آیا در خانه میتی که خمس بدهکار است، میشود نماز خواند؟ امام و فاضل: تصرف در این خانه حرام و نماز در آن باطل است؛ مگر آنکه بدهی او را بدهند یا تصمیم داشته باشند، بدون سهلانگاری بپردازند.توضیحالمسائل مراجع، م 875. نوری و صافی: تصرف در این خانه حرام و نماز در آن باطل است؛ مگر آنکه بدهی او را بدهند یا ضامن شوند که بپردازند، به گونهای که از عهده میت ساقط شود.نوری، توضیحالمسائل، م 876؛ صافی، توضیحالمسائل، م 884. تبریزی: تصرف در این خانه حرام و نماز در آن باطل است؛ مگر آنکه بدهی او را بدهند یا ضامن شوند که بپردازند.تبریزی، توضیحالمسائل، م 884. سیستانی: نماز خواندن در این خانه با اجازه ورثه صحیح است.سیستانی، توضیحالمسائل، م 863. مکارم: تصرف در این خانه حرام و نماز خواندن در آن باطل است؛ مگر آنکه بدهی او را بدهند.مکارم، توضیحالمسائل، م 800. وحید: اگر اموال میت (ماترک) بیش از خمس (و زکات) نباشد، تصرف در این خانه حرام و نماز در آن باطل است؛ مگر آنکه بدهی او را بدهند یا با قبول حاکم شرع، ضامن شوند که بپردازند. در این هنگام تصرف و نماز در خانه او با اجازه ورثه اشکال ندارد.وحید، توضیحالمسائل، م 882. (احکام خمس، سید مجتبی حسینی، کد: 133/500010)
آیا در خانه میتی که خمس بدهکار است، میشود نماز خواند؟
امام و فاضل: تصرف در این خانه حرام و نماز در آن باطل است؛ مگر آنکه بدهی او را بدهند یا تصمیم داشته باشند، بدون سهلانگاری بپردازند.توضیحالمسائل مراجع، م 875.
نوری و صافی: تصرف در این خانه حرام و نماز در آن باطل است؛ مگر آنکه بدهی او را بدهند یا ضامن شوند که بپردازند، به گونهای که از عهده میت ساقط شود.نوری، توضیحالمسائل، م 876؛ صافی، توضیحالمسائل، م 884.
تبریزی: تصرف در این خانه حرام و نماز در آن باطل است؛ مگر آنکه بدهی او را بدهند یا ضامن شوند که بپردازند.تبریزی، توضیحالمسائل، م 884.
سیستانی: نماز خواندن در این خانه با اجازه ورثه صحیح است.سیستانی، توضیحالمسائل، م 863.
مکارم: تصرف در این خانه حرام و نماز خواندن در آن باطل است؛ مگر آنکه بدهی او را بدهند.مکارم، توضیحالمسائل، م 800.
وحید: اگر اموال میت (ماترک) بیش از خمس (و زکات) نباشد، تصرف در این خانه حرام و نماز در آن باطل است؛ مگر آنکه بدهی او را بدهند یا با قبول حاکم شرع، ضامن شوند که بپردازند. در این هنگام تصرف و نماز در خانه او با اجازه ورثه اشکال ندارد.وحید، توضیحالمسائل، م 882. (احکام خمس، سید مجتبی حسینی، کد: 133/500010)
- [آیت الله اردبیلی] میّتی خمس بدهکار است و دارای وارث صغیر است. آیا باید خمس او پرداخت شود یا باید صبر کرد تا وارث او کبیر شود؟
- [آیت الله بهجت] میتی خمس بدهکار است و دارای وارث صغیر می باشد، آیا باید خمس او پرداخت شود یا باید صبر کرد تا وارث او کبیر شود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] میتی خمس بدهکار است و دارای وارث صغیر می باشد، آیا باید خمس او پرداخت شود یا باید صبر کرد تا وارث او کبیر شوند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر میّتی مدیون باشد و خمس نیز بدهکار باشد و ترکه، وافی به هر دو نباشد ورثه کدام را مقدّم کنند؟
- [آیت الله بهجت] نمازگزار میتی بدون این که دست ها را بالا ببرد نماز میّت را می خواند، آیا نمازش صحیح است؟
- [آیت الله بهجت] آیا اقتدا به امام جماعتی که نماز قضای حتمی میّتی را به نذر، تبرّعا می خواند جایز است؟
- [آیت الله بهجت] آیا اقتدا به امام جماعتی که نماز قضای حتمی میّتی را به استیجار یا تبرّع می خواند، جایز است؟
- [آیت الله بهجت] شخصی بر میتی نماز خوانده ولی مشخص نکرده که بر این میّت "قربة الی اللّه " نماز می خواند، آیا نمازش صحیح است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا از سهم سادات میشود به سیّد فقیر بدهکار داد تا هم بدهکاری را بپردازد و هم خانه بخرد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] طلبه ای از پدرش خانه ای را به ارث برده است که متعلّق خمس است در حالی که این طلبه قادر به پرداخت خمس نیست و بدهکار نیز هست چه کار کند که تصرّفش در این خانه جایز باشد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] تصرف و نماز خواندن در ملک میتی که خمس یا زکات بدهکار است حرام است، مگر آن که بدهی او را بدهند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] تصرف در ملک میتی که خمس یا زکاه بدهکار است حرام و نماز در آن باطل است؛ ولی اگر بدهی او را بدهند یا ضامن شوند که ادا نمایند؛ تصرف و نماز در ملک او اشکال ندارد.
- [آیت الله بروجردی] تصرف در ملک میتی که خمس یا زکات بدهکار است، حرام و نماز در آن باطل است، ولی اگر بدهی او را بدهند یا ضامن شوند که ادا نمایند، تصرف و نماز در ملک او اشکال ندارد.
- [امام خمینی] تصرف در ملک میتی که خمس یا زکات بدهکار است حرام و نماز در آن باطل است مگر آنکه بدهکاری او را بدهند یا بنا داشته باشند بدون مسامحه بپردازند.
- [آیت الله وحید خراسانی] تصرف در ملک میتی که خمس یا زکات بدهکار است در صورتی که ترکه زاید بر خمس و زکات نباشد حرام و نماز در ان باطل است ولی اگر بدهی او را بدهند یا با قبول حاکم شرع ضامن شوند که ادا نمایند تصرف و نماز در ملک او با اجازه ورثه اشکال ندارد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] تصرف در ملک میتی که به مردم بدهکار است در صورتی که ورثه بنای اداء قرض را بدون مسامحه نداشته باشند حرام و نماز در آن باطل است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] تصرف و نماز خواندن در ملک میتی که به مردم بدهکار است با اجازه ورثه مانعی ندارد، مگر این که آن تصرف مزاحم حق طلبکاران گردد.
- [آیت الله علوی گرگانی] تصرّف در ملک میّتی که خمس یا زکاْ بدهکار است حرام ونماز در آن باطل است ولی اگر بدهی او را بدهند یا ضامن شوند که ادا نمایند تصرّف ونماز در ملک او اشکال ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] تصرف در ملک میتی که خمس یا زکات بدهکار است حرام و به احتیاط مستحب نماز در آن باطل است؛ ولی اگر بدهی او را بدهند یا ضامن شوند که ادا نمایند به نحوی که دین از عهده میت ساقط شود، تصرف و نماز در ملک او بیتردید اشکال ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . تصرف در ملک میتی که خمس یا زکات بدهکار است، حرام و نماز درآن باطل است، ولی اگر بدهی او را بدهند یا ضامن شوند که ادا نمایند، به نحوی که دین از عهده میت ساقط شود، جایز است و اگر عین زکات یا خمس در مال میت موجود باشد فقط تصرف و نماز در آن عین قبل از ادا جایز نیست ولی تصرف و نماز در غیر آن اشکال ندارد.