پدرم از دنیا رفته است؛ در حالی که میدانم خمس اموالش را نداده، تکلیف من چیست؟ همه مراجع (به جز وحید، تبریزی و سیستانی): باید خمس آن را بدهید؛توضیحالمسائل مراجع، م 1755؛ خامنهای، اجوبة، س 863؛ نوری، توضیحالمسائل، م1751 و 1760؛ توضیحالمسائل مراجع، م 1764. مگر آنکه میت به دادن خمس عقیده نداشته باشد (مانند پیروان ادیان و مذاهب غیرشیعه). تبریزی: واجب نیست، خمس آن را بدهید.تبریزی، توضیحالمسائل، م 1764. سیستانی: باید خمس آنها را بدهید؛ مگر آنکه میّت به دادن خمس عقیده نداشته باشد (مانند پیروان ادیان و مذاهب غیرشیعه) یا خمس نمیداده (مانند برخی از شیعیان)؛ در این هنگام بر شما واجب نیست، خمس آن را بپردازید.سیستانی، توضیحالمسائل، م 1764. وحید: باید خمس آن را با اجازه حاکم شرع بدهید؛ مگر آنکه میت به دادن خمس عقیده نداشته باشد (مانند پیروان ادیان و مذاهب غیرشیعه).وحید، توضیحالمسائل، م 1763. (احکام خمس، سید مجتبی حسینی، کد: 132/500010)
پدرم از دنیا رفته است؛ در حالی که میدانم خمس اموالش را نداده، تکلیف من چیست؟
همه مراجع (به جز وحید، تبریزی و سیستانی): باید خمس آن را بدهید؛توضیحالمسائل مراجع، م 1755؛ خامنهای، اجوبة، س 863؛ نوری، توضیحالمسائل، م1751 و 1760؛ توضیحالمسائل مراجع، م 1764. مگر آنکه میت به دادن خمس عقیده نداشته باشد (مانند پیروان ادیان و مذاهب غیرشیعه).
تبریزی: واجب نیست، خمس آن را بدهید.تبریزی، توضیحالمسائل، م 1764.
سیستانی: باید خمس آنها را بدهید؛ مگر آنکه میّت به دادن خمس عقیده نداشته باشد (مانند پیروان ادیان و مذاهب غیرشیعه) یا خمس نمیداده (مانند برخی از شیعیان)؛ در این هنگام بر شما واجب نیست، خمس آن را بپردازید.سیستانی، توضیحالمسائل، م 1764.
وحید: باید خمس آن را با اجازه حاکم شرع بدهید؛ مگر آنکه میت به دادن خمس عقیده نداشته باشد (مانند پیروان ادیان و مذاهب غیرشیعه).وحید، توضیحالمسائل، م 1763. (احکام خمس، سید مجتبی حسینی، کد: 132/500010)
- [آیت الله بهجت] کسی از اوّل تکلیف بنا داشته خمس بدهد؛ ولی مسامحه کرده و خمس نداده و اکنون فقیر شده و توانایی پرداخت خمس را ندارد، تکلیف او چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی از اوّل تکلیف بنا داشته خمس بدهد ولی مسامحه کرده و خمس نداده و اکنون فقیر شده و توانایی پرداخت خمس ندارد، تکلیف او چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] شخصی خمس اموالش را داده و سپس چند سال خمس نداده و اکنون میخواهد دوباره خمس بدهد. آیا میتواند به مقدار اموالی که قبلاً خمس آنها را داده، کنار بگذارد و خمس بقیه را بدهد؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که تاکنون خمس نداده و میخواهد خمس اموالش را محاسبه کند و چند روز قبل، پولی به دستش رسیده است، آیا خمس این پول را هم حساب کند یا تا گذشتن یک سال، لازم نیست محاسبه نماید؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که میخواهد به حج برود و خمس مقداری از اموالش را نداده است، آیا اگر خمس اموالی را که برای حج مورد استفاده قرار میدهد، پرداخت کند، کافی است یا باید خمس بقیه اموال را هم حساب کند؟
- [آیت الله اردبیلی] زنی که شوهرش فوت کرده و میداند که شوهرش خمس اموالش را نداده و خوف این را دارد که فرزندانش خمس را پرداخت نکنند، آیا بدون اجازه آنها میتواند خمس را پرداخت کند یا خیر؟
- [آیت الله سبحانی] پدرم وصیّت کرده است که ثلث اموالش به مصرف خیرات برسد و خمس نیز بدهکار است، آیا محاسبه ی خمس پس از مصرف ثلث است یا قبل از آن؟
- [سایر] مرجع تقلیدم از دنیا رفته و او را از مجتهدان زنده اعلم میدانم، آیا میتوانم بر تقلید او باقی بمانم؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که تاکنون خمس نداده و میخواهد خمس اموالش را حساب کند، نسبت به اموالی که در گذشته به مصرف رسانده، ولی نمیداند که سال بر آنها گذشته بوده است یا نه، چه وظیفهای دارد؟
- [آیت الله سبحانی] پدرم از دنیا رفت و اموالی به ارث باقی ماند و شک دارم خمس اموال را پرداخته است وظیفه ام چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که از اوّل تکلیف، خمس نداده اگر ملکی بخرد و قیمت آن بالا رود اگر پول خمس نداده را بفروشنده داده و به او گفته: این ملک را به این پول می خرم در صورتی که مجتهد جامع الشرائط معامله پنج یک آن را اجازه بدهد خریدار باید خمس مقداری که آن ملک فعلاً ارزش دارد بدهد.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که از اوّل تکلیف خمس نداده، اگر ملکی بخرد و قیمت آن بالا رود، چنانچه آن ملک را برای آن نخریده که قیمتش بالا رود و بفروشد مثلاً زمینی را برای زراعت خریده است در صورتی که آن را خریده و از پول خمس نداده قیمت آن را داده، باید خمس قیمتی را که خریده بدهد ولی اگر مثلاً پول خمس نداده را بفروشنده داده و به او گفته این ملک را به این پول میخرم در حالی که قصد ادأ خمس را نداشته، در صورتی که حاکم شرع معامله پنج یک آن را اجازه بدهد، و اجازه او موجب تضییع حقّ صاحبان خمس نشود، خریدار باید خمس مقداری که آن ملک ارزش دارد بدهد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هیچ گونه تفاوتی میان کسب ها و درآمدهای کسب نیست، ولی اگر انسان چیزی را به عنوان وام از دیگری بگیرد خمس ندارد، همچنین اموالی که به عنوان ارث به او می رسد مشمول خمس نیست، مگر این که بداند شخص میّت خمس آن را نداده، یا به خاطر سایر اموالش بدهکار خمس است . و اگر مال ارث ترقّی قیمت پیدا کند و سال خمسی بر آن بگذرد مقدار تفاوت آن خمس دارد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که از اول تکلیف خمس نداده؛ اگر مثلا ملکی بخرد و قیمت آن بالا رود؛ چنانچه آن ملک را برای آن نخریده که قیمتش بالا رود و بفروشد؛ مثلا زمینی را برای زراعت خریده است و از پول خمس نداده قیمت آن را داده؛ باید خمس قیمتی را که خریده بدهد. و اگر مثلا پول خمس نداده را به فروشنده داده و به او گفته این ملک را با این پول می خرم؛ باید خمس مقداری را که آن ملک فعلا ارزش دارد بدهد.
- [آیت الله بروجردی] کسی که از اوّلِ تکلیف خمس نداده، اگر ملکی بخرد و قیمت آن بالا رود، چنانچه آن ملک را برای آن نخریده که قیمتش بالا رود و بفروشد، مثلاً زمینی را برای زراعت خریده است، در صورتی که آن را خریده و از پول خمس نداده قیمت آن را داده، باید خمس قیمتی را که خریده بدهد؛ ولی اگر مثلاً پول خمس نداده را به فروشنده داده و به او گفته: این ملک را به این پول میخرم، در صورتی که حاکم شرع معاملهی پنج یک آن را اجازهی بدهد، خریدار باید خمس مقداری که آن ملک ارزش دارد بدهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که از اوّل تکلیف خمس نداده، اگر ملکی بخرد و قیمت آن بالا رود، چنانچه آن ملک را برای آن نخریده که قیمتش بالا رود و بفروشد، مثلاً زمینی را برای زراعت خریده است، در صورتی که آن را به ذمّه خریده و از پول خمس نداده قیمت آن را داده، باید خمس قیمتی را که خریده بدهد، ولی اگر مثلاً پول خمس نداده را به فروشنده داده و به او گفته این ملک را با این پول میخرم، در صورتی که حاکم شرع مصلحت بداند و معامله یک پنجم آن را اجازه دهد، خریدار باید خمس مقداری را که آن ملک ارزش دارد بدهد.
- [امام خمینی] کسی که از اول تکلیف خمس نداده، اگر ملکی بخرد و قیمت آن بالارود، چنانچه آن ملک را برای آن نخریده که قیمتش بالا رود و بفروشد، مثلا زمینی را برای زراعت خریده است، اگر پول خمس نداده را به فروشنده داده و به او گفته این ملک را به این پول می خرم، در صورتی که حاکم شرع معامله پنج یک آن را اجازه بدهد، خریدار باید خمس مقداری که آن ملک ارزش دارد بدهد. و همچنین است بنا بر احتیاط واجب اگر چیزی را که خریده از اول قصد داشته که پول خمس نداده را عوض آن بدهد.
- [آیت الله بهجت] اگر با عین پولی که خمس یا زکات آن را نداده لباس بخرد، تا زمانی که از پول دیگری خمس یا زکات آن را نداده است، نماز خواندن در آن لباس حرام و بنابر احتیاط باطل است. شرط سوم:
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر چیزی را که خمس آن را نداده به دیگری ببخشد مقدار خمس آن ملک او نمی شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که از اول تکلیف خمس نداده، اگر ملکی بخرد و قیمت آن بالا رود، چنانچه آن ملک را برای آن نخریده که قیمتش بالا رود و بفروشد، مثلاً زمینی را برای زراعت خریده است، در صورتی که آن را به ذمه خریده و از پول خمسنداده قیمت آن را داده، باید خمس قیمتی را که خریده بدهد، ولی اگر به عین خریده، مثلاً پول خمس نداده را به فروشنده داده، و به او گفته این ملک را به این پول میخرم، در صورتی که حاکم شرع، معامله پنج یک آن را اجازه بدهد، خریدار باید خمس مقداری را که آن ملک ارزش دارد بدهد.