با اینکه حجاب از ضروریات دین اسلام است چرا در ردیف فروع دین قرار نگرفته است!؟ خواهشمند است مبسوط و مستدل پاسخ دهید. مفهوم ضروریات دین این است که به قدری واضح است که این آموزه از واجبات دینی است که جای شکی برای کسی نیست مثلا نماز، کسی نمی تواند ادعا کند که نمی دانسته نماز از واجبات احکام اسلامی است. بسیاری از احکام اسلامی برای شمار فراوانی از مردم روشن نیست باید توضیح داده و اثبات شود اما روزه، نماز و حجاب از مسلمات است. از این رو چون جزء دین بودن آن واضح است پس منکر آن در واقع منکر خدای سبحان یا نبوت انبیاء است اما مع ذلک: اولا، اصول دین از مقوله اعتقادات قلبی و التزام به آنهاست نه از مقوله عمل، در حالی که حجاب از مقوله رفتار و عمل است. ثانیا، اصول دین شامل بنیادی ترین اعتقادات و پایه ای ترین آنها است یعنی توحید، نبوت و معاد و در اصل عدالت و امامت از شاخه های توحید و نبوت اند. اعتقاد به حجاب و سایر اعتقادات، فرع بر پذیرش این اعتقادات بنیادین است، لذا فروع دین نام گرفته اند. اگر نبوتی نباشد نه از نماز می توان به عنوان حکم الهی سخن راند و نه از حجاب و زکات و... چه اینکه این احکام توسط پیامبران از سوی خدا بر ما مقرر شد، اگر پیامبری و نبوت را انکار کنیم جایی برای بحث از این احکام نخواهد بود.
با اینکه حجاب از ضروریات دین اسلام است چرا در ردیف فروع دین قرار نگرفته است!؟ خواهشمند است مبسوط و مستدل پاسخ دهید.
با اینکه حجاب از ضروریات دین اسلام است چرا در ردیف فروع دین قرار نگرفته است!؟ خواهشمند است مبسوط و مستدل پاسخ دهید.
مفهوم ضروریات دین این است که به قدری واضح است که این آموزه از واجبات دینی است که جای شکی برای کسی نیست مثلا نماز، کسی نمی تواند ادعا کند که نمی دانسته نماز از واجبات احکام اسلامی است. بسیاری از احکام اسلامی برای شمار فراوانی از مردم روشن نیست باید توضیح داده و اثبات شود اما روزه، نماز و حجاب از مسلمات است. از این رو چون جزء دین بودن آن واضح است پس منکر آن در واقع منکر خدای سبحان یا نبوت انبیاء است اما مع ذلک:
اولا، اصول دین از مقوله اعتقادات قلبی و التزام به آنهاست نه از مقوله عمل، در حالی که حجاب از مقوله رفتار و عمل است.
ثانیا، اصول دین شامل بنیادی ترین اعتقادات و پایه ای ترین آنها است یعنی توحید، نبوت و معاد و در اصل عدالت و امامت از شاخه های توحید و نبوت اند. اعتقاد به حجاب و سایر اعتقادات، فرع بر پذیرش این اعتقادات بنیادین است، لذا فروع دین نام گرفته اند. اگر نبوتی نباشد نه از نماز می توان به عنوان حکم الهی سخن راند و نه از حجاب و زکات و... چه اینکه این احکام توسط پیامبران از سوی خدا بر ما مقرر شد، اگر پیامبری و نبوت را انکار کنیم جایی برای بحث از این احکام نخواهد بود.
- [سایر] آیا حجاب از ضروریات اسلام است؟
- [سایر] میگویند در صدر اسلام منازل درب نداشت، در نتیجه حضرت زهرا(س) پشت در قرار نگرفته. پاسخ شما را خواستارم؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا خمس از ضروریات دین است یا مذهب و منکر خمس چه حکمی دارد مسلمان است یا خیر؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا حجاب از ضروریات اسلام است و منکر آن و کسانی که به این دستور الهی بی اعتنایی میکنند چه حکمی دارند؟
- [سایر] در بین ادیان موجود مسلمانان از محدودیت بیشتری برخوردار هستند چون واجبات و محرمات زیادی در دین اسلام مطرح می باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] ارتباط با افرادی که سست ایمان هستند و واجبات دینی مثل نماز و حجاب و... را رعایت نمی کنند، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] ارتباط با افرادی که سست ایمان هستند و واجبات دینی مثل نماز و حجاب و... را رعایت نمی کنند، چه حکمی دارد؟
- [سایر] چه رابطهای میان شهادت حسین بن علی و نیرو گرفتن اسلام و زنده شدن اصول و فروع دین وجود دارد؟
- [سایر] چرا در دین اسلام حجاب وجود دارد، ولی در دین های دیگر وجود ندارد؟
- [سایر] نمی دانم چرا ولی حس می کنم اسلام که یک دین فطری و انسانی است نیاز افرادی چون من را نادیده نگرفته و راهی قرار داده. لطفا دلایل مستند همراه با منبع ذکر بفرمایید.
- [آیت الله جوادی آملی] .خمس , یکی از واجباتِ مالی اسلام است که خدا آن را برای خود و رسول خدا(ص) و خاندان پاک ایشان به جای زکات قرار داده است که یتیم, مسکین و در راه مانده از سادات, در این حکم قرار دارند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کافر یعنی کسی که منکر خدا است یا برای خدا شریک قرار می دهد، یا رسالت حضرت خاتم الانبیاء محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله را قبول ندارد، نجس است. و نیز کسی که یکی از ضروریات دین مبین اسلام را منکر شود، چنان چه بداند آن چیز ضروری دین است، نجس می باشد، و اگر نداند احتیاطاً باید از او اجتناب کرد. و نیز کافر کتابی بنابر قول مشهور نجس است و احتیاط واجب رعایت این قول است.
- [آیت الله اردبیلی] جهاد از واجبات دین و دری از درهای بهشت است که خداوند آن را برای اولیای خود گشوده است(1) و در جهت حفظ کیان اسلام و امنیت مسلمانان و دفاع در مقابل هجوم کافران و ناپاکان و یاری مستضعفان، مورد تأکید قرآن و معصومان علیهمالسلام قرار گرفته است. امّتی که از جهاد روی گردانند، جامه ذلّت و خواری و ردای بلا و گرفتاری بپوشند و با حقارت و پستی از انصاف و عدالت محروم شوند.
- [آیت الله اردبیلی] اصل لزوم حجاب برای زن از ضروریّات اسلام است، هر چند بعضی از جزئیات آن از ضروریات نیست؛ پس زن باید بدن و موی خود را از مرد نامحرم بپوشاند، بلکه احتیاط آن است که بدن و موی خود را از پسری هم که بالغ نشده، ولی خوب و بد را میفهمد و به حدّی رسیده که ممکن است به قصد لذّت نگاه کند، بپوشاند لکن پوشاندن صورت ودستها تا مچ اگر به قصد نشان دادن به مردها و لذّت بردن آنها نباشد لازم نیست، هرچند خوب است، ولی قدمهای خود را باید بپوشاند و بنابر احتیاط پوشش زنها باید به شکلی باشد که برجستگیهای بدن آنان نیز نمایان نباشد.
- [آیت الله مظاهری] اگر بعضی از مسؤولین ممالک اسلامی موجب بسط نفوذ سیاسی یا اقتصادی یا نظامی اجانب شود که مخالف مصالح اسلام و مسلمانان است، یا موجب بسط اشاعه فحشا و گناهان بزرگ یا ترک واجبات شود خود به خود عزل میشود و بر مسلمانان لازم است با او مخالفت کنند و از اسلام و مصالح مسلمین دفاع کنند.
- [آیت الله سیستانی] زنی که عادت عددیه دارد اگر خون از عدد روزهای عادت او بیشتر شود هر چند از ده روز تجاوز نکند بنابر احتیاط واجب در روزهای بعد از عدد عادت محرمات نفساء را ترک و واجبات مستحاضه را انجام دهد ، و اگر بیش از یک بار خون ببیند و بین آنها پاکی باشد به عدد ایام عادت خون را نفاس قرار دهد و احتیاطاً در ایام پاکی وسط و ایام خون زائد بر عادت ، محرمات نفساء را ترک و واجبات را انجام دهد .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که خوابیده نماز می خواند اگر در بین نماز بتواند بنشیند باید مقداری را که می تواند نشسته بخواند و نیز اگر می تواند بایستد باید مقداری را که می تواند ایستاده بخواند ولی تا بدنش آرام نگرفته باید چیزی از واجبات نماز را نخواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مسلمانی که منکر خدا یا یگانگی خداوند یا رسالت پیامبر صلی الله علیه و آله شود مرتدّ میشود و انکار حکم ضروری دین (یعنی حکمی که مسلمانان جزء دین اسلام میدانند مثل واجب بودن نماز و روزه) با اعتراف به توحید و رسالت سبب ارتداد نیست، هر چند ضروری بودن آن را بداند، ولی در مسأله 1107 اشاره شد که کسی که یکی از ضروریات دین را انکار میکند و شبههای در حق وی نباشد و شک داریم که به دو اصل توحید و رسالت ایمان قلبی دارد، شرعاً کافر بشمار میآید، هر چند ضروری بودن آن حکم را نداند.
- [آیت الله مظاهری] یکی از گناهان بزرگ در اسلام کوچک شمردن اوامر و نواهی الهی است که به آن استخفاف و بیاعتنایی به دین نیز گفته میشود، و آن اقسامی دارد: الف) واجبی از واجبات را ضدّ ارزش بداند، نظیر کسی که حجاب اسلام را ضدّ ارزش بداند و یا نماز و مانند آن را بیارزش و برای عوام مردم بداند، و این قسم از استخفاف اگر ملتزم به لوازم آن باشد کفر است، ولی اگر توجّه به لوازم آن نداشته باشد، گرچه کفر نیست، ولی گناهش خیلی بزرگ است، علاوه بر عذابی که در اصل گناه است. ب) واجبی از واجبات و یا حرامی از محرّمات را گرچه ضدّ ارزش نمیداند، ولی در عمل به آن اهمیّت نمیدهد، نظیر کسی که با عذر غیر موجّهی نماز را ترک میکند، مثلاً در مسافرت چون وضو و نماز برای او مشکل است آن را ترک مینماید، و نظیر زنی که در میان مردم موی سرش را نمیپوشاند و یا- العیاذ باللَّه- با زینت و آرایش در میان مردم ظاهر میشود، و این قسم نیز از گناهان بزرگ است، یعنی علاوه بر گناه اصل عمل، گناه بیاعتنایی به اوامر و نواهی الهی را هم دارد. ج) تبلیغ علیه واجبی از واجبات یا تبلیغ برای حرامی از محرّمات، نظیر کسی که علیه نماز یا روزه و یا حجّ و مانند اینها تبلیغ کند و آنها را کوچک و بیارزش قلمداد نماید، و نظیر کسی که علیه حجاب تبلیغ و بیحجابی را تمدّن و ارزش وانمود کند و یا بانک منهای ربا را بیارزش و بانک ربوی را از نظر اقتصادی باارزش بداند، و معلوم است این قسم، گناهش از قسم اوّل بالاتر، بلکه اگر ملتزم به لوازم آن باشد کفر، و در بعضی موارد مفسد فی الارض است، و اگر ملتزم به لوازم آن نباشد گرچه کفر نیست، ولی گناهش خیلی بزرگ، بلکه در بعضی موارد حکم مفسد فی الارض را دارد.
- [آیت الله بروجردی] کافر یعنی؛ کسی که منکر خدا است، یا برای خدا شریک قرار میدهد، یا پیغمبری حضرت خاتم الانبیاء محمّد بن عبدالله (ص) را قبول ندارد، نجس است و نیز کسی که ضروری دین (یعنی چیزی را که مثل نماز و روزهی مسلمانان جزءِ دین اسلام میدانند) منکر شود، چنانچه بداند آن چیز ضروری دین است، نجس میباشد و اگر نداند احتیاطاً باید از او اجتناب کرد.