در حسینیهها و مساجد بیشتر مناطق به خصوص روستاها مراسم شبیهخوانی به اعتبار اینکه از سنتهای قدیمی است برگزار میشود که گاهی اثر مثبتی در نفوس مردم دارد، این مراسم چه حکمی دارد؟ همه مراجع: اگر مراسم شبیهخوانی مشتمل بر امور دروغ و باطل نباشد و با توجه به مقتضیات زمان باعث وهن مذهب حق هم نشود، اشکال ندارد؛ ولی در عین حال بهتر است به جای آنها، مجالس وعظ و ارشاد و ذکر مصایب حسینی و مرثیهخوانی برپا شود.[1] آیهاللّه صافی: اگر مراسم تعزیه و شبیه خوانی مشتمل بر محرمات نباشد، اشکال ندارد.[2] پی نوشت ها _____________________ [1]. امام، استفتاءات، ج 2، و مکاسب محرمه، س 70؛ خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س 1440؛ مکارم، استفتاءات، ج 1، س 572 و 573؛ فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 2166 و 2170؛ نوری، استفتاءات، ج 2، س 596؛ تبریزی، استفتاءات، س 2003 و 2005 و 2014. [2]. صافی، جامع الاحکام، ج 2، س 1599.
در حسینیهها و مساجد بیشتر مناطق به خصوص روستاها مراسم شبیهخوانی به اعتبار اینکه از سنتهای قدیمی است برگزار میشود که گاهی اثر مثبتی در نفوس مردم دارد، این مراسم چه حکمی دارد؟
در حسینیهها و مساجد بیشتر مناطق به خصوص روستاها مراسم شبیهخوانی به اعتبار اینکه از سنتهای قدیمی است برگزار میشود که گاهی اثر مثبتی در نفوس مردم دارد، این مراسم چه حکمی دارد؟
همه مراجع: اگر مراسم شبیهخوانی مشتمل بر امور دروغ و باطل نباشد و با توجه به مقتضیات زمان باعث وهن مذهب حق هم نشود، اشکال ندارد؛ ولی در عین حال بهتر است به جای آنها، مجالس وعظ و ارشاد و ذکر مصایب حسینی و مرثیهخوانی برپا شود.[1]
آیهاللّه صافی: اگر مراسم تعزیه و شبیه خوانی مشتمل بر محرمات نباشد، اشکال ندارد.[2]
پی نوشت ها
_____________________
[1]. امام، استفتاءات، ج 2، و مکاسب محرمه، س 70؛ خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س 1440؛ مکارم، استفتاءات، ج 1، س 572 و 573؛ فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 2166 و 2170؛ نوری، استفتاءات، ج 2، س 596؛ تبریزی، استفتاءات، س 2003 و 2005 و 2014.
[2]. صافی، جامع الاحکام، ج 2، س 1599.
- [آیت الله خامنه ای] در حسینیه ها و مساجد بیشتر مناطق به خصوص روستاها مراسم شبیه خوانی (1) به اعتبار اینکه از سنتهای قدیمی است برگزار می شود که گاهی اثر مثبتی در نفوس مردم دارد، این مراسم چه حکمی دارند؟
- [سایر] در حسینیه ها و مساجد بیشتر مناطق به خصوص روستاها مراسم شبیه خوانی به اعتبار اینکه از سنت های قدیمی است برگزار می شود که گاهی اثر مثبتی در نفوس مردم دارد، این مراسم چه حکمی دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] در بعضی از مناطق به خصوص روستاها مجلس عروسی را در مساجد برگزار می کنند؛ به این صورت که مجلس رقص و آواز در خانه بر پا می شود، ولی نهار یا شام را در مسجد تناول می کنند. آیا این کار شرعاً جایز است یا خیر؟
- [آیت الله بهجت] مسجد قدیمی روستا سابقا مسجد جامع بوده ولی بعدا دیگر نماز جماعت و مراسم مذهبی در مساجد جدید برگزار می شود، و آن مسجد رو به تخریب است؛ آیا هم چنان مسجد جامع باقی است.
- [سایر] آیا جایز است کسی در مراسم تعزیه خوانی در مسجد، در نقش امام معصوم (ع) ایفای نقش نماید؟
- [آیت الله نوری همدانی] کف زدن به طور مطلق چه حکمی دارد؟ و همچنین کف زدن در مراسم اعیاد مذهبی که در مساجد و حسینیهها منعقد میگردد چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در مناطق ما، در فصل تابستان، مردم گاه ده روز و گاه 5 روز مراسم عزاداری، برای سید الشهدا(علیه السلام) برگزار می کنند. آنها معتقدند: (هنگامی که حادثه کربلا رخ داد تابستان بود، بدین جهت ما هر سال علاوه بر محرّم الحرام، در این ایّام نیز مراسم عزاداری برگزار می کنیم.) آیا می توان این گونه مراسم را به عنوان ورود برگزار کرد، یا باید به عنوان رجا انجام شود؟
- [آیت الله جوادی آملی] شخصی ارمنی مراسم ترحیم پدرش را در مسجد برگزار میکند و در مجلس ترحیم مؤمنان و بزرگداشت شهیدان نیز در مسجد حضور مییابد. آیا حضور فرد اهلکتاب در مسجد، هتک مقام مسجد به شمار میآید؟
- [آیت الله جوادی آملی] شخصی ارمنی مراسم ترحیم پدرش را در مسجد برگزار میکند و در مجلس ترحیم مؤمنان و بزرگداشت شهیدان نیز در مسجد حضور مییابد. آیا حضور فرد اهل کتاب در مسجد، هتک مقام مسجد به شمار میآید؟
- [آیت الله نوری همدانی] بر فرض که جمع آوری فرشهای شبستان مسجد و ورود عزداران با کفش به داخل مسجد جایز باشد، لطفاً بفرمایید آیا جایز است همزمان با وقت برگزاری نماز جماعت در ایوان مسجد که حکم مسجد را ندارد، در شبستان مسجد نیز برنامه شبیه خوانی و عزاداری برگزار شود یا اینکه این امر نوعی بی توجهی به جماعت و نماز جماعت میباشد؟