قسمتی از سوره نحل در مکّه و قسمتی در مدینه نازل شده است.(تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 11، ص 147، دارالکتب الاسلامیة.) محتوای این سوره، از امور زیر تشکیل گردیده، که به صورتی جالب و متناسب با هم آمیخته شده است: 1. در این سوره، بیش از هر چیز، بحث از "نعمتهای خداوند" مطرح شده و آن چنان ریزه کاریهای آن تشریح گردیده، که حسّ شکرگزاری هر انسان آزادهای را بیدار میکند; و از این راه، او را به آفرینندة این همه نعمت و موهبت، نزدیک میسازد. برخی از این نعمتها عبارتند از: باران، نور آفتاب، انواع گیاهان، میوهها، مواد غذایی دیگر، حیواناتی که خدمتگزار انسانها هستند، و منافع و برکاتی که از این حیوانات، عاید انسان میشود، انواع وسایل زندگی و نعمت فرزند و همسر و...; به این علت بعضی آن را سورة "نعم" (جمع نعمت) نامیدهاند، ولی مشهور و معروف در نامگذاری این سوره، همان سورة "نحل" است; چرا که ضمن برشمردن نعمتهای گوناگون الهی، اشارهای کوتاه و پرمعنا و عجیب به زنبور عسل و مادة غذایی مهمی که از آن، عاید انسانها میشود، کرده است، هم چنین در این آیه، به نشانههای توحیدی که در زندگی این حشره وجود دارد، تکیه شده است. 2. دلایل توحید عظمت خلقت خدا، معاد، و تهدید مشرکان و مجرمان. 3. احکام مختلف اسلامی، مانند فرمان به عدل و احسان، شکرگزاری از نعمتها، هجرت، جهاد، نهی از فحشا و منکر، ظلم و ستم، پیمانشکنی. 4. بدعتهای مشرکان. 5. دوری از وسوسههای شیطان.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 11، صدر سورة نحل، نشر دارالکتب الاسلامیة.) eporsesh.com
قسمتی از سوره نحل در مکّه و قسمتی در مدینه نازل شده است.(تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 11، ص 147، دارالکتب الاسلامیة.) محتوای این سوره، از امور زیر تشکیل گردیده، که به صورتی جالب و متناسب با هم آمیخته شده است:
1. در این سوره، بیش از هر چیز، بحث از "نعمتهای خداوند" مطرح شده و آن چنان ریزه کاریهای آن تشریح گردیده، که حسّ شکرگزاری هر انسان آزادهای را بیدار میکند; و از این راه، او را به آفرینندة این همه نعمت و موهبت، نزدیک میسازد.
برخی از این نعمتها عبارتند از: باران، نور آفتاب، انواع گیاهان، میوهها، مواد غذایی دیگر، حیواناتی که خدمتگزار انسانها هستند، و منافع و برکاتی که از این حیوانات، عاید انسان میشود، انواع وسایل زندگی و نعمت فرزند و همسر و...; به این علت بعضی آن را سورة "نعم" (جمع نعمت) نامیدهاند، ولی مشهور و معروف در نامگذاری این سوره، همان سورة "نحل" است; چرا که ضمن برشمردن نعمتهای گوناگون الهی، اشارهای کوتاه و پرمعنا و عجیب به زنبور عسل و مادة غذایی مهمی که از آن، عاید انسانها میشود، کرده است، هم چنین در این آیه، به نشانههای توحیدی که در زندگی این حشره وجود دارد، تکیه شده است.
2. دلایل توحید عظمت خلقت خدا، معاد، و تهدید مشرکان و مجرمان.
3. احکام مختلف اسلامی، مانند فرمان به عدل و احسان، شکرگزاری از نعمتها، هجرت، جهاد، نهی از فحشا و منکر، ظلم و ستم، پیمانشکنی.
4. بدعتهای مشرکان.
5. دوری از وسوسههای شیطان.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 11، صدر سورة نحل، نشر دارالکتب الاسلامیة.)
eporsesh.com
- [سایر] سوره "یس" به چه دلیل نازل شده و چرا این گونه نامگذاری شده است؟
- [سایر] سوره لقمان در ارتباط با چه موضوعی نازل شد و چندمین سورهای است که بر پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است؟
- [سایر] علت نام گذاری سوره مؤمن به این اسم چیست و این سوره در کجا بر پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است؟
- [سایر] سوره نبأ به چه معناست، چرا نازل شده است و گفته میشود اگر هر روز این سوره خوانده شود به مکه مشرف میشود، آیا این گفته صحیح است؟
- [سایر] سوره نمل و سوره نحل چه تفاوتی با هم دارند؟
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره نحل ارایه نمایید.
- [سایر] سوره "فجر" چه زمانی بر پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم) نازل شد؟ موضوع این سوره مبارکه چیست؟
- [سایر] آیا سورههایی که به نام پیامبران است، بر آنها نازل شده است؟
- [سایر] حیات طیبه در آیه 97 سوره نحل به چه معناست؟
- [سایر] آیه 78 سوره مبارکه نحل را خیلی ساده توضیح دهید.
- [آیت الله اردبیلی] خوردن گوشت جانوران ریز و خزندگان و انواع حشرات مانند موش، مار، سوسمار، مارمولک، خرچنگ، عقرب، سوسک، زنبور، مورچه، مگس، پشه، شبپره و انواع کرمها حرام است.
- [آیت الله مظاهری] خرید و فروش چیزهایی که در میان مردم مال محسوب نمیشود نظیر مار و عقرب و حشرات اگر داعی عقلایی روی آن باشد جایز است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] میگو که آن را روبیان نیز می گویند از حیوانات آبی حلال است، ولی ماهی سمنقور که از حشرات خشکی است و نام ماهی بر آن نهاده اند حرام است، مگر برای درمان در مقام ضرورت.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سوره هایی که سجده واجب دارد چهار سوره است: 1 سوره سجده (سوره 32) آیه 15. 2 سوره فصلت (سوره 41) آیه 37. 3 سوره نجم (سوره 53) آیه 62. 4 سوره علق(سوره 96) آیه 19.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم، سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول، سوره أعلی (سوره 87) و در رکعت دوم، سوره شمس (سوره 91) را بخوانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس "سوره 91" و در رکعت دوم سوره غاشیه "سوره 88" را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم "سوره 87"و در رکعت دوم سوره شمس "سوره 91" را بخوانند.
- [آیت الله علوی گرگانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره شمس )سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه )سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اوّل سوره سبح اسم )سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم (سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله اردبیلی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره (شمس) (سوره 91) و در رکعت دوم سوره (غاشیه) (سوره 88) را بخوانند، یا در رکعت اوّل سوره (أعلی) (سوره 87) و در رکعت دوم سوره (شمس) را بخوانند.
- [امام خمینی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره"شمس" سوره و در رکعت دوم سوره "کاشیه" سوره را بخوانند، یا در رکعت اول سوره "سبح اسم" سوره و در رکعت دوم سوره "شمس" را بخوانند.