جلسه استراحت
.احتیاط واجب است که پس از سجده دوم در رکعت اوّل و سوم که تشهد ندارد, مقداری بنشیند(جلسه استراحت).
عنوان مسئله:
.احتیاط واجب است که پس از سجده دوم در رکعت اوّل و سوم که تشهد ندارد, مقداری بنشیند(جلسه استراحت).
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- اگر مأموم در نماز جماعت تکبیرهالاحرام را گفت و امام سر از رکوع برداشت, وظیفه مأموم چیست؟ آیا میتواند نماز را بشکند یا صبر کند امام برای رکعت دوم برخیزد و به نماز خود به عنوان رکعت اول ادامه دهد؟ و اگر این فاصله طولانی باشد مانند اینکه امام تشهد را میخواند تکلیف چیست؟
- اگر مأموم در نماز جماعت تکبیره الاحرام را گفت و امام سر از رکوع برداشت، وظیفه مأموم چیست؟ آیا میتواند نماز را بشکند یا صبر کند امام برای رکعت دوم برخیزد و به نماز خود به عنوان رکعت اول ادامه دهد؟ و اگر این فاصله طولانی باشد مانند اینکه امام تشهد را میخواند تکلیف چیست؟
- 1 - آیا خواندن در تشهد نماز الشهادة الثالثة المقدسه یعنی (أشهد أن علیّاً امیرالمؤمنین عَلَیْهِ السَّلَام ولی الله واولاده المعصومین حجج الله) جایز است یا جایز نیست آیا مبطل نماز است یا مبطل نماز نیست؟ 2 - آیا خواندن در رکوع و سجود و قنوتِ نماز (الْحَمْدُ لِلَّه الذی جعلنا من المتمسّکین بولایة علی بن ابی طالب) جایز است یا جایز نیست آیا مبطل نماز است یا مبطل نماز نیست؟
- اگر مکلف نداند مرجعش در مسألهای احتیاط واجب کرده و به صورت ناخودآگاه طبق فتوای فالاعلم عمل نماید، آیا عمل او صحیح است؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله بهجت] نمازگزاری از دو مجتهد تقلید می کند، در حالی که یکی از آن دو سوره را در نماز مستحب می داند و جلسه استراحت را واجب، امّا مجتهد دیگر بر عکس، سوره را در نماز واجب و جلسه استراحت را مستحب می داند. آیا در یک نماز می تواند از هر دو تقلید کند؛ به گونه ای که هم سوره و هم جلسه استراحت را ترک کند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا تبعیض در تقلید در عمل واحد جایز است یا نه؟ مثلا اگر فتوای یکی از مجتهدین وجوب جلسه استراحت و استحباب 3 بار گفتن در تسبیحات اربعه باشد و فتوای دیگری عکس آن باشد، آیا مقلّد می تواند در استحباب تثلیث از مجتهد اوّل و در استحباب جلسه استراحت از مجتهد دوّم تقلید کند؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا نشستن بعد از سجده اول و همچنین نشستن بعد از سجده دوم که اصطلاحا به آن (جلسه استراحت) گفته میشود، واجب است؟ ترک کردن آن دو که دیده میشود بعضی از افراد، آنها را در نماز مستحبّی ترک میکنند، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] اگر نمازگزار در رکعت اوّل یک سجده و در رکعت دوم تشهد و در رکعت سوم رکوع را فراموش کند؛ وظیفه اش چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر در نماز جماعت در رکعت دوم بعد از تشهد اشتباهاً سلام داده شود آیا سجده سهو لازم است؟
- [آیت الله خوئی] اگر در حال رکوع رکعت سوم یادش آمد که صلوات تشهد رکعت دوم را نخوانده آیا بعد از سلام باید قضای صلوات تنها را به جا آورد یا تمام تشهد را قضا کند، و آیا سجده سهو هم برای قضای صلوات فراموش شده واجب است یا نه؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر هم نماز احتیاط و هم قضای سجده یا تشهد فراموش شده بر نمازگزار واجب شود، کدام یک از آنها را باید زودتر انجام دهد؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر انسان نماز جماعت را به طور کامل درک نکند و به آخر آن برسد و برای درک ثواب آن، تکبیرة الاحرام را گفته و بنشیند و تشهد را با امام بخواند و بعد از سلام او برخیزد و رکعت اول را بخواند، آیا این کار را در تشهد رکعت دوم نمازهای چهار رکعتی هم می تواند انجام دهد؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر کسی در رکعت چهارم نماز چهار رکعتی به امام اقتدا کرد، هنگامی که امام تشهد و سلام را میخواند آیا باید تا پایان نماز امام جماعت به صورت تجافی بنشیند یا این که میتوان قبل از خواندن تشهد از طرف امام بلند شده و رکعت دوم را شروع کند؟
- [آیت الله بهجت] کسی که سجده بر او واجب است (مثل سجده آیات سجده دار) چند سجده باید به جا آورد، آیا گفتن تشهد و سلام نیاز است؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- .اگر نمازگزار تشهّد را فراموش کند و برخیزد و پیش از رکوع یادش بیاید, باید بنشیند و تشهّد را بخواند و برخیزد و وظیفه رکعت را انجام دهد و پس از نماز, دو سجده سهو جهت قیام بیجا بهجا آورد و اگر بعد از رفتن به رکوع یا پس از سربرداشتن از آن یادش بیاید, باید نماز را تمام کند و بعد از سلام نماز, تشهّد فراموش شده را قضا کند و دو سجدهّ سهو بهجا آورد.
- .واجب است در رکعت دوم نمازها، نیز رکعت پایانی نماز مغرب و نماز ظهر و عصر و عشاء, بعد از سجده دوم, تشهّد بخواند؛ یعنی بگوید: (اَشهَدُ اَنْ لاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَریکَ لَهُ، وَ اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَ رَسُولُهُ، اَللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ). نماز وتر که یک رکعت است, تشهّد دارد.
- .نماز قضا و مس تحب, مانند نماز واجبِ اداست که باید پوشاندن مرد و زن رعایت شود و نماز احتیاط و قضای سجده و قضای تشهد , حکم نماز واجب را دارند ; اما در سجده سهو پوشاندن شرط نیست , هرچند احتیاط در پوشاندن است . سجده تلاوت قرآن و سجده شکر , مشروط به آن نیستند.
- . نماز احتیاط، سجده فراموش شده و تشهّدِ فراموش شده, باید رو به قبله باشد و در سجده سهو, احتیاطْ آن است که رو به قبله باشد.
- .بعد از سجده اوّل باید بنشیند تا بدن آرام گیرد و دوباره به سجده رود.
- .واجب است در نمازهای شبانه روز , در رکعت اول و دوم , سوره حمد خوانده شود و احتیاط واجب , خواندن یک سوره کامل در هر رکعت, بعد از حمد است.
- .واجب است بدن درحالت سجده آرام باشد، به گونهای که ذکر واجب آن، با آرامش بدن انجام شود و بنا بر احتیاط واجب برای ذکر مستحب سجود که به قصد خصوصیت سجده گفته میشود, باید بدن آرام باشد.
- .کسی که نمیتواند بنشیند, باید ایستاده نیّت سجده نماید و با اشاره سر و اگر ممکن نبود, با اشاره چشمها و اگر ممکن نبود, به نیت قلبی اکتفا نماید و احتیاط لازم, اشاره کردن با دست و مانند آن است.
- .برخی از امور مستحب در تشهّد چنین است: 1 .نمازگزار بر ران چپ بنشیند و روی پای راست را بر کف پای چپ بگذارد. 2 .پیش از کلمات واجبِ تشهّد بگوید: (اَلْحَمْدُ للهِ) یا (ببِسْمِ اللهِ وَ بِاللهِ وَ الْحَمْدُ للهِ وَ خَیْرُ الْاَسْمَاءِ للهِ). 3 .دست را بر رانها بگذارد. 4 .انگشتها را به هم بچسباند. 5 .به دامان خود نگاه کند. 6.پس از تمام شدن تشهّد بگوید (وَ تَقَبَّلْ شَفاعَتَهُ وَ ارْفَعْ دَرَجَتَهُ ).
- .با ترک عمدی یک سجده, نماز باطل میشود؛ ولی با ترک سهوی یک سجده یا دو سجده از دو رکعت، نماز باطل نمیشود.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله فاضل لنکرانی] بعد از سجده دوّم در جائی که تشهّد واجب نیست مثل رکعت سوّم نماز ظهر و عصر و عشا بهتر است لحظه ای بنشیند سپس برای رکعت بعد برخیزد و این عمل را جلسه استراحت می گویند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در رکعت اول و رکعت سوم که تشهد ندارد، مثل رکعت سوم نماز ظهر و عصر و عشا بنابر احتیاط واجب، باید بعد از سجده دوم قدری بی حرکت بنشیند و بعد برخیزد، و این عمل را جلسه استراحت می گویند.
- [امام خمینی] در رکعت اول و رکعت سومی که تشهد ندارد مثل رکعت سوم نماز ظهر و عصر و عشا اگر بعد از سجده دوم بدون آنکه مقداری بنشیند برای رکعت بعد برخیزد نمازش صحیح است، ولی بنابر احتیاط واجب باید بعد از سجده دوم قدری بی حرکت بنشیند و بعد برخیزد.
- [آیت الله نوری همدانی] در رکعت اول و رکعت سومی که تشهد ندارد ، مثل رکعت سوم نماز و عصر و عشا ، بنابر احتیاط واجب باید بعد از سجدة دوم قدری بی حرکت بنشیند و بعد برخیزد . چیزهائی که سجده بر آنها صحیح است
- [آیت الله مکارم شیرازی] بعد از سجده دوم در جایی که تشهد واجب نیست بهتر است لحظه ای بنشیند سپس برای رکعت بعد برخیزد.
- [آیت الله علوی گرگانی] در رکعت اوّل ورکعت سومی که تشهّد ندارد، مثل رکعت سوم نماز ظهر وعصر وعشا بنابر احتیاط واجب، باید بعد از سجده دوم قدری بیحرکت بنشیند و بعد برخیزد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] در رکعت اول و رکعت سومی که تشهد ندارد؛ مثل رکعت سوم نماز ظهر و عصر و عشا؛ بنا بر احتیاط مستحب بعد از سجده دوم قدری بی حرکت بنشیند و بعد برخیزد. چیزهائی که سجده بر آنها صحیح است:
- [آیت الله اردبیلی] در رکعت اوّل و رکعت سومی که تشهّد ندارد مثل رکعت سوم نماز ظهر، عصر و عشاء بهتر است بعد از سجده دوم مقداری بنشیند و سپس برای رکعت بعد برخیزد.
- [آیت الله بهجت] در رکعت اول و سوم که تشهد ندارد، مثل رکعت سوم نماز ظهر و عصر و عشاء، اگر بعد از سجده دوم بدون آنکه مقداری بنشیند برای رکعت بعد برخیزد، بنابر اظهر نمازش صحیح است، ولی بنابر احتیاط مستحب بعد از سجده دوم باید قدری بیحرکت نشسته و بعد برخیزد.
- [آیت الله وحید خراسانی] در رکعت اول و رکعت سومی که تشهد ندارد مثل رکعت سوم نماز ظهر و عصر و عشاء بنابر احتیاط مستحب بعد از سجده دوم قدری بی حرکت بنشیند و بعد برخیزد