نفقه ی همسر با شرایطی بر شوهر واجب می شود: 1. عقد دایم باشد. 2. قابلیت برای امور زنا شویی داشته باشد.(همسری که در سنین کودکی است و قابلیت برای امور زنا شویی نداشته باشد نفقه اش واجب نیست.) 3. زن در مواردی که اطاعت از مرد واجب است (مثل تمکین در مسایل زناشویی)، مطیع باشد.[1] بعبارت دیگر؛ در امور زنا شویی از شوهرش اطاعت پذیری داشته باشد. (در صورت نا فرمانی، نفقه اش واجب نیست.).[2] حضرت امام خمینی (ره) در پاسخ سؤالی در این زمینه فرموده اند: "زوجه (همسر) اگر تمکین داشته باشد (در مسائل زناشوئی مطیع شوهر باشد)، نفقه او بر زوج (شوهر) واجب است ، هر چند او را به منزل خود نبرده باشد." [3] بنا براین برای واجب شدن نفقه همسر لازم نیست نزدیکی با او صورت گرفته باشد و در صورتی که شرایط بالا را داشته باشد نفقه اش واجب است حتی اگر همسر در منزل پدرش باشد. [1] تحریر الوسیله، ج 2، ص 280، فصل فی النفقات. -[2]تحریر الوسیلة، ج‏2، ص: 313و314--جامع المسائل (للبهجة)، ج‏3، ص: 587 -[3] استفتائات حضرت امام خمینی(ره) ،ج3 ،ص202،س14
آیا با اولین نزدیکی با همسر نفقه بر انسان واجب می شود؟ یعنی؛ اگر در دوران عقد و زمانی که هنوز دختر در خانه ی پدرش است، با اولین نزدیکی ، نفقه ی همسر بر او واجب می شود ؟
نفقه ی همسر با شرایطی بر شوهر واجب می شود:
1. عقد دایم باشد.
2. قابلیت برای امور زنا شویی داشته باشد.(همسری که در سنین کودکی است و قابلیت برای امور زنا شویی نداشته باشد نفقه اش واجب نیست.)
3. زن در مواردی که اطاعت از مرد واجب است (مثل تمکین در مسایل زناشویی)، مطیع باشد.[1]
بعبارت دیگر؛ در امور زنا شویی از شوهرش اطاعت پذیری داشته باشد. (در صورت نا فرمانی، نفقه اش واجب نیست.).[2]
حضرت امام خمینی (ره) در پاسخ سؤالی در این زمینه فرموده اند: "زوجه (همسر) اگر تمکین داشته باشد (در مسائل زناشوئی مطیع شوهر باشد)، نفقه او بر زوج (شوهر) واجب است ، هر چند او را به منزل خود نبرده باشد." [3]
بنا براین برای واجب شدن نفقه همسر لازم نیست نزدیکی با او صورت گرفته باشد و در صورتی که شرایط بالا را داشته باشد نفقه اش واجب است حتی اگر همسر در منزل پدرش باشد.
[1] تحریر الوسیله، ج 2، ص 280، فصل فی النفقات.
-[2]تحریر الوسیلة، ج2، ص: 313و314--جامع المسائل (للبهجة)، ج3، ص: 587
-[3] استفتائات حضرت امام خمینی(ره) ،ج3 ،ص202،س14
- [سایر] در دوران عقد تا عروسی - که دختر در خانه پدر به سر میبرد آیا تأمین نفقه او بر عهده شوهر است؟
- [آیت الله سبحانی] آیا قبل از عروسی در حالی که دختر در خانه پدر است نفقه بر همسر واجب است؟
- [سایر] آیا اینکه دختر باید قبل از دیدن اولین خون حیض در خانه پدرش شوهر کند درست است؟ سند روایت چگونه است و توجیه آن چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] پرداخت نفقه از چه زمانی بر مرد واجب است؟ آیا بلافاصله پس از عقد واجب می شود؟ اگر همسر مرد از قبول نفقه در ایام عقد خودداری کند چه شرایطی بر مرد مترتب می شود؟
- [سایر] آیا در دوران عقد - که دختر در خانه پدر و مادر زندگی میکند - برای بیرون رفتن از خانه اجازه شوهر لازم است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا نزدیکی با همسر در دوران قاعدگی حرام است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مرسوم است که زن بعد از عقد ازدواج، مدتی در خانه پدرش زندگی می کند و زوج رفت و آمد دارد، آیا در این مدت حقّ مطالبه نفقه از شوهرش دارد؟
- [آیت الله بهجت] نفقه دختر در زمان عقد بر عهده چه کسی است؟
- [سایر] دختر باکره رشیدهای که پدرش فوت کرده، اجازه چه کسی برای عقد او لازم است؟
- [سایر] اگر مرد مقلد مرجعی باشد که معتقد است ازدواج موقت دختر باکره بدون اجازه پدرش جایز نیست ؛ ولی دختر مقلد کسی است که میگوید اجازه پدر لازم است ؛ آیا مرد میتواند این دختر را بدون اجازه پدرش عقد کند؟
- [آیت الله خوئی] اگر با زنی که برای خود عقد کرده نزدیکی نکرده باشد، تا وقتی که آن زن در عقد او است- بنابر احتیاط واجب- با دختر او ازدواج نکند.
- [آیت الله سیستانی] اگر با زنی که برای خود عقد کرده نزدیکی نکرده باشد ، تا وقتی که آن زن در عقد اوست بنابر احتیاط واجب با دختر او ازدواج نکند .
- [آیت الله نوری همدانی] اگر انسان با زنی که دختری را شیر کامل داده ازدواج کند و با آن زن نزدیکی نماید ، دیگر نمی توان آن دختر را برای خود عقد کند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر انسان با زنی که دختری را شیر کامل داده ازدواج کند و با آن زن نزدیکی نماید، دیگر نمی تواند آن دختر را برای خود عقد کند.
- [آیت الله بروجردی] اگر انسان با زنی که دختری را شیر کامل داده ازدواج کند و با آن زن نزدیکی نماید، دیگر نمیتواند آن دختر را برای خود عقد کند.
- [آیت الله خوئی] اگر انسان با زنی که دختری را شیر کامل داده ازدواج کند و با آن زن نزدیکی نماید، دیگر نمیتواند آن دختر را برای خود عقد کند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر انسان با زنی که دختری را شیر کامل داده ازدواج کند و با آن زن نزدیکی نماید، دیگر نمیتواند آن دختر را برای خود عقد کند.
- [آیت الله سبحانی] اگر انسان با زنی که دختری را شیر کامل داده ازدواج کند و با آن زن نزدیکی نماید، دیگر نمی تواند آن دختر را برای خود عقد کند.
- [آیت الله سبحانی] اگر انسان با زنی که دختری را شیر کامل داده ازدواج کند و با آن زن نزدیکی نماید، دیگر نمی تواند آن دختر را برای خود عقد کند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر انسان با زنی که دختری را شیر کامل داده ازدواج کند و با آن زن نزدیکی نماید؛ دیگر نمی تواند آن دختر را برای خود عقد کند.