آیا باید سرمه چشم، اصلاح صورت و ابروهای رنگ کرده را از نامحرم پوشاند؟ امام: پوشاندن اصلاح صورت واجب نیست ؛ ولی پوشاندن سرمه چشم و رنگ ابرو - اگر نزد عرف زینت محسوب شود واجب است. دفتر: امام و استفتاءات، ج 3، (احکام حجاب )، س34. آیات عظام بهجت و صافی: باید آن را از نامحرم پوشاند. صافی، جامعالاحکام، ج2، س1683 و دفتر: بهجت و صافی. آیةاللَّه تبریزی: پوشاندن اصلاح صورت - به گونهای که نزد زنان کهنسال و یا کمی کمتر از آن متعارف است واجب نیست. تبریزی، صراطالنجاة، ج 1، س 882 و 883 و ج 5، س 1238. آیات عظام سیستانی، مکارم و نوری: پوشاندن آن از نامحرم واجب نیست. سیستانی، Sistani.org، (زینت ) ؛ مکارم، استفتاءات، ج2، س1034 و 151 و ج1، س802 و نوری، استفتاءات، ج1، س491 و 542 و 500. آیات عظام خامنهای، فاضل و وحید: اگر زینت محسوب میشود، باید آن را از نامحرم پوشاند. خامنهای، استفتاء، س 477 و 564 ؛ فاضل، جامعالمسائل، ج1، س1707 و دفتر: وحید. تبصره. اگر موارد یاد شده به گونهای باشد که باعث مفسده و جلب توجه مرد نامحرم شود، پوشاندنش واجب است. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 315/500016)
آیا باید سرمه چشم، اصلاح صورت و ابروهای رنگ کرده را از نامحرم پوشاند؟
امام: پوشاندن اصلاح صورت واجب نیست ؛ ولی پوشاندن سرمه چشم و رنگ ابرو - اگر نزد عرف زینت محسوب شود واجب است. دفتر: امام و استفتاءات، ج 3، (احکام حجاب )، س34.
آیات عظام بهجت و صافی: باید آن را از نامحرم پوشاند. صافی، جامعالاحکام، ج2، س1683 و دفتر: بهجت و صافی.
آیةاللَّه تبریزی: پوشاندن اصلاح صورت - به گونهای که نزد زنان کهنسال و یا کمی کمتر از آن متعارف است واجب نیست. تبریزی، صراطالنجاة، ج 1، س 882 و 883 و ج 5، س 1238.
آیات عظام سیستانی، مکارم و نوری: پوشاندن آن از نامحرم واجب نیست. سیستانی، Sistani.org، (زینت ) ؛ مکارم، استفتاءات، ج2، س1034 و 151 و ج1، س802 و نوری، استفتاءات، ج1، س491 و 542 و 500.
آیات عظام خامنهای، فاضل و وحید: اگر زینت محسوب میشود، باید آن را از نامحرم پوشاند. خامنهای، استفتاء، س 477 و 564 ؛ فاضل، جامعالمسائل، ج1، س1707 و دفتر: وحید.
تبصره. اگر موارد یاد شده به گونهای باشد که باعث مفسده و جلب توجه مرد نامحرم شود، پوشاندنش واجب است. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 315/500016)
- [سایر] آیا باید سرمه چشم، اصلاح صورت و ابروهای رنگ کرده را از نامحرم پوشاند؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا برای خانم ها استفاده از سرمه ی چشم در صورت رؤیت آن توسط نامحرم اشکال دارد؟
- [آیت الله بهجت] ابروهای من ریخته و در دانشگاه مجبورم از سرمه استفاده کنم، وظیفه من در مورد وضو و نماز چیست؟
- [آیت الله بهجت] آیا استفاده از لنز رنگی، برای تغییر رنگ چشم جهت بانوان حکم زینت دارد که باید از نامحرم پوشانده شود؟
- [سایر] آیا سرمه کشیدن نماز را باطل میکند؟ آیا درست است که پیامبر(ص) همیشه سرمه در چشم میکردهاند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زنی شب بر چشم خود سرمه بکشد و صبح چشم خود را بشوید لکن اثر سرمه باقی است، آیا نگاه اجنبی به آن حرام است؟
- [سایر] آیا سرمه چشم از زینتهایی است که باید پوشیده شود؟
- [سایر] آیا گریم زن جزء آرایش محسوب میشود و باید از نامحرم پوشاند؟
- [آیت الله بهجت] آیا سرمه چشم برای زنان در هنگام وضو ضرری به صحت وضو می زند یا خیر؟
- [آیت الله بهجت] آیا سرمه کشیدن زینت محسوب می شود و باید از نامحرم بپوشاند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] زن در مدت عده وفات باید از پوشیدن لباسهای زینتی و کشیدن سرمه در چشم و کارهای دیگری که زینت حساب می شود خودداری کند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] زن در مدّت عدّه وفات، باید از زینت کردن یا پوشیدن لباسهای زینتی یا کشیدن سرمه در چشم یا کارهای دیگر خودداری کند.
- [آیت الله مظاهری] برای روزهدار سیزده مورد، مکروه است: 1 - مسافرت برای فرار از روزه. 2 - ریختن دارو به چشم. 3 - سرمه کشیدن در صورتی که مزه یا بوی آن به حلق برسد. 4 - انجام هر کاری که باعث ضعفمیشود، مانندخون گرفتن و حمام رفتن. 5 - اَنفیه کشیدن در صورتی که نداند که به حلق میرسد )ولی اگر بداند به حلق میرسد جایز نیست(. 6 - بو کردن گیاههای معطر. 7 - نشستن زن در آب. 8 - استعمال شیاف. 9 - تر کردن لباسی که در بدن است. 10 - دندان کشیدن. 11 - هر کاری که به واسطه آن از دهان خون بیاید. 12 - با چوب تر مسواک کردن. 13 - هر کاری که شهوت را تحریک کند.
- [آیت الله نوری همدانی] چند چیز برای روزه دار مکروه است و از آن جمله است . دوا ریختن به چشم و سرمه کشیدن در صورتی که مزه یا بوی آن به حلق نرسد ، انجام دادن هر کاری که مانند خون گرفتن و حمام رفتن باعث ضعف می شود جایز نیست ، بو کردن گیاه های معطر ، نشستن زن در آب ، استعمال شیاف، تر کردن لباسی که در بدن است ، کشیدن دندان و هر کاری که به واسطة آن از دهان خون بیاید ، مسواک کردن به چوب تر ، و نیز مکروه است انسان بدون قصد بیرون آمدن منی زن خود را ببوسد ، یا کاری کند که شهوت خود را به حرکت آورد . و اگر به قصد بیرون آمدن منی باشد ، روزة او باطل می شود . جاهائی که قضا و کفاره واجب است
- [آیت الله سبحانی] چند چیز برای روزه دار مکروه است و از آن جمله است: 1. دوا ریختن به چشم و سرمه کشیدن در صورتی که مزه یا بوی آن به حلق برسد، 2. انجام دادن هر کاری که مانند: خون گرفتن و حمام رفتن باعث ضعف می شود، 3.انفیه کشیدن اگر نداند که به حلق می رسد و اگر بداند به حلق می رسد نباید انجام دهد، 4. بو کردن گیاهان معطّر، 5. نشستن زن در آب، 6. استعمال شیاف، 7.تر کردن لباسی که در بدن است، 8.کشیدن دندان و هر کاری که به واسطه آن از دهان خون بیاید، 9. مسواک کردن به چوب تر، 10. انسان بدون قصد بیرون آمدن منی زن خود را ببوسد، یا کاری کند که شهوت خود را به حرکت آورد. و اگر به قصد بیرون آمدن منی باشد، روزه او باطل می شود اگرچه منی بیرون نیاید. کفّاره روزه
- [آیت الله اردبیلی] چند چیز برای روزهدار مکروه است و از آن جمله است: دوا ریختن به چشم و سرمه کشیدن در صورتی که مزه یا بوی آن به حلق برسد؛ انجام دادن هر کاری که مانند خون گرفتن و حمّام رفتن باعث ضعف شود؛ انفیه کشیدن اگر نداند که به حلق میرسد و اگر بداند به حلق میرسد، جایز نیست؛ بو کردن گیاههای معطر؛ استعمال شیاف؛ تر کردن لباسی که در بدن است؛ کشیدن دندان و هر عملی که به واسطه آن از دهان خون بیاید؛ مسواک کردن با مسواکِ تر و نیز مکروه است انسان بدون قصد بیرون آمدن منی، زن خود را ببوسد یا عملی انجام دهد که شهوت خود را تحریک کند؛ ولی اگر به قصد بیرون آمدن منی باشد و یا احتمال دهد که منی خارج شود، گرچه منی نیز خارج نشود، روزه او باطل میشود. همچنین نشستن زن روزهدار در آب مکروه است بلکه احتیاط مستحب این است که در آب ننشیند.
- [امام خمینی] چند چیز برای روزه دار مکروه است و از آن جمله است: دوا ریختن به چشم و سرمه کشیدن در صورتی که مزه یا بوی آن به حلق برسد، انجام دادن هر کاری که مانند خون گرفتن و حمام رفتن باعث ضعف می شود، انفیه کشیدن اگر نداند که به حلق می رسد و اگر بداند به حلق می رسد جایز نیست، بو کردن گیاههای معطر، نشستن زن در آب، استعمال شیاف، تر کردن لباسی که در بدن است، کشیدن دندان و هر کاری که به واسطه آن از دهان خون بیاید، مسواک کردن به چوب تر، و نیز مکروه است انسان بدون قصد بیرون آمدن منی زن خود را ببوسد یا کاری کند که شهوت خود را به حرکت آورد، و اگر به قصد بیرون آمدن منی باشد، در صورتی که منی بیرون آید، روزه او باطل است.
- [آیت الله وحید خراسانی] چند چیز برای روزه دار مکروه است و از ان جمله است دوا ریختن به چشم و سرمه کشیدن در صورتی که مزه یا بوی ان به حلق برسد انجام دادن هر کاری مانند خون گرفتن و حمام رفتن که باعث ضعف می شود انفیه کشیدن اگر نداند که به حلق می رسد و اگر بداند به حلق می رسد جایز نیست بو کردن گیاهان معطر نشستن زن در اب استعمال شیاف تر کردن لباسی که در بدن است کشیدن دندان و هر کاری که به واسطه ان از دهان خون بیاید مسواک کردن با چوب تر بی جهت اب یا چیزی روان در دهان کردن و نیز مکروه است انسان بدون قصد بیرون امدن منی زن خود را ببوسد یا کاری کند که شهوت خود را به حرکت اورد و اگر به قصد بیرون امدن منی باشد روزه او باطل می شود
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . چند چیز برای روزه دار مکروه است و از آن جمله است: دوا ریختن به چشم و سرمه کشیدن، در صورتی که مزه یا بوی آن به حلق برسد، انجام دادن هر کاری که مانند خون گرفتن و حمام رفتن باعث ضعف می شود، انفیه کشیدن، اگر نداند که به حلق می رسد و اگر بداند به حلق می رسد جایز نیست، بو کردن گیاه های معطر و احوط ترک نشستن زن است در آب، استعمال شیاف، تر کردن لباسی که در بدن است، کشیدن دندان و هر کاری که به واسطه آن از دهان خون بیاید، مسواک کردن به چوب تر، بی جهت آب یا چیزی در دهان کردن و نیز مکروه است انسان بدون قصد بیرون آمدن منی، زن خود را ببوسد، یا کاری کند که شهوت خود را به حرکت آورد. و اگر به قصد بیرون آمدن منی باشد روزه او باطل می شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چند چیز برای روزه دار مکروه است، و از آن جمله است: دوا ریختن به چشم، و سرمه کشیدن در صورتی که مزّه یا بوی آن بحلق برسد، انجام دادن هر کاری که مانند خون گرفتن و حمام رفتن باعث ضعف می شود، أنفیه کشیدن اگر نداند که بحلق می رسد و اگر بداند بحلق می رسد جایز نیست، بو کردن گیاههای معطّر، نشستن زن در آب، استعمال شیاف، تر کردن لباس که در بدن است، کشیدن دندان و هر کاری که بواسطه آن از دهان خون بیاید، مسواک کردن به وسیله چوب تر، و نیز مکروه است انسان بدون قصد بیرون آمدن منی، زن خود را ببوسد یا کاری کند که شهوت خود را به حرکت آورد، و مطمئن باشد که با این قبیل کارها از او منی بیرون نمی آید و اگر اطمینان نداشته باشد که منی بیرون نمی آید در صورتی که منی بیرون آید روزه او باطل می شود.