مقصود از (ریبه) و (تلذذ) در رسالههای مراجع چیست؟ منظور از (ریبه)، ترس افتادن به گناه و حرام است و منظور از (تلذذ) همان لذت جنسی است. اگر نگاه به دیگری با یکی از این دو مشخصه همراه باشد، از نظر شرع مقدس حرام میگردد. گاهی انسان تنها به جهت لذّت بردن به زن نگاه میکند؛ بیآنکه بترسد به گناه کشیده شود و گاهی نگاه از روی لذّت نیست؛ بلکه ترس آن است که به دنبال آن گناهی انجام گیرد و مقدمه ارتکاب حرام گردد. این دو نوع نگاه حرام است. گاهی ممکن است که نگاه به زن توأم با دو عنوان یاد شده باشد؛ در این صورت گناه آن شدیدتر است.آیت اللّه مکارم، استفتاءات، ج1، س825؛ امام خمینی، آیت اللّه فاضل، آیت اللّه مکارم، آیت اللّه نوری، تعلیقات علیالعروة (النکاح)، م27؛ آیت اللّه صافی، هدایة العباد، ج2، (النکاح) م27؛ آیت اللّه سیستانی، منهاجالصالحین ج2، (النکاح) م12. (احکام نگاه و پوشش، سید مجتبی حسینی، کد: 228/500018)
مقصود از (ریبه) و (تلذذ) در رسالههای مراجع چیست؟
مقصود از (ریبه) و (تلذذ) در رسالههای مراجع چیست؟
منظور از (ریبه)، ترس افتادن به گناه و حرام است و منظور از (تلذذ) همان لذت جنسی است. اگر نگاه به دیگری با یکی از این دو مشخصه همراه باشد، از نظر شرع مقدس حرام میگردد. گاهی انسان تنها به جهت لذّت بردن به زن نگاه میکند؛ بیآنکه بترسد به گناه کشیده شود و گاهی نگاه از روی لذّت نیست؛ بلکه ترس آن است که به دنبال آن گناهی انجام گیرد و مقدمه ارتکاب حرام گردد. این دو نوع نگاه حرام است. گاهی ممکن است که نگاه به زن توأم با دو عنوان یاد شده باشد؛ در این صورت گناه آن شدیدتر است.آیت اللّه مکارم، استفتاءات، ج1، س825؛ امام خمینی، آیت اللّه فاضل، آیت اللّه مکارم، آیت اللّه نوری، تعلیقات علیالعروة (النکاح)، م27؛ آیت اللّه صافی، هدایة العباد، ج2، (النکاح) م27؛ آیت اللّه سیستانی، منهاجالصالحین ج2، (النکاح) م12. (احکام نگاه و پوشش، سید مجتبی حسینی، کد: 228/500018)
- [آیت الله خوئی] آیا جایز است برای مرد نظر کردن به پیرزن بدون تلذذ و ریبه؟
- [آیت الله اردبیلی] تقلید و عمل به رسالههای مراجع محترم تقلید متوفّا، بخصوص حضرت امام خمینی رحمهالله جایز است؟
- [آیت الله خوئی] آیا جایز است برای مرد نظر نمودن به زنهایی که هیچ گونه اشتهایی در حق آنها نمیکرده، مانند زنهای سیاه چهره یا چهرههای آبلهای بدون تلذذ و ریبه؟
- [آیت الله بهجت] نگاه کردن به زن نامحرم در خیابان و بازار که صورت آن ها آرایش کرده و قسمت جلوی موی آن ها آشکار باشد، بدون قصد تلذّذ و ریبه چه حکمی دارد؟
- [امام خمینی] آیا در رسالههای فتوایی حضرت آیتاللهی، عباراتی مانند (لایبعد، لایخلو عن قرب، لایخلو عن وجه) مقصود فتوی است یا نه؟ و اگر بعد از فتوی تعبیر به لایترک الاحتیاط شد آیا این احتیاط واجب است؟
- [آیت الله خوئی] مقلدین جناب عالی که دسترسی به شما ندارند و مسئلهای برای آنها پیشآمد میکند و در رسالههای شما هم نیست چنانچه در بعضی از رسالههای علمای سابق جواب مسئله خود را بیابند آیا میتوانند عمل کنند یا خیر؟
- [سایر] مراد از (الاعلم فالاعلم)که در برخی رسالههای علمیه آمده، چیست؟
- [آیت الله سیستانی] نشانه ریبه در دیدن عکس زنان چیست ؟
- [آیت الله بهجت] منظور از قصد ریبه و لذّت چیست؟
- [آیت الله مظاهری] نگاه کردن به عکس و فیلم زنان نامحرم بدون قصد ریبه چه حکمی دارد؟
- [آیت الله سیستانی] اگر پدر ، یا جدّ پدری برای پسر نابالغ خود زن بگیرد ، پسر باید بعد از بالغ شدن خرج آن زن را بدهد ، بلکه قبل از بلوغ هم در صورتی که به سنی رسیده باشد که قابلیت تلذّذ را داشته باشد ، و زن هم بحدی کوچک نباشد که قابلیت آنکه شوهر از او تلذّذ ببرد را نداشته باشد ، نفقه زن بر ذمّه پسر ثابت است ، و در غیر این صورت نفقه واجب نیست .
- [آیت الله بهجت] دیدن نامحرم از طریق تلویزیون و شنیدن صدای آنها، که مقرون به فساد و ریبه است اشکال دارد و بعض اقسام آن حرام یقینی است.
- [آیت الله بهجت] در خرید و فروش لازم نیست صیغه عربی بخوانند، مثلاً اگر فروشنده به فارسی بگوید: این مال را در عوض این پول فروختم، و مشتری بگوید: قبول کردم، معامله صحیح است. و بنابر اظهر لازم نیست ایجاب بر قبول مقدم باشد (مقصود از ایجاب، کلام فروشنده و مقصود از قبول، کلام خریدار است). و احتیاط مستحب آن است که به هر زبانی معامله میکنند، صحیح گفته شود و کاملاً بیانگر مقصود طرفین باشد.
- [آیت الله بهجت] کسی که سفر او حرام نیست و برای کار حرام هم سفر نمیکند، اگرچه در سفر، معصیتی انجام دهد، مثلاً نعوذباللّه غیبت کند یا شراب بخورد، باید نماز را شکسته بخواند. و اگر مقصود از سفر هم طاعت و هم معصیت باشد اگر هر دو قصد مستقل باشد باید نماز را تمام بخواند، ولی اگر مقصود اصلی طاعت است و معصیت مقصود فرعی و تبعی است، نماز را شکسته میخواند.
- [آیت الله علوی گرگانی] مقصود از یک ماه، از ابتدای خون دیدن است تا سی روز، نه از اوّل ماه تا آخر ماه.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مقصود از یک ماه، از ابتدای خون دیدن است تا سی روز، نه از روز اول ماه تا آخر ماه.
- [آیت الله سبحانی] مقصود از یک ماه، از ابتدای خون دیدن است تا سی روز، نه از روز اول ماه تا آخر ماه.
- [آیت الله بروجردی] مقصود از یک ماه از ابتدای خون دیدن است تا سی روز، نه از روز اوّل ماه تا آخر ماه.
- [آیت الله وحید خراسانی] مقصود از یک ماه گذشتن سی روز از ابتدای خون دیدن است نه از روز اول ماه تا اخر ماه
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مقصود از یک ماه؛ از ابتدای خون دیدن است تا سی روز؛ نه از روز اول ماه تا آخر ماه.