حکم دست زدن در مراسم و جشنهایی که به مناسبت ایام ولادت و اعیاد امامان(ع) برگزار میشود، چیست؟ آیات عظام امام، بهجت، خامنهای، صافی، فاضل و مکارم: اگر دست زدن به نحو متعارف (غیرلهوی ) باشد، اشکال ندارد ؛ ولی این کار با مجالس اهل بیت(ع) مناسبت ندارد و بهتر است فضای این مراسم، به ذکر صلوات و تکبیر و مانند آن، معطر گردد. مکارم، ج 1، س 539 و 538 ؛ صافی، جامعالاحکام، ج 2، س 1583 و 1581 ؛ خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س 1181 ؛ بهجت ،توضیحالمسائل، متفرقه م 30 و فاضل، جامعالمسائل، ج 1، س 1736 و 1735. آیات عظام تبریزی و سیستانی: دست زدن در این گونه مجالس، اشکال ندارد ؛ ولی این کار با مجالس اهل بیت(ع) مناسبت ندارد و بهتر است فضای این مراسم، به ذکر صلوات و تکبیر و مانند آن معطّر گردد. تبریزی، استفتاءات، س 1037 و صراطالنجاة، ج 1، س 1020 ؛ سیستانی، Sistani.org، کف زدن ش 3 و 4. آیةاللَّه نوری: دست زدن در این گونه مجالس - اگر سبک و جلف نباشد اشکال ندارد ؛ ولی بهتر است فضای این مراسم، به ذکر صلوات و تکبیر و مانند آن معطّر گردد. استفتاءات، ج 2، س 548. آیةاللَّه وحید: احتیاط واجب در ترک آن است. دفتر: وحید. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 300/500016)
حکم دست زدن در مراسم و جشنهایی که به مناسبت ایام ولادت و اعیاد امامان(ع) برگزار میشود، چیست؟
حکم دست زدن در مراسم و جشنهایی که به مناسبت ایام ولادت و اعیاد امامان(ع) برگزار میشود، چیست؟
آیات عظام امام، بهجت، خامنهای، صافی، فاضل و مکارم: اگر دست زدن به نحو متعارف (غیرلهوی ) باشد، اشکال ندارد ؛ ولی این کار با مجالس اهل بیت(ع) مناسبت ندارد و بهتر است فضای این مراسم، به ذکر صلوات و تکبیر و مانند آن، معطر گردد. مکارم، ج 1، س 539 و 538 ؛ صافی، جامعالاحکام، ج 2، س 1583 و 1581 ؛ خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س 1181 ؛ بهجت ،توضیحالمسائل، متفرقه م 30 و فاضل، جامعالمسائل، ج 1، س 1736 و 1735.
آیات عظام تبریزی و سیستانی: دست زدن در این گونه مجالس، اشکال ندارد ؛ ولی این کار با مجالس اهل بیت(ع) مناسبت ندارد و بهتر است فضای این مراسم، به ذکر صلوات و تکبیر و مانند آن معطّر گردد. تبریزی، استفتاءات، س 1037 و صراطالنجاة، ج 1، س 1020 ؛ سیستانی، Sistani.org، کف زدن ش 3 و 4.
آیةاللَّه نوری: دست زدن در این گونه مجالس - اگر سبک و جلف نباشد اشکال ندارد ؛ ولی بهتر است فضای این مراسم، به ذکر صلوات و تکبیر و مانند آن معطّر گردد. استفتاءات، ج 2، س 548.
آیةاللَّه وحید: احتیاط واجب در ترک آن است. دفتر: وحید. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 300/500016)
- [سایر] حکم دست زدن در مراسم و جشنهایی که به مناسبت ایام ولادت و اعیاد ائمه(علیهم السلام) برگزار میشود، چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] دست زدن همراه با شادی و خواندن و ذکر صلوات بر پیامبر اکرم و آل او(صلوات الله علیهم اجمعین) در جشنهایی که به مناسبت ایام ولادت ائمه معصومین (صلوات الله علیهم اجمعین) و اعیاد وحدت و مبعث برگزار میشود چه حکمی دارد؟ اگر این جشنها در مکانهای عبادت مانند مسجد و نمازخانههای ادارات و مؤسسات دولتی و یا حسینیهها برگزار شوند، حکم آنها چیست؟
- [آیت الله بهجت] دست زدن همراه با شادی و خواندن ذکر صلوات بر پیامبر اکرم و آل او علیهم السّلام در جشن هایی که به مناسب ایام ولادت ائمه علیهم السّلام و اعیاد ولادت و مبعث برگزار می شود، چه حکمی دارد؟ اگر این جشن ها در مکان های عبادت مانند: مسجد و نمازخانه های ادارات و یا حسینیه ها برگزار شوند، حکم آن ها چیست؟
- [آیت الله بهجت] آیا در مراسمی که در اعیاد و ولادت ائمّه علیهم السّلام در مسجد برگزار می شود، کف زدن جایز است؟
- [آیت الله سیستانی] نظر شریف را درخصوص دست زدن در مراسم مذهبی که به مناسبت تولد اهل بیت (علیهم السلام) برگزار می گردد اعلام فرمائید؟
- [سایر] سلام علیکم، بفرمایید، حکم و نظر شما و مراجع، درباره دست زدن در روزهای عید یا شادی اهل البیت به مناسبت ولادت معصومین که در هیئت و حسینیه برگزار می شود چیست؟ ما در مالزی، مراکزی را به نام حوزه اسم گذاشته ایم که در آنجا کلاسهای مذهبی، مراسم دینی به مناسبت ولادت و یا شهادت اهل البیت، و گاهی نماز جماعت مغرب و عشاء، مراسم دعا و غیره برگزار می شود. حکم دست زدن همراه با گفتن شعر اهل البیت در آنجا چیست؟ متشکریم.
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا سینه زدن برای امام حسین (ع) در مراسم جشن تو لد امامان (ع) صحیح می با شد
- [سایر] لطفاً تاریخ ولادت، شهادت و مدت امامت هر کدام از امامان معصوم(ع) را ذکر کنید.
- [آیت الله نوری همدانی] احتراما به استحضار می رساند که در مجالس ائمه اطهار علیهم السلام که به مناسبت ولادت ایشان یا سایر اعیاد شیعی برگزار می گردد خواندن مولودی ، ارجوزه و مداحی ائمه مرسوم است که در آنها مردان یا بانوان کف می زنند خواهشمند است نظر مبارک را در زمینه های زیر مرقوم فرمایید . 1 کف زدن در این گونه مجالس از نظر شرع مقدس چه صورتی دارد ؟ 2 در هنگام سخنرانی وعاظ در مجالس فوق کف زدن برای تأیید مطالب سخنران چه صورتی دارد ؟ 3 حکم کف زدن در مساجد چیست ؟
- [سایر] مراسم های مذهبی شیعیان علوی، بخصوص در ایام شهادت ائمه اطهار و بالاخص امیرالمومنین -ع- چگونه بر پا می شود؟
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز در حرم امامان (ع) مستحب بلکه بهتر از مسجد است و مروی است که نماز حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین (ع) برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله جوادی آملی] .مال مجهول المالک را باید به فقیه جامع الشرای ط که نائب امام معصوم(ع)است، پرداخت کرد; یا به اذن او صدقه داد.
- [آیت الله جوادی آملی] :اگرچه امامان (ع) ،انفال را برای شیعیان حلال کرده اند؛ ولی تصرف در آن باید به اذن ولیّ مسلمین باشد . ولیّ مسلمین گاهی مجانی اذن می دهد و گاهی برای رعایت حال محرومان جامعه، با دریافت عوض , اجازه میدهد.
- [آیت الله جوادی آملی] .حرم مطهر پیامبر و امام معصوم (ع) ملحق به مسجد است و نجس کردن عمدی آن , حرام و تطهیر آن, واجب است. در این جهت, فرقی بین حرم معمور مانند عتبات عالیات و حرم مخروب مانند بقیع نیست.
- [آیت الله جوادی آملی] .معادنی که در اعماق هزاران متری زمین وجود دارد مانند معادن نفت، گاز و مواد معدنی دیگر جزء انفال است و استخراج آنها منوط به اذن امام معصوم(ع) یا ولیّ فقیه است.
- [آیت الله جوادی آملی] .انفال، متعلق به امام (ع)و ولیّ مسلمین است و موارد هشتگانه ذیل از مصادیق آن شمرده میشود: 1 .زمینهای موات و غیر مواتی که بدو ن اذن امام معصوم(ع)از کافر به دست آمده باشد. 2 .غنائم منقول که بدون اذن امام معصوم(ع)به دست آمده باشد. 3 .سرزمینهای خراب شده که مالکا ن آن ها اعراض کرده باشند ; یا هلاک شده باشند. 4 .کرانه ها و سواحل دریا که آباد نشده و بی صاحب است. 5 .قلّه کوه ها و نیزارها و رودخانه ها و مانند آن. 6 .صَفْو المال و کالاهایی که مخصوص حاکمان و پادشاهان باشد. 7 .معادن مطلقاً جزء انفال است. معدن در هر زمینی شخصی یا عمومی یا انفال باشد باید به اذن ولیّ مسلمین استخراج شود و جزء انفال است. 8 .میراث (مَن لا وارث له)؛ یعنی اموال مردهای که هیچ وارثی نداشته باشد.
- [آیت الله جوادی آملی] .نماز جمعه در زمان حضور امام معصوم(ع) و منصوب خاص او , واجب تعیینی است؛ به این صورت که غیر آن صحیح نیست؛ ولی در زمان غیبت معصوم (ع) واجب تخییری است؛ یعنی کسی که در نماز جمعه شرکت کرده, لازم نیست نماز ظهرِ چهار رکعتی را هم به جا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اقامه نماز در مکان خاص که مستلزم معصیت باشد , حرام است؛ ولی نماز باطل نیست; مثلاً اگر اقامه نماز جلوتر از قبر پیامبر(ص) و امام معصوم(ع) به فاصله کم , موجب هتک حرمت آن ذوات قدسی شود, حرام است؛ ولی نماز باطل نیست و اقامه نماز در مکان محاذی و همسطح با قبر معصوم(ع) حرام نیست.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کسی در ملک شخصی خود یا در ملک عمومی مانند زمینهای مفتوح العنوه یا در زمین انفال که ملک امام (ع) و دولت اسلامی است، معدنی را استخ راج کند , مالک ن خواهد شد، مگر به اذن امام معصوم(ع) یا نایبش که هر مقدار اجازه دادهاند, مالک خواهد شد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بر بدن کسی که جنب است آیه قرآن یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد، حرام است دست به آن نوشته بگذارد و اگر بخواهد غسل کند، باید آب را به گونهای به بدن برساند که دست او به نوشته نرسد و اسامی مبارک پیامبران و امامان و حضرت زهرا علیهمالسلام به احتیاط واجب حکم اسم خدا را دارند.