آیا امکان فراگیری منطق و فلسفه و تهذیب نفس و اخلاق بدون استاد و با تکیه بر خواندن کتب معتبر امکان پذیر می باشد؟ (چون درس حوزوی که نمی خوانیم.) شکی نیست که وجود استاد در هر علم و فنی باعث سریعتر و بهتر شدن فرایند یادگیری می شود ؛ ولی این بدان معنا نیست که نتوان بخشی از علوم و فنون را بدون استاد یاد گرفت ؛ بخصوص در عصر حاضر که اکثر دروس به صورت ضبط شده در بازار محصولات الکترونیکی موجودند ؛ لذا حضرت عالی ، برای یاد گیری هر کدام از مواردی که در سوال ذکر فرموده اید به روش زیر عمل نمایید. 1. برای یادگیری منطق می توانید ابتدا کتاب آموزش منطق ، تالیف محسن غرویان را که به زبان فارسی و کم حجم است مطالعه فرمایید ؛ و اگر خواستید منطق را مفصّل تر مطالعه نمایید می توانید سی دی های کتاب المنطق ، تالیف شیخ محمد رضا مظفر را تهیه نموده و استفاده نمایید ؛ شرح و ترجمه این کتاب نیز موجود است ؛ البته برای کسی که نمی خواهد منطق را در حدّ تخصصی فرا بگیرد همان کتاب آموزش منطق کافی است ؛ و با همین مقدار می تواند وارد فلسفه شود. 2. برای یادگیری فلسفه ،ابتدا بهتر است از سری کتابهای آشنایی با علوم اسلامی شهید مطهری بخش منطق و حکمت را در عرض چند روز مطالعه فرمایید تا دور نمایی از علم فلسفه برای حضرت عالی حاصل گردد ؛ آنگاه می توانید با تهیه سی دی های کتاب دو جلدی آموزش فلسفه ، تالیف آیةالله مصباح یزدی ، که استاد میر سپاهی تدریس نموده اند ، یادگیری فلسفه را شروع بفرمایید. 3. در موضوع تهذیب نفس نیز کتابهای ساده و قابل فهم متعددی وجود دارند که می توانید از آنها استفاده نمایید ؛ برای نمونه به چند مورد از این کتابها اشاره می کنیم . 1) به سوی خودسازی ؛ تالیف آیةالله مصباح یزدی 2) اخلاق ؛ (ترجمه کتاب الاخلاق ؛ تالیف سید عبدالله شبّر ) ؛ به ترجمه محمدرضا جباران 3)طریق عملی تزکیه ؛ استاد محمد شجاعی و از کتابهای نسبتا مشکل می توان به کتب زیر اشاره نمود. 4) شرح چهل حدیث ؛ امام خمینی ( قدّس سرّه ) 5) معراج السعاده ؛ عالم ربانی ملا احمد نراقی در زمینه اخلاق ، کتابهایی نیز وجود دارند که کتابهای علمی سیر و سلوک عرفانی هستند ؛ و با اصطلاحات خاص عرفانی نوشته شده اند ؛ این گونه کتابها بهتر است که بدون استاد خوانده نشوند ؛ و اگر خوانده شدند نباید آنها را مبنای عمل قرار داد ؛ بخصوص دستور العملها و ذکر های خاصی که در این گونه کتابها داده می شود برای عمل کردن مناسب نیستند ؛ این گونه کتابها ، فقط به درد کسانی می خورند که اطلاع کافی از سیر و سلوک دارند و مدتی را تحت تعلیم استاد عرفان بوده اند ؛ این گونه کتابها مثل کتابهای تخصصی پزشکی هستند که فقط برای افراد متخصص در پزشکی ، یا دانشجویان پزشکی قابل استفاده اند. همچنین مطالعه کتب عرفان نظری ، قبل از تبحّر یافتن در فلسفه ،کار درستی نیست ؛ چون یا موجب انحراف عقیده می شوند یا شخص را نسبت به عرفان نظری بدبین می کنند .
آیا امکان فراگیری منطق و فلسفه و تهذیب نفس و اخلاق بدون استاد و با تکیه بر خواندن کتب معتبر امکان پذیر می باشد؟ (چون درس حوزوی که نمی خوانیم.)
آیا امکان فراگیری منطق و فلسفه و تهذیب نفس و اخلاق بدون استاد و با تکیه بر خواندن کتب معتبر امکان پذیر می باشد؟ (چون درس حوزوی که نمی خوانیم.)
شکی نیست که وجود استاد در هر علم و فنی باعث سریعتر و بهتر شدن فرایند یادگیری می شود ؛ ولی این بدان معنا نیست که نتوان بخشی از علوم و فنون را بدون استاد یاد گرفت ؛ بخصوص در عصر حاضر که اکثر دروس به صورت ضبط شده در بازار محصولات الکترونیکی موجودند ؛ لذا حضرت عالی ، برای یاد گیری هر کدام از مواردی که در سوال ذکر فرموده اید به روش زیر عمل نمایید.
1. برای یادگیری منطق می توانید ابتدا کتاب آموزش منطق ، تالیف محسن غرویان را که به زبان فارسی و کم حجم است مطالعه فرمایید ؛ و اگر خواستید منطق را مفصّل تر مطالعه نمایید می توانید سی دی های کتاب المنطق ، تالیف شیخ محمد رضا مظفر را تهیه نموده و استفاده نمایید ؛ شرح و ترجمه این کتاب نیز موجود است ؛ البته برای کسی که نمی خواهد منطق را در حدّ تخصصی فرا بگیرد همان کتاب آموزش منطق کافی است ؛ و با همین مقدار می تواند وارد فلسفه شود.
2. برای یادگیری فلسفه ،ابتدا بهتر است از سری کتابهای آشنایی با علوم اسلامی شهید مطهری بخش منطق و حکمت را در عرض چند روز مطالعه فرمایید تا دور نمایی از علم فلسفه برای حضرت عالی حاصل گردد ؛ آنگاه می توانید با تهیه سی دی های کتاب دو جلدی آموزش فلسفه ، تالیف آیةالله مصباح یزدی ، که استاد میر سپاهی تدریس نموده اند ، یادگیری فلسفه را شروع بفرمایید.
3. در موضوع تهذیب نفس نیز کتابهای ساده و قابل فهم متعددی وجود دارند که می توانید از آنها استفاده نمایید ؛ برای نمونه به چند مورد از این کتابها اشاره می کنیم .
1) به سوی خودسازی ؛ تالیف آیةالله مصباح یزدی
2) اخلاق ؛ (ترجمه کتاب الاخلاق ؛ تالیف سید عبدالله شبّر ) ؛ به ترجمه محمدرضا جباران
3)طریق عملی تزکیه ؛ استاد محمد شجاعی
و از کتابهای نسبتا مشکل می توان به کتب زیر اشاره نمود.
4) شرح چهل حدیث ؛ امام خمینی ( قدّس سرّه )
5) معراج السعاده ؛ عالم ربانی ملا احمد نراقی
در زمینه اخلاق ، کتابهایی نیز وجود دارند که کتابهای علمی سیر و سلوک عرفانی هستند ؛ و با اصطلاحات خاص عرفانی نوشته شده اند ؛ این گونه کتابها بهتر است که بدون استاد خوانده نشوند ؛ و اگر خوانده شدند نباید آنها را مبنای عمل قرار داد ؛ بخصوص دستور العملها و ذکر های خاصی که در این گونه کتابها داده می شود برای عمل کردن مناسب نیستند ؛ این گونه کتابها ، فقط به درد کسانی می خورند که اطلاع کافی از سیر و سلوک دارند و مدتی را تحت تعلیم استاد عرفان بوده اند ؛ این گونه کتابها مثل کتابهای تخصصی پزشکی هستند که فقط برای افراد متخصص در پزشکی ، یا دانشجویان پزشکی قابل استفاده اند. همچنین مطالعه کتب عرفان نظری ، قبل از تبحّر یافتن در فلسفه ،کار درستی نیست ؛ چون یا موجب انحراف عقیده می شوند یا شخص را نسبت به عرفان نظری بدبین می کنند .
- [سایر] چطورمی توان بدون استاد، منطق و فلسفه را با مطالعه کتب در منزل، فراگرفت؟ آیا فراگیری این دو، به قشر خاصی مربوط است یا همه می توانند، فرا بگیرند؟
- [سایر] کتب کلامی معرفی فرمایید که مرا از خواندن تخصصی منطق و فلسفه بی نیاز کند؟
- [سایر] سلام علیکم من میخواستم فرق فلسفه و منطق را بدانم.هدف از خواندن اینها چیست .میخواستم کتاب هایی راجب منطق و فلسفه برای من معرفی کنید البته سخت نباشد.چون اموزش فلسفه ایت الله مصباح را خواندم ولی چیزی نفهمیدم.در ضمن برای دانستن ان چه چیز هایی از قبل باید بدانی چون بچه ها میگند باید ریاضی بلد باشی تا خوب یاد بگیری.اگر شود روش های مطالعه این درس ها را ذکر نمایید.و حتما باید استاد داشته باشی یا تنهایی میشه خواند با تشکر
- [سایر] کارشناسان محترم شما برای کسی که دارای تحصیلات فوق لیسانس بوده و کتاب های شهید مطهری را هم خوانده (49 عنوان) ولی کتاب های بیشتری را در خصوص مسائل ذیل می خواهد مطالعه کند -کتب سطح بالا- چه پیشنهادی دارند؟ اخلاق، فقه، تاریخ، کلام، فلسفه و منطق، عرفان، حدیث، تفسیر.
- [سایر] سلام. 1.اطلاعات کاملی(مانند حداقل و حداکثر سن،حداقل مدرک،حداقل معدل،شرایط و امتیازات نخبگی و بسیجی و ...) در مورد حوزه های علوم اسلامی دانشگاهیان قرار بدید. 2.درس خواندن در این دانشگاه ها،در رابطه با دروس حوزوی در چه سطحی است؟ 3.آیا بعد از اتمام تحصیل،دانش آموختگان به لباس مقدس روحانیت ملبس می شوند؟ 4.بعد از اتمام تحصیل،آیا امکان ورود به حوزه با مدرک معادل سازی وجود دارد یا اینکه باید از ابتدا و سطح یک شروع کنیم؟
- [سایر] من یک پسر بیست ساله هستم که در دانشگاه تهران تحصیل می کنم (دانشکده فنی، گروه متالورژی) در خانواده مذهبی بزرگ شده ام. قضیه این است که من علاقه به تحصیل دروس حوزوی داشتم ولی با بررسی شرایطم دیدم که الآن نمی توانم به حوزه بروم. فکر می کنم مطمئن ترین جایی است که می توانم اندیشه های اسلامی پیدا کنم و در اصل آن گونه که دین می خواهد زندگی کنم. البته نسبت به حوزه انتقاداتی دارم. ضمنا اگر کنار دانشگاه تهران یک حوزه دانشجویی هست به نام شهید بهشتی. کلاسهایشان چهارشنبه و پنجشنبه است که دانشجوها بتوانند شرکت کنند. به آنجا هم سر زدم و جویای اوضاع آنجا شدم ولی دیدم که فرصت شرکت در آنها را ندارم. البته اگر جایی باشد که افراد مورد اعتماد پیشنهاد کنند و اهمیت قضیه روشن شود، آدم حاضر می شود که وقت بگذارد و برود. دلیل عمده ای که باعث شد از رفتن به حوزه صرف نظر کنم این بود که چندان برایم روشن نبودکه برای چه می خواهم به حوزه بروم و هدفم چیست؟ یعنی آن قدر مصمم نشده بودم که بتوانم برای رفتن به حوزه، درس دانشگاهم را رها کنم و در جهت مخالف جریان فعلی اطرافم حرکت کنم و مثلا بتوانم اطرافیانم را قانع کنم. خلاصه این که فعلا نمی توانم به حوزه بروم ولی می خواهم در زمینه مسایل اسلامی فعالیتی انجام دهم. البته یکی از ایده هایم این است که بعد از تحصیل در دانشگاه به حوزه بروم. حالا بفرمایید که من چکار کنم؟ به نظرم با کمک یک نفر راهنما یک سیر مطالعاتی را آغاز کنم. یا اینکه اگر کلاسی باشد در حدی که خیلی وقت نگیرد در آن شرکت کنم. البته یک نکته مهم این است که ان شاءالله سعی دارم که با فراگیری علوم اسلامی در راه انسان شدن پیش بروم و اگر خدا بخواهد در راه اصلاح جامعه گام بردارم و صرفا خواندن کتاب های مذهبی و جمع آوری اطلاعات را نمی پسندم .و آیا به نظرشما تصمیم بنده در مورد نرفتن به حوزه درست بوده؟ ( و سؤال اصلی من این است که با فرض این که حوزه نروم چکار کنم؟