نظر مراجع تقلید در این زمینه آن است که اگر مستلزم مفسده نبوده و نامحرم هم صدای آنها را نشنود به خودی خود اشکال ندارد. برخی از فقها نیز معتقدند اگر نامحرم هم بشنود ولی موجب تحریک وی نباشد، باز هم اشکالی ندارد. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): اگر مستلزم مفسده نبوده و نامحرم هم صدای آنها را نشنود فی نفسه اشکال ندارد و در غیر این صورت جایز نیست. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): اگر بداند مرد اجنبی صدای او را می‌شنود حرام است صدای خود را نازک و زیبا کند به حدی که عادتاً موجب تهییج باشد. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): چنانچه مفسده نداشته باشد اشکال ندارد. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): چنانچه به گوش نامحرم نرسد فی نفسه مانعی ندارد. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): در صورتی که موجب تحریک نامحرمان نباشد، اشکالی ندارد. لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
کِل زدن در عروسی چه حکمی دارد؟ حتی اگر در مراسم زنانه باشیم و صدای کل به گوش نامحرم نرسد چگونه است؟
نظر مراجع تقلید در این زمینه آن است که اگر مستلزم مفسده نبوده و نامحرم هم صدای آنها را نشنود به خودی خود اشکال ندارد. برخی از فقها نیز معتقدند اگر نامحرم هم بشنود ولی موجب تحریک وی نباشد، باز هم اشکالی ندارد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
اگر مستلزم مفسده نبوده و نامحرم هم صدای آنها را نشنود فی نفسه اشکال ندارد و در غیر این صورت جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر بداند مرد اجنبی صدای او را میشنود حرام است صدای خود را نازک و زیبا کند به حدی که عادتاً موجب تهییج باشد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
چنانچه مفسده نداشته باشد اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
چنانچه به گوش نامحرم نرسد فی نفسه مانعی ندارد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
در صورتی که موجب تحریک نامحرمان نباشد، اشکالی ندارد. لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] لطفاً حکم دایره و دف زدن در عروسی زنان و مجلس عقد و مجلس جشن بعد از عقد و خواندن زن در مجالس زنانه و زدن دایره در مراسم ختنه کردن فرزند را بیان فرمایید؟
- [سایر] حکم دست زدن در مراسم عروسی چیست؟
- [سایر] حکم دست زدن در مراسم عروسی چیست؟
- [سایر] سلام آیا رقصیدن بانوان در یک مجلس زنانه مثل مراسم عروسی قسمت زنانه اشکال دارد؟ اگر عروس به تنهایی برای داماد در شب عروسی در قسمت زنانه برقصد چطور؟ یعنی در حضور دیگر خانمها اما فقط عروس برقصد
- [آیت الله سیستانی] اگر غنا حرام است پس چرا در مراسم عروسی زنانه جائز می شود ؟
- [آیت الله علوی گرگانی] کف زدن در مراسم عروسی چه حکمی دارد؟
- [سایر] خواندن مولودی همراه با زدن دف (در مراسم زنانه) چه حکمی دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا دست زدن برای زنان در مجالس شادی زنانه مانند ولادتها وعروسیها جایز است؟ و بر فرض جواز اگر، صدای آن به بیرون از مجلس برود بهطوری که به گوش مردان بیگانه برسد، چه حکمی دارد؟
- [سایر] حکم دف زدن (با زنگوله و بدون زنگوله ) در عروسی و یا مراسم مذهبی، چیست؟
- [آیت الله سبحانی] آیا زدن دف یا نی در مراسم مولودی اهل بیت (علیهم السلام) و یا عروسی، جایز است؟
- [آیت الله اردبیلی] زن میتواند در جایی که نامحرم هست با صدای بلند صحبت کند، مگر این که صدای او موجب تحریک مردهای نامحرم باشد که در این صورت جایز نیست.
- [آیت الله بهجت] دست زدن مرد به بدن زن نامحرم یا دست زدن زن به بدن مرد نامحرم، مثل نگاه کردن، حرام است. و دست زدن مرد به صورت و دستهای زن نامحرم و بالعکس نیز بنابر اظهر جایز نیست.
- [آیت الله بهجت] شنیدن صدای زن نامحرم بدون قصد لذت، جایز است.
- [آیت الله بهجت] دست زدن (کف زدن) در مجالس جشن و سخنرانی جهت تشویق افراد اگر به حد لهو نرسد مانعی ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] زن و مرد نامحرم میتوانند صدای یکدیگر را بدون قصد لذّت بشنوند، خواه به صورت صحبت کردن باشد یا به شکلی دیگر و خواه به طور مستقیم باشد یا غیر مستقیم؛ ولی اگر صدای زن مهیّج باشد، بنابر احتیاط از گوش دادن به آن اجتناب شود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر چشم یا گوش او یا صدای اذان غیر معمولی باشد در محلی باید نماز را شکسته بخواند که چشم متوسط اهل شهر را نبیند و گوش متوسط صدای اذان معمولی را نشنود.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر چشم یا گوش او یا صدای اذا ن غیر معمولی باشد ، در محلی باید را شکسته بخواند که چشم متوسط دیوا ر خانه ها را نبیند و گوش متوسط صدای اذان معمولی را نشنود .
- [آیت الله بروجردی] اگر چشم یا گوش او یا صدای اذان غیر معمولی باشد، در محلی باید نماز را شکسته بخواند که چشم متوسط دیوار خانهها را نبیند و گوش متوسط صدای اذان معمولی را نشنود.
- [آیت الله خوئی] اگر چشم یا گوش او، یا صدای اذان غیر معمولی باشد در محلی باید نماز را شکسته بخواند که چشم متوسط اهل شهر را نبیند و گوش متوسط صدای اذان معمولی را نشنود.
- [آیت الله بهجت] اگر چشم یا گوش او یا صدای اذان، غیر معمول باشد، در محلی باید نماز را شکسته بخواند که چشم متوسط دیوار خانهها را نبیند و گوش متوسط صدای اذان معمولی را نشنود.