این سه امر، هر یک می‌تواند سبب جداگانه‌ای برای شفای مریض باشد و می‌توانند با هم جمع شوند. لکن بهتر آن است که دعا (ارتباط با خدا و تقاضای مستقیم از او) با تمامی افعال ما، از جمله بهره‌گیری هر یک از این دو وسیله همراه گردد؛ زیرا عملیات پزشک و تأثیر دارو و... و نیز شفاعت امام(ع) و اثر بخشی تربت او، از قدرت و اراده حق تعالی منفک و مستقل نیستند و تأثیر آنها منوط به مشیت الهی است. نکته دیگر این‌که نباید بهره‌گیری از توسلات و شفاعت ائمه(‏ع) و استفاده از دعا را مربوط به مشکلات و معضلاتی بدانیم که از حلّ آنها از طرق عادی مأیوس شده‌ایم و تنها در گرفتاری، متوسل به چنین اسبابی بشویم، چنان‌که نباید استفاده از دعا و توسلات به معنای دست کشیدن و عدم استفاده از طرق عادی پنداشته شود و تنبلی و سستی پیشه گردد؛ زیرا بنای الهی بر این است که تحقق امور از طرق عادی آنها صورت پذیرد. پس می‌توان بین هر سه جمع کرد. با دعا و تبرّک به تربت سیدالشهداء(ع) به پزشک مراجعه کنیم و داروها را مصرف نماییم، تا خداوند شفاعت ائمه(‏ع) را پذیرفته و اثری مناسب و مطلوب را از این روند درمان پزشکی نصیب ما نماید. به هر حال، هیچ‌گاه و در هیچ معضلی نباید از عنایات حق و شفاعت ائمه(‏ع) ناامید و مأیوس گردید، چنان‌که هیچ‌گاه نباید از فعالیت و بهره‌وری از وسایل عادی دست کشید.
شخص بیمار برای شفا یافتن لازم است نزد پزشک برود، یا تربت سیدالشهدا(ع) را بخورد و یا دعا کند؟!
این سه امر، هر یک میتواند سبب جداگانهای برای شفای مریض باشد و میتوانند با هم جمع شوند. لکن بهتر آن است که دعا (ارتباط با خدا و تقاضای مستقیم از او) با تمامی افعال ما، از جمله بهرهگیری هر یک از این دو وسیله همراه گردد؛ زیرا عملیات پزشک و تأثیر دارو و... و نیز شفاعت امام(ع) و اثر بخشی تربت او، از قدرت و اراده حق تعالی منفک و مستقل نیستند و تأثیر آنها منوط به مشیت الهی است.
نکته دیگر اینکه نباید بهرهگیری از توسلات و شفاعت ائمه(ع) و استفاده از دعا را مربوط به مشکلات و معضلاتی بدانیم که از حلّ آنها از طرق عادی مأیوس شدهایم و تنها در گرفتاری، متوسل به چنین اسبابی بشویم، چنانکه نباید استفاده از دعا و توسلات به معنای دست کشیدن و عدم استفاده از طرق عادی پنداشته شود و تنبلی و سستی پیشه گردد؛ زیرا بنای الهی بر این است که تحقق امور از طرق عادی آنها صورت پذیرد. پس میتوان بین هر سه جمع کرد. با دعا و تبرّک به تربت سیدالشهداء(ع) به پزشک مراجعه کنیم و داروها را مصرف نماییم، تا خداوند شفاعت ائمه(ع) را پذیرفته و اثری مناسب و مطلوب را از این روند درمان پزشکی نصیب ما نماید.
به هر حال، هیچگاه و در هیچ معضلی نباید از عنایات حق و شفاعت ائمه(ع) ناامید و مأیوس گردید، چنانکه هیچگاه نباید از فعالیت و بهرهوری از وسایل عادی دست کشید.
- [سایر] شخصی مریض شده است، برای شفا یافتن لازم است: نزد پزشک برود؛ یا تربت سیدالشهدا علیه السلام را بخورد و یا دعا کند؟!
- [آیت الله علوی گرگانی] شخص جنب بر تربت حضرت سیدالشهداء 7 تیمّم کند، چگونه است؟
- [سایر] میگویند تربت شفا دهنده امام حسین(ع) خاکی است سرخ رنگ که از داخل قبر قسمت بالای سر حضرت میجوشد و تربت شفا دهنده، آن تربت است؛ آیا این صحت دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] مخلوط کردن تربت حضرت سیّدالشّهداء علیه السلام با کافور چه حکمی دارد؟
- [سایر] چرا به امام حسین(ع) میگن سیدالشهدا؟
- [سایر] مقایسه بین انقلاب سیدالشهدا(ع) و امام خمینی(ره)؟
- [آیت الله بهجت] خوردن مقداری از خاک که در بازار به نام تربت مطهّر سیدالشّهداء علیه السّلام به فروش می رسد، چه حکمی دارد؟
- [سایر] استفاده از عَلَم در مراسم عزاداری سیدالشهدا(ع) یا قرار دادن آن در مجلس عزا و یا حمل آن در دسته عزاداری چه حکمی دارد؟
- [سایر] آیا امام خمینی می گوید: گریه و عزاداری بر سیدالشهداء امام حسین(ع) و اقامه مجالس حسینی، سبب بقای دین از چهارده قرن پیش تا کنون است؟ به چه دلیل؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] چنانچه بنابر ضرورت در آموزش پزشکی لازم شود دانشجو یا پزشک نامحرم، بیمار را معاینه یا درمانی کند که ملازم لمس و نظر می باشد، آیا اجازه بیمار یا بستگان وی لازم است؟
- [آیت الله اردبیلی] خوردن کمی از تربت حضرت سیدالشهداء علیهالسلام برای شفا و خوردن گِل داغستان و گِل اَرمنی برای معالجه، اگر علاج منحصر به خوردن آنها باشد، اشکال ندارد.
- [آیت الله نوری همدانی] خوردن خاک و گِل حرام است ولی خوردن کمی از تربت حضرت سیّد الشّهدا ( علیه السّلام ) برای شفا، و خوردن گل داغستان و گل ارمنی برای معالجه اگر علاج منحصر به خوردن اینها باشد اشکال ندارد .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] برای سجده بهتر از هر چیز تربت حضرت سیدالشهداء (ع) می باشد؛ بعد از آن خاک؛ بعد از خاک سنگ و بعد از سنگ گیاه است.
- [آیت الله بهجت] برای سجده، بهتر از هر چیز تربت حضرت سیدالشهدا علیهالسلام میباشد، بعد از آن خاک است.
- [آیت الله بهجت] خوردن کمی از تربت حضرت سیدالشهدا علیهالسلام برای شفا به اندازه یک نخود، که از قبر مطهر آن حضرت یا از اطراف آن برداشته باشند، اشکال ندارد، و مظنون این است که خوردن تربت حضرت رسول اکرم صلیاللهعلیهوآله و سایر ائمه طاهرین علیهمالسلام برای شفا، در این حکم مثل تربت امام حسین علیهالسلام باشد؛ اگرچه احوط این است که آن را در آب مخلوط کنند بهطوریکه مستهلک شود، و خوردن گِل داغستان و گِل اَرمَنی برای معالجه، اگر علاج منحصر به خوردن آنها باشد، بنابر اظهر اشکال ندارد.
- [امام خمینی] برای سجده بهتر از هر چیز تربت حضرت سیدالشهدا علیه السلام می باشد، بعد از آن خاک، بعد از خاک سنگ، و بعد از سنگ گیاه است.
- [آیت الله اردبیلی] برای سجده بهتر از هر چیز تربت حضرت سیدالشهدا علیهالسلام و بعد از آن خاک و بعد از آن سنگ و بعد از سنگ، گیاه است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] شایسته است قدری تربت حضرت سیدالشهداء(علیه السلام) را با کافور مخلوط کنند، اما بقدری زیاد نباشد که آن را کافور نگویند.
- [آیت الله خوئی] مستحب است، قدری تربت حضرت سیدالشهدا را علیهالسلام با کافور مخلوط کنند، ولی باید از آن کافور بهجاهایی که بیاحترامی میشود، نرسانند. و نیز باید تربت به قدری زیاد نباشد، که وقتی با کافور مخلوط شد آن را کافور نگویند.
- [آیت الله بهجت] مستحب است قدری تربت حضرت سیدالشهدا علیهالسلام با کافور مخلوط کنند، ولی باید از آن کافور به جاهایی که بیاحترامی میشود نرسانند و نیز باید تربت بهقدری زیاد نباشد که وقتی با کافور مخلوط شد آن را کافور نگویند.