اگر هر یک از مبطلات پنجگانه اعتکاف در روز سوم انجام شود، کفاره دارد؟ همه مراجع (به جز سیستانی): کسی که عمداً و بدون عذر، اعتکاف مستحبی خود را در روز سوم می شکند، در صورتی که اعتکاف را به غیرجماع به هم بزند کفاره ندارد ولی واجب است قضای اعتکاف را انجام دهد. و نسبت به جماع، در اعتکاف واجب هر چند جماع، در شب باشد کفّاره واجب می شود و در اعتکاف مستحبّ اگر بعد از تکمیل دو روز باشد، بنابر احتیاط کفّاره دارد. آیه اللّه سیستانی: اگر شخص معتکف اعتکافش را به وسیله ارتکاب یکی از مُفسدات، باطل کند، اگر اعتکاف واجبِ معین باشد، بنا بر احتیاط واجب، باید اعتکاف را قضاء کند و اگر در اعتکاف مستحب باشد و بعد از اتمام روز دوّم اعتکاف را باطل کند، بنا بر احتیاط وجوبی اعتکاف را قضاء کند و اگر قبل از اتمام روز دوم، اعتکاف مستحب را باطل کند، چیزی بر عهده او نیست و قضاء ندارد. تبصره. حکم ذکر شده مخصوص اعتکاف مستحبی است اما اگر اعتکاف در رمضان باشد یا اعتکاف در غیر رمضان باشد ولی روزه قضا را گرفته باشد حکم جداگانه دارد.امام، تحریرالوسلیه، کتاب صوم، شروط اعتکاف؛ نوری، استفتاآت، ج 2، س 294 و 295؛ صافی، سایت، احکام اعتکاف. (احکام اعتکاف، سیدمجتبی حسینی، کد: 79/500034)
اگر هر یک از مبطلات پنجگانه اعتکاف در روز سوم انجام شود، کفاره دارد؟
همه مراجع (به جز سیستانی): کسی که عمداً و بدون عذر، اعتکاف مستحبی خود را در روز سوم می شکند، در صورتی که اعتکاف را به غیرجماع به هم بزند کفاره ندارد ولی واجب است قضای اعتکاف را انجام دهد. و نسبت به جماع، در اعتکاف واجب هر چند جماع، در شب باشد کفّاره واجب می شود و در اعتکاف مستحبّ اگر بعد از تکمیل دو روز باشد، بنابر احتیاط کفّاره دارد.
آیه اللّه سیستانی: اگر شخص معتکف اعتکافش را به وسیله ارتکاب یکی از مُفسدات، باطل کند، اگر اعتکاف واجبِ معین باشد، بنا بر احتیاط واجب، باید اعتکاف را قضاء کند و اگر در اعتکاف مستحب باشد و بعد از اتمام روز دوّم اعتکاف را باطل کند، بنا بر احتیاط وجوبی اعتکاف را قضاء کند و اگر قبل از اتمام روز دوم، اعتکاف مستحب را باطل کند، چیزی بر عهده او نیست و قضاء ندارد.
تبصره. حکم ذکر شده مخصوص اعتکاف مستحبی است اما اگر اعتکاف در رمضان باشد یا اعتکاف در غیر رمضان باشد ولی روزه قضا را گرفته باشد حکم جداگانه دارد.امام، تحریرالوسلیه، کتاب صوم، شروط اعتکاف؛ نوری، استفتاآت، ج 2، س 294 و 295؛ صافی، سایت، احکام اعتکاف.
(احکام اعتکاف، سیدمجتبی حسینی، کد: 79/500034)
- [سایر] کفاره اعتکاف چقدر است؟
- [آیت الله مظاهری] کدام یک از محرمات اعتکاف مبطل اعتکاف نیز هست؟ و در چه صورتی کفاره واجب میشود؟
- [آیت الله نوری همدانی] شخصی نذر (یا شبه نذر) کرده معتکف بشود، اگرعمدا و بدون عذر اعتکاف خود را بشکند آیا کفاره نذر بر عهدهاش میآید یا کفاره اعتکاف و یا کفاره جمع؟
- [آیت الله نوری همدانی] شخصی نذر (یا شبه نذر) کرده معتکف بشود، اگر عمداً و بدون عذر اعتکاف خود را بشکند آیا کفاره نذر بر عهدهاش میآید یا کفاره اعتکاف و یا کفاره جمع؟
- [آیت الله مظاهری] اگر اعتکاف به وسیله یکی از مبطلات و مفسدات باطل شود، در صور زیر معتکف از حیث قضا وکفاره چه وظیفهای دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا نگاه شهوت انگیزموجب بطلان اعتکاف و وجوب کفاره میشود؟
- [سایر] در چه مواردی بطلان اعتکاف موجب کفاره هم می شود؟
- [سایر] در چه مواردی بطلان اعتکاف موجب کفاره هم میشود؟
- [سایر] در چه مواردی بطلان اعتکاف موجب کفاره هم می شود؟
- [آیت الله بهجت] آیا باطل کردن اعتکاف به وسیله جماع یا سایر محرّمات، کفاره دارد؟ و اگر کفاره دارد، آیا کفاره اش مانند کفاره ماه رمضان است؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر سهوا یکی از مبطلات اعتکاف را انجام دهد، اعتکاف او باطل نمیشود.
- [آیت الله سیستانی] - اگر معتکف اعتکاف واجب را با جماع و آمیزش عمداً باطل کند، چه در روز باشد یا شب، کفّاره واجب میشود و در سایر محرّمات، کفّاره ندارد هرچند احتیاط مستحب است که کفّاره بدهد. و کفّاره بطلان اعتکاف، همانند کفّاره ماه مبارک رمضان است که فرد مخیر است شصت روز را روزه بگیرد یا شصت فقیر را طعام بدهد، هرچند احتیاط استحبابی مراعات کفّاره مرتّبه است یعنی شصت روز روزه بگیرد و اگر نتوانست شصت فقیر را طعام دهد.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی در حال اعتکاف جماع کند علاوه بر اینکه گناه کرده است باید کفّاره نیز بدهد یعنی شصت فقیر را غذا بدهد، یا شصت روزه بگیرد.
- [آیت الله سبحانی] هرگاه اعتکاف واجب را با نزدیکی با همسر خود هر چند در شب باطل کند، باید کفاره بدهد. و کفاره آن کفاره ماه رمضان است، یعنی باید یکی از سه چیز را انجام دهد: غلامی را آزاد کند، یا شصت روز پشت سر هم روزه بگیرد، و یا شصت فقیر را سیر کند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر اعتکافِ واجب را با غیر جماع باطل کند، کفّاره ندارد و اگر با جماع هر چند در شب باطل نماید، علاوه بر قضا باید کفّاره نیز بدهد و کفّاره آن مانند کفّاره باطل نمودن عمدی روزه ماه رمضان است و بنابر احتیاط واجب، ترتیب در کفاره را نیز باید رعایت کند؛ یعنی در صورت امکان یک بنده آزاد کند و اگر امکان نداشت، دو ماه پشت سر هم روزه بگیرد و اگر آن نیز ممکن نبود، به شصت فقیر طعام بدهد.
- [آیت الله اردبیلی] روزهای که در حال اعتکاف گرفته میشود، لازم نیست که برای خود اعتکاف باشد، بلکه میتواند هر روزهای (مثل روزه قضا یا کفّاره) را در حال اعتکاف =============================================================================== 1 و 2 من لا یحضره الفقیه،ج2،ص120 - 122. بگیرد؛ ولی احتیاط واجب آن است که اگر برای خود اعتکاف کرده است، روزهای که میگیرد برای کس دیگر نباشد (مثلاً قضای روزه پدرش را به جا نیاورد) و همچنین اگر به نیابت از شخص دیگری اعتکاف کرده باشد، روزه را نیز به نیابت از وی بگیرد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر در حال اعتکاف واجب عمدا جماع کند چه در روز باشد یا شب کفاره بر او واجب می شود وکفاره اش این است که یک بنده ازاد کند یا دو ماه پشت سر هم روزه بگیرد یا شصت مسکین را اطعام نماید و در ارتکاب غیر جماع از اموری که باید از انها اجتناب نماید کفاره واجب نیست
- [آیت الله مظاهری] محرّماتی که گفته شد در صورتی گناه دارد و یا نظیر جماع اعتکاف را باطل میکند و موجب کفّاره است که از روی علم و عمد باشد ولی اگر یکی از محرّمات را سهواً یا جهلاً به جا بیاورد علاوه بر اینکه گناه نکرده است موجب بطلان و کفّاره هم نیست.
- [آیت الله بروجردی] دوازده چیز نماز را باطل میکند و آنها را مبطلات میگویند:
- [آیت الله وحید خراسانی] دوازده چیز نماز را باطل می کند و انها را مبطلات می گویند