حقوق شرعی متقابل زن و شوهر چیست؟ حقوق واجب مرد نسبت به زن عبارت است از: 1. زن باید با اجازه شوهر از منزل بیرون برود؛ مگر در واجبات و ضروریات زندگی؛ 2. زن باید برای هر لذتی که او میخواهد، خود را تسلیم نماید و از نزدیکی او جلوگیری نکند، مگر با عذر شرعی (مانند ایام قاعدگی و یا دوران بارداری در صورتی که نزدیکی برای سلامتی او و یا بچه ضرر و خطرر داشته باشد)؛ 3. رفع چیزهایی که باعت تنفّر مرد میگردد؛ 4. زن باید هر زمان که شوهر بخواهد، برای او نظافت و آرایش کند. حقوق واجب زن نسبت به مرد عبارت است از: 1. تهیه غذا 2. تهیه پوشاک 3. تهیه وسایل مورد نیاز خانه 4. تهیه مسکن 5. حق آمیزش و همخوابی. گفتنی است که تأمین این حقوق، باید در حد متعارف و مناسب با شأن زن باشد. (احکام زن و شوهر، سیدمجتبی حسینی، کد: 8-9-500033)
حقوق شرعی متقابل زن و شوهر چیست؟
حقوق واجب مرد نسبت به زن عبارت است از:
1. زن باید با اجازه شوهر از منزل بیرون برود؛ مگر در واجبات و ضروریات زندگی؛
2. زن باید برای هر لذتی که او میخواهد، خود را تسلیم نماید و از نزدیکی او جلوگیری نکند، مگر با عذر شرعی (مانند ایام قاعدگی و یا دوران بارداری در صورتی که نزدیکی برای سلامتی او و یا بچه ضرر و خطرر داشته باشد)؛
3. رفع چیزهایی که باعت تنفّر مرد میگردد؛
4. زن باید هر زمان که شوهر بخواهد، برای او نظافت و آرایش کند.
حقوق واجب زن نسبت به مرد عبارت است از:
1. تهیه غذا
2. تهیه پوشاک
3. تهیه وسایل مورد نیاز خانه
4. تهیه مسکن
5. حق آمیزش و همخوابی.
گفتنی است که تأمین این حقوق، باید در حد متعارف و مناسب با شأن زن باشد.
(احکام زن و شوهر، سیدمجتبی حسینی، کد: 8-9-500033)
- [سایر] وظایف متقابل زن و شوهر چیست؟
- [سایر] مسئولیتهای متقابل زن و شوهر در خانواده چیست؟
- [سایر] مسئولیتهای متقابل زن و شوهر در خانواده چیست؟
- [سایر] اگر زن از حقوق شرعی و واجب شوهر سرپیچی کند، آیا مرد میتواند مهریه او را ندهد؟
- [آیت الله بهجت] آیا احکام مربوط به حقوق زن و شوهر در مدت زمان عقد، قبل از عروسی آنان نیز جاری است؟
- [آیت الله بهجت] در صورت تلاقی مستحبات با حقوق شوهر، وظیفه زن چیست؟
- [سایر] حقوق واجب و شرعی زن نسبت به مرد چیست؟
- [سایر] حقوق واجب و شرعی مرد نسبت به زن چیست؟
- [آیت الله بهجت] اگر زن درآمد مستقلی دارد، می تواند حقوق خود را بدون اذن شوهر خرج کند؟
- [سایر] نقش متقابل زن و مرد از منظر امام خمینی(رحمت الله علیه) را بیان کنید.
- [آیت الله سیستانی] جایز است که زن از داروهای پیشگیری از حاملگی به شرط آنکه به او زیان مهمی نزند، استفاده کند، حتی اگر شوهر راضی نباشد، مگر اینکه با حقی از حقوق شرعی او منافات داشته باشد.
- [آیت الله اردبیلی] کارهایی که زن انجام میدهد و مستلزم پایمال شدن حقوق شوهر نمیشود نظیر وصیّت کردن یا قبول وصیّت احتیاج به اجازه شوهر ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] زنی که عقد دائمی شده، نباید بیعذر شرعی بدون اجازه شوهر از خانه بیرون رود و باید خود را برای هر لذّتی که او میخواهد و عذر شرعی برای زن در اجتناب آن نیست، تسلیم نماید و اگر در اینها از شوهر اطاعت کند، تهیّه غذا و لباس و منزل و سایر لوازم منزل او (با در نظر گرفتن شؤون زن) بر شوهر واجب است و اگر تهیّه نکند؛ چه توانایی داشته باشد یا نداشته باشد، مدیون زن است. (گفتنیست که نزدیکی از راه دبر جزء حقوق مرد بر زن نیست و زن میتواند از تسلیم شدن در این زمینه امتناع ورزد. بلکه مرد نمیتواند بدون رضایت زن به این کار اقدام ورزد).
- [آیت الله اردبیلی] زنی که عقد دائم شده، نباید بدون اجازه شوهر از خانه بیرون رود، امّا اگر بیرون رفتن زن برای حوائج شخصی و لازم، منافاتی با حقوق شوهر نداشته باشد، بیرون رفتن او حرام نیست، ولی زن باید خود را برای هر لذّت متعارفی که شوهر او میخواهد، تسلیم نماید و بدون عذر شرعی از آمیزش با او جلوگیری نکند و اگر زن در این موارد از شوهر اطاعت کند، تهیّه غذا و لباس و منزل او و لوازم دیگری که عرفا جزیی از هزینه زندگی زن میباشد، بر شوهر واجب است و اگر تهیّه نکند چه توانایی داشته باشد و چه نداشته باشد مدیون زن است.
- [آیت الله اردبیلی] بعید نیست گفته شود حقوق زن و شوهر در برابر یکدیگر است، بنابر این زمانی که یکی از آنان بدون عذر موجّه از ادای حقّ دیگری امتناع مینماید، دیگری نیز بتواند از ادای حقوق او امتناع نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نذر زن اگر مزاحم حقوق شوهر باشد بی اجازه او باطل است و اگر مزاحم نباشد احتیاط مستحب آن است که با اجازه او باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] زن میتواند برای شیر دادن اجیر شود و لازم نیست از شوهر خود اجازه بگیرد؛ ولی اگر نتواند بدون تضییع حقّی از حقوق شوهر به اجاره عمل کند، باید از وی برای اجیر شدن اجازه بگیرد.
- [آیت الله سبحانی] نذر زن در صورتی که با حقوق شوهر منافی باشد صحیح نیست و اگر در چنین مورد با اذن او نذر کرد، شوهر نمی تواند از انجام آن ممانعت کند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زن به واسطه گرفتن روزه مستحبی، حق شوهرش از بین برود، روزه او حرام است و بنا بر احتیاط، از حقوق شوهر آن است که زن بدون اجازه او روزه مستحبی نگیرد.
- [آیت الله اردبیلی] بر زنی که طلاق رجعی داده شده، احکام همسر شرعی جاری است، بنابر این نفقه و زکات فطره او بر شوهر واجب است و از یکدیگر ارث میبرند و شوهر حق ندارد در عدّه با خواهر او یا زن پنجم ازدواج نماید، ولی در مدّت عدّه طلاق بائن نفقه زن بر شوهر واجب نیست.