آیا به پولی که پدر و مادر جهت تأمین مخارج تحصیل به فرزندان میپردازند، خمس تعلق میگیرد؟ امام، خامنهای و نوری: چنانچه به فرزندان ببخشند، خمس ندارد.توضیحالمسائل مراجع، م 1753؛ خامنهای، اجوبة، س 850؛ نوری، توضیحالمسائل، م 1749. تبریزی و وحید: اگر به فرزندان ببخشند و مال زیادی باشد که از مخارج سال زیاد بیاید، خمس دارد.تبریزی، استفتاءات، س 812؛ وحید، توضیحالمسائل، م 1761. سیستانی و صافی: اگر به فرزندان ببخشند و تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهند.توضیحالمسائل مراجع، م 1753. فاضل، مکارم و بهجت: اگر به فرزندان ببخشند و تا سر سال خمسی زیاد بیاید، بنابر احتیاط واجب باید خمس آن را بدهند.همان، م 1753. تبصره. پولی که پدر و مادر به فرزندان خود میدهند، نوعاً به صورت بخشش است. از این رو، حکم هدیه را دارد و اگر به آنها تملیک نکنند، هر مقدار از آن تا سر سال زیاد بیاید، بر پدر و مادر است که خمس آن را بدهند.توضیحالمسائل مراجع، م 1775؛ نوری، توضیحالمسائل، م 1771؛ خامنهای، اجوبة، س900؛ وحید، توضیح المسائل، م 1783. (احکام خمس، سید مجتبی حسینی، کد: 39/500010)
آیا به پولی که پدر و مادر جهت تأمین مخارج تحصیل به فرزندان میپردازند، خمس تعلق میگیرد؟
آیا به پولی که پدر و مادر جهت تأمین مخارج تحصیل به فرزندان میپردازند، خمس تعلق میگیرد؟
امام، خامنهای و نوری: چنانچه به فرزندان ببخشند، خمس ندارد.توضیحالمسائل مراجع، م 1753؛ خامنهای، اجوبة، س 850؛ نوری، توضیحالمسائل، م 1749.
تبریزی و وحید: اگر به فرزندان ببخشند و مال زیادی باشد که از مخارج سال زیاد بیاید، خمس دارد.تبریزی، استفتاءات، س 812؛ وحید، توضیحالمسائل، م 1761.
سیستانی و صافی: اگر به فرزندان ببخشند و تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهند.توضیحالمسائل مراجع، م 1753.
فاضل، مکارم و بهجت: اگر به فرزندان ببخشند و تا سر سال خمسی زیاد بیاید، بنابر احتیاط واجب باید خمس آن را بدهند.همان، م 1753.
تبصره. پولی که پدر و مادر به فرزندان خود میدهند، نوعاً به صورت بخشش است. از این رو، حکم هدیه را دارد و اگر به آنها تملیک نکنند، هر مقدار از آن تا سر سال زیاد بیاید، بر پدر و مادر است که خمس آن را بدهند.توضیحالمسائل مراجع، م 1775؛ نوری، توضیحالمسائل، م 1771؛ خامنهای، اجوبة، س900؛ وحید، توضیح المسائل، م 1783. (احکام خمس، سید مجتبی حسینی، کد: 39/500010)
- [آیت الله نوری همدانی] آیا به پولی که پدر و مادر به فرزندانشان جهت هزینه تحصیل میدهند خمس تعلّق میگیرد یا نه؟
- [سایر] آیا به پولی که در مدت تحصیل در دانشگاه به عنوان کمک هزینه دریافت میشود، خمس تعلق میگیرد؟
- [سایر] آیا به پولی که انسان برای ازدواج ذخیره کرده، خمس تعلق میگیرد؟
- [آیت الله بهجت] آیا به نوه دختری می شود خمس و زکات داد یا خیر؟ برای تأمین مخارج تحصیل آن ها چه طور؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] به پولی که در بانک مسکن جهت تامین مسکن پس انداز می شود خمس تعلق می گیرد یا خیر؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا به پولی که به عنوان بازخرید و بازنشستگی به افراد داده میشود خمس تعلّق میگیرد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا به پولی که به عنوان بیمه عمر به شرکت بیمه داده میشود، خمس تعلّق میگیرد؟
- [آیت الله بهجت] تأمین مخارج پدر و مادر نیازمند تنها به عهده ی فرزندان پسر وی می باشد، یا دختران نیز در صورتی که درآمد شخصی داشته باشند، در این مورد مسؤولیتی دارند؟
- [سایر] الف. پولی را برای ثبتنام حج تمتع پس انداز کردهام، آیا به این پول خمس تعلق میگیرد؟ ب. آیا به سپردههای حج و عمره و سود آنها، خمس تعلق میگیرد؟
- [سایر] اگر تامین آینده فرزندان با توجه به شان خانواده منوط به پس انداز از کودکی باشد و پدر ومادر به آن پول دست نزنند ودر حقیقت آن را به بچه ها بخشیده اند آیا به این پس اندازها خمس تعلق میگیرد؟
- [آیت الله مظاهری] کسب و کار برای تأمین مخارج خود و همسر و فرزند و پدر و مادر واجب عینی است و هر کسی باید به واسطه کار در فراخور حالش، اینگونه احتیاجات را تأمین نماید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] طبقه اول عبارتند از پدر مادر فرزندان فرزندان آنها (نوه) به تفصیلی که بیان می شود.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که مخارج سال خود و زن و فرزندان خود را ندارد و کسبی هم ندارد که بتواند مخارج سال خود و زن و فرزندانش را تأمین کند، فقیر است و دادن زکات فطره بر او واجب نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مالی را که فقیر بابت خمس میگیرد، خمس ندارد هر چند از مخارج سالش زیاد بیاید؛ ولی مالی را که فقیر بابت زکات یا صدقه مستحبّی میگیرد اگر از مخارج سالش زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهد؛ و اگر از مالی که بابت خمس به او دادهاند منفعتی ببرد، مثلاً از درخت میوهای به دست آورد و از مخارج سالش زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهد.
- [آیت الله بهجت] کسی که زکات یا خمس یا واجبات مالیه دیگری که به عین مال تعلق میگیرد و هم کفّاره یا قرض و مانند آنکه به عین مال تعلق نمیگیرد بدهکار است، اگر بمیرد و اموالش برای ادای همه آنها کافی نباشد، ادای زکات و خمس و واجبات مالی که به عین مال تعلق میگیرد، مقدم است.
- [آیت الله اردبیلی] پدر نمیتواند برای آن مقدار از مخارج تحصیل فرزند که بر وی واجب است، از زکات مالش به او بپردازد؛ ولی برای مخارج تحصیل زاید بر آن مقدار، چنانچه فرزند احتیاج به تحصیل داشته باشد، میتواند به وی از زکات مالش بدهد؛ بلکه در صورتی که تحصیل فرزند دارای منفعت عمومی برای مسلمین باشد هرچند فرزند خود احتیاج به تحصیل نداشته باشد و یا این که مخارج تحصیل را داشته باشد میتواند مخارج تحصیل زاید بر مقداری را که بر خودش پرداخت آن واجب است، از زکات و به عنوان سهم سبیل اللّه به او بپردازد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر وارث شوهر و پدر و مادر و فرزندان میت باشند. سهم شوهر 41 می شود و به هر یک از پدر و مادر 61 می رسد وبقیه مال بین بچه های میت طبق مسائل گذشته تقسیم می شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر وارث زن و پدر و مادر و فرزندان میت باشند. سهم زن 81 و سهم پدر و مادر هر یک 61 می شود و بقیه مال بین بچه های میت طبق مسائل گذشته تقسیم می شود.
- [آیت الله بهجت] در تعلق خمس به سودی که به مال طفل تعلق میگیرد، اشکال است و ظاهر عدم تعلق خمس است به مال طفل، ولی احوط ادای خمس بعد از بلوغ است و وقت تعلق آن گذشتن سال بر اولین سودی است که علم به وقت آن دارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر درخت انگور یا خرما را بخرد، قیمت آن جزء مخارج نیست، ولی اگر خرما یا انگور را پیش از چیدن و قبل از تعلّق زکات بخرد، پولی را که برای آن داده جزء مخارج حساب می شود.