اگر زن با مشاهده خون یقین پیدا کند که تا سه روز و یا بیشتر ادامه پیدا میکند، آیا باید عبادتش را ترک کند؟ آیات عظام امام، بهجت، خامنهای، سیستانی، فاضل و نوری: آری، باید عبادتش را ترک کند. آیةاللَّه تبریزی: حکم بین اقسام حائض فرق میکند. اگر از زنانی است که عادت وقتیه یا وقتیه و عددیه دارد، باید به محض مشاهده خون در ایام عادت یا کمی جلو یا عقبتر، عبادت را ترک کند و اگر زن مضطربه، مبتدئه، ناسیه و یا زنی است که تنها عادت عددیه دارد، چنانچه خون، نشانههای حیض را داشته باشد، باید عبادت را ترک کند ولی اگر نشانههای حیض را نداشته باشد، (بنابر احتیاط واجب باید در غیر زن مبتدئه و مضطربه تا سه روز محرمات حائض را ترک کند و کارهای استحاضه را به جا آورد و اگر پیش از سه روز پاک نشد، باید آن را حیض قرار دهد) و در مورد زن مبتدئه و مضطربه اگر تا سه روز ادامه پیدا کند و پیش از ده روز خون قطع شود، باید محرمات حائض را ترک کند و کارهای استحاضه را به جا آورد. منهاجالصالحین، ج 1، م 215 و 216. آیةاللَّه صافی: حکم بین اقسام حائض فرق میکند. اگر از زنانی است که عادت (وقتیه) یا (وقتیه و عددیه) دارد، باید به محض مشاهده خون در ایام عادت یا کمی جلوتر، عبادت را ترک کند؛ ولی اگر یک یا چند روز از عادت عقبتر شود و نشانههای حیض را نیز نداشته باشد، بنابر احتیاط واجب، باید محرمات حائض را ترک کند و کارهای استحاضه را به جا آورد. اگر زن مضطربه، مبتدئه، ناسیه و یا زنی است که عادت عددیه دارد، چنانچه خون، نشانههای حیض را داشته باشد، باید عبادت را ترک کند، ولی اگر نشانههای حیض را نداشته باشد، بنابر احتیاط واجب، محرمات حائض را ترک کند و کارهای استحاضه را به جا آورد؛ هر چند خون تا ده روز هم ادامه یابد. هدایة العباد، ج 1، اقسام الحائض، م 232 و توضیحالمسائل مراجع، م 500. آیات عظام مکارم و وحید: حکم بین اقسام حائض فرق میکند. اگر از زنانی است که عادت (وقتیه) یا (وقتیه و عددیه) دارد، باید به محض مشاهده خون در ایام عادت یا کمی جلو یا عقبتر، عبادت را ترک کند. اگر زن مضطربه، مبتدئه، ناسیه و یا زنی است که عادت عددیه دارد، چنانچه خون، نشانههای حیض را داشته باشد، باید عبادت را ترک کند؛ ولی اگر نشانههای حیض را نداشته باشد، باید کارهای استحاضه را به جا آورد؛ هر چند خون تا ده روز هم ادامه یابد. مکارم، التعلیقه علی العروة الوثقی، ج 1، احکام الحیض، م 15 و توضیحالمسائل مراجع، م 500 و وحید، منهاجالصالحین، ج 1، م 215 و 216. (احکام ویژه بانوان، سیدمجتبی حسینی، کد: 100/500032)
اگر زن با مشاهده خون یقین پیدا کند که تا سه روز و یا بیشتر ادامه پیدا میکند، آیا باید عبادتش را ترک کند؟
اگر زن با مشاهده خون یقین پیدا کند که تا سه روز و یا بیشتر ادامه پیدا میکند، آیا باید عبادتش را ترک کند؟
آیات عظام امام، بهجت، خامنهای، سیستانی، فاضل و نوری: آری، باید عبادتش را ترک کند.
آیةاللَّه تبریزی: حکم بین اقسام حائض فرق میکند. اگر از زنانی است که عادت وقتیه یا وقتیه و عددیه دارد، باید به محض مشاهده خون در ایام عادت یا کمی جلو یا عقبتر، عبادت را ترک کند و اگر زن مضطربه، مبتدئه، ناسیه و یا زنی است که تنها عادت عددیه دارد، چنانچه خون، نشانههای حیض را داشته باشد، باید عبادت را ترک کند ولی اگر نشانههای حیض را نداشته باشد، (بنابر احتیاط واجب باید در غیر زن مبتدئه و مضطربه تا سه روز محرمات حائض را ترک کند و کارهای استحاضه را به جا آورد و اگر پیش از سه روز پاک نشد، باید آن را حیض قرار دهد) و در مورد زن مبتدئه و مضطربه اگر تا سه روز ادامه پیدا کند و پیش از ده روز خون قطع شود، باید محرمات حائض را ترک کند و کارهای استحاضه را به جا آورد. منهاجالصالحین، ج 1، م 215 و 216.
آیةاللَّه صافی: حکم بین اقسام حائض فرق میکند. اگر از زنانی است که عادت (وقتیه) یا (وقتیه و عددیه) دارد، باید به محض مشاهده خون در ایام عادت یا کمی جلوتر، عبادت را ترک کند؛ ولی اگر یک یا چند روز از عادت عقبتر شود و نشانههای حیض را نیز نداشته باشد، بنابر احتیاط واجب، باید محرمات حائض را ترک کند و کارهای استحاضه را به جا آورد. اگر زن مضطربه، مبتدئه، ناسیه و یا زنی است که عادت عددیه دارد، چنانچه خون، نشانههای حیض را داشته باشد، باید عبادت را ترک کند، ولی اگر نشانههای حیض را نداشته باشد، بنابر احتیاط واجب، محرمات حائض را ترک کند و کارهای استحاضه را به جا آورد؛ هر چند خون تا ده روز هم ادامه یابد. هدایة العباد، ج 1، اقسام الحائض، م 232 و توضیحالمسائل مراجع، م 500.
آیات عظام مکارم و وحید: حکم بین اقسام حائض فرق میکند. اگر از زنانی است که عادت (وقتیه) یا (وقتیه و عددیه) دارد، باید به محض مشاهده خون در ایام عادت یا کمی جلو یا عقبتر، عبادت را ترک کند. اگر زن مضطربه، مبتدئه، ناسیه و یا زنی است که عادت عددیه دارد، چنانچه خون، نشانههای حیض را داشته باشد، باید عبادت را ترک کند؛ ولی اگر نشانههای حیض را نداشته باشد، باید کارهای استحاضه را به جا آورد؛ هر چند خون تا ده روز هم ادامه یابد. مکارم، التعلیقه علی العروة الوثقی، ج 1، احکام الحیض، م 15 و توضیحالمسائل مراجع، م 500 و وحید، منهاجالصالحین، ج 1، م 215 و 216. (احکام ویژه بانوان، سیدمجتبی حسینی، کد: 100/500032)
- [سایر] خانمی ساعت یک بعد از ظهر روز یک شنبه خون مشاهده میکند، با توجه به اینکه حداقل خون حیض سه روز است؛ چه روزی سه روزش کامل میشود؟
- [آیت الله بهجت] کسی که در وقت معین عادت نمی شود و فقط عدد معین دارد چه موقع با دیدن خون عبادتش را باید ترک کند؟
- [سایر] آیا زن به محض دیدن خون باید عبادات را ترک کند، یا باید تا مدت سه روز صبر کند؟
- [آیت الله نوری همدانی] خانمی در ایام حجّ برای آنکه بتواند اعمال را انجام دهد، از قرص استفاده کرد، لیکن در ایّام عادت یا خارج آن خون میبیند و نمیداند که این جریان خون تا سه روز ادامه پیدا میکند یا نه؟ یا حتی احتمال میدهد که تا سه روز ادامه پیدا نکند، در فرض داشتن صفات یا نداشتن صفات حیض، تکلیف چیست؟
- [آیت الله نوری همدانی] خانمی در ایام حجّ برای آنکه بتواند اعمال را انجام دهد، از قرص استفاده کرد، لیکن در ایّام عادت یا خارج آن خون میبیند و نمیداند که این جریان خون تا سه روز ادامه پیدا میکند یا نه؟ یا حتی احتمال میدهد که تا سه روز ادامه پیدا نکند، در فرض داشتن صفات یا نداشتن صفات حیض، تکلیف چیست؟
- [سایر] اگر زن روزهدار در روز، خون حیض مشاهده کند، تکلیف روزهاش چگونه است؟
- [سایر] اگر زن روزهدار در روز، خون حیض مشاهده کند، تکلیف روزهاش چگونه است؟
- [سایر] اگر زن کمی خون در لباس خود مشاهده کند و نداند از رحمش ترشح کرده (که مثلاً خون حیض باشد) و یا از غیر رحم است، تکلیفش چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر زن روزه دار در روز مثلاً یک ساعت به غروب خون حیض مشاهده کند، تکلیف روزه اش چگونه است؟
- [سایر] در خون حیض شرط است که زن سه روز اول را خون ببیند، حال اگر خانمی روز اول را به مدت مثلاً یک ساعت خون ببیند، سپس قطع شود و روزهای دیگر هم به این شکل مشاهده کند؛ آیا حیض محسوب میشود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر کمتر از سه روز خون ببیند و پاک شود و بعد از سه روز دوباره خون ببیند، و سه روز ادامه داشته باشد خون دوّم حیض است و خون اوّل حیض نیست.
- [آیت الله سیستانی] زنی که عادت وقتیّه دارد ، اگر در وقت عادت خود یا دو سه روز پیش از عادت خون ببیند ، باید به احکامی که برای زنهای حائض گفته شد عمل نماید ، و تفصیل این مطلب در مسأله (470) گذشت . و امّا در غیر این دو صورت مثل اینکه آنقدر زودتر از عادتش خون ببیند که نگویند عادتش جلو افتاده ، بلکه بگویند در غیر وقت خود خون دیده . و یا آنکه بعد از گذشت ایام عادتش خون ببیند چنانچه آن خون دارای نشانههای حیض باشد به احکامی که برای زنهای حائض گفته شد عمل نماید ، و همچنین اگر دارای نشانههای حیض نباشد ولی بداند که آن خون سه روز ادامه پیدا می کند ، و اگر نداند که سه روز ادامه پیدا میکند یا نه ، احتیاط واجب آن است که هم کارهائی که بر مستحاضه واجب است انجام دهد ، و هم کارهائی که بر حائض حرام است ترک نماید .
- [آیت الله شبیری زنجانی] مبتدئه و مضطربه اگر خونی ببینند که نشانههای حیض را داشته باشد، باید به وظائف حائض رفتار کنند و اگر بعد روشن شود که آن خون حیض نبوده (مثلاً خون سه روز در ضمن یک دهه ادامه نیابد) باید عبادتهای واجبی را که ترک کرده قضا کنند و اگر خونی که میبینند نشانههای حیض را نداشته باشد، باید به احکام مستحاضه عمل کنند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] ابتدای حیض لازم است خون بیرون بیاید، ولی لازم نیست در تمام سه روز خون بیرون بیاید، بلکه اگر در ادامه حیض در باطن فرج خون باشد کافی است؛ و چنانچه در بین سه روز مختصری پاک شود و مدّت پاک شدن به قدری کم باشد که بگویند در تمام سه روز در فرج خون بوده، باز هم حیض است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر کمتر از سه روز خون ببیند و پاک شود و بعد سه روز خون ببیند و مجموع خون اول و دوم و پاکی در بین، از ده روز بیشتر نباشد، خون دوم را حیض قرار دهد و در خون اول احتیاط آن است که جمع کند، بین کارهای مستحاضه و ترک آنچه بر حائض، حرام است و در پاکی در بین کارهایی را که بر حائض حرام است ترک کند و عبادت های خود را، به جا آورد.
- [آیت الله بهجت] زنی که در حیض عادت عددیه دارد، اگر بیش از مقدار عادت خود خون دید در صورتی که نشانههای حیض را داشته باشد و بداند یا احتمال دهد که قبل از ده روز پاک خواهد شد، عبادتهای خود را ترک میکند؛ و اگر در اثناء ده روز در ظاهر پاک شد، بنابر احتیاط باید مقداری پنبه داخل فرج خود کرده، کمی صبر کند و بعد بیرون آورد، اگر پاک بود غسل میکند و اگر پاک نبود میتواند عبادتهای خود را ترک کند تا از داخل هم پاک شود. ولی در صورتی که میداند خون بیش از ده روز ادامه خواهد داشت، مقدار عادت خود را حیض و بقیه را استحاضه قرار میدهد.
- [آیت الله سیستانی] انسان وسواس که در آب کشیدن چیز نجس یقین پیدا نمیکند ، اگر به همان نحوی که افراد متعارف آب میکشند رفتار نماید کفایت میکند . 12 رفتن خون متعارف :
- [آیت الله شبیری زنجانی] مدت خون حیض کمتر از سه روز و بیشتر از ده روز نمیشود و اگر مختصری هم از سه روز کمتر باشد حیض نیست (البته اگر به جهت مانعی همچون حامله بودن یا خوردن قرص، خون سه روز ادامه نیابد، با داشتن سایر شرایط حیض است). مراد از روز، در این مسأله مدّت 24 ساعت است؛ نه روز در مقابل شب.
- [آیت الله سبحانی] مبتدئه و مضطربه و ناسیه و زنی که فقط عادت عددیه دارد، اگر خونی ببینند که نشانه های حیض داشته باشد، یا یقین کنند که سه روز طول می کشد، باید عبادت را ترک کنند و چنانچه بعد بفهمند حیض نبوده باید عبادت هایی را که بجا نیاورده اند قضا نمایند. ولی اگر یقین نکنند که تا سه روز طول می کشد و نشانه های حیض را هم نداشته باشد، بنابر احتیاط واجب باید تا سه روز کارهای استحاضه را بجا آورند و کارهایی را که بر حائض حرام است ترک نمایند و چنانچه پیش از سه روز پاک نشدند، باید آن را حیض قرار دهند. ولی زنی که عادت وقتیه یا (وقتیه و عددیه) دارد، به محض دیدن خون در ایام عادت، عبادت را ترک می کند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] لازم نیست سه روز اول حیض پشت سر هم باشد؛ ولی باید سه روز اول، در یک دهه باشد، پس اگر یک روز خون ببیند و سه روز پاک شود و دوباره یک روز خون ببیند و چهار روز پاک شود و دوباره یک روز خون ببیند، خونهای دیده شده حیض است؛ و اگر دو روز خون ببیند و هفت روز پاک شود و دوباره یک روز خون ببیند، هر دو خون حیض است؛ ولی اگر دو روز خون ببیند و هشت روز پاک شود، خون دیده شده حیض نمیباشد. و در مورد غیر سه روز اول لازم نیست خون دیده شده، در یک دهه واقع شود؛ بلکه اگر فاصله آن با آخر خون دیده شده از ده روز کمتر باشد، ادامه خون حیض سابق میباشد؛ بنابراین، اگر مثلاً سه روز متوالی خون ببیند و پاک شود و در روز دوازدهم دوباره خون ببیند، این خون نیز ادامه حیض میباشد. و نیز اگر دو روز خون ببیند و پنج روز پاک شود و دوباره دو روز خون ببیند و دوباره پاک شود و در روز هیجدهم دوباره خون ببیند خونهای دیده شده، یک حیض به حساب میآید. البته مجموع روزهایی که با فاصله، یا بیفاصله خون دیده است نباید از ده روز تجاوز کند؛ پس اگر هفت روز خون دید و سه روز پاک شد و دوباره هفت روز خون دید، نمیتوان تمام خونهای دیده شده را حیض دانست.