نیازی نیست بدانیم چرا خداوند برای برخی عبادات، مرزبندی‌هایی قرار داده و دلیل هرکدامشان از لحاظ عقلی چیست، اما اگر مراد آن باشد که فقها با استناد به چه منابعی، این فتوا را داده‌اند، می‌توان بدان پرداخت. مراجع تقلید می‌گویند: اگر مسافر در ماه رمضان تا قبل از اذان ظهر به [محدوده ترخص] وطنش برسد و کاری که روزه را باطل می‌کند انجام نداده باشد، روزه‌اش صحیح است و در غیر این صورت روزه‌اش باطل است.[1] در این مسئله اختلاف نظری بین فقها دیده نمی‌شود و دلیل آن وجود روایاتی در این زمینه است، که در ذیل به برخی اشاره می‌گردد: 1. ابا بصیر می‌گوید: از امام(ع) درباره مسافری که در ماه رمضان از سفر بر می‌گردد سؤال کردم؟ امام فرمود: «اگر قبل از زوال خورشید (وقت اذان ظهر) رسیده است، باید روزه‌اش را بگیرد و جزو ماه رمضان شمرده می‌شود».[2] 2. سماعة بن مهران می‌گوید: از امام درباره تکلیف مسافر در ماه رمضان سؤال کردم؟ امام پاسخی دادند تا به این‌جا رسیدند که «اگر بعد از زوال خورشید رسیده است، روزه‌اش باطل است، گرچه باید امساک کند و چیزی نخورد، ولی اگر قبل از زوال خورشید رسیده است باید آن روز را روزه بگیرد...».[3] 3. ابن ابی‌نصر بزنطی می‌گوید: از امام رضا(ع) درباره مردی که در ماه رمضان قبل از زوال خورشید از سفر بازگشته و طعامی نخورده است، سؤال کردم؟ امام فرمودند: «باید روزه بگیرد».[4] شایان ذکر است؛ در این روایات مراد از رسیدن از سفر، وطن و هر جایی است که می‌خواهد ده روز در آن‌جا بماند. و در این‌باره، رسیدن به محدوده مقصد، که همان حد ترخص باشد، کافی است. [1] . ر. ک: امام خمینی، توضیح المسائل(محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج 1، ص 954، م 1722 و 1723، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ هشتم، 1424ق. [2] . عن أبی بصیر قال: «سألته عن الرجل یقدم من سفر فی شهر رمضان؟ فقال‌ إن قدم قبل زوال الشمس فعلیه صیام ذلک الیوم و یعتدّ به»؛ طوسی، محمد بن حسن، تهذیب الأحکام، ج ‌4، ص 255، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق؛ حرّ عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعة، ج ‌10، ص 191، قم، مؤسسه آل البیت(ع)، چاپ اول، 1409ق. [3] . «..إن قدم بعد زوال الشمس أفطر و لا یأکل ظاهراً، و إن قدم من سفره قبل زوال الشمس فعلیه صیام ذلک الیوم..»؛ تهذیب الأحکام، ج ‌4، ص 328؛ وسائل الشیعة، ج 10، ص 191. [4] . محمّد بن أبی نصر قال: «سألت أبا الحسن(ع) عن رجل قدم من سفر فی شهر رمضان و لم یطعم شیئاً قبل الزوال؟ قال‌ یصوم»؛ تهذیب الأحکام، ج ‌4، ص 255؛ وسائل الشیعة، ج 10، ص 191.
چرا اگر کسی در مسافرت بوده و قصد دارد به وطنش بیاید و قبل از اذان ظهر به ترخص وطنش برسد، روزهاش صحیح است، اما اگر یک دقیقه بعد از اذان برسد روزهاش در آن روز صحیح نیست؟ فلسفه و حکمت این دو معیار شرعی (حد ترخص و اذان ظهر ) چیست؟
نیازی نیست بدانیم چرا خداوند برای برخی عبادات، مرزبندیهایی قرار داده و دلیل هرکدامشان از لحاظ عقلی چیست، اما اگر مراد آن باشد که فقها با استناد به چه منابعی، این فتوا را دادهاند، میتوان بدان پرداخت.
مراجع تقلید میگویند: اگر مسافر در ماه رمضان تا قبل از اذان ظهر به [محدوده ترخص] وطنش برسد و کاری که روزه را باطل میکند انجام نداده باشد، روزهاش صحیح است و در غیر این صورت روزهاش باطل است.[1]
در این مسئله اختلاف نظری بین فقها دیده نمیشود و دلیل آن وجود روایاتی در این زمینه است، که در ذیل به برخی اشاره میگردد:
1. ابا بصیر میگوید: از امام(ع) درباره مسافری که در ماه رمضان از سفر بر میگردد سؤال کردم؟ امام فرمود: «اگر قبل از زوال خورشید (وقت اذان ظهر) رسیده است، باید روزهاش را بگیرد و جزو ماه رمضان شمرده میشود».[2]
2. سماعة بن مهران میگوید: از امام درباره تکلیف مسافر در ماه رمضان سؤال کردم؟ امام پاسخی دادند تا به اینجا رسیدند که «اگر بعد از زوال خورشید رسیده است، روزهاش باطل است، گرچه باید امساک کند و چیزی نخورد، ولی اگر قبل از زوال خورشید رسیده است باید آن روز را روزه بگیرد...».[3]
3. ابن ابینصر بزنطی میگوید: از امام رضا(ع) درباره مردی که در ماه رمضان قبل از زوال خورشید از سفر بازگشته و طعامی نخورده است، سؤال کردم؟ امام فرمودند: «باید روزه بگیرد».[4]
شایان ذکر است؛ در این روایات مراد از رسیدن از سفر، وطن و هر جایی است که میخواهد ده روز در آنجا بماند. و در اینباره، رسیدن به محدوده مقصد، که همان حد ترخص باشد، کافی است. [1] . ر. ک: امام خمینی، توضیح المسائل(محشّی)، گردآورنده: بنیهاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج 1، ص 954، م 1722 و 1723، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ هشتم، 1424ق. [2] . عن أبی بصیر قال: «سألته عن الرجل یقدم من سفر فی شهر رمضان؟ فقال إن قدم قبل زوال الشمس فعلیه صیام ذلک الیوم و یعتدّ به»؛ طوسی، محمد بن حسن، تهذیب الأحکام، ج 4، ص 255، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق؛ حرّ عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعة، ج 10، ص 191، قم، مؤسسه آل البیت(ع)، چاپ اول، 1409ق. [3] . «..إن قدم بعد زوال الشمس أفطر و لا یأکل ظاهراً، و إن قدم من سفره قبل زوال الشمس فعلیه صیام ذلک الیوم..»؛ تهذیب الأحکام، ج 4، ص 328؛ وسائل الشیعة، ج 10، ص 191. [4] . محمّد بن أبی نصر قال: «سألت أبا الحسن(ع) عن رجل قدم من سفر فی شهر رمضان و لم یطعم شیئاً قبل الزوال؟ قال یصوم»؛ تهذیب الأحکام، ج 4، ص 255؛ وسائل الشیعة، ج 10، ص 191.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که در ماه رمضان، قبل از ظهر، به قصد مسافرت شرعی از منزل حرکت میکند، ولی حرکتش را طوری تنظیم میکند که قبل از اذان ظهر از حدّ ترخّص خارج نشود، آیا روزهاش صحیح است؟
- [سایر] اگر شخصی در ماه مبارک رمضان هنگام مراجعت از سفر، پیش از ظهر به حدّ ترخّص وطنش یا جایی که می خواهد ده روز در آنجا بماند برسد، ولی بعد از اذان ظهر به وطن یا محلّی که می خواهد بماند برسد، و کاری که روزه را باطل می کند انجام نداده باشد، آیا روزه آن روز بر او واجب است یا نه؟
- [آیت الله خوئی] صریح فتوا است که (مسافر یا کسی که قصد اقامت دارد قبل از ظهر به وطن یا محل اقامت برسد) چنانچه مسافر ظهر به وطن یا محل اقامت برسد و یا آن که اذان ظهر را در حد ترخص بشنود و مفطر به عمل نیاورده باشد، آیا نیت روزه کند صحیح است؟ و یا آنکه شرط است قبل از ظهر ولو به قلیل به وطن یا محل اقامت برسد، و حد ترخص برای مسافری که وارد میشود کافی نیست، فقط اعتبار حد ترخص برای مسافری است که از وطن یا محل اقامت خارج میشود؟
- [سایر] مراد از (فلسفه احکام) چیست؟ اصلاً این تعبیر، تعبیر صحیحی است یا باید گفت (حکمت احکام)، تفاوت آن ها چیست؟
- [سایر] مراد از (فلسفه احکام) چیست؟ اصلاً این تعبیر، تعبیرصحیحی است یا باید گفت (حکمت احکام)، تفاوت آن¬ها چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا معیار حد ترخص شنیدن صدای اذان از خانه های طرفی است که مسافر از آن طرف شهر خارج یا داخل آن می شود، یا اینکه معیار اذان وسط شهر است؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] اگر روزه دار آغاز سفرش قبل از اذان ظهر و خروج از حدّ ترخّص بعد از اذان باشد ، وظیفه چیست؟
- [آیت الله خوئی] اگر روزهدار پیش از ظهر قصد مسافرت کرد، بعد از حد ترخص روزهاش را باطل کرد سپس مانعی رسید از ادامه سفر، برگشت به وطن خود، آیا باید امساک کند تا شب یا میتواند بخورد؟
- [آیت الله بهجت] اگر مسافر از حدّ ترخّص وطنش خارج شود ولی به علّت پیچ و خم جادّه، دوباره به کمتر از حدّ ترخّص برسد و بعد از خروج دوباره از حدّ ترخّص اگر باقی راه به تنهایی کمتر از مسافت شرعی باشد ولی با احتساب مقداری که قبلاً طیّ کرده به اندازه ی مسافت می شود، با توجّه به این که از اوّل قصد مسافت شرعی داشته است، آیا نمازش تمام است یا شکسته؟
- [آیت الله مظاهری] مسافری که شک در رسیدن به حد شرعی یا ترخص دارد، حکم نماز و روزهاش چگونه است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی در اثناء مسافرت به وطنش برسد نمازش در آنجا تمام است، ولی اگر می خواهد سفر خود را از آنجا هشت فرسخ یا بیشتر ادامه دهد وقتی به حد ترخص رسید باید نماز را شکسته بخواند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که از وطنش صرف نظر کرده و می خواهد وطن دیگری برای خود اختیار کند؛ اگر شغلش مسافرت نباشد؛ باید در مسافرت خود نماز را شکسته بخواند. شرط هشتم - آنکه به حد ترخص برسد و معنی حد ترخص در مسأله (1292) گذشت و اما در غیر وطن؛ اعتباری به حد ترخص نیست و همین که از محل اقامت خارج شود؛ نمازش قصر است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر مسافر قبل از اذان ظهر از وطن خود خارج شود، ولی پیش از خارج شدن از حدّ ترخّص، اذان ظهر را بگویند و یا کسی که از مسافرت بازمی گردد و عملی که روزه را باطل میکند به جا نیاورده است، پیش از ظهر به حدّ ترخّص برسد، ولی پیش از داخل شدن به وطن، اذان ظهر را بگویند، بنابر احتیاط واجب باید آن روز را روزه بگیرد و قضای آن را نیز به جا آورد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر روزه دار بعد از ظهر مسافرت نماید، باید روزه خود را تمام کند و اگر پیش از ظهر مسافرت کند، وقتی به حدّ ترخّص برسد، باید روزه خود را باطل کند و اگر پیش از آن روزه را باطل کند، کفّاره بر او واجب است وامّا اگر قبل از ظهر از شهر خود حرکت کند ولکن بعد از ظهر به حدّ ترخّص برسد روزه او صحیح است ولی اگر قبل از ظهر به حدّ ترخّص برسد لکن بعد از ظهر وارد شهر خود بشود در این صورت بنابر احتیاط واجب قضا هم دارد.
- [آیت الله سبحانی] اگر روزه دار بعد از ظهر مسافرت نماید، باید روزه خود را تمام کند و اگر پیش از ظهر مسافرت کند، و پیش از ظهر به حد ترخّص برسد، یعنی به جائی برسد که دیوار شهر را نبیند و صدای اذان آن را نشنود، روزه او باطل می شود و اگر پیش از آن روزه را باطل کند، کفّاره بر او واجب است. و هر گاه پیش از ظهر از شهر خود حرکت کند ولی بعد از ظهر به حد ترخص برسد، روزه او صحیح است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه روزه دار بعد از ظهر مسافرت نماید باید روزه خود را تمام کند، اما اگر پیش از ظهر مسافرت نماید روزه اش باطل است، ولی قبل از آن که به حد ترخص برسد نمی تواند روزه را افطار کند و اگر پیش از آن افطار کند کفاره بر او واجب است (منظور از حد ترخص جایی است که صدای اذان شهر را نشنود، یا به جایی برسد که از نظر مردم شهر پنهان گردد).
- [آیت الله نوری همدانی] اگر روزه دار بعد از ظهر مسافرت نماید ، باید روزة خود را تمام کند و اگر پیش از ظهر مسافرت کند ، وقتی به حد ترخص برسد یعنی بجائی برسد که دیوار شهر را نبیند و صدای اذان آن را نشنود ، باید نیت روزه نداشته باشد و اگر پیش از آن روزه را باطل کند بنابر احتیاط کفاره نیز بر او واجب است .
- [آیت الله بروجردی] اگر روزهدار بعد از ظهر مسافرت نماید، باید روزهی خود را تمام کند و اگر پیش از ظهر مسافرت کند، وقتی به حد ترخّص برسد یعنی به جایی برسد که دیوار شهر را نبیند و صدای اذان آن را نشنود، باید روزهی خود را باطل کند و اگر پیش از آن روزه را باطل کند کفاره بر او واجب است.
- [امام خمینی] اگر روزه دار بعد از ظهر مسافرت نماید، باید روزه خود را تمام کند، و اگر پیش از ظهر مسافرت کند، وقتی به حد ترخص برسد، یعنی به جایی برسد که دیوار شهر را نبیند و صدای اذان آن را نشنود، باید روزه خود را باطل کند، و اگر پیش از آن روزه را باطل کند، بنابر احتیاط کفاره نیز بر او واجب است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر روزهدار بعد از ظهر مسافرت نماید، باید روزه خود را تمام کند و اگر پیش از ظهر مسافرت کند و قصد حداقل هشت فرسخ رفت و آمد را با شرایطی که در نماز مسافر گفته شد داشته باشد، وقتی به حدّ ترخّص برسد (یعنی به جایی برسد که دیوار شهر را نبیند و صدای اذان آن را نشنود) میتواند روزه خود را باطل کند و اگر پیش از آن، روزه را باطل کند، کفّاره نیز بر او واجب است.