چرا بیشتر یاران حضرت مهدی(عج) مرد هستند و تنها عده محدودی زن در بین آنان حضور دارند؟ این عده کم، چه کاری میتوانند انجام دهند؟! نقش زنان در یاری حضرت گفتنی است در مواردی که یاری کردن مربوط به حالت جنگ و قیام و جهاد باشد، طبیعی است که مردان باید حضور فعالانهتری داشته باشند؛ چرا که خداوند با توجه به ویژگیهای جسمی و روحی زنان و مردان، وظایف و تکالیف را قرار میدهد و ویژگیها و مشکلات جنگ، به گونهای است که نه با جسم زن سازگاری دارد و نه با روح او همخوانی، لذا وظیفه جهاد از دوش آنان برداشته شده است، مگر در زمان ضرورت. در روایتی هم که به حضور سیزده زن اشاره شده بود، آمده که آنان همان گونه که همراه رسول خدا بودند فعالیت خواهند کرد. جالب این است که این بانوان، از جمله کسانیاند که از دنیا رفتهاند و در زمان ظهور باز خواهند گشت و به فعالیتهایی چون مداوای مجروحان و سرپرستی بیماران خواهند پرداخت. طبری در دلائل الامامة از امام صادق(ع) نقل کرده که که این سیزده زن عبارتاند از: قنواء دختر رشید هجری، ام ایمن، حبابه والیه، سمیه، زبیده ام خالد، ام سعید حنفیه، ام خالد جهنیه و... دلائل الامامة، ص 314.. بر این اساس یاری رساندن زنان به حضرت، تنها منحصر به جبهه جنگ و شهادت نیست، بلکه عرصههای مختلفی چون عرصه فرهنگ، تربیت، اجتماع، و... را نیز در بر میگیرد. حوزههایی که در آنها میدان یاری برای زنان، حفظ کرامت زن باز است و قطعاً آنان در حکومت حضرت، میتوانند در این عرصهها نقش داشته باشند؛ به عنوان نمونه در زمان فعالیت دجال، عدهای از زنان به یاری او میشتابند و او را تبلیغ میکنند؛ اما در مقابل بانوان مسلمانی قرار دارند که بر ضد دجال فعالیت دارند. ابوسعید خدری میگوید: (هر جا دجال قصد میکند به آنجا برود، زنی به نام لئیبه (طیتبه)، پیش از او خود را به آنجا میرساند و میگوید دجال به سوی شما میآید، از او دوری جویید و از عاقبت کارش برحذر باشید) کنزالعمال، ج 14، ص 602؛ فتن ابن حماء، ص 151.. (مهدویت2، رحیم کارگر، کد: 9/500028)
چرا بیشتر یاران حضرت مهدی(عج) مرد هستند و تنها عده محدودی زن در بین آنان حضور دارند؟ این عده کم، چه کاری میتوانند انجام دهند؟!
چرا بیشتر یاران حضرت مهدی(عج) مرد هستند و تنها عده محدودی زن در بین آنان حضور دارند؟ این عده کم، چه کاری میتوانند انجام دهند؟!
نقش زنان در یاری حضرت
گفتنی است در مواردی که یاری کردن مربوط به حالت جنگ و قیام و جهاد باشد، طبیعی است که مردان باید حضور فعالانهتری داشته باشند؛ چرا که خداوند با توجه به ویژگیهای جسمی و روحی زنان و مردان، وظایف و تکالیف را قرار میدهد و ویژگیها و مشکلات جنگ، به گونهای است که نه با جسم زن سازگاری دارد و نه با روح او همخوانی، لذا وظیفه جهاد از دوش آنان برداشته شده است، مگر در زمان ضرورت.
در روایتی هم که به حضور سیزده زن اشاره شده بود، آمده که آنان همان گونه که همراه رسول خدا بودند فعالیت خواهند کرد. جالب این است که این بانوان، از جمله کسانیاند که از دنیا رفتهاند و در زمان ظهور باز خواهند گشت و به فعالیتهایی چون مداوای مجروحان و سرپرستی بیماران خواهند پرداخت.
طبری در دلائل الامامة از امام صادق(ع) نقل کرده که که این سیزده زن عبارتاند از: قنواء دختر رشید هجری، ام ایمن، حبابه والیه، سمیه، زبیده ام خالد، ام سعید حنفیه، ام خالد جهنیه و... دلائل الامامة، ص 314..
بر این اساس یاری رساندن زنان به حضرت، تنها منحصر به جبهه جنگ و شهادت نیست، بلکه عرصههای مختلفی چون عرصه فرهنگ، تربیت، اجتماع، و... را نیز در بر میگیرد. حوزههایی که در آنها میدان یاری برای زنان، حفظ کرامت زن باز است و قطعاً آنان در حکومت حضرت، میتوانند در این عرصهها نقش داشته باشند؛ به عنوان نمونه در زمان فعالیت دجال، عدهای از زنان به یاری او میشتابند و او را تبلیغ میکنند؛ اما در مقابل بانوان مسلمانی قرار دارند که بر ضد دجال فعالیت دارند.
ابوسعید خدری میگوید: (هر جا دجال قصد میکند به آنجا برود، زنی به نام لئیبه (طیتبه)، پیش از او خود را به آنجا میرساند و میگوید دجال به سوی شما میآید، از او دوری جویید و از عاقبت کارش برحذر باشید) کنزالعمال، ج 14، ص 602؛ فتن ابن حماء، ص 151.. (مهدویت2، رحیم کارگر، کد: 9/500028)
- [سایر] چرا بیشتر یاران حضرت مهدی(عج) مرد هستند و تنها عده محدودی زن در بین آنان حضور دارند؟ این عده کم، چه کاری میتوانند انجام دهند؟!
- [سایر] آیا یاران زن امام زمان (عج) از جمله 313 یار خاص ایشان هستند؟
- [سایر] آیا یاران خاص امام زمان (عج) با هم زندگی میکنند؟
- [سایر] آیا یاران خاص امام زمان (عج) همه شیعه هستند؟
- [سایر] آیا یاران حضرت مهدی (عج) مخفیانه زندگی میکنند؟
- [سایر] آیا یاران حضرت مهدی (عج) همه جوان هستند؟
- [سایر] آیا امام زمان(عج) همه ساله در حج حضور مییابند؟
- [سایر] چرا وجود یاران خاص حضرت مهدی (عج) جزو شرایط ظهور است؟
- [سایر] آیا امام مهدی (عج) یاران خود را هم اکنون برگزیده یا به هنگام ظهور برمیگزیند؟
- [سایر] یاران اصلی امام زمان (عج) چند نفرند و از چه شهرهایی هستند؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله مظاهری] اگر مرد یا زن مسلمانی کافر شود و دوباره مسلمان شود میتواند با همان همسر اوّلی به عقد جدید ازدواج کند گرچه آن زن هنوز در عدّه باشد، چنانکه میتوانند همسر جدید انتخاب کنند.
- [آیت الله سیستانی] اگر زنی را که در عدّه دیگری است برای خود عقد کند ، چنانچه مرد و زن یا یکی از آنان بدانند که عدّه زن تمام نشده ، و بدانند عقد کردن زن در عدّه حرام است ، آن زن بر او حرام ابدی میشود ، اگر چه مرد بعد از عقد با آن زن نزدیکی نکرده باشد ، و اگر هر دو جاهل باشند به اصل عدّه ، یا به حرمت ازدواج در آن ، عقد باطل است ، پس اگر نزدیکی کرده باشند حرام ابدی است ، و گرنه حرام نیست ، و میتوانند پس از پایان عدّه دوباره عقد کنند .
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر زنی را که در عدّه مرد دیگری است، برای خود عقد کند، عقدشان باطل است و نسبت به ازدواج بعدی آنان با یکدیگر، مسأله سه صورت دارد: اوّل: بین آنان آمیزش صورت گرفته باشد که در این صورت بر یکدیگر حرام ابدی هستند و دیگر نمیتوانند با یکدیگر ازدواج نمایند. دوم: بین آنان آمیزشی صورت نگرفته باشد، ولی مرد و زن یا یکی از آن دو در حال عقد بدانند که زن در عدّه است و بدانند که ازدواج در حال عدّه حرام است که در این صورت نیز بر یکدیگر حرام ابدی هستند. سوم: بین آنان آمیزشی صورت نگرفته باشند و هیچ کدام در حال عقد نمیدانستهاند که زن در عدّه است یا نمیدانستهاند که عقد کردن زن در حال عدّه حرام است که در این صورت بعد از تمام شدن عدّه زن، میتوانند با یکدیگر ازدواج کنند. و اگر انسان با زن شوهرداری ازدواج کند نیز حکم آن مانند ازدواج با زنی است که در حال عدّه است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر مرد و زن ندانند که زن در عدّه است، یا ندانند که عقد در حال عدّه باطل است و با یکدیگر ازدواج کنند و بچهای از آنان به دنیا آید، حلالزاده است و تمام احکام اولاد را دارا میباشد، همچنین اگر یکی از مرد و زن نداند که زن در عدّه است یا نداند که عقد در حال عدّه باطل است، بین او و بچهای که بدنیا میآید تمام احکام اولاد جاری است، ولی دیگری که میدانسته که زن در عدّه است و عقد در حال عدّه باطل است، از بچه ارث نمیبرد و بچه هم از وی ارث نمیبرد ولی این دو به هم محرمند و احکام محرمیت را دارا میباشند، لذا میتوانند همچون دیگر محرمها به همدیگر نگاه کنند و ازدواج آنها با یکدیگر جایز نیست و همانند دیگر فرزندان حقّ نفقه دارد و در هر دو صورت عقد زن و شوهر باطل است و اگر در حال عدّه نزدیکی شده باشد به یکدیگر حرام ابدی میباشند.
- [آیت الله سبحانی] اگر صیغه عقد دائم را خود زن و مرد بخوانند و اول زن بگوید: (زَوَّجْتُکَ نَفْسِی عَلَی الصَّداقِ المَعْلُوم) (یعنی خود را زن تو نمودم، به مهری که معیّن شده). پس از آن بدون فاصله مرد بگوید: (قَبِلْتُ التَّزْوِیجَ علی الصَّداقِ المعلومِ) (یعنی قبول کردم ازدواج را با همان مهر معلوم) عقد صحیح است و اگر دیگری را وکیل کنند که از طرف آنها صیغه عقد را بخواند چنانچه مثلاً اسم مرد احمد و اسم زن فاطمه باشد و وکیل زن بگوید: (زَوَّجْتُ مُوَکِّلَتِی فاطِمَةَ مُوَکِّلِکَ اَحْمَدَ عَلَی الصَّداقِ المَعْلُومِ). پس بدون فاصله وکیل مرد بگوید: (قَبِلْتُ التَّزویج لِمُوَکِّلِی اَحْمَدَ عَلَی الصَّداقِ الْمَعْلُومِ) صحیح می باشد. دستور خواندن عقد موقت