از نظر اسلام موسیقی و آوازی که از نوع غنا باشد حرام است یعنی خواندن و اجراء کردن و شنیدن و اجرت گرفتن بر آن حرام است و در این قسم از موسیقی بین مجالس زنانه و مردانه و مراسم مولودی و غیر آن فرقی نیست. مراد از غنا آن موسیقی و آوازی است که کشیدن و زیر و بالا کردن صدا به گونه ای است که طرب آور و مناسب مجالس لهو و لعب باشد. در غنای حرام میان خوانندگی و تصنیف به شعر و نثر، و میان کلام باطل و کلام حق مثل قرآن و دعا و مناجات و روضه خوانی، فرقی نیست. تنها یک مورد استثناء شده است[1] که آن غنای زن در عروسی برای زنهاست، و احتیاط واجب اقتصار است به زفاف عروس و مجلسی که آماده شده برای زفاف؛ مقدم باشد یا مؤخر، نه مطلق مجلس عروسی و حرام است از برای مردان مطلقاً . [2] آیت الله العظمی خامنه ای در این مورد چنین می فرمایند: استفاده از آلات موسیقی برای نواختن موسیقی لهوی و مطرب جایز نیست، امّا آواز خوانی در مجالس عروسی، بعید نیست برای زنان جایز باشد .[3] [1] بدیهی است که در این مسئله انسان باید به فتوی مرجع تقلید خود مراجعه نماید، و آنچه در ذیل می آید نظر امام راحل ره و آیت الله العظمی خامنه ای است. [2] نجاة العباد (للإمام الخمینی) معاملات محرمه ص : 222 مسأله 9. [3] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی) ج2، موسیقی و غنا، ص962، س1134: دف زدن توسط زنان در عروسیها چه حکمی دارد؟.
از نظر اسلام موسیقی و آوازی که از نوع غنا باشد حرام است یعنی خواندن و اجراء کردن و شنیدن و اجرت گرفتن بر آن حرام است و در این قسم از موسیقی بین مجالس زنانه و مردانه و مراسم مولودی و غیر آن فرقی نیست. مراد از غنا آن موسیقی و آوازی است که کشیدن و زیر و بالا کردن صدا به گونه ای است که طرب آور و مناسب مجالس لهو و لعب باشد. در غنای حرام میان خوانندگی و تصنیف به شعر و نثر، و میان کلام باطل و کلام حق مثل قرآن و دعا و مناجات و روضه خوانی، فرقی نیست. تنها یک مورد استثناء شده است[1] که آن غنای زن در عروسی برای زنهاست، و احتیاط واجب اقتصار است به زفاف عروس و مجلسی که آماده شده برای زفاف؛ مقدم باشد یا مؤخر، نه مطلق مجلس عروسی و حرام است از برای مردان مطلقاً . [2] آیت الله العظمی خامنه ای در این مورد چنین می فرمایند: استفاده از آلات موسیقی برای نواختن موسیقی لهوی و مطرب جایز نیست، امّا آواز خوانی در مجالس عروسی، بعید نیست برای زنان جایز باشد .[3]
[1] بدیهی است که در این مسئله انسان باید به فتوی مرجع تقلید خود مراجعه نماید، و آنچه در ذیل می آید نظر امام راحل ره و آیت الله العظمی خامنه ای است. [2] نجاة العباد (للإمام الخمینی) معاملات محرمه ص : 222 مسأله 9. [3] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی) ج2، موسیقی و غنا، ص962، س1134: دف زدن توسط زنان در عروسیها چه حکمی دارد؟.
- [آیت الله سبحانی] آیا زدن دف یا نی در مراسم مولودی اهل بیت (علیهم السلام) و یا عروسی، جایز است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] لطفاً حکم دایره و دف زدن در عروسی زنان و مجلس عقد و مجلس جشن بعد از عقد و خواندن زن در مجالس زنانه و زدن دایره در مراسم ختنه کردن فرزند را بیان فرمایید؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] با توجه به مولودی هایی که در این ایام برگزار میشود، حکم دف زدن در این مجالس چیست؟ همچنین آیا دف زدن در مجلس عروسی اشکال دارد؟
- [سایر] حکم دف زدن (با زنگوله و بدون زنگوله ) در عروسی و یا مراسم مذهبی، چیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا دست زدن مردان به صورت دسته جمعی جایز است هم چنین دست زدن در مجلس و غیر آن اگر موجب تحریک بعضی شود، چگونه است و آیا دست زدن زنان در مجلس زنانه چه صورت دارد و حکم زدن روی قابلمه و امثال آن که آلت لهو نمیباشند، چیست و مولودی خوانی در مجالس مولودی چه حکمی دارد؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیا دف زدن به همراه دست زدن در میلاد ائمه معصومین(علیهمالسلام) شرعاً جایز است؟ اجرای برنامههای شاد از قبیل تئاتر و موسیقی زنده چه حکمی دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] مولودی خوانی همراه با کف زدن که نوعی آهنگ ایجاد میکند و انسان را به وجد در میآورد چه حکمی دارد؟
- [سایر] کِل زدن در عروسی چه حکمی دارد؟ حتی اگر در مراسم زنانه باشیم و صدای کل به گوش نامحرم نرسد چگونه است؟
- [آیت الله نوری همدانی] حکم شرعی رقصیدن مرد و زن بطور کلی و همچنین هلهله و کف زدن و رقص در مجالس عروسی و مولودی و اعیاد را بیان نمائید و حضور در این مراسم و تماشا کردن رقص دیگران چه حکمی دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] دف زدن توسط زنان درعروسی ها چه حکمی دارد؟
- [آیت الله خوئی] اگر مرد لباس زنانه و زن لباس مردانه بپوشد، درصورتی که زی خود قرار دهد بنابر احتیاط حرام است، ونماز خواندن با آن حکم مسأله سابقه را دارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر چیزی را که پیدا کرده موقع وضو گرفتن ونماز خواندن همراه او باشد در صورتی که او را بعنوان حفظ ونگهداری همراه داشته باشد اشکال ندارد.
- [آیت الله سیستانی] پوشیدن لباس زنانه بر مردان ، و پوشیدن لباس مردانه بر زنان حرام نیست و نماز خواندن با آن باطل نیست . ولی بنابر احتیاط واجب جایز نیست مرد خود را به هیئت و زیّ زن در آورد ، و همچنین به عکس .
- [آیت الله خوئی] اگر مرد لباس زنانه و زن لباس مردانه بپوشد، درصورتی که زی خود قرار دهد بنایر احتیاط حرام است*، و نماز خواندن با آن حکم مسآله سابقه را دارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] هر نمازی که با نماز قبل همراه خوانده شود اذان آن ساقط می شود چه همراه خواندن مستحب باشد یا نباشد، بنابراین در موارد زیر اذان ساقط می شود. 1 اذان نماز عصر روز جمعه هنگامی که با نماز جمعه یا ظهر همراه خوانده شود. 2 نماز عصر روز عرفه که روز نهم ذی الحجة است اگر همراه ظهر خوانده شود. 3 نماز عشای شب عید قربان برای کسی که در مشعرالحرام است و آن را با مغرب همراه می خواند، همراه خواندن و جمع کردن بین دو نماز در سه مورد مذکور مستحبّ است. 4 نماز عصر و عشای زن مستحاضه که باید آن را بلافاصله بعد از نماز ظهر یا مغرب بخواند. 5 نماز عصر و عشای کسی که نمی تواند از بیرون آمدن بول و غائط خودداری کند. در این پنج نماز در صورتی اذان ساقط می شود که با نماز قبلی فاصله نشود یا فاصله کمی بین آنها باشد و ظاهراً با خواندن نافله فاصله حاصل می شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر چیزی را که پیدا کرده موقع وضو گرفتن و نماز خواندن همراه او باشد در صورتی که قصدش این باشد که صاحب ان را پیدا کند و به او بدهد اشکال ندارد وگرنه تصرف او هرچند به همراه داشتن باشد حرام است ولی وضو و نمازش به صرف این که ان چیز همراه او باشد باطل نمی شود
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر مروارید یا موم همراه نمازگزار باشد برای نماز او اشکالی ندارد ولی نماز خواندن با دکمه صدف که از حیوان حرام گوشت گرفته می شود مشکل است.
- [آیت الله بروجردی] خواندن و همراه داشتن قرآن و رساندن جایی از بدن به ما بین خطهای قرآن و نیز خضاب کردن به حنا و مانند آن، برای حائض مکروه است.
- [آیت الله علوی گرگانی] جائز است بریدن عضوی از بدن مرده کافر و یا مشکوک الاسلام، به منظور پیوند زدن آن به بدن شخص مسلمان وپس از پیوند زدن، چون جزو بدن مسلمان میشود، احکام بدن مسلمان بر او جاری است وهمینطور جائز است عضوی از اعضأ بدن حیوان نجس العین را به بدن شخص مسلمان پیوند زدن وچون پس از پیوند زدن جزو بدن مسلمان میگردد، احکام بدن مسلمان بر آن عضو جاری است ونماز خواندن با آن عضو نیز جائز است.
- [آیت الله خوئی] جایز است بریدن عضوی از بدن مردة کافر و یا مشکوک الاسلام، به منظور پیوند زدن آن به بدن شخص مسلمان و پس از پیوند زدن چون جزء بدن مسلمان میشود، احکام بدن مسلمان بر او جاری است و همین طور جایز است عضوی از اعضاء بدن حیوان نجسالعین را به بدن شخص مسلمان پیوند زدن و چون پس از پیوند زدن جزء بدن مسلمان میگردد، احکام بدن مسلمان بر آن عضو جاری است و نماز خواندن با آن عضو نیز جایز است.