شخص جنبی که وظیفه اش تیمم بدل از غسل جنابت است می تواند برای شرکت در نماز جماعت و یا شنیدن موعظه با تیمم بدل از غسل جنابت داخل مسجد شود. حضرت امام خمینی ره در پاسخ سؤالی در این رابطه فرموده اند: " ترتیب همه آثار شرعی غسل بر تیمم بدل از غسل جایز است، مگر این که تیمم بدل از غسل به علت تنگی وقت باشد.[1] نظر سایر مراجع تقلید نیز همین است. حضرت آیت ا..خامنه ای نیز در پاسخ سؤالی در این رابطه فرموده اند: "..... با آن تیمم داخل مسجد شدن و خواندن نماز و مسّ نوشته قرآن کریم و بقیه اعمالی که انجام آنها مشروط به طهارت از جنابت است، اشکال ندارد.[2] - حضرت آیت ا.. گلپایگانی ره نیز در پاسخ سؤالی در این رابطه فرموده اند:" اگر به واسطه عذر شرعی مثل مرض، تکلیفش تیمّم باشد می‏تواند حتّی در حال اختیار با تیمّم برای نماز جماعت یا فرادی داخل مسجد بشود......" .[3] [1]- توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏1، ص: 396، س 202. -[2] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏1، ص: 230، س 182. [3] مجمع المسائل (للگلپایگانی)، ج‏1، ص: 152، س 95.
آیا کسی که جنب شده و تیمم بدل از غسل جنابت کرده می تواند وارد مسجد شود؟ یعنی در مسجد برای مدتی بماند؟
شخص جنبی که وظیفه اش تیمم بدل از غسل جنابت است می تواند برای شرکت در نماز جماعت و یا شنیدن موعظه با تیمم بدل از غسل جنابت داخل مسجد شود. حضرت امام خمینی ره در پاسخ سؤالی در این رابطه فرموده اند: " ترتیب همه آثار شرعی غسل بر تیمم بدل از غسل جایز است، مگر این که تیمم بدل از غسل به علت تنگی وقت باشد.[1] نظر سایر مراجع تقلید نیز همین است.
حضرت آیت ا..خامنه ای نیز در پاسخ سؤالی در این رابطه فرموده اند: "..... با آن تیمم داخل مسجد شدن و خواندن نماز و مسّ نوشته قرآن کریم و بقیه اعمالی که انجام آنها مشروط به طهارت از جنابت است، اشکال ندارد.[2]
- حضرت آیت ا.. گلپایگانی ره نیز در پاسخ سؤالی در این رابطه فرموده اند:" اگر به واسطه عذر شرعی مثل مرض، تکلیفش تیمّم باشد میتواند حتّی در حال اختیار با تیمّم برای نماز جماعت یا فرادی داخل مسجد بشود......" .[3]
[1]- توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص: 396، س 202.
-[2] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص: 230، س 182.
[3] مجمع المسائل (للگلپایگانی)، ج1، ص: 152، س 95.
- [آیت الله بهجت] با تیمم بدل از غسل جنابت، آیا می توان وارد مسجد شد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا میتوان با تیمّم بدل از غسل جنابت وارد مسجد شد؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا با تیمّم بدل از غسل جنابت میشود به مسجد و یا به مشاهد مشرّفه وارد شد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا با تیمم بدل از غسل جنابت می توان وارد مسجد شد و یا در نماز جماعت شرکت کرد؟
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که جنب است در صورت ناچاری ومثلا ضرر آب بر بدنش یا شکسته و زخمی بودی بدن و نبودن آب تیمّم بدل از غسل جنابت آیا بخاطر شرکت در مجالس ختم و غیره میتواند وارد مسجد بشود یا خیر ؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا کسی که غسل جنابت یا حیض بر او واجب است میتواند با تیمم بدل از غسل به مسجد بیاید؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا با تیمّم بدل از غسل میشود، قرآن را لمس کرد و وارد مسجد شد؟
- [سایر] با سلام. آیا با یکبار تیمم بدل از غسل جنابت، میتوان تمام نمازهای یومیه را خواند؟ آیا بعد از تیمم بدل از غسل جنابت وضو واجب است؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که به جهت تنگی وقت، تیمّم بدل از غسل جنابت یا حیض کرده، آیا کارهایی که بر جنب و حائض حرام است، برای او حلال میشود؟
- [آیت الله نوری همدانی] شخصی آب نداشت و یا آب برای او ضرر داشت و لذا تیمّم بدل از غسل جنابت کرد، آیا میتواند داخل مسجد گشته ، قرآن بخواند و یا ... ؟
- [آیت الله بروجردی] در موقع نیت باید معین کند که تیمّم او بدل از غسل است، یا بدل از وضو و اگر بدل از غسل باشد باید آن غسل را معین نماید و چنانچه اشتباهاً به جای بدل از وضو بدل از غسل، یا به جای بدل از غسل بدل از وضو نیت کند، یا مثلاً در تیمّم بدل از غسل جنابت، نیت تیمّم بدل از غسل مس میت نماید، تیمّم او باطل است.
- [امام خمینی] در موقع نیت باید معین کند که تیمم او بدل از غسل است یا بدل از وضو. و اگر بدل از غسل باشد، باید آن غسل را معین نماید. و چنانچه اشتباها به جای بدل از وضو، بدل از غسل، یا به جای بدل از غسل، بدل از وضو، نیت کند یا مثلا در تیمم بدل از غسل جنابت، نیت تیمم بدل از غسل مس میت نماید، تیمم او باطل است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در موقع نیت باید معین کند که تیمم او بدل از غسل است، یا بدل از وضو و اگر بدل از غسل باشد، باید آن غسل را معین نماید و چنان چه اشتباهاً به جای بدل از وضو، بدل از غسل یا به جای بدل از غسل، بدل از وضو نیت کند، یا مثلاً در تیمم بدل از غسل جنابت، نیت تیمم بدل از غسل مس میت نماید، تیمم باطل است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر بدل از غسل جنابت تیمم کند، نباید برای نماز وضو بگیرد ولی اگر بدل از غسل های دیگر تیمم کند، باید وضو بگیرد و اگر نتواند وضو بگیرد، باید تیمم دیگری هم بدل از وضو بنماید.
- [آیت الله سبحانی] اگر بدل از غسل جنابت تیمّم کند، لازم نیست برای نماز وضو بگیرد، ولی اگر بدل از غسل های دیگر تیمّم کند، باید وضو بگیرد و اگر نتواند وضو بگیرد، باید تیمّم دیگری هم بدل از وضو بنماید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بر او هم تیمم بدل از غسل واجب باشد هم تیمم بدل از وضو در موقع نیت باید معین کند که تیمم او بدل از غسل است یا بدل از وضو، و نیز اگر چند تیمم بدل از غسل باشد باید آن غسل را معین نماید و چنانچه اشتباهاً به جای بدل از وضو، بدل از غسل یا به جای بدل از غسل، بدل از وضو نیّت کند، یا مثلاً در تیمم بدل از غسل جنابت، نیت تیمم بدل از غسل مس میّت نماید، اگر اشتباه او اشتباه در تشخیص نباشد تیمم، او باطل است و اگر بر او یک تیمم واجب باشد قصد امر فعلی را بنماید کافیست.
- [آیت الله اردبیلی] در هنگام نیّت باید معیّن کند که تیمّم او بدل از غسل است یا بدل از وضو و اگر بدل از غسل باشد، باید آن غسل را و لو اجمالاً معیّن نماید؛ ولی چنانچه اشتباها به جای بدل از وضو، بدل از غسل یا به جای بدل از غسل، بدل از وضو نیّت کند یا مثلاً در تیمّم بدل از غسل جنابت، نیّت بدل از غسل مسّ میّت نماید، تیمّم او صحیح است.
- [آیت الله مظاهری] اگر بدل از غسل جنابت یا غسلهای دیگر تیمّم کند، لازم نیست وضو بگیرد یا تیمّم دیگری بدل از وضو کند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر بدل از غسل تیمم کند و بعد کاری که وضو را باطل میکند برای او پیش آید، باید وضو بگیرد؛ و احتیاط مستحب آن است که تیمم بدل از غسل هم بنماید و اگر نمیتواند وضو بگیرد تیمم بدل از وضو مینماید؛ و بنا بر احتیاط مستحب در غیر غسل جنابت، تیمم دیگری بدل از غسل نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که نمی تواند غسل کند اگر چند غسل بر او واجب باشد در صورتی که یکی از انها غسل جنابت باشد یک تیمم بدل از غسل جنابت برای همه کفایت می کند و اگر غیر از غسل جنابت باشد باید بدل هر یک از انها یک تیمم بنماید