در حسینیه ها و مساجد بیشتر مناطق به خصوص روستاها مراسم شبیه خوانی به اعتبار اینکه از سنت های قدیمی است برگزار می شود که گاهی اثر مثبتی در نفوس مردم دارد، این مراسم چه حکمی دارد؟ همه مراجع معظم تقلید: اگر مراسم شبیه خوانی مشتمل بر امور دروغ و باطل نباشد و با توجه به مقتضیات زمان باعث وهن مذهب حق هم نشود، اشکال ندارد؛ ولی در عین حال بهتر است به جای آنها، مجالس وعظ و ارشاد و ذکر مصایب حسینی و مرثیه خوانی برپا شود.امام، استفتاءات، ج 2، و مکاسب محرمه، س 70؛ خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س 1440؛ مکارم، استفتاءات، ج 1، س 572 و 573؛ فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 2166 و 2170؛ نوری، استفتاءات، ج 2، س 596؛ تبریزی، استفتاءات، س 2003 و 2005 و 2014. آیت الله صافی: اگر مراسم تعزیه و شبیه خوانی مشتمل بر محرمات نباشد، اشکال ندارد.صافی، جامع الاحکام، ج 2، س 1599.
در حسینیه ها و مساجد بیشتر مناطق به خصوص روستاها مراسم شبیه خوانی به اعتبار اینکه از سنت های قدیمی است برگزار می شود که گاهی اثر مثبتی در نفوس مردم دارد، این مراسم چه حکمی دارد؟
در حسینیه ها و مساجد بیشتر مناطق به خصوص روستاها مراسم شبیه خوانی به اعتبار اینکه از سنت های قدیمی است برگزار می شود که گاهی اثر مثبتی در نفوس مردم دارد، این مراسم چه حکمی دارد؟
همه مراجع معظم تقلید: اگر مراسم شبیه خوانی مشتمل بر امور دروغ و باطل نباشد و با توجه به مقتضیات زمان باعث وهن مذهب حق هم نشود، اشکال ندارد؛ ولی در عین حال بهتر است به جای آنها، مجالس وعظ و ارشاد و ذکر مصایب حسینی و مرثیه خوانی برپا شود.امام، استفتاءات، ج 2، و مکاسب محرمه، س 70؛ خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س 1440؛ مکارم، استفتاءات، ج 1، س 572 و 573؛ فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 2166 و 2170؛ نوری، استفتاءات، ج 2، س 596؛ تبریزی، استفتاءات، س 2003 و 2005 و 2014.
آیت الله صافی: اگر مراسم تعزیه و شبیه خوانی مشتمل بر محرمات نباشد، اشکال ندارد.صافی، جامع الاحکام، ج 2، س 1599.
- [آیت الله خامنه ای] در حسینیه ها و مساجد بیشتر مناطق به خصوص روستاها مراسم شبیه خوانی (1) به اعتبار اینکه از سنتهای قدیمی است برگزار می شود که گاهی اثر مثبتی در نفوس مردم دارد، این مراسم چه حکمی دارند؟
- [سایر] در حسینیهها و مساجد بیشتر مناطق به خصوص روستاها مراسم شبیهخوانی به اعتبار اینکه از سنتهای قدیمی است برگزار میشود که گاهی اثر مثبتی در نفوس مردم دارد، این مراسم چه حکمی دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] در بعضی از مناطق به خصوص روستاها مجلس عروسی را در مساجد برگزار می کنند؛ به این صورت که مجلس رقص و آواز در خانه بر پا می شود، ولی نهار یا شام را در مسجد تناول می کنند. آیا این کار شرعاً جایز است یا خیر؟
- [آیت الله بهجت] مسجد قدیمی روستا سابقا مسجد جامع بوده ولی بعدا دیگر نماز جماعت و مراسم مذهبی در مساجد جدید برگزار می شود، و آن مسجد رو به تخریب است؛ آیا هم چنان مسجد جامع باقی است.
- [آیت الله سبحانی] در ایام تاسوعا و عاشورا ، مراسم در حسینه برگزار می شود، آیا نماز و مراسم عزاداری در حسینیه بی حرمتی به مسجد محسوب می شود؟ لطفاً جواب را مرقوم نمائید تا اختلاف برطرف شود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] حسینیه ای است قدیمی که یک یا دو نوبت در سال، در آن مراسم مذهبی برگزار می شود، آیا می توان در بقیّه سال که استفاده ای از آن نمی شود به عنوان مرکز ورزش باستانی یا مرکز کارهای فرهنگی و... از آنجا استفاده کرد، بطوری که هیچگونه تغییر شکل یا خسارتی به ساختمان حسینیه وارد نشود؟
- [سایر] آیا جایز است کسی در مراسم تعزیه خوانی در مسجد، در نقش امام معصوم (ع) ایفای نقش نماید؟
- [آیت الله خامنه ای] حسینیه ای در کنار مسجدی قدیمی ساخته شده است، در حال حاضر مسجد قدیم گنجایش نمازگزاران را ندارد، آیا می توان حسینیه را در مسجد ادغام کرد و از آن به عنوان مسجد استفاده نمود؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا میشود اموال مسجد را به حسینیه هم جوار یا خانهها برای برگزاری مراسم برد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در مناطق ما، در فصل تابستان، مردم گاه ده روز و گاه 5 روز مراسم عزاداری، برای سید الشهدا(علیه السلام) برگزار می کنند. آنها معتقدند: (هنگامی که حادثه کربلا رخ داد تابستان بود، بدین جهت ما هر سال علاوه بر محرّم الحرام، در این ایّام نیز مراسم عزاداری برگزار می کنیم.) آیا می توان این گونه مراسم را به عنوان ورود برگزار کرد، یا باید به عنوان رجا انجام شود؟