آیا حشرات روح دارند؟ عقل و نقل بر این نکته اتفاق دارند که حیوانات نیز دارای روح مجرد میباشند که پس از مرگ نابود نمیشود و در قیامت محشور میگردد. اما در اصطلاح فلسفی از روح به نفس تعبیر میشود. بنا به نظر فلاسفه مسلمان قوای نفسانی بر سه قسم است: 1- نفس نباتی که کمال اول برای جسم طبیعی در سه جهت تغذیه و رشد و توالد است. 2- نفس حیوانی که کمال اول برای جسم طبیعی در دو جهت درک جزئیات و حرکت ارادی است. 3- نفس ناطقه یا نفس انسانی که کمال اول برای جسم طبیعی از جهت ادراک کلیات است. انسان دارای هر سه مرتبه نفس است و حیوانات دارای دو مرتبه نفس نباتی و حیوانی میباشند و گیاهان تنها دارای مرتبه اول میباشند. روشن است که نفس نباتی به محض مرگ و فنا بدن از بین میرود. اما نفس حیوانی که دارای قوه ادراک جزئیات است و نفس ناطقه که دارای قوه ادراک کلیات است، با مرگ نابود نمیشوند، زیرا هر ادراکی مجرد است و چون محل ادراک جزیی نفس حیوانی و ادراک کلی نفس ناطقه است؛ آنها نیز مجرد هستند و امکان ندارد امری مجرد وابسته به امری مادی باشد. پس نفس حیوانی مجرد و فناناپذیر است و با مرگ نابود نمیشود و در قیامت محشور میگردد. فلاسفه، برای تجرد نفس چهارده دلیل و برهان اقامه کردهاند که بسیاری از آنها بر نفس حیوانی نیز تطابق دارد و تجرد نفس در اصطلاح فلسفی همان فناناپذیری روح است که مساوی با حشر در قیامت است (برخی از دلایل تجرد نفس در آموزش عقاید، محمد تقی مصباح یزدی، صص 349 - 348 و 358 - 356 آمده است). از سوی دیگر با مراجعه به قرآن، به خوبی روشن میشود که از نظر قرآن نیز حیوانات دارای روحی میباشند که در قیامت محشور میشود. 1- سوره مبارکه نمل آیه 16 اشاره دارد که حضرت سلیمان علم (منطقالطیر) دارد که پرندگان سخن و نطق و منطق دارند و نطق و سخن بدون اندیشه و ادراک امکانپذیر نیست. 2- در آیات 18 و 19 همین سوره سخن ملکه مورچهها در مواجه با سپاه سلیمان است. آیه صریح است که مورچه، سلیمان و سپاهیانش را که متشکل از انسان و جن و پرندگان بودند (نمل، آیه 19) میشناسد و هر شناختی مسبوق به اندیشه و ادراک است. 3- در آیات 20 تا 25 همین سوره با پرندهای به نام هدهد که شانه به سر بوده است روبرو میشویم که وضعیت اجتماعی و دینی سرزمین سباء را شناسایی کرده و به سلیمان نبی گزارش میدهد و از آن مهمتر بر توحید خداوند و نفی شرک استدلال میکند، استدلالاتی که در سطح دلایل عقلی و فلسفی است و از سطح ادراک عامه مردم برتر است. 4- در آیه 41 سوره مبارکه نور از تسبیح و نماز هر آن که در زمین و آسمان است و همچنین پرندگان و علم آن به تسبیح و نمازشان خبر میدهد و این نشان میدهد که حیوانات موجوداتی ذیشعور هستند و نماز و تسبیح آنها از روی غریزه نیست، بلکه از روی علم و آگاهی است. با جمعبندی آیات مذکور واضح میشود که حیوانات دارای ادراک و علم هستند و ادراک و علم از ستودن روح مجرد است. 5- در سوره مبارکه انعام آیه 38 و تکویر آیه 5 از محشور شدن حیوانات سخن گفته شده است و این هم نشان دهنده روحی فناناپذیر است که پس از مرگ باقی است و در قیامت محشور میشود. پس درباره حیوانات سه گزاره زیر صادق است: 1- حیوانات دارای روح هستند. 2- روح آنها مجرد و فناناپذیر است و پس از مرگ باقی است و همانند انسان به عالم برزخ منتقل میشود. 3- حیوانات در قیامت - همانند انسان - محشور میشوند. 4- روح حیوانی در مرتبه نازل تر از روح انسانی است.
آیا حشرات روح دارند؟
عقل و نقل بر این نکته اتفاق دارند که حیوانات نیز دارای روح مجرد میباشند که پس از مرگ نابود نمیشود و در قیامت محشور میگردد. اما در اصطلاح فلسفی از روح به نفس تعبیر میشود. بنا به نظر فلاسفه مسلمان قوای نفسانی بر سه قسم است:
1- نفس نباتی که کمال اول برای جسم طبیعی در سه جهت تغذیه و رشد و توالد است.
2- نفس حیوانی که کمال اول برای جسم طبیعی در دو جهت درک جزئیات و حرکت ارادی است.
3- نفس ناطقه یا نفس انسانی که کمال اول برای جسم طبیعی از جهت ادراک کلیات است.
انسان دارای هر سه مرتبه نفس است و حیوانات دارای دو مرتبه نفس نباتی و حیوانی میباشند و گیاهان تنها دارای مرتبه اول میباشند. روشن است که نفس نباتی به محض مرگ و فنا بدن از بین میرود. اما نفس حیوانی که دارای قوه ادراک جزئیات است و نفس ناطقه که دارای قوه ادراک کلیات است، با مرگ نابود نمیشوند، زیرا هر ادراکی مجرد است و چون محل ادراک جزیی نفس حیوانی و ادراک کلی نفس ناطقه است؛ آنها نیز مجرد هستند و امکان ندارد امری مجرد وابسته به امری مادی باشد. پس نفس
حیوانی مجرد و فناناپذیر است و با مرگ نابود نمیشود و در قیامت محشور میگردد.
فلاسفه، برای تجرد نفس چهارده دلیل و برهان اقامه کردهاند که بسیاری از آنها بر نفس حیوانی نیز تطابق دارد و تجرد نفس در اصطلاح فلسفی همان فناناپذیری روح است که مساوی با حشر در قیامت است (برخی از دلایل تجرد نفس در آموزش عقاید، محمد تقی مصباح یزدی، صص 349 - 348 و 358 - 356 آمده است).
از سوی دیگر با مراجعه به قرآن، به خوبی روشن میشود که از نظر قرآن نیز حیوانات دارای روحی میباشند که در قیامت محشور میشود.
1- سوره مبارکه نمل آیه 16 اشاره دارد که حضرت سلیمان علم (منطقالطیر) دارد که پرندگان سخن و نطق و منطق دارند و نطق و سخن بدون اندیشه و ادراک امکانپذیر نیست.
2- در آیات 18 و 19 همین سوره سخن ملکه مورچهها در مواجه با سپاه سلیمان است. آیه صریح است که مورچه، سلیمان و سپاهیانش را که متشکل از انسان و جن و پرندگان بودند (نمل، آیه 19) میشناسد و هر شناختی مسبوق به اندیشه و ادراک است.
3- در آیات 20 تا 25 همین سوره با پرندهای به نام هدهد که شانه به سر بوده است روبرو میشویم که وضعیت اجتماعی و دینی سرزمین سباء را شناسایی کرده و به سلیمان نبی گزارش میدهد و از آن مهمتر بر توحید خداوند و نفی شرک استدلال میکند، استدلالاتی که در سطح دلایل عقلی و فلسفی است و از سطح ادراک عامه مردم برتر است.
4- در آیه 41 سوره مبارکه نور از تسبیح و نماز هر آن که در زمین و آسمان است و همچنین پرندگان و علم آن به تسبیح و نمازشان خبر میدهد و این نشان میدهد که حیوانات موجوداتی ذیشعور هستند و نماز و تسبیح آنها از روی غریزه نیست، بلکه از روی علم و آگاهی است.
با جمعبندی آیات مذکور واضح میشود که حیوانات دارای ادراک و علم هستند و ادراک و علم از ستودن روح مجرد است.
5- در سوره مبارکه انعام آیه 38 و تکویر آیه 5 از محشور شدن حیوانات سخن گفته شده است و این هم نشان دهنده روحی فناناپذیر است که پس از مرگ باقی است و در قیامت محشور میشود.
پس درباره حیوانات سه گزاره زیر صادق است:
1- حیوانات دارای روح هستند.
2- روح آنها مجرد و فناناپذیر است و پس از مرگ باقی است و همانند انسان به عالم برزخ منتقل میشود.
3- حیوانات در قیامت - همانند انسان - محشور میشوند.
4- روح حیوانی در مرتبه نازل تر از روح انسانی است.
- [آیت الله خامنه ای] کشتن حشرات و حیوانات موذی
- [آیت الله مکارم شیرازی] با توجه به اینکه مدتهاست که خوردن انواع حشرات در کشورهای جنوب شرق آسیا متداول شده است و همچنین با توجه به اینکه در احکام اسلامی نیز در خصوص خوردن برخی از حشرات - به عنوان نمونه ملخ - احکامی وارد شده است، لطفا حکم خوردن سایر انواع حشرات را بیان فرمایید.
- [سایر] خوردن حشرات در اهل سنت چه حکمی دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] فضله حشرات کوچکی مثل پشه و مگس که گوشت ندارند چگونه است؟
- [سایر] آیا بعضی از مارها و حشرات و عقربهایی که ما میبینیم از اجنه هستند؟
- [آیت الله بهجت] خوردن حشرات و مورچه ها که در غذا افتاده آیا جایز است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کشتن مگس، پشه و حشرات خاکی در حال احرام چه حکمی دارد؟
- [سایر] سوره نحل در کجا نازل شده است؟ و موضوع آن در مورد کدام یک از حشرات است؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] کشتن حشرات و حیواناتی مانند سگ، موش، مارمولک و ... که ممکن است موجب اذیت باشند، بدون ضرورت چه حکمی دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر کسی حشرات موذی داخل مسجد را بکشد اعتکافش چه حکمی پیدا میکند و اگر دراین حال مسجد را نجس کرده باشد چطور؟
- [آیت الله اردبیلی] خوردن گوشت جانوران ریز و خزندگان و انواع حشرات مانند موش، مار، سوسمار، مارمولک، خرچنگ، عقرب، سوسک، زنبور، مورچه، مگس، پشه، شبپره و انواع کرمها حرام است.
- [آیت الله مظاهری] خرید و فروش چیزهایی که در میان مردم مال محسوب نمیشود نظیر مار و عقرب و حشرات اگر داعی عقلایی روی آن باشد جایز است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] میگو که آن را روبیان نیز می گویند از حیوانات آبی حلال است، ولی ماهی سمنقور که از حشرات خشکی است و نام ماهی بر آن نهاده اند حرام است، مگر برای درمان در مقام ضرورت.
- [آیت الله مکارم شیرازی] گوشت گاو و گوسفند و شتر اهلی و همچنین گاو و گوسفند و بز و خر وحشی و آهو حلال است، ولی گوشت اسب و قاطر و الاغ مکروه می باشد، حیوانات درنده عموما، همچنین فیل و خرگوش و حشرات گوشتشان حرام است.
- [آیت الله بهجت] چیزهایی که نجس نیستند، ولی منافع حلالی که مورد قصد عقلا باشد ندارند، از قبیل حشرات و بعضی حیوانات و فضلهها که نجس نیستند، و مردار حیواناتی که خون جهنده ندارند، معامله آنها باطل است، مگر اینکه بهحسب زمانها و مکانهای مختلف منافعی عقلایی داشته باشد، مثل گرفتن روغن از ماهی مرده، که در این صورت معامله صحیح است.
- [آیت الله علوی گرگانی] بنابر احتیاط واجب زینت کردن مسجد به طلا حرام و همچنین بنابر احتیاط واجب، نباید صورت چیزهایی که مثل انسان وحیوان روح دارد، در مسجد نقش کنند ونقاشی چیزهائی که روح ندارد مثل گل وبوته مکروه است.
- [آیت الله وحید خراسانی] زینت کردن مسجد به طلا و صورت چیزهایی که مثل انسان و حیوان روح دارد بنابر احتیاط واجب جایز نیست و نقاشی چیزهایی که روح ندارد مثل گل و بوته مکروه است
- [آیت الله فاضل لنکرانی] بنابر احتیاط واجب نباید مسجد را به طلا زینت کنند و همچنین نباید بنابر احتیاط صورت چیزهائی که مثل انسان و حیوان روح دارد در مسجد نقش کنند، ولی نقّاشی چیزهائی که روح ندارد، مثل گل و بوته مکروه است.
- [آیت الله سبحانی] بنابر احتیاط واجب مسجد را به طلا نباید زینت نمایند و همچنین نباید صورت چیزهایی که مثل انسان و حیوان روح دارد در مسجد نقش کنند. و نقاشی چیزهایی که روح ندارد، مثل گل و بوته مکروه است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . زینت کردن مسجد به طلا حرام است بنابر احتیاط واجب، و هم چنین است نقش کردن مسجد به صورت چیزهایی که مثل انسان و حیوان روح دارد، و نقاشی چیزهایی که روح ندارد، مثل گل و بوته مکروه است.