آیا زن میتواند در برنامههای کودکان و امثال آن، صدای خود را به لحن کودکان در بیاورد و آواز بخواند؟ آیات عظام امام، بهجت، صافی، فاضل و مکارم: خیر، خوانندگی زن (به هر شکلی که باشد) جایز نیست و گوش دادن به آن نیز حرام است. صافی، جامعالاحکام، ج2، س1671؛ فاضل، جامعالمسائل، ج1، س1724؛ مکارم، استفتاءات، ج2، س709، ج1، س526؛ دفتر: امام و بهجت. آیات عظام تبریزی، خامنهای، سیستانی، نوری و وحید: اگر به صورت غنا نباشد و باعث تهییج شهوت شنونده نشود و مفسدهای بر آن مترتب نگردد، اشکال ندارد و گوش دادن به آن نیز جایز است. تبریزی، استفتاءات، س1058 و 1049 و 1075؛ خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س1145؛ نوری، استفتاءات، ج1، س444، و ج2، س542 و 544 و 549؛ سیستانی، sistani.org، (غناء)، س5. (احکام موسیقی، سید مجتبی حسینی، کد: 72/500022)
آیا زن میتواند در برنامههای کودکان و امثال آن، صدای خود را به لحن کودکان در بیاورد و آواز بخواند؟
آیا زن میتواند در برنامههای کودکان و امثال آن، صدای خود را به لحن کودکان در بیاورد و آواز بخواند؟
آیات عظام امام، بهجت، صافی، فاضل و مکارم: خیر، خوانندگی زن (به هر شکلی که باشد) جایز نیست و گوش دادن به آن نیز حرام است. صافی، جامعالاحکام، ج2، س1671؛ فاضل، جامعالمسائل، ج1، س1724؛ مکارم، استفتاءات، ج2، س709، ج1، س526؛ دفتر: امام و بهجت.
آیات عظام تبریزی، خامنهای، سیستانی، نوری و وحید: اگر به صورت غنا نباشد و باعث تهییج شهوت شنونده نشود و مفسدهای بر آن مترتب نگردد، اشکال ندارد و گوش دادن به آن نیز جایز است. تبریزی، استفتاءات، س1058 و 1049 و 1075؛ خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س1145؛ نوری، استفتاءات، ج1، س444، و ج2، س542 و 544 و 549؛ سیستانی، sistani.org، (غناء)، س5. (احکام موسیقی، سید مجتبی حسینی، کد: 72/500022)
- [آیت الله مکارم شیرازی] شنیدن صدای آواز زن برای مرد نامحرم چه حکمی دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] استماع معلم مرد، صدای زن نامحرم را به هنگام تلاوت قرآن با لحن، در امر آموزش چه حکمی دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نظر مبارکتان در مورد موسیقی و آواز موسیقی چه می باشد اگر با صدای زن باشد چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] آیا جایز است زن برای شوهر خود آواز بخواند؟
- [آیت الله نوری همدانی] شنیدن صدای زنان به طور عادی یا آواز به صورت دسته جمعی یا انفرادی چه حکمی دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] گوش دادن به صدای زن خواننده برای مردان چه حکمی دارد (در صورتی که آواز از باب غنا حرام نباشد) مونتاژ اینگونه تصنیفات بر روی فیلم یا تصویر خود خواننده چه حکمی دارد؟
- [آیت الله سیستانی] آیا آواز خواندن زن حرام است ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] گوش دادن به آواز زن نامحرم برای مرد در صورتی که اشعار مذهبی بخواند و موجب مفسده هم نباشد چه حکمی دارد؟
- [آیت الله سیستانی] نظر حضرتعالی در مورد صدای زنی که آواز می خواند چیست؟ با این فرض که مناسب مجالس لهو ولعب نباشد . در واقع آیا مطلق صدای زن حرام است یا حکم آن مانند مرد به شرایط (لهوی بودن و غیره …) بستگی دارد ؟
- [سایر] آیا شنیدن آواز زن برای مرد نامحرم جایز است؟
- [آیت الله اردبیلی] زن میتواند حمد و سوره نمازهای صبح، مغرب و عشاء را بلند یا آهسته بخواند، ولی اگر نامحرم صدای او را بشنود، بنابر احتیاط واجب باید آهسته بخواند.
- [آیت الله خوئی] اگر شک کند که صدای امام را میشنود یا نه، یا صدایی بشنود که نداند صدای امام است یا صدای کس دیگر، میتواند حمد و سوره بخواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر شک کند که صدای امام را میشنود یا نه، یا صدایی بشنود و نداند صدای امام است یا صدای کس دیگر، میتواند حمد و سوره بخواند.
- [آیت الله سیستانی] اگر شک کند که صدای امام را میشنود یا نه ، یا صدائی بشنود و نداند صدای امام است یا صدای شخص دیگر ، میتواند حمد و سوره را بخواند .
- [آیت الله بروجردی] اگر شک کند که صدای امام را میشنود یا نه، یا صدایی بشنود و نداند صدای امام است یا صدای کس دیگر، میتواند حمد و سوره بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] زن میتواند در جایی که نامحرم هست با صدای بلند صحبت کند، مگر این که صدای او موجب تحریک مردهای نامحرم باشد که در این صورت جایز نیست.
- [آیت الله اردبیلی] اگر شک کند که صدای امام را میشنود یا نه یا صدایی بشنود و نداند صدای امام است یا صدای شخص دیگر، میتواند به قصد قربت مطلقه حمد و سوره را بخواند، اگرچه بهتر است آن را نخواند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] آوازی که مخصوص مجالس لهو و بازیگری است؛ غنا و حرام می باشد. و نوحه یا روضه یا قرآن را با آواز لهوی نباید بخوانند؛ اگر آن را با صدای خوب بخوانند اشکال ندارد.
- [آیت الله بهجت] زن میتواند حمد و سوره نماز صبح و مغرب و عشا را بلند یا آهسته بخواند، ولی اگر نامحرم صدایش را بشنود باید آهسته بخواند، در صورتی که شنیدن صدای او حرام باشد، مثلاً ترس فتنه و لذت بردن در بین باشد؛ بنابر اظهر.
- [آیت الله جوادی آملی] .شنیدن اذانی که حرام است , مانند اذ ان با آواز لهوی مختصّ به مجلس گناه , نیز شنیدنی که حرام است , هرچند اذان صحیح و حلال است , مانند شنیدن مرد صدای اذان زن نامحرم را به قصد لذت, برای نماز کافی نیست.