مستحبّ است انسان پنج نماز را در پنج وقت به جا آورد؛ یعنی هر کدام را در وقت فضیلت خود انجام دهد و تنها فاصله دادن به مقدار نافله یا تعقیبات کافی نیست، بلکه معیار همان وقت فضیلت است . وقت فضیلت نماز ظهر تا موقعی است که سایه شاخص به اندازه خود شاخص شود (منظور سایهای است که از ظهر به بعد پیدا میشود). وقت فضیلت عصر از موقعی که سایه شاخص به اندازه خود آن است تا موقعی که به اندازه دو برابر آن شود. وقت فضیلت نماز مغرب از غروب است تا ناپدید شدن "حُمره مغربیّه" (رنگ سرخی که بعد از غروب آفتاب در مغرب ظاهر میشود). وقت فضیلت نماز عشا از موقعی است که سرخی مزبور ناپدید میشود تا یک سوم از شب و وقت فضیلت نماز صبح از اوّل طلوع فجر؛ یعنی سپیده صبح است تا موقعی که هوا روشن شو د. [1] [1] بنی هاشمی خمینی، محمد حسن، توضیح المسائل مراجع، ج 1، ص 420- 421، چاپ 13، دفتر انتشارات اسلامی، قم، 1385.
مستحبّ است انسان پنج نماز را در پنج وقت به جا آورد؛ یعنی هر کدام را در وقت فضیلت خود انجام دهد و تنها فاصله دادن به مقدار نافله یا تعقیبات کافی نیست، بلکه معیار همان وقت فضیلت است . وقت فضیلت نماز ظهر تا موقعی است که سایه شاخص به اندازه خود شاخص شود (منظور سایهای است که از ظهر به بعد پیدا میشود). وقت فضیلت عصر از موقعی که سایه شاخص به اندازه خود آن است تا موقعی که به اندازه دو برابر آن شود. وقت فضیلت نماز مغرب از غروب است تا ناپدید شدن "حُمره مغربیّه" (رنگ سرخی که بعد از غروب آفتاب در مغرب ظاهر میشود). وقت فضیلت نماز عشا از موقعی است که سرخی مزبور ناپدید میشود تا یک سوم از شب و وقت فضیلت نماز صبح از اوّل طلوع فجر؛ یعنی سپیده صبح است تا موقعی که هوا روشن شو د. [1]
[1] بنی هاشمی خمینی، محمد حسن، توضیح المسائل مراجع، ج 1، ص 420- 421، چاپ 13، دفتر انتشارات اسلامی، قم، 1385.
- [آیت الله بهجت] وقت فضیلت نمازهای یومیّه چه موقع می باشد؟
- [آیت الله مظاهری] با توجه به استحباب انجام نمازهای یومیه در وقت فضیلت و با توجه به عدم آگاهی و یا عدم توانمندی بسیاری از مؤمنین از روش به دست آوردن وقت فضیلت نماز عصر و عشاء، خواهشمند است فاصله تقریبی زمان فضیلت نماز عصر با اذان ظهر و همچنین فاصله تقریبی زمان فضیلت نماز عشاء با اذان مغرب را به ساعت و دقیقه بیان فرمایید.
- [سایر] با توجه به این که وقت تعدادی از نمازهای مستحب مابین فریضتین مغرب و عشا می باشد و البته در مساجد به دلیل مراعات وقت مامومین فرصت نمازهای مستحبی وجود ندارد لذا خواهشمند است مشخص فرمائید آیا در ایام مخصوص مثلا" لیله الرغائب و یا جمعه های ماه رجب المرجب شرکت در نمازهای جماعت و جمعه افضل است یا ادای نماز به صورت فرادی و استفاده از وقت فضیلت نمازهای مستحب و در صورت برتری نماز جماعت چگونه می توان از برکات نمازهای مستحب بهره برد؟ خصوصا" در ایام ماه رمضان المبارک معمولا" نمازهای غفیله در مساجد خوانده نمی شود در این خصوص نظرتان را بفرمائید.
- [آیت الله سیستانی] در نمازهای پنج گانه چند بار الله اکبر میگوئیم؟
- [سایر] با سلام؛ زمان قرائت صلوات شعبانیه در مفاتیح هنگام زوال قید شده است. زمان دقیق و وقت فضیلت صلوات شعبانیه چه زمانی است؟ آیا هنگام اذان ظهر و قبل از ادای فریضه ظهر مورد نظر است، یا چنانچه در مساجد بین فریضتین و یا پس از فریضه عصر میخوانند؟ همچنین در وقت صبح و پسین قید شده، لطفا وقت دقیق صبح و پسین را مشخص فرمائید.
- [آیت الله بهجت] مستدعی است صورت شرعیّه ی حالات پنج گانه ای که ذکر شده است را بفرمایید؟
- [سایر] با توجه به آیات و روایات لطفاً بفرمایید شأن و فضیلت ائمه بالاتر است یا قرآن؟
- [سایر] در مورد جای استخاره کردن، فضیلت استخاره و... توضیح دهید. لطفا توضیح کامل بفرمایید.
- [سایر] در مورد جای استخاره کردن، فضیلت استخاره و... توضیح دهید. لطفا توضیح کامل بفرمایید.
- [سایر] در صورت امکان در فضیلت سوره حمد چند مورد را بفرمائید .
- [آیت الله مکارم شیرازی] وقت فضیلت نماز ظهر تا موقعی است که سایه شاخص به اندازه خود شاخص شود (منظور سایه ای است که از ظهر به بعد پیدا می شود) و وقت فضیلت عصر از موقعی که سایه شاخص به اندازه خود آن است تا موقعی که به اندازه دو برابر آن شود و وقت فضیلت نماز مغرب از غروب است تا ناپدید شدن حمره مغربیه (رنگ سرخی که بعد از غروب آفتاب در مغرب ظاهر می شود) و وقت فضیلت نماز عشاء از موقعی است که سرخی مزبور ناپدیدمی شود تا یک سوم از شب و وقت فضیلت نماز صبح از اول طلوع فجر سپیده صبح است تا موقعی که هوا روشن شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] یکی از مستحبات مؤکد این است که نماز را در اول وقت فضیلت آن بخوانند و در روایات راجع به آن بسیار سفارش شده است و هرچه به اول وقت فضیلت نزدیکتر باشد بهتر است.
- [آیت الله جوادی آملی] .مستحب است نماز در اول وقت آن، به جا آورده شود و هر چه به اول وقت نزدیک تر باشد، اقامه نماز در آن، ثواب بیشتر دارد؛ یعنی نماز در وقت فضیلت آن، بهترین مصداق نماز واجب است، مگر آنکه مقدار کمی صبر شود تا به جماعت یا چیز دیگری که استحباب شرعی دارد, اقامه شود.
- [آیت الله مظاهری] وقت نماز ظهر و عصر بعد از زوال تا مغرب )تقریباً یک ربع بعد از غروب آفتاب( ولی وقت فضیلت آنها از اوّل زوال است تا موقعی که سایه شاخص به اندازه دو هفتم آن شود )تقریباً یک ساعت و نیم بعد از ظهر( و وقت فضیلت عصر ادامه دارد تا موقعی که سایه شاخص به چهار هفتم آن برسد (تقریباً سه ساعت بعد از ظهر) و وقت نماز مغرب و عشا بعد از مغرب است تا اوّل اذان صبح ولی وقت فضیلت آنها از مغرب است تا وقتی که سرخی طرف مغرب از بین برود (یک ساعت و نیم بعد از غروب آفتاب) و وقت فضیلت عشا ادامه دارد تا ثلث شب (تقریباً ساعت نه و نیم) و وقت نماز صبح از اوّل طلوع فجر است تا طلوع آفتاب و وقت فضیلت آن از طلوع فجر است تا وقتی که سرخی طرف مشرق پیدا شود (تقریباً یک ساعت بعد از طلوع فجر).
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است انسان صبر کند که نماز را به جماعت بخواند و نماز جماعت از نماز اوّل وقت فرادی، بهتر است - ولی نماز فرادی در وقت فضیلت، افضل از نماز جماعت در غیر وقت فضیلت است - و نیز نماز جماعتی را که مختصر بخوانند، از نماز فرادی که آن را طول بدهند بهتر است.
- [آیت الله جوادی آملی] . نافله نماز عصر, پیش از نماز عصر انجام میشود و وقت فضیلت آن, تا موقعی است که سایه پدید آمده از اول ظهر به مقدار چهار هفتمِ اندازه شاخص شود و پس از آن، وقت فضیلت زائل میشود; اما اصل وقت نافله باقی است, تا آخرین فرصت نماز عصر.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است انسان صبر کند نماز را به جماعت بخواند و نماز جماعت از نماز اول وقت که فرادی - یعنی تنها خوانده شود بهتر است؛ ولی نماز فرادی در وقت فضیلت افضل از نماز جماعت در غیر وقت فضیلت است و نیز نماز جماعتی را که مختصر بخوانند از نماز فرادی که آن را طول بدهند بهتر می باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نافله نماز ظهر پیش از نماز ظهر خوانده میشود. وقت فضیلت آن از اول ظهر است، تا هنگامی که آن مقدار از سایه شاخص که بعد از ظهر پیدا میشود به اندازه دو هفتم آن شود؛ مثلاً اگر درازای شاخص هفت وجب باشد، هر وقت مقدار سایهای که بعد از ظهر پیدا میشود به دو وجب رسید، آخر وقت فضیلت نافله ظهر است.
- [آیت الله خوئی] مستحب است انسان صبر کند که نماز را به جماعت بخواند. و نماز جماعت از نماز اول وقت که فرادی- یعنی تنها خوانده شود- بهتر است. ولی نماز فرادی در وقت فضیلت افضل از نماز جماعت در غیر وقت فضیلت است و نیز نماز جماعتی را که مختصر بخوانند از نماز فرادایی که آن را طول بدهند بهتر میباشد.
- [آیت الله سیستانی] مستحب است انسان صبر کند که نماز را با جماعت بخواند ، و نماز جماعتی را که مختصر بخوانند از نماز فرادی که آن را طول بدهند بهتر میباشد . و نیز نماز جماعت از نماز اول وقت که فرادی یعنی تنها خوانده شود بهتر است ، ولی بهتر بودن نماز جماعت در غیر وقت فضیلت نماز ، از نماز فرادی در وقت فضیلت آن ، معلوم نیست .