حکم دست زدن در مراسم و جشنهایی که به مناسبت ایام ولادت و اعیاد ائمه(علیهم السلام) برگزار میشود، چیست؟ آیات عظام امام، بهجت، خامنهای، صافی، صافی، فاضل و مکارم: اگر دست زدن به نحو متعارف (غیرلهوی) باشد، اشکال ندارد؛ ولی این کار با مجالس اهل بیت(علیهم السلام) مناسبت ندارد و بهتر است فضای این مراسم، به ذکر صلوات و تکبیر و مانند آن معطر گردد. فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 1735 و 1736؛ مکارم، ج 1، س 539 و 538؛ صافی، جامعالاحکام، ج 2، س 1583 و 1581؛ خامنهای، اجوبةالاستفتاءات، س 1181؛ بهجت، توضیح المسائل، متفرقه، م 30. آیةاللَّه نوری: دست زدن در این گونه مجالس اگر سبک و جلف نباشد، اشکال ندارد؛ ولی بهتر است فضای این مراسم به ذکر صلوات و تکبیر و مانند آن معطر گردد. نوری، استفتاءات، ج 2 س 548. آیات عظام تبریزی و سیستانی: دست زدن در این گونه مجالس اشکال ندارد؛ ولی این کار با مجالس اهل بیت(علیهم السلام) مناسبت ندارد و بهتر است فضای این مراسم، به ذکر صلوات و تکبیر و مانند آن معطر گردد. تبریزی، استفتاءات، س 1037 و صراطالنجاة، ج 1، س 1020؛ سیستانی، sistani.org، (کف زدن) ش 3 و 4. آیةاللَّه وحید: بنابر احتیاط واجب، از دست زدن خودداری شود. دفتر: وحید. (احکام موسیقی، سید مجتبی حسینی، کد: 83/500022)
حکم دست زدن در مراسم و جشنهایی که به مناسبت ایام ولادت و اعیاد ائمه(علیهم السلام) برگزار میشود، چیست؟
حکم دست زدن در مراسم و جشنهایی که به مناسبت ایام ولادت و اعیاد ائمه(علیهم السلام) برگزار میشود، چیست؟
آیات عظام امام، بهجت، خامنهای، صافی، صافی، فاضل و مکارم: اگر دست زدن به نحو متعارف (غیرلهوی) باشد، اشکال ندارد؛ ولی این کار با مجالس اهل بیت(علیهم السلام) مناسبت ندارد و بهتر است فضای این مراسم، به ذکر صلوات و تکبیر و مانند آن معطر گردد. فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 1735 و 1736؛ مکارم، ج 1، س 539 و 538؛ صافی، جامعالاحکام، ج 2، س 1583 و 1581؛ خامنهای، اجوبةالاستفتاءات، س 1181؛ بهجت، توضیح المسائل، متفرقه، م 30.
آیةاللَّه نوری: دست زدن در این گونه مجالس اگر سبک و جلف نباشد، اشکال ندارد؛ ولی بهتر است فضای این مراسم به ذکر صلوات و تکبیر و مانند آن معطر گردد. نوری، استفتاءات، ج 2 س 548.
آیات عظام تبریزی و سیستانی: دست زدن در این گونه مجالس اشکال ندارد؛ ولی این کار با مجالس اهل بیت(علیهم السلام) مناسبت ندارد و بهتر است فضای این مراسم، به ذکر صلوات و تکبیر و مانند آن معطر گردد. تبریزی، استفتاءات، س 1037 و صراطالنجاة، ج 1، س 1020؛ سیستانی، sistani.org، (کف زدن) ش 3 و 4.
آیةاللَّه وحید: بنابر احتیاط واجب، از دست زدن خودداری شود. دفتر: وحید. (احکام موسیقی، سید مجتبی حسینی، کد: 83/500022)
- [سایر] حکم دست زدن در مراسم و جشنهایی که به مناسبت ایام ولادت و اعیاد امامان(ع) برگزار میشود، چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] دست زدن همراه با شادی و خواندن و ذکر صلوات بر پیامبر اکرم و آل او(صلوات الله علیهم اجمعین) در جشنهایی که به مناسبت ایام ولادت ائمه معصومین (صلوات الله علیهم اجمعین) و اعیاد وحدت و مبعث برگزار میشود چه حکمی دارد؟ اگر این جشنها در مکانهای عبادت مانند مسجد و نمازخانههای ادارات و مؤسسات دولتی و یا حسینیهها برگزار شوند، حکم آنها چیست؟
- [آیت الله بهجت] آیا در مراسمی که در اعیاد و ولادت ائمّه علیهم السّلام در مسجد برگزار می شود، کف زدن جایز است؟
- [آیت الله بهجت] دست زدن همراه با شادی و خواندن ذکر صلوات بر پیامبر اکرم و آل او علیهم السّلام در جشن هایی که به مناسب ایام ولادت ائمه علیهم السّلام و اعیاد ولادت و مبعث برگزار می شود، چه حکمی دارد؟ اگر این جشن ها در مکان های عبادت مانند: مسجد و نمازخانه های ادارات و یا حسینیه ها برگزار شوند، حکم آن ها چیست؟
- [آیت الله سیستانی] نظر شریف را درخصوص دست زدن در مراسم مذهبی که به مناسبت تولد اهل بیت (علیهم السلام) برگزار می گردد اعلام فرمائید؟
- [سایر] سلام علیکم، بفرمایید، حکم و نظر شما و مراجع، درباره دست زدن در روزهای عید یا شادی اهل البیت به مناسبت ولادت معصومین که در هیئت و حسینیه برگزار می شود چیست؟ ما در مالزی، مراکزی را به نام حوزه اسم گذاشته ایم که در آنجا کلاسهای مذهبی، مراسم دینی به مناسبت ولادت و یا شهادت اهل البیت، و گاهی نماز جماعت مغرب و عشاء، مراسم دعا و غیره برگزار می شود. حکم دست زدن همراه با گفتن شعر اهل البیت در آنجا چیست؟ متشکریم.
- [آیت الله سیستانی] کف زدن در مجالس اعیاد برای بزرگداشت اهل بیت (علیهم السلام) در غیر حسینیه و مسجد اگر موجب وهن ائمه (علیهم السلام) نباشد چه حکمی دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] احتراما به استحضار می رساند که در مجالس ائمه اطهار علیهم السلام که به مناسبت ولادت ایشان یا سایر اعیاد شیعی برگزار می گردد خواندن مولودی ، ارجوزه و مداحی ائمه مرسوم است که در آنها مردان یا بانوان کف می زنند خواهشمند است نظر مبارک را در زمینه های زیر مرقوم فرمایید . 1 کف زدن در این گونه مجالس از نظر شرع مقدس چه صورتی دارد ؟ 2 در هنگام سخنرانی وعاظ در مجالس فوق کف زدن برای تأیید مطالب سخنران چه صورتی دارد ؟ 3 حکم کف زدن در مساجد چیست ؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] دست زدن و کف زدن به جهت شادی در عروسی یا برای تشویق یا برای اعیاد و میلاد معصومین (علیهم السلام) چه حکمی دارد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] در مراسم عزاداری ائمه معصومین علیهم السلام سینه زدن یا چنگ زدن به صورت به طریقی که خون بیاید چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی پناه بر خدا به خدا، یا پیامبر(صلی الله علیه وآله) یا یکی از ائمه معصومین(علیهم السلام) یا فاطمه زهرا(علیهم السلام) دشنام و ناسزا گوید یا عداوت داشته باشد، کافراست.
- [آیت الله مظاهری] هرگاه کسی به خدا یا پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم یا یکی از ائمّه معصومین علیهم السلام یا فاطمه زهرا علیها السلام ناسزا گوید یا با یکی از اینها دشمنی داشته باشد و یا یکی از ائمه علیهم السلام یا غیر آنها را خدا بداند کافر است.
- [آیت الله سیستانی] اگر بخواهد خبری را که دلیلی بر حجیت او ندارد و نمیداند راست است یا دروغ نقل کند بنا بر احتیاط واجب باید به نحو نقل بگوید، و آن را به پیامبر و ائمه علیهم السلام مستقیماً نسبت ندهد.
- [آیت الله سیستانی] اگر دروغی را که دیگری ساخته عمداً به خدا و پیغمبر و ائمه علیهم السلام نسبت دهد بنا بر احتیاط لازم روزهاش باطل میشود، ولی اگر از قول کسی که آن دروغ را ساخته نقل کند اشکال ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر خبری را به اعتقاد این که راست است به خدا یا پیغمبر صلی الله علیه واله وسلم یا ایمه علیهم السلام نسبت بدهد و بعد بفهمد دروغ بوده روزه اش باطل نمی شود
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر روزه دار دروغی را به خدا و پیغمبر صلی الله علیه واله وسلم و ایمه معصومین علیهم السلام عمدا نسبت دهد بنابر احتیاط کفاره جمع که تفصیل ان در مساله پیش گذشت بر او واجب می شود
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر روزه دار به گفتن یا به نوشتن یا به اشاره و مانند اینها به خدا و پیغمبر صلی الله علیه واله وسلم و ایمه معصومین علیهم السلام عمدا خبری را به دروغ نسبت بدهد اگر چه فورا بگوید دروغ گفتم یا توبه کند روزه او باطل است و نسبت دادن به دروغ به سایر پیغمبران و اوصیای انان علی نبینا و اله و علیهم السلام بنابر احتیاط واجب روزه را باطل می کند مگر این که ان نسبت برگردد به خداوند متعال که در این صورت روزه اش باطل است و همچنین است نسبت دادن به دروغ به حضرت زهراء علیها السلام مگر این که ان نسبت برگردد به خداوند متعال و حضرت رسول صلی الله علیه واله وسلم و ایمه علیهم السلام که در این صورت روزه اش باطل است
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی ادّعای نبوّت و پیامبری کند یا به پیغمبراکرم صلی الله علیه وآله وسلم یا یکی از ائمّه معصومین علیهم السلام یا حضرت زهرا علیها السلام دشنام دهد، بر هر کس که بشنود واجب است او را بکشد مگر اینکه بر جان یا مال یا ناموس خود یا مسلمان دیگری بترسد.
- [آیت الله مظاهری] کسی که وضو ندارد، حرام است اسم خداوند متعال و اسم مبارک پیامبراکرم صلی الله علیه وآله وسلم و ائمّه طاهرین علیهم السلام و حضرت زهرا علیها السلام را به هر زبانی که نوشته شده باشد اگر هتک و بیاحترامی باشد مس نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که وضو ندارد حرام است اسم خداوند متعال را که به هر زبانی نوشته شده باشد مس نماید (بنابر احتیاط واجب ) و مسّ اسم مبارک پیامبر(صلی الله علیه وآله) و ائمّه هدی(علیهم السلام) وحضرت زهرا(علیها السلام) نیز اگر هتک حرمت و بی احترامی باشد حرام است.