از نظر اسلام، مسیحیان از اهل کتاب هستند. طبق نظر مراجع معظم تقلید شیعه، زن مسلمان نمی‏تواند به عقد آنها در آید، چه عقد دایم باشد یا عقد موقت و مرد مسلمان هم نمی‏تواند با زن های غیر اهل کتاب ازدواج دایم یا موقت داشته باشد. اما در ازدواج موقت مردان مسلمان با زنان اهل کتاب اقوا جواز است، و در دایم احوط منع است. حضرت امام خمینی (ره) در این مسئله می فرمایند: "زن مسلمان نمی‏تواند به عقد کافر - خواه اصلی حربی باشد یا کتابی یا مرتد فطری یا ملی - در آید،[1] چه عقد دایم باشد یا موقت، مرد مسلمان هم نمی‏تواند با زن های کافر غیر کتابیه همچنین مرتد (فطری یا ملی) به طور دایم یا موقت ازدواج کند. اما در ازدواج با زن کتابیه (یهودی یا نصرانی) در میان فقها چند قول وجود دارد: 1. قول مشهور منع در دایم و جواز در موقت است. 2. منع مطلقا (چه دایم و موقت). 3. جواز ازدواج به طور مطلق. 4. اما نظر ما اقوا جواز در موقت و احوط منع در دایم است[2] و به احتیاط واجب ازدواج دایم با زن های کافر اهل کتاب نیز جایز نیست، ولی صیغه کردن زن های اهل کتاب، مانند یهود و نصاری مانعی ندارد".[3] بنابراین، طبق نظر مراجع معظم تقلید تنها ازدواج موقت مرد مسلمان با زن مسیحی (کتابی) جایز است. اما ازدواج دایم و موقت مرد مسیحی با زن مسلمان جایز نیست و در ازدواج دایم مرد مسلمان با زن کتابی چند نظریه وجود دارد در ذیل فتاوای چند تن از مراجع معاصر نقل می شود: 1. صافی: جواز ازدواج دایم خالی از قوت نیست، ولی با تمکن از ازدواج با زن مسلمان کراهت شدید دارد. (ترک احتیاط ترک نشود). 2. خوئی و تبریزی: احوط استحباباً عقد دایم جایز نیست. 3. نوری: اقوا جواز ازدواج دایم، اما با تمکن از ازدواج با زن مسلمان احتیاط ترک نشود. 4. فاضل: به احتیاط واجب جایز نیست. 5. زنجانی: ظاهر عدم بطلان ازدواج، (چه دایم و چه موقت) است، بلکه مکروه و مخالف احتیاط استحبابی است، به ویژه در ازدواج دایم.[4] [1]. توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج ‏2، ص 468م 2397. برای آگاهی از دیدگاه های فقهای گذشته، نک: الفقه علی المذاهب الخمسة، محمد جواد مغنیه، ج 2، ص 47- 49. [2] همان. [3] همان. [4] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏2، ص، 468- 469.
درباره ازدواج با مسیحیان می خواستم توضیح دهید حکمش چیست؟ و به چه سبکی می شود با آنان ازدواج کرد؟
از نظر اسلام، مسیحیان از اهل کتاب هستند. طبق نظر مراجع معظم تقلید شیعه، زن مسلمان نمیتواند به عقد آنها در آید، چه عقد دایم باشد یا عقد موقت و مرد مسلمان هم نمیتواند با زن های غیر اهل کتاب ازدواج دایم یا موقت داشته باشد. اما در ازدواج موقت مردان مسلمان با زنان اهل کتاب اقوا جواز است، و در دایم احوط منع است.
حضرت امام خمینی (ره) در این مسئله می فرمایند: "زن مسلمان نمیتواند به عقد کافر - خواه اصلی حربی باشد یا کتابی یا مرتد فطری یا ملی - در آید،[1] چه عقد دایم باشد یا موقت، مرد مسلمان هم نمیتواند با زن های کافر غیر کتابیه همچنین مرتد (فطری یا ملی) به طور دایم یا موقت ازدواج کند. اما در ازدواج با زن کتابیه (یهودی یا نصرانی) در میان فقها چند قول وجود دارد:
1. قول مشهور منع در دایم و جواز در موقت است.
2. منع مطلقا (چه دایم و موقت).
3. جواز ازدواج به طور مطلق.
4. اما نظر ما اقوا جواز در موقت و احوط منع در دایم است[2] و به احتیاط واجب ازدواج دایم با زن های کافر اهل کتاب نیز جایز نیست، ولی صیغه کردن زن های اهل کتاب، مانند یهود و نصاری مانعی ندارد".[3]
بنابراین، طبق نظر مراجع معظم تقلید تنها ازدواج موقت مرد مسلمان با زن مسیحی (کتابی) جایز است. اما ازدواج دایم و موقت مرد مسیحی با زن مسلمان جایز نیست و در ازدواج دایم مرد مسلمان با زن کتابی چند نظریه وجود دارد در ذیل فتاوای چند تن از مراجع معاصر نقل می شود:
1. صافی: جواز ازدواج دایم خالی از قوت نیست، ولی با تمکن از ازدواج با زن مسلمان کراهت شدید دارد. (ترک احتیاط ترک نشود).
2. خوئی و تبریزی: احوط استحباباً عقد دایم جایز نیست.
3. نوری: اقوا جواز ازدواج دایم، اما با تمکن از ازدواج با زن مسلمان احتیاط ترک نشود.
4. فاضل: به احتیاط واجب جایز نیست.
5. زنجانی: ظاهر عدم بطلان ازدواج، (چه دایم و چه موقت) است، بلکه مکروه و مخالف احتیاط استحبابی است، به ویژه در ازدواج دایم.[4]
[1]. توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 2، ص 468م 2397. برای آگاهی از دیدگاه های فقهای گذشته، نک: الفقه علی المذاهب الخمسة، محمد جواد مغنیه، ج 2، ص 47- 49.
[2] همان.
[3] همان.
[4] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج2، ص، 468- 469.
- [سایر] آیا جایز است در ازدواج موقت با مسیحیان مدت را طولانی قرار داد؟ بطوریکه مانند ازدواج دائم بلند مدت شود؟
- [سایر] خوارزمی که بود؟ و بگویید سبک نگارش (مقتل الحسین) خوارزمی چه نوع سبکی است؟
- [آیت الله بهجت] اگر زن بعد از ازدواج بفهمد شوهرش مسلمان نیست، حکمش چیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] ازدواج دائم یا موقّت با اهل کتاب حکمش چیست آیا اذن ولیّ شرط است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر زن بعد از ازدواج بفهمد شوهرش مسلمان نیست، حکمش چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر روحانی سُنّی عقد نکاح پسر یا دختر شیعه را بخواند، حکمش چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر روحانی سُنّی عقد نکاح پسر یا دختر شیعه را بخواند، حکمش چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر زنی در زمان حیض، شوهر خود را مجبور به انجام روابط زناشویی کند، حکمش چیست؟
- [سایر] منجی نزد مسیحیان کیست؟
- [سایر] آخرالزمان مسیحیان چیست؟
- [آیت الله بهجت] تعرض به معابد یهودیان و مسیحیان که در ذمّه اسلام هستند و آن معابد هم در دست خود آنهاست جایز نیست، و آن اماکن مثل مساجد محترم است و جایز نیست خراب کردن آنها مگر با شرایطی که در مساجد هم جاری است. مکانهایی که نماز خواندن در آنها مستحب است
- [آیت الله شبیری زنجانی] ازدواج موقّت هر چند برای لذّت بردن هم نباشد صحیح است، همسر موقّت را (متعه) یا (صیغه) نیز میگویند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] ازدواج از مستحبات است و اگر کسی بترسد که با ترک ازدواج در حرام بیفتد ازدواج بر او واجب است.
- [آیت الله وحید خراسانی] چیزی را که مانع رسیدن اب به بدن است باید بر طرف نماید و اگر پیش از یقین به بر طرف شدن ان غسل ارتماسی نماید باید دوباره غسل کند و اگر غسل ترتیبی کرده است حکمش همان است که در مساله گذشت
- [آیت الله وحید خراسانی] پوشیدن لباسی که پارچه یا رنگ یا دوخت ان برای کسی که می خواهد ان را بپوشد معمول نیست در صورتی که موجب هتک حرمت او یا موجب شهرت و انگشت نما شدنش بشود حرام است و اگر با ان در نماز ستر عورت کند بعید نیست که حکمش حکم لباس غصبی باشد که در مساله گذشت
- [آیت الله خوئی] کسی که شغلش مسافرت است غیر از چهاروادار، اگرچه در غیر وطن خود با قصد ده روز بماند، یا در وطن خود هر چند بدون قصد باشد ده روز بماند، در سفر اولی که بعد از ده روز میرود نیز حکمش تمام است ولی احتیاط مستحب آن است که بین نماز تمام و شکسته جمع نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] به واسطه عقد ازدواج زن و مرد به هم حلال می شوند و آن بر دو قسم است: ازدواج دائم که همیشگی است و زنی را که به این عقد در می آید (دائمه) گویند و ازدواج موقت که برای مدت معینی عقد زناشوئی می بندند، خواه این مدت کوتاه باشد یا طولانی و آن را (متعه) و (صیغه) نیز می نامند.
- [آیت الله بهجت] زن مسلمان، نمیتواند با مرد غیر مسلمان ازدواج نماید و مرد مسلمان هم نمیتواند با زنان کافری که اهل کتاب نیستند، ازدواج کند، ولی با زنانی که یهودی و یا نصرانی باشند، موقتاً بهصورت صیغه میتواند ازدواج نماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که باید نماز را تمام بخواند، اگر شکسته بجا آورد در هر صورت نمازش باطل است مگر کسی که قصد اقامه نموده ونمازش را از روی جهل به این که حکمش تمام است شکسته خوانده در این صورت بنابر احتیاط واجب اعاده نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] چیزی را که مانع رسیدن اب به بدن است باید بر طرف نماید و اگر پیش از یقین به بر طرف شدن ان غسل ارتماسی نماید باید دوباره غسل کند و اگر غسل ترتیبی کرده است حکمش همان است که در مساله گذشت