اگر زن مستحاضه تشخیص ندهد که استحاضهاش از چه قسمی است و در جایی باشد که نتواند خود را وارسی کند، تکلیفش چیست؟ آیا باید احتیاط کند؟ آیات عظام امام، تبریزی، خامنهای، سیستانی، فاضل و نوری: اگر حالت سابق او معلوم است، باید براساس آن ادامه دهد؛ در غیر این صورت باید به وظیفه مسلم خود عمل کند. به عنوان مثال اگر نمیداند استحاضهاش قلیله است یا متوسطه، باید کارهای استحاضه قلیله را انجام دهد و اگر بین متوسطه و کثیره تردید دارد، باید به کارهای استحاضه متوسطه عمل کند. توضیحالمسائل مراجع، م 406 و دفتر: خامنهای. آیات عظام بهجت و وحید: اگر حالت سابق او معلوم است، باید براساس آن ادامه دهد و اگر معلوم نیست بنابر احتیاط واجب باید به آنچه سختتر است عمل کند. به عنوان مثال اگر نمیداند استحاضهاش قلیله است یا متوسطه، بنابر احتیاط باید کارهای استحاضه متوسطه را انجام دهد و اگر بین متوسطه و کثیره تردید دارد، بنابر احتیاط باید به کارهای استحاضه کثیره عمل کند. وحید، توضیحالمسائل، م 412 و بهجت، توضیحالمسائل مراجع، م 406. آیةاللَّه صافی: اگر حالت سابق او معلوم است، باید براساس آن ادامه دهد و اگر معلوم نیست، باید مطابق احتیاط عمل کند. به عنوان مثال اگر نمیداند استحاضهاش قلیله است یا متوسطه، یا نمیداند متوسطه است یا کثیره، باید کارهای هر دو را انجام دهد و اگر بین هر سه تردید دارد، باید به کارهای هر سه قسم عمل کند. توضیحالمسائل مراجع، م 406 آیةاللَّه مکارم: اگر حالت سابق او معلوم است، باید براساس آن ادامه دهد و اگر معلوم نیست، بنابر احتیاط واجب باید مطابق احتیاط عمل کند؛ یعنی، هم به وظیفه استحاضه کثیره و هم قلیله. توضیحالمسائل مراجع، م 404. تبصره 1 . با توجه به اینکه آیات عظام (بهجت، مکارم و وحید) در مسئله احتیاط واجب کردهاند، مقلدان ایشان میتوانند به فتوای آسان که فتوای امام خمینی و سایرین است، عمل کنند. تبصره 2 . مقلدان آیةاللَّهصافی اگر هنوز به این مسئله عمل نکردهاند و یا تاکنون این مسئله برایشان پیش نیامده، میتوانند به یکی از مراجع تقلید دیگر - در صورتی که او را مساوی مرجع خود میدانند - رجوع کنند. (احکام ویژه بانوان، سیدمجتبی حسینی، کد: 194/500032)
اگر زن مستحاضه تشخیص ندهد که استحاضهاش از چه قسمی است و در جایی باشد که نتواند خود را وارسی کند، تکلیفش چیست؟ آیا باید احتیاط کند؟
اگر زن مستحاضه تشخیص ندهد که استحاضهاش از چه قسمی است و در جایی باشد که نتواند خود را وارسی کند، تکلیفش چیست؟ آیا باید احتیاط کند؟
آیات عظام امام، تبریزی، خامنهای، سیستانی، فاضل و نوری: اگر حالت سابق او معلوم است، باید براساس آن ادامه دهد؛ در غیر این صورت باید به وظیفه مسلم خود عمل کند. به عنوان مثال اگر نمیداند استحاضهاش قلیله است یا متوسطه، باید کارهای استحاضه قلیله را انجام دهد و اگر بین متوسطه و کثیره تردید دارد، باید به کارهای استحاضه متوسطه عمل کند. توضیحالمسائل مراجع، م 406 و دفتر: خامنهای.
آیات عظام بهجت و وحید: اگر حالت سابق او معلوم است، باید براساس آن ادامه دهد و اگر معلوم نیست بنابر احتیاط واجب باید به آنچه سختتر است عمل کند. به عنوان مثال اگر نمیداند استحاضهاش قلیله است یا متوسطه، بنابر احتیاط باید کارهای استحاضه متوسطه را انجام دهد و اگر بین متوسطه و کثیره تردید دارد، بنابر احتیاط باید به کارهای استحاضه کثیره عمل کند. وحید، توضیحالمسائل، م 412 و بهجت، توضیحالمسائل مراجع، م 406.
آیةاللَّه صافی: اگر حالت سابق او معلوم است، باید براساس آن ادامه دهد و اگر معلوم نیست، باید مطابق احتیاط عمل کند. به عنوان مثال اگر نمیداند استحاضهاش قلیله است یا متوسطه، یا نمیداند متوسطه است یا کثیره، باید کارهای هر دو را انجام دهد و اگر بین هر سه تردید دارد، باید به کارهای هر سه قسم عمل کند. توضیحالمسائل مراجع، م 406
آیةاللَّه مکارم: اگر حالت سابق او معلوم است، باید براساس آن ادامه دهد و اگر معلوم نیست، بنابر احتیاط واجب باید مطابق احتیاط عمل کند؛ یعنی، هم به وظیفه استحاضه کثیره و هم قلیله. توضیحالمسائل مراجع، م 404.
تبصره 1 . با توجه به اینکه آیات عظام (بهجت، مکارم و وحید) در مسئله احتیاط واجب کردهاند، مقلدان ایشان میتوانند به فتوای آسان که فتوای امام خمینی و سایرین است، عمل کنند.
تبصره 2 . مقلدان آیةاللَّهصافی اگر هنوز به این مسئله عمل نکردهاند و یا تاکنون این مسئله برایشان پیش نیامده، میتوانند به یکی از مراجع تقلید دیگر - در صورتی که او را مساوی مرجع خود میدانند - رجوع کنند. (احکام ویژه بانوان، سیدمجتبی حسینی، کد: 194/500032)
- [سایر] خانمی که مرتب استحاضهاش تغییر میکند و نمیداند از چه قسمی است، تکلیفش چیست؟
- [آیت الله بهجت] زن مستحاضه اگر نتواند خود را وارسی نماید چه وظیفه ای دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر کسی نتواند مجتهد اعلم را با در نظر گرفتن شرایط تشخیص دهد تکلیفش چیست؟
- [آیت الله بهجت] زن مستحاضه با این که می توانسته خود را وارسی کند اگر پیش از آن که خود را وارسی کند، مشغول نماز شود آیا نمازش باطل است؟
- [سایر] آیا زن مستحاضه حتماً باید هنگام نماز خود را وارسی کند یا اینکه پیش از وقت نماز هم جایز است؟
- [آیت الله بهجت] اگر زن مستحاضه نتواند خود را آزمایش کند (مثل دوشیزگان یا کسی که در موقعیتی قرار دارد که نمی تواند اختبار کند و یا شب است و هوا تاریک است)چه وظیفه ای دارد؟
- [سایر] طبق نظر آیت الله سیستانی، اگر زنی از قوم قریش نباشد و بین سن 50 تا 60 سالگی خون ببیند و آن خون نیز آثار و نشانه های حیض را داشته باشد، بنابر احتیاط مستحب، باید هم به وظیفه ی زن مستحاضه، عمل کند و هم نباید کارهایی را که حائض از آن ها منع شده است، انجام دهد. چطور می شود این را فهمید؟ من مخصوصاً نمی فهمم که اگر آن زن تصمیم گرفت که به این احتیاط مستحب عمل کند، آیا باید آنرا خون حیض حساب کند یا باید مانند قبل از 50 سالگی، عمل کند؟ من نیاز به توضیحات دقیق دارم.
- [آیت الله اردبیلی] حکم دست دادن زن و مرد در خارج از کشور چیست؟ در برخی موارد فقها بیان میکنند که اگر باعث ایجاد مفسده نشود و دست ندادن فرد مسلمان باعث وهن اسلام شود دست دادن ایراد ندارد ولی به هر حال این دست دادن برای ما که تا حالا چنین مسألهای را نداشتهایم در اولین بار مسأله مفسده را خواهد داشت. با این وجود تکلیف فردی که برای اولین مرتبه در چنین شرایطی قرار میگیرد چگونه خواهد بود؟ تشخیص وهن اسلام چگونه خواهد بود؟ ممکن است عمل کردن به این موضوع خودش ایجاد شبهه کند. فردی در برخی موارد دست دهد و در برخی موارد دست ندهد.
- [آیت الله اردبیلی] حکم دست دادن زن و مرد در خارج از کشور چیست؟ در برخی موارد فقها بیان میکنند که اگر باعث ایجاد مفسده نشود و دست ندادن فرد مسلمان باعث وهن اسلام شود دست دادن ایراد ندارد ولی به هر حال این دست دادن برای ما که تا حالا چنین مسألهای را نداشتهایم در اولین بار مسأله مفسده را خواهد داشت. با این وجود تکلیف فردی که برای اولین مرتبه در چنین شرایطی قرار میگیرد چگونه خواهد بود؟ تشخیص وهن اسلام چگونه خواهد بود؟ ممکن است عمل کردن به این موضوع خودش ایجاد شبهه کند. فردی در برخی موارد دست دهد و در برخی موارد دست ندهد.
- [سایر] لطفا برای این ایمیلی که به دستم رسیده جوابی مناسب بدهید،متشکرم. در مقدمه کتاب ضیافت افلاطون آمده: "در جوامع استبدادی همیشه زن و مرد از هم جدا می شوند تا مردها و زن ها چیزی که بینشان جریان داشته باشد، شهوت بیمار گونه ناشی از توهم شناخت از هم باشد، تا هیچ زنی و مردی زیبایی و زشتی واقعی را نتواند تشخیص بدهد و زن ها و مردها در انتخاب هم به اندازه شهوت برانگیز بودن توجه داشته باشند و بس، نه چیز دیگری ... چرا؟ چون اگر در جامعه روابط زن و مرد آزاد باشد آن دیوار شهوت فرو می ریزد و زن ها و مردها زیبایی و زشتی واقعی را تشخیص می دهند و خانواده هایی که تشکیل می دهند بر دوست داشتن انسانی بنا می کنند و فرزندان سالم تربیت می کنند که تاب استبداد را ندارد و به عبارتی استبداد با وجود آنها بی گانه است؛ چرا که آزاد پرورش می یابند". آیا این موضوع از نظر اسلام تأیید شده است، اگر نه جواب این ادعا را چگونه می دهید؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] زن مستحاضه اگر نتواند خود را وارسی کند بنا بر احتیاط واجب باید به گونهای عمل کند که حتماً وظیفه خود را عمل کرده باشد؛ مثلاً اگر نمیداند استحاضه او قلیله است یا کثیره، باید کارهای استحاضه کثیره را انجام دهد، ولی اگر بداند سابقاً کدام یک از آن سه قسم بوده، میتواند به وظیفه همان قسم رفتار نماید.
- [آیت الله سیستانی] زن مستحاضه اگر پیش از آنکه خود را وارسی کند مشغول نماز شود ، چنانچه قصد قربت داشته و به وظیفه خود عمل کرده مثلاً استحاضهاش قلیله بوده و به وظیفه استحاضه قلیله عمل نموده ، نماز او صحیح است ، و اگر قصد قربت نداشته یا عمل او مطابق و ظیفهاش نبوده ، مثل آنکه استحاضه او متوسطه بوده و به وظیفه قلیله رفتار کرده ، نماز او باطل است .
- [آیت الله علوی گرگانی] زن مستحاضه اگر بعد از نماز خود را وارسی کند وخون نبیند، اگرچه بداند دوباره خون میآید، با وضویی که دارد میتواند نماز بخواند.
- [آیت الله نوری همدانی] زن مستحاضه اگر بعد از نماز خود را وارسی کند و خون نبیند اگر چه بداند دوباره خون می آید ، با وضوئی که دارد می تواند نماز بخواند .
- [آیت الله سبحانی] زن مستحاضه اگر بعد از نماز خود را وارسی نماید و خون نبیند اگرچه بداند دوباره خون می آید، با وضویی که دارد می تواند نماز بخواند.
- [آیت الله بروجردی] زن مستحاضه اگر بعد از نماز خود را وارسی کند و خون نبیند، اگر چه بداند دوباره خون میآید با وضویی که دارد میتواند نماز بخواند.
- [امام خمینی] زن مستحاضه اگر بعد از نماز خود را وارسی کند و خون نبیند اگر چه بداند دوباره خون می آید، با وضویی که دارد می تواند نماز بخواند.
- [آیت الله سیستانی] زن مستحاضه اگر بعد از نماز خود را وارسی کند و خون نبیند اگر چه بداند دوباره خون میآید ، با وضوئی که دارد میتواند نماز بخواند .
- [آیت الله شبیری زنجانی] زن مستحاضه اگر بعد از نماز خود را وارسی کند و خون نبیند؛ اگر چه بداند دوباره خون میآید، با وضویی که دارد میتواند نماز بخواند.
- [آیت الله علوی گرگانی] زن مستحاضه اگر پیش از آن که خود را وارسی کند، مشغول نماز شود، چنانچه قصد قربت داشته و به وظیفه خود عمل کرده مثلاً استحاضهاش قلیله بوده و به وظیفه استحاضه قلیله عمل نموده، نماز او صحیح است و اگر قصد قربت نداشته یا عمل او مطابق وظیفهاش نبوده مثل آن که استحاضه او متوسّطه بوده و به وظیفه قلیله رفتار کرده، نماز او باطلاست.