آیا مواد متنجس داخل خوراکی هایی نظیر بیسکویت بعد از پخته شدن استحاله می شود یا خیر؟
استحاله یکی از پاک کننده هاست و معنای آن ، این است که "جنس چیز نجس به طوری عوض شود که به صورت چیز پاکی در آید. مثل آن که چوب نجس بسوزد و خاکستر گردد، یا سگ در نمک‌زار فرو رود و نمک شود، ولی اگر جنس آن عوض نشود مثل آن که گندم نجس را آرد کنند یا نان بپزند پاک نمی‌شود. "[1] به تعبیر بعضی از مراجع عظام تقلید، اگر عین نجس چنان تغییر یابد که آن نام (نام سابق) از آن برداشته، و نام دیگری بر آن اطلاق شود، پاک می‌گردد و می‌گویند (استحاله) شده است. مثل این که سگ در نمک‌زار فرو رود و مبدّل به نمک شود، هم چنین اگر چیزی که نجس شده است به کلّی تغییر یابد، مثل این که چوب نجس را بسوزانند و خاکستر کنند، یا آب نجس تبدیل به بخار شود، امّا اگر تنها صنعت آن تغییر کند مثل این که گندم نجس را آرد کنند پاک نمی‌شود[2] . بعبارت دیگر؛ اگر مواد متنجس داخل بیسکویت یا هر ماده خوراکی دیگر، در اثر پخته شدن یا در فرایند تولید تغییر شیمیایی پیدا کند، استحاله محسوب می شود و پاک به حساب می آید. بهر حال اگر انسان در مواردی شک نماید که استحاله ای صورت گرفته است یا نه، حکم به نجاست می شود؛ یعنی چیز نجسی که معلوم نیست استحاله شده یا نه، نجس است[3] . [1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‌1، ص: 120، مسئله ی 195 . [2]   همان، آیت الله العظمی مکارم شیرازی. [3] همان، مسأله 197.
عنوان سوال:

آیا مواد متنجس داخل خوراکی هایی نظیر بیسکویت بعد از پخته شدن استحاله می شود یا خیر؟


پاسخ:

استحاله یکی از پاک کننده هاست و معنای آن ، این است که "جنس چیز نجس به طوری عوض شود که به صورت چیز پاکی در آید. مثل آن که چوب نجس بسوزد و خاکستر گردد، یا سگ در نمک‌زار فرو رود و نمک شود، ولی اگر جنس آن عوض نشود مثل آن که گندم نجس را آرد کنند یا نان بپزند پاک نمی‌شود. "[1] به تعبیر بعضی از مراجع عظام تقلید، اگر عین نجس چنان تغییر یابد که آن نام (نام سابق) از آن برداشته، و نام دیگری بر آن اطلاق شود، پاک می‌گردد و می‌گویند (استحاله) شده است. مثل این که سگ در نمک‌زار فرو رود و مبدّل به نمک شود، هم چنین اگر چیزی که نجس شده است به کلّی تغییر یابد، مثل این که چوب نجس را بسوزانند و خاکستر کنند، یا آب نجس تبدیل به بخار شود، امّا اگر تنها صنعت آن تغییر کند مثل این که گندم نجس را آرد کنند پاک نمی‌شود[2] . بعبارت دیگر؛ اگر مواد متنجس داخل بیسکویت یا هر ماده خوراکی دیگر، در اثر پخته شدن یا در فرایند تولید تغییر شیمیایی پیدا کند، استحاله محسوب می شود و پاک به حساب می آید. بهر حال اگر انسان در مواردی شک نماید که استحاله ای صورت گرفته است یا نه، حکم به نجاست می شود؛ یعنی چیز نجسی که معلوم نیست استحاله شده یا نه، نجس است[3] .
[1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‌1، ص: 120، مسئله ی 195 . [2]   همان، آیت الله العظمی مکارم شیرازی. [3] همان، مسأله 197.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین