را بشوید.( مکارم، تعلیقات علی العروة، فی غسل المیت، م 20.) (احکام وضو غسل و تیمیم، سیدمجتبی حسینی، کد: 132/500030)
کسی که به بدن میت قبل از غسل دست بزند، آیا بدن و لباسش هم نجس میشود و باید آب بکشد، یا فقط غسل کند؟
کسی که به بدن میت قبل از غسل دست بزند، آیا بدن و لباسش هم نجس میشود و باید آب بکشد، یا فقط غسل کند؟
همه مراجع (به جز مکارم): اگر دست یا لباس خودش و یا بدن میت، مرطوب باشد، نجس میشود و باید محل تماس را تطهیر کند. اگر خشک باشد، بهتر (احتیاط مستحب) است، محل تماس را بشوید. (امام، فاضل، نوری، تعلیقات علی العروة، فی غسل المیت، م 20؛ بهجت، وسیلةالنجاة، ج 1، م 325؛ تبریزی، منهاجالصالحین، ج 1، م 333؛ وحید، منهاجالصالحین، ج 2، م 333؛ دفتر: خامنهای.)
آیه الله مکارم: اگر دست یا لباس خودش و یا بدن میت مرطوب باشد، نجس میشود و باید محل تماس را تطهیر کند. اگر خشک باشد، بنابر احتیاط واجب باید محل تماس را بشوید.( مکارم، تعلیقات علی العروة، فی غسل المیت، م 20.) (احکام وضو غسل و تیمیم، سیدمجتبی حسینی، کد: 132/500030)
- [سایر] کسی که به بدن میت قبل از غسل دست بزند، آیا بدن و لباسش هم نجس میشود و باید آب بکشد، یا فقط غسل کند؟
- [آیت الله بهجت] بعد از تیمم دادن میّت (به دلیل نبودن آب یا...) اگر کسی به میّت دست بزند، آیا باید غسل کند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که میت را غسل می دهد و لباسش با آب غسل خیس شده است. آیا این لباس پاک است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر جسد میّت قبل از اینکه سرد شود غسلش بدهند آیا بعد از اتمام غسل و سرد شدن بدن کسی به او دست بزند باید غسل مسّ میّت نماید؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] بعد از غسل سدر و کافور و قبل از غسل با آب خالص، قطراتی که از بدن میّت ترشح می کند پاک است یا نجس؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر بعد از غسل سدر و کافور و قبل از غسل با آب خالص، قطراتی از بدن میّت ترشح شود، نجس می باشد؟
- [آیت الله بهجت] آیا دست زدن به بدن میّت قبل و بعد از سرد شدن بدن او، موجب نجاست دست می شود؟
- [سایر] غسل مس میت چگونه است و فلسفه اینکه اگر انسان به مرده ای دست بزند باید غسل کند چیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آب غساله بدن نجس در حال غسل چه صورتی دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر دست انسان تا آرنج نجس باشد و برای خوردن غذا دستش را با آب قلیل تا مچ آب بکشد، آیا تا مچ دست پاک می شود یا بخاطر اتصال به بالای دست که نجس است قابل پاک شدن نیست؟
- [آیت الله بهجت] کسی که بدن یا لباسش نجس است و کمی آب دارد که اگر با آن وضو بگیرد یا غسل کند برای آب کشیدن بدن یا لباس او نمیماند، باید بدن یا لباس را آب بکشد و با تیمّم نماز بخواند. ولی اگر چیزی نداشته باشد که بر آن تیمم کند، باید آب را به مصرف وضو یا غسل برساند و با بدن یا لباس نجس نماز بخواند. 6 نداشتن آب مباح:
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که بدن یا لباسش نجس است وکمی آب دارد که اگر با آن وضو بگیرد یا غسل کند ، برای آب کشیدن بدن یا لباس او نمی ماند ، باید بدن یا لباس را آب بکشد و با تیمم نماز بخواند . ولی اگر چیزی نداشته باشد که بر آن تیمم کند ، باید آب را به مصرف وضو یا غسل برساند و یا لباس نجس نماز بخواند . ششم ، وضو یا غسل مستلزم ارتکاب حرام باشد
- [آیت الله بهجت] کسی که یک لباس دارد، اگر بدن و لباسش نجس شود و به اندازه آب کشیدن یکی از آنها آب داشته باشد، احتیاط در این است که بدن را آب بکشد و با لباس نجس نماز بخواند؛ ولی در صورتی که نجاست یکی از آنها بیشتر باشد، لازم است بنابر احتیاط آن را آب بکشد، بلکه بعید نیست وظیفهاش همین باشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که بدن یا لباسش نجس است وکمی آب دارد که اگر با آن وضو بگیرد یا غسل کند، برای آب کشیدن بدن یا لباس او نمیماند، باید بدن یا لباس را آب بکشد و با تیمّم نماز بخواند، ولی اگر چیزی نداشته باشد که بر آن تیمّم کند، باید آب را به مصرف وضو یا غسل برساند و با بدن یا لباس نجس نماز بخواند.
- [آیت الله سبحانی] کسی که بدن یا لباسش نجس است و کمی آب دارد که اگر با آن وضو بگیرد یا غسل کند; برای آب کشیدن بدن یا لباس او نمی ماند، باید بدن یا لباس را آب بکشد و با تیمّم نماز بخواند. ولی اگر چیزی نداشته باشد که بر آن تیمّم کند، باید آب را به مصرف وضو یا غسل برساند و با بدن یا لباس نجس نماز بخواند. ششم از موارد تیمّم:
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که بدن یا لباسش نجس است و کمی آب دارد که اگر با آن وضو بگیرد یا غسل کند برای آب کشیدن بدن یا لباس او نمی ماند باید بدن یا لباس را آب بکشد و با تیمم نماز بخواند. ولی اگر چیزی نداشته باشد که بر آن تیمم کند، باید آب را به مصرف وضو یا غسل برساند و با بدن یا لباس نجس نماز بخواند. مورد ششم
- [آیت الله بروجردی] کسی که بدن یا لباسش نجس است و کمی آب دارد که اگر با آن وضو بگیرد یا غسل کند، برای آب کشیدن بدن یا لباس او نمیماند، باید بدن یا لباس را آب بکشد و با تیمّم نماز بخواند، ولی اگر چیزی نداشته باشد که بر آن تیمّم کند، باید آب را به مصرف وضو یا غسل برساند و با بدن یا لباس نجس نماز بخواند.
- [امام خمینی] کسی که بدن یا لباسش نجس است و کمی آب دارد که اگر با آن وضو بگیردیا غسل کند برای آب کشیدن بدن یا لباس او نمی ماند، باید بدن یا لباس را آب بکشد و با تیمم نماز بخواند. ولی اگر چیزی نداشته باشد که بر آن تیمم کند،باید آب را به مصرف وضو یا غسل برساند و با بدن یا لباس نجس نماز بخواند
- [آیت الله مظاهری] کسی که یک لباس دارد اگر بدن و لباسش نجس شود و به اندازه آب کشیدن یکی از آنها آب داشته باشد چنانچه بتواند لباسش را بیرون آورد باید بدن را آب بکشد و نماز را به دستوری که برای برهنگان گفته شد به جا آورد و اگر به واسطه سرما یا عذر دیگر نتواند لباس را بیرون آورد هر یک از بدن یا لباس را میتواند آب بکشد چه نجاست هر دو مساوی باشد یا نباشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که بدن یا لباسش نجس است و کمی آب دارد که اگر با آن وضو بگیرد یا غسل کند، برای آب کشیدن بدن یا لباس او نمی ماند، باید بدن یا لباس را آب بکشد و با تیمم نماز بخواند، ولی اگر چیزی نداشته باشد که بر آن تیمم کند، باید آب را به مصرف وضو یا غسل برساند و با بدن یا لباس نجس نماز بخواند.