اگر شخصی در ماه مبارک رمضان هنگام مراجعت از سفر، پیش از ظهر به حدّ ترخّص وطنش یا جایی که می خواهد ده روز در آنجا بماند برسد، ولی بعد از اذان ظهر به وطن یا محلّی که می خواهد بماند برسد، و کاری که روزه را باطل می کند انجام نداده باشد، آیا روزه آن روز بر او واجب است یا نه؟ همه مراجع (به جز صافی، مکارم و نوری): مسافری که به وطنش برمی گردد پیش از ظهر باید به وطن برسد و اگر فقط به حد ترخص رسیده ولی وارد وطن نشده نمی تواند روزه بگیرد. . امام، تحریرالوسیله، نماز مسافر، م 27 و کتاب روزه، بخش شرایط صحت روزه، م 5؛ بهجت، استفتاآت، بخش روزه، س 1581 و بخش سفر و وطن، س 1404؛ فاضل، استفتاآت، ج 1، س 574 و 577؛ سیستانی، توضیح المسائل، م 1305. آیات عظام صافی، مکارم و نوری: اگر پیش از ظهر به حد ترخص برسد ولی بعد از اذان ظهر به وطن وارد شود روزه او صحیح است.توضیح المسائل، مکارم، م 1448؛ نوری، م 1319؛ صافی، 300پرسش از احکام، دفتر 1، بخش روزه، س 15 و 240 سؤال پیرامون روزه، س 168و 169 و 171. (احکام روزه، سید مجتبی حسینی، کد: 33/500017)
اگر شخصی در ماه مبارک رمضان هنگام مراجعت از سفر، پیش از ظهر به حدّ ترخّص وطنش یا جایی که می خواهد ده روز در آنجا بماند برسد، ولی بعد از اذان ظهر به وطن یا محلّی که می خواهد بماند برسد، و کاری که روزه را باطل می کند انجام نداده باشد، آیا روزه آن روز بر او واجب است یا نه؟
اگر شخصی در ماه مبارک رمضان هنگام مراجعت از سفر، پیش از ظهر به حدّ ترخّص وطنش یا جایی که می خواهد ده روز در آنجا بماند برسد، ولی بعد از اذان ظهر به وطن یا محلّی که می خواهد بماند برسد، و کاری که روزه را باطل می کند انجام نداده باشد، آیا روزه آن روز بر او واجب است یا نه؟
همه مراجع (به جز صافی، مکارم و نوری): مسافری که به وطنش برمی گردد پیش از ظهر باید به وطن برسد و اگر فقط به حد ترخص رسیده ولی وارد وطن نشده نمی تواند روزه بگیرد. . امام، تحریرالوسیله، نماز مسافر، م 27 و کتاب روزه، بخش شرایط صحت روزه، م 5؛ بهجت، استفتاآت، بخش روزه، س 1581 و بخش سفر و وطن، س 1404؛ فاضل، استفتاآت، ج 1، س 574 و 577؛ سیستانی، توضیح المسائل، م 1305.
آیات عظام صافی، مکارم و نوری: اگر پیش از ظهر به حد ترخص برسد ولی بعد از اذان ظهر به وطن وارد شود روزه او صحیح است.توضیح المسائل، مکارم، م 1448؛ نوری، م 1319؛ صافی، 300پرسش از احکام، دفتر 1، بخش روزه، س 15 و 240 سؤال پیرامون روزه، س 168و 169 و 171.
(احکام روزه، سید مجتبی حسینی، کد: 33/500017)
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر شخصی در ماه مبارک رمضان هنگام مراجعت از سفر، پیش از ظهر به حدّ ترخّص وطنش یا جایی که می خواهد ده روز در آنجا بماند برسد، ولی بعد از ظهر به وطن یا محلّی که می خواهد بماند برسد، و کاری که روزه را باطل می کند انجام نداده باشد، آیا روزه آن روز بر او واجب است یا نه؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی در ماه مبارک رمضان قبل از ظهر از وطنش یا از محل اقامه خود حرکت می کند و خروج او از حد ترخّص بعد از ظهر انجام می شود. آیا روزه آن روز بر او واجب است یا نه؟
- [آیت الله سیستانی] اگر کسی در ماه مبارک رمضان قبل از ظهر از سفر به وطن خود رسیده و در سفر هیچ کاری که مفطر روزه باشد انجام نداده است فقط یک سیگار کشیده روزه آن روز را بگیرد ؟
- [سایر] چرا اگر کسی در مسافرت بوده و قصد دارد به وطنش بیاید و قبل از اذان ظهر به ترخص وطنش برسد، روزهاش صحیح است، اما اگر یک دقیقه بعد از اذان برسد روزهاش در آن روز صحیح نیست؟ فلسفه و حکمت این دو معیار شرعی (حد ترخص و اذان ظهر ) چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که از سفر برمی گردد و قبل از ظهر به حد ترخص وطن می رسد، آیا روزه آن روز برایش واجب است؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که در ماه رمضان، به مقدار مسافت شرعی به سفر میرود و در همان روز، پیش از اذان ظهر به وطن بر میگردد، اگر چیزی از مفطرات روزه را انجام نداده باشد، آیا میتواند آن روز را روزه بگیرد؟
- [آیت الله خوئی] صریح فتوا است که (مسافر یا کسی که قصد اقامت دارد قبل از ظهر به وطن یا محل اقامت برسد) چنانچه مسافر ظهر به وطن یا محل اقامت برسد و یا آن که اذان ظهر را در حد ترخص بشنود و مفطر به عمل نیاورده باشد، آیا نیت روزه کند صحیح است؟ و یا آنکه شرط است قبل از ظهر ولو به قلیل به وطن یا محل اقامت برسد، و حد ترخص برای مسافری که وارد میشود کافی نیست، فقط اعتبار حد ترخص برای مسافری است که از وطن یا محل اقامت خارج میشود؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر روزهدار در ماه رمضان قبل از ظهر به وطن خود برسد و در سفر فقط یک سیگار کشیده باشد تکلیف روزه آن روز او چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که در ماه رمضان، سحری خورده و یقین دارد که قبل از ظهر به وطنش میرسد، آیا باید قبل از اذان صبح، نیّت روزه کند یا بعد از رسیدن به وطن؟
- [سایر] کسی که بعد از ظهر در ماه رمضان به مسافرت می رود، اگر بخواهد روزه اش را نخورد، حکم شرعی چیست؟ آیا باید قبل از اذان صبح برگردد یا می تواند قبل از اذان ظهر مراجعت نماید؟
- [آیت الله سیستانی] اگر مسافر در ماه رمضان چه آنکه قبل از فجر در سفر بوده و چه آنکه روزه بوده و سفر نماید ، چنانچه پیش از ظهر به وطنش برسد ، یا به جائی برسد که میخواهد ده روز در آنجا بماند ، چنانچه کاری که روزه را باطل میکند انجام نداده بنابر احتیاط باید آن روز روزه را بگیرد و در این صورت قضا ندارد . و اگر انجام داده ، روزه آن روز بر او واجب نیست و باید آن را قضا کند .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر مسافر در ماه رمضان پیش از ظهر به وطنش برسد یا به جائی برسد که می خواهد ده روز در آنجا بماند؛ چنانچه کاری که روزه را باطل می کند انجام نداده؛ باید آن روز روزه را بگیرد و اگر انجام داده؛ روزه آن روز بر او واجب نیست.
- [آیت الله اردبیلی] اگر مسافر قبل از اذان ظهر از وطن خود خارج شود، ولی پیش از خارج شدن از حدّ ترخّص، اذان ظهر را بگویند و یا کسی که از مسافرت بازمی گردد و عملی که روزه را باطل میکند به جا نیاورده است، پیش از ظهر به حدّ ترخّص برسد، ولی پیش از داخل شدن به وطن، اذان ظهر را بگویند، بنابر احتیاط واجب باید آن روز را روزه بگیرد و قضای آن را نیز به جا آورد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] برای پنج نفر مستحب است در ماه رمضان - اگرچه روزه نیستند - از کاری که روزه را باطل می کند خودداری نمایند: اول مسافری که در سفر کاری که روزه را باطل می کند انجام داده باشد و پیش از ظهر به وطنش یا به جائی که می خواهد ده روز بماند برسد. دوم مسافری که بعد از ظهر به وطنش یا به جائی که می خواهد ده روز در آنجا بماند برسد. سوم مریضی که پیش از ظهر خوب شود و کاری که روزه را باطل می کند؛ انجام داده باشد. چهارم مریضی که بعد از ظهر خوب شود. پنجم زنی که در بین روز از خون حیض یا نفاس پاک شود.
- [آیت الله خوئی] اگر مسافر در ماه رمضآنچه آنکه قبل از فجر در سفر بوده و چه آنکه روزه بوده و سفر نماید چنانچه پیش از ظهر به وطنش برسد یا به جائی برسد که میخواهد ده روز در آنجا بماند، چنانچه کاری که روزه را باطل میکند انجام نداده، باید آن روز روزه بگیرد، و اگر انجام داده روز آن روز بر او واجب نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در ماه رمضان اگر مسافر پیش از ظهر به وطنش برسد، یا به جایی برسد که میخواهد ده روز در آنجا بماند، چنانچه کاری که روزه را باطل میکند، انجام نداده، باید آن روز را روزه بگیرد و اگر انجام داده روزه آن روز بر او واجب نیست و در این مسأله فرقی نیست که قبل از فجر در سفر بوده و یا آن که ابتدا روزه گرفته و سپس با مسافرت، روزه را باطل کرده و بعد به وطن یا جایی که میخواهد ده روز در آنجا بماند، رسیده است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر مسافر در ماه رمضان چه ان که قبل از فجر در سفر بوده و چه ان که روزه بوده و سفر نماید پیش از ظهر به وطنش برسد یا به جایی که می خواهد ده روز در ان جا بماند و کاری که روزه را باطل می کند انجام نداده باشد باید ان روز را روزه بگیرد و اگر انجام داده روزه ان روز باطل است
- [آیت الله علوی گرگانی] برای شش نفر مستحبّ است در ماه رمضان اگرچه روزه نیستند، از کاری که روزه را باطل میکند خودداری نمایند: اوّل مسافری که در سفر کاری که روزه را باطل میکند انجام داده باشد و پیش از ظهر به وطنش یا به جایی که میخواهد ده روز بماند برسد. دوم مسافری که بعد از ظهر به وطنش یا به جایی که میخواهد ده روز در آنجا بماند برسد. سوم مریضی که پیش از ظهر خوب شود وکاری که روزه را باطل میکند، انجام داده باشد. چهارم مریضی که بعد از ظهر خوب شود. پنجم زنی که در بین روز از خون حیض یا نفاس پاک شود. ششم کافری که در روز مسلمان شود.
- [آیت الله سیستانی] برای پنج نفر مستحب است در ماه رمضان اگر چه روزه نیستند از کاری که روزه را باطل میکند خودداری نمایند : اول : مسافری که در سفر کاری که روزه را باطل میکند انجام داده باشد ، و پیش از ظهر به وطنش یا به جائی که میخواهد ده روز در آنجا بماند برسد . دوم : مسافری که بعد از ظهر به وطنش یا به جائی که میخواهد ده روز در آنجا بماند برسد . سوم : مریضی که بعد از ظهر خوب شود ، و همچنین است اگر پیش از ظهر خوب شود و کاری که روزه را باطل میکند انجام داده باشد . و امّا چنانچه انجام نداده باشد بنابر احتیاط واجب باید روزه بگیرد . چهارم : زنی که در بین روز از خون حیض یا نفاس پاک شود . پنجم : کافری که مسلمان شود و قبلاً کاری را که روزه را باطل میکند انجام داده باشد .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر مسافر پیش از ظهر بوطنش برسد، یا بجائی برسد که می خواهد ده روز در آنجا بماند، چنانچه کاری که روزه را باطل می کند انجام نداده باشد، باید آنروز را روزه بگیرد، و اگر انجام داده یا بعد از ظهر به وطنش برسد، یا بجایی برسد که می خواهد ده روز در آنجا بماند، نمی تواند در آن روز روزه بگیرد.