فزرندان حضرت آدم(ع) چگونه ازدواج کرده اند؟ آیا خواهر و برادر با هم یا نه؟ باید در جواب بگوییم: نحوه تکثیر نسل آدم و حوا ازدواج فرزندان آنها با یکدیگر بوده است به خاطر اینکه در قرآن آمده ({/Bوَ بَثَّ مِنْهُما رِجالاً کَثِیراً وَ نِساءً{w15-21w}{I4:1I}/}؛ از آن دو (آدم و حوا) مردان و زنان فراوانی در روی زمین منتشر ساخت) (نسأ آیه 1). اگر در پدید آمدن نسل از آدم و حوا غیر هم نقش داشت باید قران میفرمود: (و بث منهما و من غیر هما) و حال آنکه اینگونهنفرموده است افزون بر آن مرحوم طبرسی حدیثی از امام سجاد (ع) چنین نقل میکند که آن حضرت در ضمن گفتاری که به مردی قریشی بیان داشت جریان ازدواج هابیل را با بلوزا خواهر قابیل همچنین ازدواج قابیل را با قلیما خواهر هابیل شرح میداد به او فرمود: این مطلب را انکار مکن چه آنکه روش الهی براین جاری شده است مگر نه این است که خداوند زوجه آدم را از خود او آفرید وسپس برای او حلالش کرد... تا آخر حدیث. علامه طباطبایی در توجیه این نظریه میفرماید حکم ازدواج یک حکم تشریعی و تابع مصالح و مفاسد است و حکمتکوینی نیست که قابل تغییر نباشد زمام چنین حکمی به دست خداست از این رو ممکن است روزی به خاطر ضرورت از جانب خدا حلال گردد افزون بر ایننمیتوان گفت فطرت با این ازدواج مخالف است به لحاظ اینکه متمایل نبودن طبع نه از آن جهت است که از آن تنفر دارد بلکه به جهت آن است کهاین را موجب اشاعه فحشأ و اعمال زشت و از بین رفتن غریزه عفت میداند و اما در جامعه آن روز که فقط چند خواهر و برادر بودهاند با در نظر گرفتنمشیت خداوند عنوان فحشا صدق نخواهد کرد گذشته از آن ازدواج خواهر و برادر برای مدتی طولانی در بین مجوس شایع بوده است. حاصل مطلب این که چه اشکال دارد که به طور موقت برای گروهی به خاطر ضرورت این گونهازدواج مباح باشد. برای آگاهی بیشتر ر. ک: 1- ترجمه تفسیر المیزان ج 4 ص 239 - ج 16 ص 399. 2- سبحانی جعفر منشور جاوید ج 4 ص 198 ج س 3- اگر پذیرفتیم ریشه انسانها به حضرت آدم و حوأ تنها میرسند بایستی قبول کنیم که انسانهای موجود همه با هم خویشاوندی دارند گر چه یکی سفید است و دیگری سیاه و... البته متوجه این نکته باشیم که برای خاطر تنظیم زندگی قوانین خاص میان انسانها وضع گشته خواه از سوی خدا و خواهاز طرف خود انسانها. این نوع قوانین قوانین اعتباریاند که گاهی ممکن است مسائل تکوینی در آنها ملاحظه نشده باشد. قوانین موجود در مسأله ارثو مانند آن از این نوع قوانین است.
فزرندان حضرت آدم(ع) چگونه ازدواج کرده اند؟ آیا خواهر و برادر با هم یا نه؟
باید در جواب بگوییم: نحوه تکثیر نسل آدم و حوا ازدواج فرزندان آنها با یکدیگر بوده است به خاطر اینکه در قرآن آمده ({/Bوَ بَثَّ مِنْهُما رِجالاً کَثِیراً وَ نِساءً{w15-21w}{I4:1I}/}؛ از آن دو (آدم و حوا) مردان و زنان فراوانی در روی زمین منتشر ساخت) (نسأ آیه 1). اگر در پدید آمدن نسل از آدم و حوا غیر هم نقش داشت باید قران میفرمود: (و بث منهما و من غیر هما) و حال آنکه اینگونهنفرموده است افزون بر آن مرحوم طبرسی حدیثی از امام سجاد (ع) چنین نقل میکند که آن حضرت در ضمن گفتاری که به مردی قریشی بیان داشت جریان ازدواج هابیل را با بلوزا خواهر قابیل همچنین ازدواج قابیل را با قلیما خواهر هابیل شرح میداد به او فرمود: این مطلب را انکار مکن چه آنکه روش الهی براین جاری شده است مگر نه این است که خداوند زوجه آدم را از خود او آفرید وسپس برای او حلالش کرد... تا آخر حدیث. علامه طباطبایی در توجیه این نظریه میفرماید حکم ازدواج یک حکم تشریعی و تابع مصالح و مفاسد است و حکمتکوینی نیست که قابل تغییر نباشد زمام چنین حکمی به دست خداست از این رو ممکن است روزی به خاطر ضرورت از جانب خدا حلال گردد افزون بر ایننمیتوان گفت فطرت با این ازدواج مخالف است به لحاظ اینکه متمایل نبودن طبع نه از آن جهت است که از آن تنفر دارد بلکه به جهت آن است کهاین را موجب اشاعه فحشأ و اعمال زشت و از بین رفتن غریزه عفت میداند و اما در جامعه آن روز که فقط چند خواهر و برادر بودهاند با در نظر گرفتنمشیت خداوند عنوان فحشا صدق نخواهد کرد گذشته از آن ازدواج خواهر و برادر برای مدتی طولانی در بین مجوس شایع بوده است. حاصل مطلب این که چه اشکال دارد که به طور موقت برای گروهی به خاطر ضرورت این گونهازدواج مباح باشد. برای آگاهی بیشتر ر. ک: 1- ترجمه تفسیر المیزان ج 4 ص 239 - ج 16 ص 399. 2- سبحانی جعفر منشور جاوید ج 4 ص 198 ج س 3- اگر پذیرفتیم ریشه انسانها به حضرت آدم و حوأ تنها میرسند بایستی قبول کنیم که انسانهای موجود همه با هم خویشاوندی دارند گر چه یکی سفید است و دیگری سیاه و... البته متوجه این نکته باشیم که برای خاطر تنظیم زندگی قوانین خاص میان انسانها وضع گشته خواه از سوی خدا و خواهاز طرف خود انسانها. این نوع قوانین قوانین اعتباریاند که گاهی ممکن است مسائل تکوینی در آنها ملاحظه نشده باشد. قوانین موجود در مسأله ارثو مانند آن از این نوع قوانین است.
- [سایر] چرا آیه هبوط حضرت آدم(ع) به صیغه جمع آمده است؟
- [سایر] استمرار نسل بشر چگونه بوده و فرزندان حضرت آدم(ع) با چه کسانی ازدواج کردند؟
- [سایر] استمرار نسل بشر چگونه بوده و فرزندان حضرت آدم(ع) با چه کسانی ازدواج کردند؟
- [سایر] گناه حضرت آدم(ع) ؟؟
- [سایر] آیا حضرت زهرا (س) دارای خواهر یا برادر بودند؟
- [سایر] آیا حضرت آدم(ع) عصمت داشته اند؟
- [سایر] ازدواج فرزندان آدم(ع) چگونه بوده است؟
- [سایر] در مورد زیارت وارث توضیح دهید و وجه ارث امام حسین(ع) از حضرت آدم و ابراهیم(ع) چیست؟
- [سایر] حضرت آدم(ع) هنگام خلقت چند ساله بود؟
- [سایر] حضرت آدم (ع) متعلق به چند قرن قبل است؟
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] با دختری که خواهر یا زن برادر انسان او را شیر کامل داده نمی شود ازدواج کرد و همچنین است اگر خواهر زاده یا برادرزاده یا نوه خواهر یا نوه برادر انسان؛ آن دختر را شیر داده باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر میت برادر و خواهر پدر و مادری، و برادر و خواهر پدری، و یک برادر یا یک خواهر مادری داشته باشد، برادر و خواهر پدری ارث نمیبرند، و مال را شش قسمت میکنند، یک قسمت آن را به برادر یا خواهر مادری، و بقیه را به برادر وخواهر پدر و مادری میدهند، و هر برادر دو برابر خواهر میبرد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر میت برادر و خواهر پدر و مادری و برادر و خواهر پدری و یک برادر یا یک خواهر مادری داشته باشد برادر و خواهر پدری ارث نمی برند و مال را شش قسمت می کنند و یک قسمت را به برادر یا خواهر مادری وبقیه را به برادر و خواهر پدر و مادری می دهند و هر برادری دو برابر خواهر می برد
- [آیت الله نوری همدانی] اگر میّت برادر و خواهر پدری و مادری و برادر و خواهر پدری و یک برادر یا خواهر مادری داشته باشد ، برادر و خواهر پدری ارث نمی برد و مال را شش قسمت می کنند ، یک قسمت آن را به برادر یا خواهر مادری و بقیّه را به برادر و خواهر پدر ومادری می دهند و هر برادری دو برابر خواهر می برد .
- [آیت الله بروجردی] اگر میت برادر و خواهر پدر و مادری و برادر و خواهر پدری و برادر و خواهر مادری داشته باشد، برادر و خواهر پدری ارث نمیبرند و مال را سه قسمت میکنند:یک قسمت آن را برادر و خواهر مادری به طور مساوی بین خودشان قسمت میکنند و بقیه را به برادر و خواهر پدر و مادری میدهند و هر برادری دو برابر خواهر میبرد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر میّت (برادر و خواهر پدر و مادری) و (برادر و خواهر پدری) و (یک برادر مادری) یا (یک خواهر مادری) داشته باشد، برادر و خواهر پدری ارث نمیبرند و مال را شش قسمت میکنند، یک قسمت آن را به برادر یا خواهر مادری و بقیّه را به برادر و خواهر پدر و مادری میدهند و هر برادری دو برابر خواهر ارث میبرد.
- [آیت الله بروجردی] اگر میت برادر و خواهر پدر و مادری و برادر و خواهر پدری و یک برادر یا یک خواهر مادری داشته باشد، برادر و خواهر پدری ارث نمیبرند و مال را شش قسمت میکنند:یک قسمت آن را به برادر یا خواهر مادری و بقیه را به برادر و خواهر پدر و مادری میدهند و هر برادری دو برابر خواهر میبرد.
- [آیت الله خوئی] اگر میت برادر و خواهر پدر و مادری، و برادر و خواهر پدری، و یک برادر یا یک خواهر مادری داشته باشد، برادر و خواهر پدری ارث نمیبرند، و مال را شش قسمت میکنند، یک قسمت آن را به برادر یا خواهر مادری، و بقیه را به برادر و خواهر پدر و مادری میدهند. و هر برادری دو برابر خواهر میبرد.
- [امام خمینی] اگر میّت برادر و خواهر پدر و مادری و برادر و خواهر پدری و یک برادر یا یک خواهر مادری داشته باشد، برادر و خواهر پدری ارث نمیبرند و مال را شش قسمت میکنند، یک قسمت آن را به برادر یا خواهر مادری و بقیه را به برادر و خواهر پدر و مادری میدهند و هر برادری دو برابر خواهر میبرد.
- [آیت الله سیستانی] اگر میّت برادر و خواهر پدر و مادری و برادر و خواهر پدری و یک برادر یا یک خواهر مادری داشته باشد ، برادر و خواهر پدری ارث نمیبرند و مال را شش قسمت میکنند : یک قسمت آن را به برادر یا خواهر مادری ، و بقیه را به برادر و خواهر پدر و مادری میدهند ، و هر برادری دو برابر خواهر میبرد .