آیا جراحی زیبایی تغییر در خلقت خدا نیست؟ طبق آیه 119 از سوره نساء ، تغییر در خلقت در زمره کارهای شیطان قرار گرفته است ، ولی بطور قطع هر تغییری مقصود نمی باشد ، چرا که تراشیدن موی سر ، ختنه کردن ، چیدن ناخن و مانند آن هر کدام به نوعی تغییر در خلقت است ، اما بدون اشکال بوده ، بلکه بعضی واجب و بعضی متسحب می باشد. نا گفته نماند که در معنای خلقت اختلافاتی هست[1] ، بنا بر بعضی تفاسیر مقصود تغییرات مهم است مثل اخته یا مثله کردن یا همجنسبازی و برخی هم خلقت را به دین معنی کرده اند و بعضی به فطرت ، که هر کدام شواهدی برای مدعای خود دارند . به هر منوال مشکل است بتوان اثبات کرد که جراحی صورت و زیباسازی اعضای بدن که از دستاوردهای نوین علم پزشکی است و در ادوار قبل سابقه نداشته ، مورد نظر آیه می باشد .بنابراین اگرچه به یک معنا جراحی زیبایی نوعی تغییر در وجه ظاهری خلقت شخصی است , اما از نوع تغییرات مجاز در اسلام است. [1] - در مجمع البیان می خوانیم : در باره معنای این جمله اختلاف شده است. 1- ابن عباس و مجاهد و حسن و قتاده و جماعتی گویند: یعنی دین خدا را تغییر دهند. از امام صادق ع نیز چنین روایت شده است و مؤید آن آیه (فِطْرَتَ اللَّهِ الَّتِی فَطَرَ النَّاسَ عَلَیْها لا تَبْدِیلَ لِخَلْقِ اللَّهِ) است (سوره روم 30 یعنی این همان فطرت خدایی است که خداوند مردم را بر آن آفریده و خلق خدا تغییر پذیر نیست) در حقیقت منظور از تغییر دین، حلال کردن محرمات و حرام کردن امور حلال است 2- عکرمه و شهر بن حوشب و ابو صالح، گویند: منظور عقیم کردن است. از ابن عباس است که: عقیم کردن حیوانات را زشت شمردهاند 3- ابن مسعود گوید: منظور خالکوبی است. 4- زجاج گوید: منظور خورشید و ماه و سنگ است که از این مخلوقات، منافع اصلی را فراموش کردند و آنها را بعنوان بت مورد پرستش قرار دادند. ترجمه مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج6، ص: 58
آیا جراحی زیبایی تغییر در خلقت خدا نیست؟
طبق آیه 119 از سوره نساء ، تغییر در خلقت در زمره کارهای شیطان قرار گرفته است ، ولی بطور قطع هر تغییری مقصود نمی باشد ، چرا که تراشیدن موی سر ، ختنه کردن ، چیدن ناخن و مانند آن هر کدام به نوعی تغییر در خلقت است ، اما بدون اشکال بوده ، بلکه بعضی واجب و بعضی متسحب می باشد.
نا گفته نماند که در معنای خلقت اختلافاتی هست[1] ، بنا بر بعضی تفاسیر مقصود تغییرات مهم است مثل اخته یا مثله کردن یا همجنسبازی و برخی هم خلقت را به دین معنی کرده اند و بعضی به فطرت ، که هر کدام شواهدی برای مدعای خود دارند .
به هر منوال مشکل است بتوان اثبات کرد که جراحی صورت و زیباسازی اعضای بدن که از دستاوردهای نوین علم پزشکی است و در ادوار قبل سابقه نداشته ، مورد نظر آیه می باشد .بنابراین اگرچه به یک معنا جراحی زیبایی نوعی تغییر در وجه ظاهری خلقت شخصی است , اما از نوع تغییرات مجاز در اسلام است.
[1] - در مجمع البیان می خوانیم : در باره معنای این جمله اختلاف شده است.
1- ابن عباس و مجاهد و حسن و قتاده و جماعتی گویند: یعنی دین خدا را تغییر دهند. از امام صادق ع نیز چنین روایت شده است و مؤید آن آیه (فِطْرَتَ اللَّهِ الَّتِی فَطَرَ النَّاسَ عَلَیْها لا تَبْدِیلَ لِخَلْقِ اللَّهِ) است (سوره روم 30 یعنی این همان فطرت خدایی است که خداوند مردم را بر آن آفریده و خلق خدا تغییر پذیر نیست) در حقیقت منظور از تغییر دین، حلال کردن محرمات و حرام کردن امور حلال است
2- عکرمه و شهر بن حوشب و ابو صالح، گویند: منظور عقیم کردن است. از ابن عباس است که: عقیم کردن حیوانات را زشت شمردهاند
3- ابن مسعود گوید: منظور خالکوبی است.
4- زجاج گوید: منظور خورشید و ماه و سنگ است که از این مخلوقات، منافع اصلی را فراموش کردند و آنها را بعنوان بت مورد پرستش قرار دادند. ترجمه مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج6، ص: 58
- [سایر] آیا تغییر جنسیت، تغییر در خلقت خدا نیست؟
- [آیت الله خامنه ای] جراحی زیبایی
- [آیت الله خامنه ای] پوشاندن بینی بعد از جراحی زیبایی
- [سایر] آیا تغییر جنسیت، (تغییر در خلقت خدا) نیست؟ با توجه به آیه: "... فلیغیرن خلق الله..."، (نساء، 119)، آیا تغییر جنسیت حرام نیست؟ به عبارت دیگر، این خدای متعال است که برخی را پسر و برخی را دختر آفریده است، آیا با تغییر جنسیت، خلقت خداوند متعال دست کاری نمی شود؟
- [آیت الله خامنه ای] انجام عمل جراحی برای زیبایی چه حکمی دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] پیوند اعضا یا پوست در جراحی پلاستیک به منظور زیبایی چه حکمی دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] استفاده از عمل جرّاحی پلاستیک برای زیبایی صحیح است یا خیر؟
- [آیت الله سبحانی] زنی می خواهد بینی خود را برای زیبایی عمل جراحی نماید، ولی شوهرش مخالف است. آیا بدون رضایت شوهر این عمل جراحی جایز است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] عمل های جراحی که برای زیبایی است مانند عمل بینی چه حکمی دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] جراحی بینی و یا گوش جهت زیبایی شرعاً چه حکمی دارد؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] لازم نیست که خلقت بچه تمام باشد، بلکه اگر ناتمام نیز باشد، در صورتی که زاییدن صدق کند، خونی که تا ده روز ببیند خون نفاس است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] لازم نیست که خلقت بچه تمام باشد؛ بلکه اگر نا تمام نیز باشد در صورتی که زائیدن صدق کند؛ خونی که تا ده روز ببیند خون نفاس است.
- [آیت الله خوئی] لازم نیست که خلقت بچه تمام باشد، بلکه اگر ناتمام نیز باشد درصورتی که زائیدن صدق کند، خونی که تا ده روز ببیند خون نفاس است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر نجاستی در چاه بریزد و بو یا رنگ یا مزه آب آن را تغییر دهد؛ چنانچه تغییر آب چاه از بین برود پاک می شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر عین نجس، مانند: خون، به آبی که بیشتر از کر است برسد و بو، رنگ یا مزه قسمتی از آن را تغییر دهد، چنانچه مقداری که تغییر نکرده کمتر از کر باشد، تمام آب نجس میشود و اگر به اندازه کر یا بیشتر باشد، فقط مقداری که بو، رنگ یا مزه آن تغییر کرده، نجس است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر عین نجس مانند خون به ابی که بیشتر از کر است برسد و بو یا رنگ یا مزه قسمتی از ان را تغییر دهد چنانچه مقداری که تغییر نکرده کمتر از کر باشد تمام اب نجس می شود و اگر به اندازه کر یا بیشتر باشد مقداری که بو یا رنگ یا مزه ان تغییر کرده نجس است
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر عین نجس مانند خون به آبی که بیشتر از کر است برسد و بو یا رنگ یا مزه قسمتی از آن را تغییر دهد؛ چنانچه مقداری که تغییر نکرده کمتر از کر باشد تمام آب نجس می شود و اگر به اندازه کر یا بیشتر باشد فقط مقداری که بو یا رنگ یا مزه آن تغییر کرده نجس است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر عین نجس مانند خون به آبی که بیشتر ازکُر است برسد و بو یا رنگ یا مزه قسمتی از آن را تغییر دهد، چنانچه مقداری که تغییر نکرده کمتر ازکُر باشد،تمام آب نجس می شود.و اگر به اندازة کُر یا بیشتر باشد ، فقط مقداری که بو یا رنگ یا مزة آن تغییر کرده نجس است .
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر عین نجس یا شیء نجس شده, به آبی که بیشتر از کُر است برسد و بو یا رنگ یا مزه قسمتی از آن را تغییر دهد, چنانچه مقداری که تغییر نکرده است کمتر از کُر باشد, تمام آب نجس می شود و اگر به اندازه کُر یا بیشتر باشد, فقط مقداری که تغییر کرده, نجس است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر عین نجس مانند خون به آبی که بیشتر از کر است برسد و بو یا رنگ یا مزه قسمتی از آن را تغییر دهد، چنانچه مقداری که تغییر نکرده کمتر از کر باشد تمام آب نجس می شود، و اگر به اندازه کر یا بیشتر باشد فقط مقداری که بو یا رنگ یا مزه آن تغییر کرده نجس است.