آیا به جهت کنترل جمعیت، زن و مرد میتوانند با استفاده از عمل جراحی کاری کنند که دیگر نتوانند فرزندی بیاورند؟ همه مراجع (به جز تبریزی، خامنهای و سیستانی): خیر، این کار جایز نیست. مکارم، استفتاءات، ج 1، س 1515 ؛ فاضل، جامعالمسائل، ج 1، س 174 ؛ صافی، جامع الاحکام، ج 2، س 1406 و 1401 ؛ بهجت، توضیحالمسائل، متفرقه، م 11 ؛ امام، استفتاءات، ج 3، جلوگیری از بارداری، س 6 ؛ نوری، استفتاءات، ج1، س 961 ؛ دفتر: وحید. آیةاللَّه تبریزی: اگر این کار باعث زیان جدی (مانند قطع عضو) شود و یا نگاه و لمس حرام را به دنبال داشته باشد، حرام است و در غیر این صورت، بنا بر احتیاط واجب جایز نیست. تبریزی، استفتاءات، س 2090 و صراط النجاة، ج 9، س 914 و 915. آیةاللَّه سیستانی: اگر این کار باعث زیان جدی (مانند قطع) عضو نشود و نگاه و لمس حرام را به دنبال نداشته باشد، اشکال ندارد. سیستانی، توضیحالمسائل، کنترل جمعیت، م 72. آیةاللَّه خامنهای: اگر این کار به انگیزه (-(و)-) غرض عقلایی انجام گیرد و باعث زیان جدی (مانند قطع عضو) نشود و نگاه و لمس حرام را نیز به دنبال نداشته باشد، اشکال ندارد. خامنهای، اجوبةالاستفتاءات، س 1255 و 1256. (احکام زن و شوهر، سیدمجتبی حسینی، کد: 156/500033)
آیا به جهت کنترل جمعیت، زن و مرد میتوانند با استفاده از عمل جراحی کاری کنند که دیگر نتوانند فرزندی بیاورند؟
آیا به جهت کنترل جمعیت، زن و مرد میتوانند با استفاده از عمل جراحی کاری کنند که دیگر نتوانند فرزندی بیاورند؟
همه مراجع (به جز تبریزی، خامنهای و سیستانی): خیر، این کار جایز نیست. مکارم، استفتاءات، ج 1، س 1515 ؛ فاضل، جامعالمسائل، ج 1، س 174 ؛ صافی، جامع الاحکام، ج 2، س 1406 و 1401 ؛ بهجت، توضیحالمسائل، متفرقه، م 11 ؛ امام، استفتاءات، ج 3، جلوگیری از بارداری، س 6 ؛ نوری، استفتاءات، ج1، س 961 ؛ دفتر: وحید.
آیةاللَّه تبریزی: اگر این کار باعث زیان جدی (مانند قطع عضو) شود و یا نگاه و لمس حرام را به دنبال داشته باشد، حرام است و در غیر این صورت، بنا بر احتیاط واجب جایز نیست. تبریزی، استفتاءات، س 2090 و صراط النجاة، ج 9، س 914 و 915.
آیةاللَّه سیستانی: اگر این کار باعث زیان جدی (مانند قطع) عضو نشود و نگاه و لمس حرام را به دنبال نداشته باشد، اشکال ندارد. سیستانی، توضیحالمسائل، کنترل جمعیت، م 72.
آیةاللَّه خامنهای: اگر این کار به انگیزه (-(و)-) غرض عقلایی انجام گیرد و باعث زیان جدی (مانند قطع عضو) نشود و نگاه و لمس حرام را نیز به دنبال نداشته باشد، اشکال ندارد. خامنهای، اجوبةالاستفتاءات، س 1255 و 1256.
(احکام زن و شوهر، سیدمجتبی حسینی، کد: 156/500033)
- [آیت الله نوری همدانی] ب بستن لوله های رحمی منجر به قطع دائم حاملگی می شود و امکان آبستنی مجدد مستلزم عمل جراحی و شانس آن نیز در بهترین شرایط حدود 50 % است ، آیا اقدام به این عمل جهت کنترل جمعیت بلامانع است ؟
- [آیت الله علوی گرگانی] برای جلوگیری از بارداری اعمال جرّاحی انجام میشود چه در مرد و چه در زن آیا اگر اعمال جرّاحی موجب عقیم شدن زن یا مرد شود جایز است؟
- [آیت الله نوری همدانی] تغییر جنسیت مرد به زن و زن به مرد با عمل جراحی چه حکمی دارد ؟
- [سایر] چرا بیشتر یاران حضرت مهدی(عج) مرد هستند و تنها عده محدودی زن در بین آنان حضور دارند؟ این عده کم، چه کاری میتوانند انجام دهند؟!
- [سایر] چرا بیشتر یاران حضرت مهدی(عج) مرد هستند و تنها عده محدودی زن در بین آنان حضور دارند؟ این عده کم، چه کاری میتوانند انجام دهند؟!
- [آیت الله بهجت] کنترل جمعیت و راه های جلوگیری از بارداری از نظر شرع، آیا ایرادی دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] آبا بستن لولههای منی بر مردان (جهت کنترل جمعیت در جامعه یا خانواده) جایز است؟ (وازکتومی)
- [آیت الله فاضل لنکرانی] با توجه به لزوم کنترل جمعیت، آیا بستن لوله های رحم در خانمها اشکال دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] انجام عمل جراحی برای الحاق فرد خنثی به زن یا مرد چه حکمی دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] مراجعه زن به پزشک مرد و بالعکس و انجام عمل جرّاحی نزد آنان، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] مرد و زن زناکار و خویشان آنها از فرزندی که از زنا بهدنیا آمده ارث نمیبرند، ولی اولاد چنین فرزندی و شوهر یا زن او، از او ارث میبرند.
- [آیت الله اردبیلی] در زناشویی، چه دائم و چه موقّت، باید صیغه خوانده شود و تنها راضی بودن زن و مرد کافی نیست و صیغه عقد را یا خود زن و مرد میخوانند یا دیگری را وکیل میکنند که از طرف آنان بخواند و اگر زن و مرد نتوانند صیغه را صحیح بخوانند، باید وکیل بگیرند.
- [آیت الله مظاهری] اگر مردی زنی را بکشد میتوانند او را بکشند ولی چون دیه زن نصف دیه مرد است باید برای کشتن مرد، نصف دیه او را بدهند. و اگر زنی مردی را بکشد میتوانند زن را بکشند ولی باید به کشتن او اکتفا کنند و حقّ مطالبه نصف دیه را ندارند.
- [آیت الله مظاهری] اگر برای غسل میتّی که مرد است، مرد پیدا نشود زنانی که با او محرمند میتوانند غسلش بدهند. و نیز اگر برای غسل میّت زن، زن دیگری نباشد مردهایی که با او محرمند، میتوانند او را غسل دهند. ولی در هر صورت باید عورت میّت پوشانده شود و اگر محرم هم پیدا نشود، غسل و تیمّم ساقط است.
- [آیت الله اردبیلی] در ازدواج موقّت بین زن و شوهر ارث نیست مگر این که در ضمن عقد شرط کنند که از یکدیگر ارث ببرند و یا فقط مرد از زن و یا فقط زن از مرد ارث ببرد؛ ولی فرزندی که از ازدواج موقّت به دنیا میآید، مانند فرزندان زن دائم ارث میبرد.
- [آیت الله مظاهری] ذکر رکوع و سجده و تشهّد و سلام و قنوت را در همه نمازها مرد و زن میتوانند بلند یا آهسته بخوانند.
- [آیت الله مظاهری] اگر مرد یا زن مسلمانی کافر شود و دوباره مسلمان شود میتواند با همان همسر اوّلی به عقد جدید ازدواج کند گرچه آن زن هنوز در عدّه باشد، چنانکه میتوانند همسر جدید انتخاب کنند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] تزریق خون انسانی به انسان دیگر برای درمان بیماری یا جراحی یا نجات جان او جایز است، خواه خون مسلمان باشد یا کافر، مرد باشد یا زن و خرید و فروش خون برای این منظور مانعی ندارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر برای غسل دادن میّتی که مرد است، مرد پیدا نشود، زنانی که با او نسبت دارند ومحرمند مثل مادر وخواهر وعمّه وخاله، یا به واسطه شیر خوردن با او محرم شدهاند میتوانند از زیر لباس یا چیزی که بدن او را بپوشاند، غسلش بدهند و نیز اگر برای غسل دادن میّت زن، زن دیگری نباشد، مردهایی که با او نسبت دارند و محرمند، یا به واسطه شیر خوردن با او محرم شدهاند میتوانند از زیر لباس او را غسل دهند.
- [آیت الله مظاهری] به جای شهادت دو مرد، یک مرد و دو زن که دارای شرایط بیّنه باشند میتوانند شهادت دهند، ولی شهادت زنها بدون ضمیمه مرد فقط در چهار مورد قبول میشود: 1 - باکره بودن. 2 - عیبهای زنان که مرد به واسطه آن میتواند عقد را به هم بزند. 3 - وصیت. 4 - زنده بودن طفل هنگام ولادت.