معنای تیمم و کیفیت آن را بیان کنید؟ (تیمم) در لغت به معنای قصد و اراده کردن است و در اصطلاح فقه؛ (عملی است که در شرایط خاص، جایگزین وضو و غسل میشود) (لسان العرب، ماده اَمّ.). تیمم به این صورت انجام میگیرد: - ابتدا کف دو دست را بر چیزی که تیمم بر آن جایز است، میزنیم. - سپس هر دو دست را بر تمام پیشانی و دو طرف آن از جایی که موی سر میروید تا روی ابروها و بالای بینی میکشیم. - بعد با کف دست چپ، بر تمام پشت دست راست از مچ تا سر انگشتان و در آخر کف دست راست را بر تمام پشت دست چپ میکشیم (انگشتان هم جزو کف دست است).( بنا بر نظر آیه الله خامنهای، احتیاط واجب آن است که بار دیگر دستها را به زمین بزند و سپس کف دست چپ را بر پشت دست راست و کف دست راست را به پشت دست چپ بکشد: خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س 209.) تبصره 1. برخی از مراجع تقلید (مانند آیه الله سیستانی) با هم زدن کف هر دو دست را احتیاط واجب میدانند. تبصره 2. آیه الله سیستانی و آیه الله نوری، کشیدن دستها روی ابروها را احتیاط مستحب میدانند. (احکام وضو غسل و تیمیم، سیدمجتبی حسینی، کد: 165/500030)
معنای تیمم و کیفیت آن را بیان کنید؟
(تیمم) در لغت به معنای قصد و اراده کردن است و در اصطلاح فقه؛ (عملی است که در شرایط خاص، جایگزین وضو و غسل میشود) (لسان العرب، ماده اَمّ.).
تیمم به این صورت انجام میگیرد:
- ابتدا کف دو دست را بر چیزی که تیمم بر آن جایز است، میزنیم.
- سپس هر دو دست را بر تمام پیشانی و دو طرف آن از جایی که موی سر میروید تا روی ابروها و بالای بینی میکشیم.
- بعد با کف دست چپ، بر تمام پشت دست راست از مچ تا سر انگشتان و در آخر کف دست راست را بر تمام پشت دست چپ میکشیم (انگشتان هم جزو کف دست است).( بنا بر نظر آیه الله خامنهای، احتیاط واجب آن است که بار دیگر دستها را به زمین بزند و سپس کف دست چپ را بر پشت دست راست و کف دست راست را به پشت دست چپ بکشد: خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س 209.)
تبصره 1. برخی از مراجع تقلید (مانند آیه الله سیستانی) با هم زدن کف هر دو دست را احتیاط واجب میدانند.
تبصره 2. آیه الله سیستانی و آیه الله نوری، کشیدن دستها روی ابروها را احتیاط مستحب میدانند. (احکام وضو غسل و تیمیم، سیدمجتبی حسینی، کد: 165/500030)
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کیفیت تیمم دادن نایب را بیان فرمایید؟
- [سایر] معنای تیمم و کیفیت آن را بیان کنید؟
- [آیت الله خامنه ای] کیفیت تیمم چگونه است؟ آیا فرقی بین تیمم بدل از وضو و غسل هست؟
- [سایر] آیا فرقی بین تیمّم بدل از وضو و غسل است؟ کیفیت هر دو را بیان کنید؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] لطفاً کیفیت تیمم کسی که دو دست او از مچ قطع شده ولی ذراع آنها باقی است بیان کنید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی است که یک دست او از مچ قطع شده است ولی ذراع او باقی است، لطفاً کیفیت تیمم این فرد را بیان کنید.
- [آیت الله خوئی] در صورتی که شخصی از تیمم کردن عاجز شود که دیگری با ید او را تیمم دهد، کیفیت آن چیست، زیرا شخص که خودش تیمم میکند در وقت کشیدن دستها را به صورت، دست راست به سمت راست و دست چپ به سمت چپ قرار میگیرد و دیگری را که تیمم میدهد به عکس میشود، غرض از سؤال آن است که به همین نحو که عرض شد تیمم بدهد یا دستور دیگری دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] کیفیت وقف مسجد
- [سایر] کیفیت نزول فرشتگان چگونه است؟
- [آیت الله سبحانی] کیفیت مسح پا چگونه است؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که به واسطه تنگی وقت تیمم کرده اگر بعد از نماز بتواند وضو بگیرد تیمّم وی باطل میگردد، بنابراین اگر در نمازهای بعدی وظیفهاش تیمّم باشد باید دوباره تیمّم بکند و نمیتواند به تیمّم قبلی اکتفا کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که می خواهد نماز میت بخواند لازم نیست با وضو یا غسل یا تیمم باشد و بدن و لباسش پاک باشد و اگر لباس او غصبی هم باشد برای نمازش اشکال ندارد و احتیاط مستحب ان است که تمام چیزهایی را که در نمازهای دیگر لازم است رعایت نماید ولی بنابر احتیاط واجب از انچه برخلاف معهود بین متشرعه در کیفیت نماز میت است اجتناب شود
- [آیت الله سیستانی] چیزی که بر آن تیمم میکند باید غصبی نباشد ، پس اگر با خاک غصبی تیمم کند ، تیمم او باطل است .
- [آیت الله وحید خراسانی] چیزی که بر ان تیمم می کند و مکان ان چیز باید غصبی نباشد پس اگر بر خاک غصبی تیمم کند یا خاکی را که مال خود اوست بی اجازه در ملک دیگری بگذارد و بر ان تیمم کند تیمم او باطل است و اما غصب نبودن مکان تیمم کننده در صحت تیمم معتبر نمی باشد
- [آیت الله سیستانی] کسی که وظیفهاش تیمم است ، چنانچه از بر طرف شدن عذرش در تمام وقت نماز مأیوس باشد ، و یا احتمال دهد اگر تیمم را به تأخیر بیندازد نتواند در وقت تیمم کند ، میتواند قبل از وقت نماز تیمم کند . و اگر برای کار واجب دیگر یا مستحبّی تیمم کند و تا وقت نماز عذر او باقی باشد میتواند با همان تیمم نماز بخواند.
- [آیت الله علوی گرگانی] چیزی که بر آن تیمّم میکند ومکان آن چیز، باید غصبی نباشد، پس اگر بر خاک غصبی تیمّم کند، یا خاکی را که مال خود اوست بیاجازه در ملک دیگری بگذارد وبر آن تیمّم کند تیمّم او باطل میباشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که وظیفهاش تیمم است چنانچه پیش از وقت نماز برای کار واجب یا مستحب دیگر تیمم کند، میتواند با همان تیمم نماز بخواند؛ ولی بنا بر احتیاط مستحب برای خود نماز پیش از وقت تیمم نکند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر یقین داشته باشد که تیمم به چیزی صحیح است و به آن تیمم نماید، بعد بفهمد تیمم به آن باطل بوده، نمازهایی را که با آن تیمم خوانده، باید دوباره بخواند.
- [آیت الله مظاهری] کسی که وظیفهاش تیمّم است نباید پیش از وقت نماز برای نماز تیمّم کند ولی اگر برای کار واجب دیگر یا مستحبّ، تیمّم کند و تا وقت نماز عذر او باقی باشد، میتواند با همان تیمّم نماز بخواند.
- [آیت الله سیستانی] اگر یقین داشته باشد که تیمم به چیزی صحیح است و با آن تیمم نماید ، بعد بفهمد تیمم با آن باطل بوده ، نمازهائی را که با آن تیمم خوانده باید دوباره بخواند .