علت اختلاف نظر مراجع تقلید، در اعلام اول ماه رمضان و عید فطر چیست؟ آیا در گذشته این اختلاف بوده است؟ اختلاف نظر مراجع تقلید در ثبوت اول ماه، امری نیست که تازه به وجود آمده باشد؛ بلکه در گذشته نیز این مسئله، در نزد ایشان مورد فکر و نظر بوده است. عوامل متعددی باعث اختلاف نظر گردیده است که موارد ذیل را میتوان از مهمترین آنها دانست: 1. اعتبار اتحاد افق؛ عدهای بر این باورند که اگر هلال ماه، در نقطهای از کره زمین دیده شود - که افق در آنجا با جاهای دیگر تفاوت داشته باشد ولی در شب مشترک باشند - اول ماه در آن مکانها ثابت میشود. در مقابل این نظریه، فقهایی هستند که اتحاد در افق را معتبر میدانند و معتقدند: اگر هلال ماه در شهری دیده شود که افق آن، با شهر یا کشور دیگر اختلاف داشته باشد، اول ماه از نظر شرعی برای شهر دوم ثابت نمیشود. بدیهی است طبق نظر اول به طور معمول، اول ماه یک روز زودتر ثابت میشود. 2. اعتبار حکم حاکم؛ حجیت و نفوذ حکم حاکم میان فقیهان، نظری مشهور است؛ ولی برخی از آنان، حکم حاکم را در رؤیت هلال ماه معتبر نمیدانند. 3. شهادت بیّنه نزد حاکم؛ گاه مجتهد جامع شرایط، از شهادت کسانی که ماه را دیدهاند، اطمینان پیدا میکنند و بر این اساس ثبوت اول ماه را اعلام میدارند. چه بسا ممکن است به جهت فقدان برخی شرایط، برای مجتهد دیگری این اطمینان حاصل نشده باشد. اختلاف فقیهان در امور یاد شده، به جهت اختلاف در یک سری از مبانی نظری و اصول فکری است که آرا و افکار متفاوتی را برمیتابد. نظریهپردازی مختلف در ادبیات و اصول فقه، برداشت متفاوت از آیات و روایات و اختلاف نظر در سند احادیث و شناخت راویان، به طور طبیعی موجب تفاوت در بعضی از فتاوا میشود. (احکام روزه، سید مجتبی حسینی، کد: 164/500017)
علت اختلاف نظر مراجع تقلید، در اعلام اول ماه رمضان و عید فطر چیست؟ آیا در گذشته این اختلاف بوده است؟
علت اختلاف نظر مراجع تقلید، در اعلام اول ماه رمضان و عید فطر چیست؟ آیا در گذشته این اختلاف بوده است؟
اختلاف نظر مراجع تقلید در ثبوت اول ماه، امری نیست که تازه به وجود آمده باشد؛ بلکه در گذشته نیز این مسئله، در نزد ایشان مورد فکر و نظر بوده است. عوامل متعددی باعث اختلاف نظر گردیده است که موارد ذیل را میتوان از مهمترین آنها دانست:
1. اعتبار اتحاد افق؛ عدهای بر این باورند که اگر هلال ماه، در نقطهای از کره زمین دیده شود - که افق در آنجا با جاهای دیگر تفاوت داشته باشد ولی در شب مشترک باشند - اول ماه در آن مکانها ثابت میشود. در مقابل این نظریه، فقهایی هستند که اتحاد در افق را معتبر میدانند و معتقدند: اگر هلال ماه در شهری دیده شود که افق آن، با شهر یا کشور دیگر اختلاف داشته باشد، اول ماه از نظر شرعی برای شهر دوم ثابت نمیشود. بدیهی است طبق نظر اول به طور معمول، اول ماه یک روز زودتر ثابت میشود.
2. اعتبار حکم حاکم؛ حجیت و نفوذ حکم حاکم میان فقیهان، نظری مشهور است؛ ولی برخی از آنان، حکم حاکم را در رؤیت هلال ماه معتبر نمیدانند.
3. شهادت بیّنه نزد حاکم؛ گاه مجتهد جامع شرایط، از شهادت کسانی که ماه را دیدهاند، اطمینان پیدا میکنند و بر این اساس ثبوت اول ماه را اعلام میدارند. چه بسا ممکن است به جهت فقدان برخی شرایط، برای مجتهد دیگری این اطمینان حاصل نشده باشد.
اختلاف فقیهان در امور یاد شده، به جهت اختلاف در یک سری از مبانی نظری و اصول فکری است که آرا و افکار متفاوتی را برمیتابد. نظریهپردازی مختلف در ادبیات و اصول فقه، برداشت متفاوت از آیات و روایات و اختلاف نظر در سند احادیث و شناخت راویان، به طور طبیعی موجب تفاوت در بعضی از فتاوا میشود. (احکام روزه، سید مجتبی حسینی، کد: 164/500017)
- [سایر] علت اختلاف نظر مراجع تقلید، در اعلام اول ماه رمضان و عید فطر چیست؟ آیا در گذشته این اختلاف بوده است؟
- [سایر] علت تفاوت نظر مراجع تقلید، در اعلام اول ماه رمضان و عید فطر چیست؟ آیا در گذشته این اختلاف بوده است؟
- [سایر] اگر بین مراجع تقلید در ثبوت عید فطر، اختلاف پیش آید، وظیفه مکلف چیست؟ آیا هر مقلد باید به نظر مرجع تقلید خود مراجعه کند؟
- [سایر] اگر بین مراجع تقلید در ثبوت عید فطر، اختلاف پیش آید، وظیفه مکلف چیست؟ آیا هر مقلد باید به نظر مرجع تقلید خود مراجعه کند؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر بین مراجع تقلید در ثبوت عید فطر، اختلاف پیش آید، وظیفه مکلف چیست؟ آیا هر مقلد باید به نظر مرجع تقلید خود مراجعه کند؟
- [آیت الله مظاهری] آیا هر مقلدی میتواند برای ثبوت عید فطر به نظر مرجع تقلید خود مراجعه و عمل کند؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر بین مراجع برای عید فطر اختلاف افتاد شخصی که مرجعش آن روز را عید اعلام کرده آیا میتواند فقط به گفته مرجع تقلیدش اکتفا بکند و آن روز را روزه نگیرد؟
- [آیت الله مظاهری] چرا در این چند سال گذشته در تشخیص اول ماه مبارک رمضان و عید فطر، این همه اختلاف بین مراجع و علماء ایجاد شده است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا اعلام عید فطر مخصوص حاکم شرع (ولیّ فقیه جامع شرایط) است یا مراجع تقلید نیز میتوانند اعلام عید فطر نمایند؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] اگر در پایان ماه رمضان اعلام کنند مثلاً فردا عید سعید فطر است آیا آن روز را می توانیم عید محسوب کنیم یا نظر حضرتعالی چیز دیگری است؟
- [آیت الله اردبیلی] روزه عید فطر و عید قربان حرام است و نیز روزی را که انسان نمیداند آخر شعبان است یا اوّل رمضان، اگر به نیّت اوّل رمضان روزه بگیرد، حرام میباشد.
- [آیت الله سبحانی] روزه عید فطر و قربان، حرام است و نیز روزی را که انسان نمی داند آخر شعبان است، یا اول رمضان، اگر به نیت اول رمضان روزه بگیرد، حرام می باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . روزه گرفتن در روز عید فطر و قربان، حرام است. و نیز روزی را که انسان نمی داند آخر شعبان است، یا اول رمضان، اگر به نیت اول رمضان روزه بگیرد حرام می باشد.
- [امام خمینی] روزه عید فطر و قربان حرام است، و نیز روزی را که انسان نمی داند آخر شعبان است یا اول رمضان، اگر به نیت اول رمضان روزه بگیرد، حرام می باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] روزه عید فطر و قربان حرام است و نیز روزی را که انسان نمی داند اخر شعبان است یا اول ماه رمضان اگر به نیت اول ماه رمضان روزه بگیرد حرام است
- [آیت الله نوری همدانی] روزة عید فطر و قربان ، حرام است و نیز روزی را که انسان نمی داند آخر شعبان است ، یا اول رمضان ، اگر به نیت اول رمضان روزه بگیرد حرام می باشد .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] روزه روز عید فطر و قربان حرام است، و نیز روزی را که انسان نمی داند آخر شعبان است یا اوّل رمضان اگر به نیّت اول رمضان روزه بگیرد حرام می باشد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] روزه عید فطر و قربان؛ صحیح نیست. و نیز روزی را که انسان نمی داند آخر شعبان است یا اول رمضان؛ اگر به نیت اول رمضان روزه بگیرد صحیح نیست.
- [آیت الله بروجردی] روزهی عید فطر و قربان حرام است و نیز روزی را که انسان نمیداند آخر شعبان است یا اوّل رمضان، اگر به نیت اوّل رمضان روزه بگیرد، حرام میباشد.
- [آیت الله خوئی] روز عید فطر و قربان حرام است، و نیز روزی را که انسان نمیداند آخر شعبان است یا اول رمضان، اگر به نیت اول رمضان روزه بگیرد، حرام میباشد.