أحمد حنبل در فتوایی عجیب و غریب در مورد بچّه ای که دو نفر در باره وی ادّعای پدری داشته باشند می گوید: اگر هیچ یک از آن دو نفر دلیل و مدرک قانع کننده ای نداشته باشند و یا دلیل و مدرک هر یک در تضادّ و مخالف دیگری بود باید آن کودک را بر کسی که قیافه شناس است عرضه کنند پس اگر او تشخیص داد که یکی از آن دو پدر آن کودک است به آن یک نفر ملحق می شود واگر تشخیص داد که هر دو نفر پدر کودک هستند به هر دو ملحق می شود و از هر دو ارث می برد و آن دو نفر هم از او ارث می برند. همچنین اگر بیش از یک نفر ادّعا داشته باشند، با تشخیص قیافه شناس به همه آنان تعلّق خواهد داشت. نقد این فتوا بر اساس این فتوا یک کودک در آن واحد می تواند چندین پدر داشته باشد. اوّلاً: آیا عقل وعلم پذیرای چنین سخنی می تواند باشد؟ ثانیاً: انتساب بچه به پدر بر اساسا رأی و نظر قیافه شناس از رسوبات دوران جاهلیّت است و اسلام آن را نمی پذیرد. ثالثاً: این فتوا با سخن برخی از فقیهان اهل سنّت مخالفت دارد، ابن حزم می گوید: یک انسان نمی تواند فرزند دو مرد و یا فرزند دو زن باشد. (منبع:www.3noqte.com)
أحمد حنبل در فتوایی عجیب و غریب در مورد بچّه ای که دو نفر در باره وی ادّعای پدری داشته باشند می گوید: اگر هیچ یک از آن دو نفر دلیل و مدرک قانع کننده ای نداشته باشند و یا دلیل و مدرک هر یک در تضادّ و مخالف دیگری بود باید آن کودک را بر کسی که قیافه شناس است عرضه کنند پس اگر او تشخیص داد که یکی از آن دو پدر آن کودک است به آن یک نفر ملحق می شود واگر تشخیص داد که هر دو نفر پدر کودک هستند به هر دو ملحق می شود و از هر دو ارث می برد و آن دو نفر هم از او ارث می برند.
همچنین اگر بیش از یک نفر ادّعا داشته باشند، با تشخیص قیافه شناس به همه آنان تعلّق خواهد داشت.
نقد این فتوا
بر اساس این فتوا یک کودک در آن واحد می تواند چندین پدر داشته باشد.
اوّلاً: آیا عقل وعلم پذیرای چنین سخنی می تواند باشد؟
ثانیاً: انتساب بچه به پدر بر اساسا رأی و نظر قیافه شناس از رسوبات دوران جاهلیّت است و اسلام آن را نمی پذیرد.
ثالثاً: این فتوا با سخن برخی از فقیهان اهل سنّت مخالفت دارد،
ابن حزم می گوید: یک انسان نمی تواند فرزند دو مرد و یا فرزند دو زن باشد.
(منبع:www.3noqte.com)
- [سایر] وهابیون معتقدند مختار ثقفی ادعای مهدویت داشته است آیا این ادعایشان صحیح است؟
- [سایر] چه دلیلی بر رد ادعای وهابیت در غیر مجاز دانستن اعیاد و عزا داری وجود دارد؟
- [سایر] ادعای اینکه در غیبت صغری، چهار نفر نیابت خاص امام زمان را داشتهاند، مدرکی ندارد!
- [آیت الله علوی گرگانی] سه نفر شریک، زمینی را به طور مشاع مالک هستند، یکی از آنها بخشی از زمین را آباد کرده، آیا دو نفر دیگر میتوانند ادعای حقّ کنند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خواهرم که حق ارث پدری از من طلبکار بود موقع احتضار با حضور فرزندانش به اینجانب بخشید. حالا اگر اولاد او ادعای حق کنند، چه باید کرد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر کسی ادعای بکند که من وصیّ میّتم که اموال او را به مصرفی برسانم، یا قیّم بچه های او هستم آیا مورد قبول می باشد؟
- [آیت الله بهجت] آیا مادر بعد از این که بچه را شیر داده و او را بزرگ نموده، بعد از مدتی می تواند ادعای حق شیر کند؟
- [آیت الله بهجت] متوفّی دارای سه پسرو یک دختر و زوجه می باشد. به جهت صغیر بودن دو نفر از فرزندان، ماترک مورّث را تقسیم نکردند. فرزندی که ده سال داشت به مدّت شانزده سال مجبور شد زندگی را اداره نماید. اکنون بقیّه ی ورّاث ادّعای تقسیمی ماترک پدری را دارند، در صورت تقسیم، آیا فرزندی که به مدّت شانزده سال زحمت کشیده است، حقّ اجرت را دارد یا این که باید همانند سایر ورّاث سهم ارث خود را بردارد؟
- [سایر] آیا وهابیت معاصر همان وهابیت اصیل است؟
- [سایر] چه کسانی ادعای مهدویت کرده یا در حقّ آنها ادعای مهدویت شده است؟
- [آیت الله وحید خراسانی] پدر و جد پدری نمی توانند زن دایمی طفل خودرا طلاق بدهند و اگر پدر یا جد پدری برای طفل خود زنی را متعه کند اگرچه مقداری از زمان تکلیف بچه جزء مدت متعه باشد مثلا برای پسر چهارده ساله خودش زنی را دو ساله متعه کند چنانچه صلاح بچه باشد می توانند مدت ان زن را ببخشند
- [آیت الله اردبیلی] اگر دو نفر در اصل وکالت اختلاف پیدا کنند، ادّعای کسی که منکر آن است با قسم مقدّم میباشد و اگر در ضایع شدن مال مورد وکالت یا در کوتاهی وکیل در حفظ آن اختلاف نمایند، ادّعای وکیل با قسم مقدّم است.
- [آیت الله اردبیلی] پدر و جدّ پدری میتوانند با مال کودک خود، در صورتی که به مصلحت او باشد، مضاربه کنند؛ همچنین قیّم شرعی بچّه مانند وصی و حاکم شرع، میتواند با مراعات کامل مصلحت و امانت، مال بچّه را به مضاربه دهد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی ادعا کند من وصی میتم که اموال او را به مصرفی برسانم، یا قیم بچه های او هستم فقط در صورتی باید ادعای او را پذیرفت که دو مرد عادل گفته او را تصدیق کنند.
- [آیت الله بهجت] اگر پدر و مادر مفقود شوند، بنابر اظهر حق سرپرستی برای جدّ پدری به جای پدر و جدّه مادری به جای مادر به همان صورتی که در پدر و مادر گفته شد ثابت است، و احتیاط در رعایت رضایت جدّ پدری است، و اگر اینها هم مفقود شوند، حق سرپرستی برای کسی که از نظر ارث به بچه نزدیکتر است؛ یعنی اگر بچه بمیرد از او ارث میبرد، خالی از وجه نیست.
- [آیت الله اردبیلی] چنانچه خود بچّه دارای اموالی باشد، پدر میتواند اجرت کسی را که به بچّه شیر میدهد، از اموال او بردارد و اگر بچّه اموالی نداشته باشد، بر پدر واجب است که اجرت او را از مال خود بپردازد و اگر پدر نیز نتواند اجرت را بپردازد، چنانچه پدر بزرگ پدری داشته باشد و وی بتواند اجرت را بدهد، بنابر احتیاط واجب باید بپردازد وگرنه بر مادر واجب است که بدون اجرت به بچّه شیر بدهد.
- [آیت الله وحید خراسانی] بچه صغیری را که ولی ندارد بدون اجازه فقیه عادل نمی شود اجیر کرد و کسی که به فقیه عادل دسترسی ندارد می تواند از چند نفر مومن عادل اجازه بگیرد و او را اجیر نماید و در صورت نبودن چند نفر از یک نفر هم کفایت می کند
- [آیت الله اردبیلی] اگر دو نفر ادّعای مالکیّت تمام ملکی را که در تصرّف و اختیار هر دوی آنهاست داشته باشند، هر کدام نسبت به نیمی از آن مدّعی و منکر هستند؛ پس هر کدام باید نسبت به نیمی از آن مدرک و دلیل قطعی بیاورد یا دو شاهد عادل اقامه کند و نسبت به نیم دیگر، گفته او با قَسم قبول میشود و چنانچه هر دو نفر اقامه شاهد نموده و قسم یاد کردند، آن ملک بین آنها تقسیم میگردد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر پدر یا جدّ پدری برای طفل خود زنی را صیغه کند، اگرچه مقداری از زمان تکلیف بچه جز مدّت صیغه باشد، مثلاً برای پسر 14 ساله خودش زنی را دو ساله صیغه کند اگر چه صلاح بچه باشد، بخشیدن آن مدّت را به زن اشکال دارد امّا زن دائمی او را نمیتواند طلاق دهد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر پدر یا جد پدری برای طفل خود زنی را متعه کند، اگر چه مقداری از زمان تکلیف بچه جزء مدت عقد باشد، مثلاً برای پسر چهارده سالهاش زنی را دو ساله متعه کند، چنانچه صلاح بچه باشد، میتواند مدت آن زن را ببخشد، ولی زن دائمی او را نمیتواند طلاق دهد.