اگر شخصی خودش مبتلا به گناهی باشد، آیا میتواند دیگران را از انجام آن گناه نهی کند؟ همه مراجع: آری، بر او هم واجب است که با تحقّق شرایط، امر به معروف و نهی از منکر کند. البته باید بداند که اگر بخواهد سخنش در قلب دیگران جای گیرد و تأثیر بگذارد، با عمل و رفتار خود میتواند، به این هدف دست یابد.[1] کتاب احکام امر به معروف پی نوشت ها ___________________ [1]. امام، تحریر الوسیله، امر به معروف، گفتار در شرایط وجوب، شرط چهارم، م 20 ؛ خامنهای، سایت، احکام موضوعی، امر به معروف؛ بهجت، استفتاءات، احکام امر به معروف، س 445 و 476؛ وحید، منهاج الصالحین، ج 2، م 1272 و 1275؛ تبریزی، منهاج الصالحین، ج 1، م 1272 و 1275؛ سیستانی، منهاج الصالحین، ج 2، م 1272 و 1275؛ صافی، 300 پرسش، ج2، س 294 و دفتر:، نوری، مکارم و فاضل.
اگر شخصی خودش مبتلا به گناهی باشد، آیا میتواند دیگران را از انجام آن گناه نهی کند؟
همه مراجع: آری، بر او هم واجب است که با تحقّق شرایط، امر به معروف و نهی از منکر کند. البته باید بداند که اگر بخواهد سخنش در قلب دیگران جای گیرد و تأثیر بگذارد، با عمل و رفتار خود میتواند، به این هدف دست یابد.[1]
کتاب احکام امر به معروف
پی نوشت ها
___________________
[1]. امام، تحریر الوسیله، امر به معروف، گفتار در شرایط وجوب، شرط چهارم، م 20 ؛ خامنهای، سایت، احکام موضوعی، امر به معروف؛ بهجت، استفتاءات، احکام امر به معروف، س 445 و 476؛ وحید، منهاج الصالحین، ج 2، م 1272 و 1275؛ تبریزی، منهاج الصالحین، ج 1، م 1272 و 1275؛ سیستانی، منهاج الصالحین، ج 2، م 1272 و 1275؛ صافی، 300 پرسش، ج2، س 294 و دفتر:، نوری، مکارم و فاضل.
- [سایر] اگر مرد گناهی انجام دهد، آیا زن میتواند به عنوان نهی از منکر نسبت به او تمکین نکند؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر در بعضی از محیطهای دانشگاهی معروف ترک شود و معصیت رواج پیدا کند و شرایط امر به معروف و نهی از منکر هم وجود داشته باشد و امر کننده به معروف و نهی کننده از منکر شخصی مجرّد باشد که هنوز ازدواج نکرده است آیا به خاطر مجرّد بودن، امر به معروف و نهی از منکر از او ساقط می شود یا خیر؟
- [آیت الله اردبیلی] گناهی که در حال روزه انجام میشود، با گناه در حال عادی، یکسان است یا متفاوت؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] شخصی قصد کشتن فرد بی گناهی را دارد ولی به علّت اشتباه در هویّت مجنی علیه، شخص دیگری را که وی نیز بی گناه بوده می کشد، قتل واقع شده از چه نوعی خواهد بود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] شخصی قصد کشتن فرد بی گناهی را دارد ولی به علّت اشتباه در هویّت مجنی علیه، شخص دیگری را که وی نیز بی گناه بوده می کشد، قتل واقع شده از چه نوعی خواهد بود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا جایز است انسان برای اینکه به گناه بزرگتری مبتلا نشود، به کوچکتر روی آورد؟
- [سایر] آیا خدا گناه کسی را که مبتلا به استمنا بوده و واقعا توبه کرده، میبخشد؟ آیا ضررهای جسمی این گناه قابل جبران است؟
- [سایر] آیا ممکن است که امام زمان (عج) مرتکب گناهی بشوند؟ حتی اگر آن گناه خیلی کوچک باشد.
- [سایر] آیا کسی که گناه مرتکب شده و توبه کند، جایگاهش در آخرت با کسی که گناهی مرتکب نشده، متفاوت است؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] چگونه از هر گناهی، خود را حفظ کنم و خودم را از ارتکاب گناه مصون نگاه دارم؟
- [آیت الله مظاهری] در امر به معروف و نهی از منکر ارتکاب معصیت مثل فحش و دروغ و اهانت جایز نیست مگر آنکه آن معروف یا منکر اهم از آن معصیت باشد نظیر ترک نماز و تجاوز به عرض یا ناموس کسی.
- [آیت الله مظاهری] اگر حجّ او متوقف بر ترک واجبی است که حجّ مهمتر از آن است نظیر مخالفت نهی پدر یا مادر یا شوهر، و یا متوقف است بر گناهی که حجّ مهمتر از اجتناب از آن گناه است نظیر نگاه نامحرم به او، یا تزریق آمپول به وسیله نامحرم و مانند اینها، حجّ بر او واجب است.
- [آیت الله نوری همدانی] امر به معروف و نهی از منکر با شرائطی که ذکر خواهد شد واجب است ، و ترک آن معصیت است ، و در مستحبّات و مکروهات امر و نهی ، مستحبّ است .
- [امام خمینی] امر به معروف و نهی از منکر با شرایطی که ذکر خواهد شد، واجب است، و ترک آن معصیت است، و در مستحبات و مکروهات امر و نهی مستحب است.
- [آیت الله اردبیلی] امر به معروف و نهی از منکر با شرایطی که ذکر خواهد شد، واجب و ترک آن معصیت است و در مورد مستحبّات و مکروهات، امر و نهی مستحبّ است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] امر به معروف و نهی از منکر با شرائطی که ذکر خواهد شد، واجب است، و ترک آن معصیت است، و در مستحبات و مکروهات امر و نهی مستحب است.
- [آیت الله اردبیلی] شرکت در مجالس گناه از هر قبیل و به هر شکل که باشد حرام است، مگر این که به نحوی بتواند اهل مجلس را نیز از گناه بازدارد یا واجب مسلّمتری را انجام دهد و یا مانع گناه بزرگتری شود و اگر انسان احتمال ندهد که مجلس گناه باشد و پس از شرکت متوجّه گناه بودن آن شود، چنانچه نتواند نهی از منکر نماید یا نهی او مؤثر نباشد، باید مجلس را ترک کند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر شخص با اهل معصیت، محشور باشد و بتواند به ترک معصیت، از معصیت آنها جلوگیری نماید، بهترین طریقه امر به معروف و نهی از منکر است، مثلاً اگر رفیق انسان بخواهد غیبت کند، انسان از استماع، معذرت بخواهد و بگوید من از خدا میترسم غیبت کنم، و اگر در بین تارکالصلاةها باشد، مراقب خواندن نماز باشد، یا بین روزهخورها مراقب روزه باشد تا آنها به همین خواندن نماز و گرفتن روزه، تشویق شوند و نماز بخوانند و روزه بگیرند، بهترین اقسام نهی از منکر و امر به معروف را انجام داده است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مرتبه دوم از امر به معروف و نهی از منکر، امر و نهی به زبان است، پس با احتمال تأثیر و حصول شرایط گذشته، واجب است اهل معصیت را نهی کنند، و تارک واجب را امر کنند که واجب را انجام دهد.
- [امام خمینی] مرتبه دوم از امر به معروف و نهی از منکر، امر و نهی به زبان است، پس با احتمال تأثیر و حصول سایر شرایط گذشته، واجب است اهل معصیت را نهی کنند، و تارک واجب را امر کنند به آوردن واجب.